Thielsch

Betreft: De naam Thielsch.

Mijn vader, oorspronkelijk afkomstig uit het voormalige Nederlands Indië, heeft in de loop der jaren heel veel documenten en andere papieren met betrekking tot die naam verzameld, om daar later eventueel een stamboom van op te zetten. Dat laatste is er echter nooit van gekomen. Maar wel is hij nu dus in het bezit van een flinke hoeveelheid gegevens over die naam. Gegevens, afkomstig uit delen van Europa, Amerika en natuurlijk ook uit dat Ned. Indië

Nu zoekt hij iemand uit de jongere generatie Thielsch-en, die wellicht wel fut, lust, de kunde en de gelegenheid heeft om aan een stamboom te beginnen. Mijn vader, Frans (Boelie) Thielsch is nu zowat 84, maar wil best ook nog mondeling gegevens toevoegen, voor zover nuttig en nodig.
De naam Thielsch schijnt afkomstig te zijn uit het gebied Silezië (Schlesien), dat nu in Polen ligt, maar in vorige eeuwen al ettelijke malen afwisselend tot Oost Duitsland heeft behoord.
Momenteel komt die naam veel voor in Oostenrijk, Duitsland en die contreien. In Nederland komt die naam nog relatief weinig voor, alsook in Amerika.
Het oudste document (op perkament met lakstempel) dat hij in bezit heeft betreft ene Josef Tielsch (zonder h achter de T) dat werd afgegeven in de stad Neisse in 1829. Deze Josef werd daarin benoemd tot Hauptman (kapitein). Dit document kreeg hij in Ned. Indië en vermoed wordt nu, dat hij de grondlegger van die naam daar is. Hij arriveerde daar samen met zijn zoon Wilhelm.

Het schijnt dat in die tijd de schrijvers die die documenten uitgaven het met de namen niet zo nauw namen en er vaak fouten bij werden gemaakt. In zijn bezit zijn ook familiepapieren met de namen Tiels, Tillich en nog meer fraaie schrijfwijzen.
Wie van de jongere Thielsch-nakomelingen heeft er belangstelling voor ? Neem dan contact op met
Frans (Boelie) Thielsch, Telf. 072-5110378 of 06 45005109

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Thielsch

  1. Ben geen jongere Thielsch-nakomeling, maar ik wil best meehelpen om mee te zoeken en eventueel een stamboom te beginnen.

    M.Vr,Gr.

    M.Krens-Gury

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.