9 juli TV : veteranenweduwen spreken

ImageHollandse zaken, 9 juli 20:26 uur, Ned 2 :  zie het programma online .
Indië-veteranen keren eind jaren 40 psychisch zwaar gehavend terug van de Politionele Acties. Hun vrouwen houden hen bijna 60 jaar met pijn en moeite op de been.
Voor het eerst doen de weduwen van Indië-veteranen hun verhaal voor televisie. De vrouwen hielden bijna 60 jaar hun zwaar getraumatiseerde mannen met pijn en moeite op de been. Tientallen weduwen eisen nu bij het ministerie van Defensie erkenning voor die rol. Ze willen in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming via de Regeling Ereschuld Veteranen. Deze regeling maakt een maximale eenmalige uitkering van 125.000 euro mogelijk
reformatorisch dagblad: Weduwen Indië-veteranen willen uitkering

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

16 reacties op 9 juli TV : veteranenweduwen spreken

 1. Loekie zegt:

  Money money money
  must be funny
  in a….

  • Jos Crawfurd zegt:

   Boeroeng,is deze Loekie een vrouw of een man.
   Los hiervan wil ik toch wel inhaken op de reacties van deze drie weduwen:hoe lang houden deze regeringen zich voor de domme.Inderdaad het zijn boeven en de grootste blaaskaken,die slechts op het pluche zitten en geldverslindende ego’s zijn en slechts voor zich zelf leven. Stel egoïsten,geldwolven in optima forma.
   Mvg Jos Crawfurd.

 2. Boeroeng zegt:

  Zie het programma online
  http://www.npo.nl/hollandse-zaken/09-07-2014/POW_00789927

  Toch wel aangrijpende verhalen van de vrouwen. Ze waren gratis verpleegster voor hun man.
  Terwijl het een probleem van de staat was/is.

 3. Loekie zegt:

  Hoeveel mannen en vrouwen zijn er niet die een groot deel van hun leven wijden aan het helpen/ondersteunen/verzorgen van een gezinslid dat om wat voor reden ook voortdurend hulp/ondersteuning/verzorging nodig heeft? Moeten zij allen ook om erkenning vragen? Geld krijgen?

  • Boeroeng zegt:

   In dit geval was de psychische beschadiging van hun mannen veroorzaakt door de staat en de staat keek niet meer om naar de veteranen en en wentelde de gevolgen af op het gezin en de echtgenote .
   Ze deden verpleegwerk voor de staat.

   Nu is er meer aandacht voor veteranenzorg. Maar niet in 1950, toen de jongens terug waren.
   http://www.veteraneninstituut.nl/dossier/veteranenzorg

  • Loekie,nooit vergeten dat deze mannen misbruikt zijn voor de hebzucht money money voor deze Nederlandse staat;VOC;en dan durf jij te beweren dat het bij deze vrouwen om geld draai.laat je nakijken de napalm die deze vrouwen moesten dragen voor de hebzucht van deze blanke elte is met geen zakken geld te betalen,dus als je niet weet waar je over spreek hou dan je snatter.mij naam is nu bekend nu de jouwe nog………..Ricky Dinkelberg

   • Huib zegt:

    Sommige kampong gladakkers durven alleen achter de pagar wat te keffen Ricky, dat weet je toch wel. Lekker anoniem.
    Huib

    • Arthur Olive zegt:

     Heer Huib, als we niet reageren op hun geblaf dan gaat de pret bij hun op en gaan ze hopelijk blaffend met de staart tussen hun poten weg.

   • Loekie zegt:

    Adoeh Rick, niet zo dan. Je moet je niet zo opwinden hoor, niet goed voor je hart.
    Overigens: iemand zeggen dat hij zijn ‘snatter’ moet houden is niet democratisch. In een democratie mag iedereen een mening hebben. Jij, ik, iedereen. Dat er simpele zielen zijn die dan gaan spreken over gladakkers en geblaf moet je gewoon langs je heen laten gaan.

 4. Boeroeng zegt:

  Als de politiek deze claim oppikt dan komen ze tot de vragen:
  Wie beschouw je IndIë-veteraan en wie hun weduwen. ?
  Het gaat niet alleen om de Hollandse jongens uit Holland na augustus 1945 tot 27 dec 1949, maar evenzo tot en met 1962..

  Indiëveteraan zijn ook de soldaten van voor augustus 1945. De Indische jongens o.a. en vergeet niet de niet-Indische luitjes. Die hadden echtgenotes en kinderen en sommige gezinnen hadden dezelfde toestanden met een moeilijke vader in huis.
  Wel een reden voor de politiek de eisen van de weduwen te negeren.

 5. RLMertens zegt:

  We werden in januari 1950 te NoordwijK a/zee in ,toen nog lege, hotels ondergebracht. Ik (nieuwsgierig) maakte mee, dat in die periode een veteraan uit Indië thuis kwam. Voor het huis werd een versierde welkoms ereboog met zijn naam aangebracht.
  Met een spaarzame glimlach beantwoorde hij de omhelzingen/ toejuichingen van zijn ouders en familie leden/vrienden. De volgende dag sloopte hij de ereboog en overige versieringen.

 6. P.Lemon zegt:

  Door de strijd je onbewust psychisch verwonden …

  Uit: Doorgedraaid 15-09-07

  Militairen die een oorlog hebben meegemaakt, krijgen soms jaren later last van hun trauma’s. Vrijwel alle huwelijken stranden hierdoor. ‘Je zit ineens met een psychiatrische patiënt thuis.’..

  De geur van lijken, mensen die voor zijn vrachtwagen springen en het eeuwige gehuil van kinderen. Herinneringen die zich nog bijna dagelijks aandienen in het hoofd van veteraan Alex Hoefnagels. Net als het beeld van een collega die de loop van zijn geweer al in zijn mond had. Of de bloedspetters die hij nog in zijn nek voelt als hij denkt aan de man die met een kapmes werd onthoofd om een zak rijst.

  ……..
  Samen gingen Janna en haar man vaak terug naar Indonesië. ‘Toen we een keer op een van zijn oude legerplaatsen waren, heeft hij zich een paar uur afgezonderd. Daarna zei hij alleen: ‘Zo, nu ben ik eroverheen. Wáár overheen, weet ik nog steeds niet.’

  Na zijn dood is Janna teruggegaan naar Indonesië en heeft ze alle slagvelden en legerplaatsen bezocht op zoek naar antwoorden. ‘Niet zozeer naar feiten, meer naar een gevoel.’

  15-9-07 http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/880485/2007/09/15/Doorgedraaid.dhtml

  • bokeller zegt:

   @eeuwige gehuil van kinderen.@
   Een ieder maakt het op zijn eigen emotionele gevoelens
   mee en hoe je het verwerkt (!).
   Toen ik nog lag te bekomen van alle gevechten gewond
   in een veldhospitaal lag en met me zelf medelijden
   begon te krijgen ,hoorde ik gewonde kinderen huilen.
   En dat bracht me terug tot de werkelijkheid.
   Een oorlog ,nu nog ,laat littekens achter.
   siBo

 7. RLMertens zegt:

  Voor wie meer wil weten over de Indië(KL)gangers, hun gemoed,frustraties, toestand, bij thuis komst in 1950, lees het boek van Willem Frederik Hermans; Ik heb altijd gelijk 1951.Over de beschuldigingen over en weer; de Roomsen waren de oorzaak van het echec, vechtpartijen aan boord etc. en een opmerkelijk toespraak van een generaal, bij aankomst op de kade;
  ‘misschien is er onder u een enkeling, die indertijd teleurgesteld is geweest, toen terugtrekken werd bevolen, ofschoon de gestelde opdracht naar behoren was uitgevoerd.Tot hem zou ik het volgende willen zeggen: Gij dwaalt indien gij denkt dat gij tevergeefs in levensgevaar hebt verkeerd en zonder noodzaak enige jaren van uw leven hebt opgeofferd. De omstandigheden hebben uitgewezen dat het vaderland het beste werd gediend, door een terugnemen van onze troepen uit Indonesië. Het winnen van een oorlog bestaat niet altijd uit een voorwaartse oprukken van legers, het kan ook bestaan uit een terug trekken! Eén blik in de historie van de Nederlandse natie, is voldoende om hiervan overtuigd te raken!’
  En daarmee moesten ze het maar mee doen.
  NRC colomnist, HJA.Hofland(zelf een Indië ganger) schreef; Verplichte literatuur, voor wie wil weten hoe een generatiebreuk kan werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.