18 mei : film Perjalanan

PERJALANAN, dat ‘de reis’ betekent in het Indonesisch, gaat over twee Indo’s die voor het eerst in hun leven het land van hun voorouders bezoeken. De film is vrijwel geheel op diverse locaties in Indonesië opgenomen. In de film wordt Nederlanders, Engels én Indonesisch gesproken en is een must- see voor elke ‘dubbelbloed’ Nederlander. In Nederland zijn er zo’n 400.000 Indonesiërs en/of mensen met Indisch bloed. Bron

perjalananlogo

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

9 reacties op 18 mei : film Perjalanan

 1. Ron Geenen zegt:

  >>>>>>>>>> In Nederland zijn er zo’n 400.000 Indonesiërs en/of mensen met Indisch bloed.<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

  Alweer een domme opmerking

 2. ellen zegt:

  Indonesiers en/of mensen met Indisch bloed. Dan ook: geen half- of vol-, maar dubbelbloed. Westers met oosters. Je kan het ook omdraaien. Het land Nederlands-Indie bestaat niet meer, en door de vervangende naam Indonesie, word ik Indonesier, met Nederlands bloed. Oosters met westers. Of ben ik toch een “Nederlander met dubbelbloed” ? Het (alles) is ergens correct, maar het wordt – zo langzamerhand – te ingewikkeld om uit te leggen aan de volgende generaties… Ik kan het Indisch bloed wel drinken.

  • Ron Geenen zegt:

   >>>>>>>>Ik kan het Indisch bloed wel drinken<<<<<<<<<<<<

   Tussen de Indische mensen voel ik mij Indische Nederlander, tussen de Amerikanen voel ik mij Nederlander (paspoort) en tussen de Indonesiers ben ik Nederlander van Indische afkomst.

  • Boeroeng zegt:

   Niet bloed drinken svp..
   Is niet leuk, toch.

 3. Peter van den Broek zegt:

  Ik vind het woordgebruik wel consequent want er was eens een quiz waar als antwoord moest worden gegeven dat “Indonesiers de grootste immigrantengroep in Nederland” is. Mijn antwoord was daarentegen fout. Ik lag wel in een deuk.

  Maar dat komt er nou van als je Indisch niet of niet duidelijk definieer, zoals uit voorgaande discussies wel duidelijk blijkt, zelfs een heuse filosoof heeft zich er zonder bovenmatig resultaat over gebogen . Sommigen zeggen dat Indisch een gevoel is en dan kom je ook communicatief niet zo ver.Op zo’n manier wordt het zelfbeeld zelfs voor Indo’s wat duister.

  Dat een Indo of Indische Nederlander het inseminatiepunt is van een Nederlander en een Inlandse is maar een gedeeltelijke en armoedig waarheid Vaak wordt er dan gepraat over gemengd of halfbloed, we hebben nu ook Indisch bloed, een nieuw soort bloedgroep. Toen ik laatst daarover met een vriend sprak vroeg hij of ik het over het kruisen van hondenrassen had. Dus daar baseert onze discussie zich in wezen op

  Waar wij Indischen zich onderscheiden en dat wordt vaak helaas vergeten is onze unieke geschiedenis en rijke cultuur , eerst in Indie maar daarna ook in Nederland. Lizzy van Leeuwen heeft daarover toch wel een interessant boek geschreven “ons Indisch erfgoed”. Dat zouden diegenen die hun roots willen vinden in Indonesie dienen te lezen. Daarna boeken ze gelijk een reis naar de Zuid-Pool want daar kan je ook leuk vakantie houden, behalve natuurlijk diegenen die familie in Indonesie hebben zoals Nelly. Maar het overgrote deel der Indo’s moeten toch wel in Nederland te rade gaan voor hun roots bij de ervaringsdeskundigen zoals Bo Keller, Ted Hartman. dhr Somers (de opsomming is niet limitatief).

  Ga je van deze dynamische definitie (insemenitie, geschiedenis, cultuur) uit dan wordt het eenvoudig de valse, cq onechte Indo te ontluisteren.. Het gaat hierbij voor de slechte verstaander, om EN …EN
  Je moet en die “gemengde” hebben en de Geschiedenis/Cultuur, zoals of je familie maakte in Indie deel uit van de gemengde groep (men wist in Indie duidelijk genoeg wie tot wie behoorde, apartheid was weliswaar niet formeel maar wel informeel). hoed de oorlog werd meegemaakt, dan het na de oorlog en dan dat mooie integratiebeluid in Nederland.

  De Totok die niet tot de gemengde groep behoorde is dus nooit een Indo
  Welhaast alle Buitenkampers (wat een Indische naam) zijn Indo’s
  Alle repatrianten uit Indie/Indonesie zijn Indo’s
  Bijna alle Wara Negara’s zijn Indo.
  Allen die een meubelvoorschot gehad hebben zijn een Indo
  Pesiongangers zijn wel allen Indo’s
  Het kind van een Nederlander die met een Indonesische is getrouwd is dus geen Indo alhoewel hij zich zo voelt
  Ik moet bovenstaand enog zorgvuldig toetsen of wetenschappelijk gezegd falsificeren.

  Ik lees nog even het commentaar over de film. Dubbelbloed wat voor bloedgroep is dat. Alleen een autist kan dat zeggen. Het riekt mij teveel naar de Neurenberger Rassenwetten, waarbij de inferioriteit van het andere ras wordt verondersteld. Het commentaar slaat wel alle grenzen, nee is grensverleggend voorwat de oppervlakkigheid betreft.

  Indonesier?… nee ik ben Indo, dat is mijn antwoord in het buitenland

  • Jan A. Somers zegt:

   ” dat “Indonesiers de grootste immigrantengroep in Nederland” is.” In de basisadministratie van Delft kan je niet meer geboren zijn in Nederlandsch-Indië. Ook niet in de bestanden van andere instanties, banken e.d. Wel kun je Indonesië aanvinken. De programmeurs zijn niet zo goed in geschiedenis/aardrijkskunde, hebben ze op school nooit van gehoord. Vind ik niet belangrijk hoor. De man bij het gemeenteloket zei: gewoon niets aanvinken na uw geboorteplaats. Dat merkt niemand. Maar hoe gaat dat bij het CBS?

   • Ron Geenen zegt:

    >>>>>>>>>De programmeurs zijn niet zo goed in geschiedenis/aardrijkskunde, hebben ze op school nooit van gehoord.<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

    Wie in Nederland heeft dat wel geleerd?

    • Jan A. Somers zegt:

     De 80-jarige oorlog! Die hebben WIJ gewonnen! Was zoiets als Ajax-Feijenoord.

    • Ron Geenen zegt:

     >>>>>>>>De 80-jarige oorlog! Die hebben WIJ gewonnen! Was zoiets als Ajax-Feijenoord.<<<<<<<<<<<<

     Vraag eens aan de Nederlandse jeugd hoe lang die oorlog heeft geduurd. Ik ben er haast van overtuigd dat de meesten het niet weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.