In memoriam: Max Ferdinandus (1934-2014)

maxferdinandusOp maart 2014 overleed Max Ferdinandus. We maakten in 2008 kennis met hem toen hij een reünie had georganiseerd van repatrianten die als verstekeling naar Nederland waren afgereisd. Dankzij hem zijn we gewezen op deze vergeten groep. Max Ferdinandus en vier broers behoorden tot deze repatrianten. Zij waren in mei 1958 in Nederland aangekomen, maar waren feitelijk illegalen geworden.
Het is de verdienste geweest van Max Ferdinandus om ervoor te zorgen dat het onderwerp onder aandacht werd gebracht en te voorkomen vergeten Indische geschiedenis te worden. indischhistorisch.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op In memoriam: Max Ferdinandus (1934-2014)

 1. Jos Crawfurd zegt:

  Allemaal zonen die in Darmo,Surabaya woonden,waarvan de jongste een meisje is. ZE zouden teruggestuurd worden,uiteindelijk kwamen ze in Hollandia terecht. Daar werden ze ondersteund door Janus&Non Manuputty.Denkelijk zijn er van de vijf broers nu nog twee in leven;ik ben ze uit het oog verloren.
  Mvg Jos Crawfurd.

 2. Paul Vermaes zegt:

  @Boeroeng: Er waren ook Indo’s die vanuit Nieuw-Guinea als verstekeling naar Nederland wilden komen. Ik hoorde het verhaal van Desmond Vermaessen. Hij werkte in de haven van Hollandia. Met een aantal kornuiten verschool hij zich in een Amerikaanse koopvaarder. Zij werden ontdekt en op de Filipijnen afgezet in een opvangcentrum voor illegalen. Daar werden ze goed behandeld, maar de ontknoping was teleurstellend. De Nederlandse ambassade in de Filipijnen regelde een retour naar Nieuw-Guinea in plaats van naar Nederland.

  • Jos Crawfurd zegt:

   In eerste instantie moest de groep verstekelingen 37 man terug naar Indonesië.Doordat de politiek zich ermee bemoeide,kregen ze een visum voor Hollandia.Altijd een smerige politiek,die bangsats bedrijven.
   Mvg Jos Crawfurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.