Nederlands Indië tegen Duits Nederland

hermankeppy.com:

Op deze plaats worden een aantal personen gepresenteerd die zich tegen de Duitse bezetter hebben gekeerd. Ze vormen een bijzondere groep omdat de tweede gemene deler ligt in Nederlands-Indië (Indonesië). Het Indische/Indonesische aandeel in de strijd tegen het fascisme is niet zo bekend. Na een interviewfragment volgt op deze pagina een klein monument voor deze mannen en vrouwen.

Rudy Burgwal (Soerabaja, 27 september 1917 – Saint Isle, 13 augustus 1944): “Toen Japan in het Oosten begon te donderjagen ben ik hals over kop naar Londen gegaan om aan H.M. de Koningin en Prins Bernhard ontslag aan te vragen uit de R.A.F, om met het detachement naar Indië uitgezonden te worden

Marineofficier Charles ‘Sikki’ Douw van der Krap (Soerabaja, 8 oktober 1908 – Wassenaar, 9 december 1995) is in Rotterdam in functie als die stad wordt gebombardeerd door de Duitsers op 14 mei 1940. Na de capitulatie weigert hij de ‘Erewoordverklaring’ van de Duitsers te tekenen en wordt daarom gevangengezet. Hij zit onder meer vast in het beruchte ‘Colditz’ en heeft dertien ontsnappingspogingen op zijn conto staan, als de veertiende tenslotte lukt, uit Stanislau in 1943. Als verzetsstrijder neemt hij deel aan de Slag om Arnhem en raakt hij betrokken bij de geslaagde vlucht van een geallieerde groep over de Rijn (Operatie Pegasus 1).

Raden Slamet Faiman (Karang Anjer, 3 september 1909 – Amsterdam, 10 september 1985) was actief lid van de Indonesisch nationalistische Perhimpunan Indonesia en communist. Bij het uitbreken van de oorlog woont hij in de Van Eeghenlaan 4 in Amsterdam. Zijn zoon Iwan vertelt: “Hij behoorde al voor de oorlog tot de groep van Indonesiërs die ageerden tegen het opkomend fascisme. Ik bezit het rapport van de Stichting ’40-’45 en daaruit blijkt dat mijn vader zich voornamelijk bezighield met het laten onderduiken van Joden; plekken verzorgen en vervalsen van identiteitsbewijzen. Hij was behoorlijk actief met het helpen aan onderduikadresssen ook op de plekken waar hij zelf verbleef.

KNIL-kapitein Eddy Latuperisa (Koedoes, 9 april 1902 – Leusderheide 29 juli 1943) staat in Den Haag in direct contact met een van de hoofdfiguren van de (illegale) Ordedienst, jonkheer Johan Schimmelpenninck. In opdracht van deze Schimmelpenninck organiseert hij onder meer bridgeavonden, die in feite zijn bedoeld om cadetten van de officiersopleiding en adelborsten (aspirant zeemachtofficieren) tot de Ordedienst toe te laten treden. Hij zou ook trachten om wapens en een wapenopslagplaats te regelen, met geld van Schimmelpenninck.
Latuperisa is betrokken bij de poging van drie mannen (de Indische Peter Tazelaar, Wiardi Beckman en Frans Goedhart) om in de nacht van 17 op 18 januari 1942 vanaf Scheveningen naar Engeland te vluchten. De poging mislukt,

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Nederlands Indië tegen Duits Nederland

 1. Surya Atmadja zegt:

  Vergeet niet de vele andere Indonesische studenten die geen lid waren van de Communistische partij en of symphatiseerden.
  Hun namen zijn te vinden in het boek van Harry Poeze
  In het land van de overheerser, deel I, Indonesiërs in Nederland 1600-1950 KITLV .

 2. george Kay zegt:

  Marineofficier Douw van der Krap was een ware held. Zijn zoon wilde ook een marineofficier worden maar werd door een clown van een officier der mariniers, De Waard, de opleiding uitgetrapt in 1957.

 3. E.W.van Willigenburg zegt:

  Lees ook het boek Batavia seint Berlijn de geschiedenis van de Indische Duitsers in Nedelandse gevangenschap waarin ook de ramp van de Van Imhoff staat beschreven, waarbij 400 geïnterneerden om het leven kwamen

 4. Surya Atmadja zegt:

  Gemeente Amsterdam eerde Irawan Soejono (de zoon van) met een straatnaam in Osdorp.
  Werd vermeld actief in het verzet 1940-1945 , als lid van Indisch verzetgroep.
  Volgens mij was hij toen een Indonesier(Javaan) , lid van Perhimpunan Indonesia.

  Wordt wel tijd dat de Indonesische verzetshelden die solidair zijn met de Nederlandse strijd tegen Nazi Duitsland erkend wordt .
  Velen hebben hun leven gegeven.

 5. Boeroeng zegt:

  IAF schrijft:
  Het Groninger Museum is een bijzonder schilderij rijker. Donderdagochtend heeft het museum een portret van verzetsstrijdster Anda Kerkhoven cadeau gekregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.