Lintjes

JD_LefrandtOp vrijdag 25 april 2014 gaf burgemeester Ruud Vreeman een lintje aan de heer Joop D. Lefrandt (81)
De heer Lefrandt is geboren in Semarang (Java) en heeft daar als jong-volwassene de Japanse bezetting meegemaakt, deels in interneringskampen.  In 1952 verhuisde hij naar Nederland en kwam uiteindelijk in Groningen terecht.

Lefrandt houdt de geschiedenis levend door zijn persoonlijk oorlogsverhaal over te dragen aan de jeugd. Sinds 1989 is hij betrokken bij de jeugdvoorlichting van herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ook is hij sinds 2007 verbonden aan het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II, werkgroep Zuidoost-Azië. Met zijn verhalen aan leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs levert hij een bijdrage aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren.
De heer Lefrandt is daarnaast al sinds 1980 kerkelijk actief als vrijwilliger.
Ook was hij jarenlang jeugdleider en trainer bij scoutinggroep “De Havik”. Sinds 1996 is hij erelid van deze groep.
Voor bijeenkomsten van de toenmalige Vereniging KJBB (Kinderen van Japanse Bezetting en Bersiap) verzorgde de heer Lefrandt jarenlang de Indische maaltijden. Vanwege het groeiend aantal deelnemers aan deze “Kumpulans” moest de heer Lefrandt de maaltijdverzorging opgeven. Wel bleef hij samen met de muziekgroep “Tropical Mood” het programma van de nieuwjaarskumpulans verzorgen. Ook voor de stichting Pelita organiseerde hij ruim 15 jaar twee keer per jaar een nostalgisch entertainment programma tijdens bijeenkomsten voor Indische ouderen.
Zoek het filmpje op deze pagina, begin op 3 minuten

robdehaasOp de vroege vrijdagmorgen van 25 april 2014 woonde Rob de Haas niets vermoedend een vergadering in de Heemkamer bij aangaande het overdragen van zijn ICT-taken. Tot zijn verbazing werd hij het middelpunt van een bijzondere kumpulan, voor de niet Indische mensen, van een gezellig samenzijn.
Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem Alexander namelijk behaagd om Rob de Haas Koninklijk te onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.  Lees verder.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Lintjes

  1. Pierre de la Croix zegt:

    Doeh …. dit jaar weer gepasseerd voor een bintang. Maar als ik lees wat ik er allemaal voor zou hebben moeten doen, dan zeg ik “soedah, laat maarrrr ….”.

    Ik feliciteer de heren met hun onderscheiding. Weer een paar Indo’s die er “iets” van maakten. De Hall of Fame begint vol te raken.

    Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.