Indisch3.0 over boeken


andijvieluchtcoverRecensie ‘opgevangen in andijvielucht’ :
Voor – Indische – Nederlanders, jong en oud, die weinig gehoord hebben over de repatriëring naar Nederland, en over  de verschillende groepen en de opvang hier, is Opgevangen in andijvielucht een uitstekend, compleet en waardevol naslagwerk.Voor goed ingelezen insiders  zal 90% van het boek bekend voorkomen. De verhalen over de (gedwongen) overkomst  van de Molukse KNIL-soldaten, de komst van evacues, de emigratie naar Brazilie en Canada, maar  ook de laatst exodus in de jaren ’60.

De gecensureerde oorlog:
Het verhaal van De gecensureerde oorlog is een schoolvoorbeeld voor hoe je als overheid oorlogspropaganda voert. Toen, en nu.
Een aankondiging van het boek luidt: “Militaire voorlichtingsdiensten hadden grote invloed op de (foto-) berichtgeving over de oorlog in Nederlands-Indië 1945-1949. Aan de hand van nog niet eerder geraadpleegd archief- en fotomateriaal en gesprekken met legervoorlichters en fotografen is de positie van deze diensten gereconstrueerd

Pendek:
Het is duidelijk dat deze journalist zijn huiswerk heeft gedaan. Keppy heeft beweringen gecheckt. Soms lees je een redactionele opmerking, bijvoorbeeld bij een scheepslijst. Alleen daardoor al verdient Pendek veel waardering. Pendek is niet uit op sensatie, niet uit op het overdragen van emotie. Verhalen in Pendek geven, door de journalistieke ondertoon, kleur aan historische gebeurtenissen uit de Indische geschiedenis

Vlakke meetkunde:
Vlakke Meetkunde is de tweede dichtbundel van deze dichteres, uit 2013. Daarin lees ik gedichten over de kamptijd, de bersiap en de tijd in Nederland. Post, die in Batavia geboren werd en de kamptijd als kind meemaakte,

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

4 reacties op Indisch3.0 over boeken

 1. Boeroeng zegt:

  Er is verwarring ontstaan over het juiste ISBN van het boek doordat uitgeverij Carrera in 2013 een ISBN voor de publicatie heeft geregeld, terwijl er helemaal geen auteurscontract was getekend.
  Zeer binnenkort, vandaag of deze week, kunnen boekwinkels via het online systeem van het Centraal Boekhuis op de juiste uitgeverij (Quasar Books)
  en het juiste ISBN (978-0-615-95101-0) laten zoeken.

 2. Peter van den Broek zegt:

  Indisch 3.0 heeft het over de Indonesische Herstelbetalingen van 600 miljoen geregeld in 1966

  Over die Indonesische herstelbetalingen heb ik al in het Historisch Nieuwsblad (2003) gelezen, vanwege een discussie op een blog, ik dacht dat de Heer SA erover begonnen was. . Er kan al bij de RTC in 1949 over gesproken zijn maar danwel als onderdeel van een totaaloplossing!!!!

  Dus 1965, 17 jaar later wordt er weer over de herstelbetalingen gesproken, Nederland ging uit van 4,5 Miljard gulden maar accepteerde later als EDELMOEDIG GEBAAR maar 600 miljoen voor de compensatie van genationaliseerde Ned. bezittingen

  Over de pensioenen is hierbij geen sprake maar dat zal ik in de voetnoten bij het .boek dienen te lezen of niet?? O, voetnoten ontbreken in het boek?????

  lIk heb het boek nog niet gelezen , maar reageer op de recensie van Kirsten Vos.

  • Jan A. Somers zegt:

   Pensioenen vallen niet onder herstelbetalingen. De premies zijn naar maatschappijen gegaan, meestal belegd in Nederland, die zijn dus beschikbaar. Pensioen voor Indisch ambtenaren is goed geregeld via SAIP. Bij mijn ouders ging dat goed. Pensioenen bij grote Nederlandse bedrijven in Indië zijn (dacht ik) in Nederland goed geregeld. Van kennissen gehoord dat het bij BPM/Shell goed is gegaan. Eigen voorzieningen (lijfrente e.d.) moeten worden opgespoord bij de Nederlandse kantoren van die maatschappijen. Bij mijn ouders goed gelukt. Voorzieningen bij buitenlandse (Amerika, Australië e.d.) bedrijven worden volgens mij niet uitbetaald vanwege strenge kleine lettertjes, en geen coulance..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.