Presentatie biografie Toto Koopman

totocoverIAF:  14 december werd het boek \’De Javaanse\’, Het turbulente leven van Toto Koopman in het Haagse Des Indes gepresenteerd. Frans Leidelmeijer en Victor Laurentius vertelden boeiende verhalen over deze bijzondere vrouw. Toto #1908 – 1991#, nauwelijks bekend in ons land, terwijl zij toch het eerste Nederlandse topmodel was.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Presentatie biografie Toto Koopman

 1. Immanuël Altes zegt:

  In de Jaren 20 logeerde Toto Koopman zeer regelmatig, voor langere tijd< bij mijn grootouders. Mijn moeder en Toto waren hartsvriendinnen in die tijd. Bijgaand een scan uit het gastenboek van mijn grootouders (Van Linden Tol-Sieger) waaruit blijkt dat zij van 10-07-1928-03-09-1928 aldaar verbleef.
  Nergens is deze periode in het leven van Toto terug te vinden in de biografie. Vreemd.
  Vale, Immanuël Altes

 2. Anoniem zegt:

  Wat is daar vreemd aan?

  • Immanuël Altes zegt:

   Vreemd dat in een biografie een deel van een leven weg wordt gemoffeld. Vreemd dat u dit niet vreemd vindt.

   • Hans Boers zegt:

    @ Immanuël Altes….. Op mijn website pagina https://www.imexbo.nl/koopman-v-naerssen.html heb ik een foto geplaatst van Toto uit de door u genoemde periode dat zij logeerde bij de familie van Linden Tol te Amsterdam…. Heeft u toevallig andere gegevens over Toto’s ouders, aangezien ik nog een puzzel moet oplossen over Toto’s moeder Catharina Westrik en haar oma Karsinem. Indien u meer bekend is hierover wilt u dan zo vriendelijk zijn om dat door te geven via de webmaster. Die heeft n.l. mijn email adres en ik wil het hier niet vermelden. Bij voorbaat dank voor uw vriendelijkheid en moeite.

 3. Hans Boers zegt:

  Volgens recensie van het boek (geschreven door dr. Nelleke Manneke) was de moeder van Toto een Javaans Chinese dame, hetgeen niet juist is.
  https://www.bol.com/nl/p/de-javaanse-het-turbulente-leven-van-toto-koopman/9200000019678106/

  Toto’s moeder was Catharina Johanna Westrik die gehuwd was met Jan George Koopman. Toto’s moeder Catharina had als ouders Johannes Theodorus Westrik en de Javaanse vrouw Karsinem en Catharina Johanna Westrik werd erkend. Johannes Theodorus overleed toen Toto’s moeder een jaar of 4 oud was. Later groeide Toto’s moeder Catharina Johanna Westrik samen op met mijn tante Pauline C. Boelen en haar broer en zusters in het gezin van notaris C.P.A. Boelen en echtgenoten en de notaris was getuige op het huwelijk van Toto’s ouders… De stad Breda (KMA) speelde een grote rol in het leven van Catharina Johanna en mijn tante P.C. Boelen, alvorens in het huwelijk te treden.
  Toto’s broer was Henri Lodewijk George Koopman ook wel genaamd Ody Koopman, in de jaren één der beste tennisspelers (Dubbelspel) en later rally Monte Carlo rijder (Fiat en overgestapt naar BMW). Iets over Ody en voorzien van foto’s en wat genealogie: https://www.imexbo.nl/ody-koopman.html

  Iets over Catharina Johanna Westrik( en dochter Toto) en foto’s en wat genealogie: https://www.imexbo.nl/koopman-v-naerssen.html

 4. Bert Krontjong zegt:

  Nou nou knappe dame ! die Toto ,duikt het bed in met Lord Beaverbrook ( Toch geen familie van Lord Dendeng ?) Beaverbrook was toen al 55 jaar ,daarom dook ze ook het bed in met zijn zoon ,ook had ze een scharrel met de zoon van Winston Churchill ,verder liet Coco Chanel ook al een begeerlijk oogje op haar vallen .Toto dook behalve in bed ook het verzet in ,daarom kwam ze in een Duits concentratie kamp terecht ,ze koos dus wel de “” Goede kant “” In tegenstelling tot die Indische jonkvrouwe ,die het aanlegde met Seyss Inquart en de boel de boel verraadde .Toto Koopman had maling aan die bekrompen ,kortzichtige mentaliteit van die Hollandse kolonialen en zocht haar heil in Parijs ,het Bandoeng van Europa ,of was Bandoeng het Parijs van Azie ?Toto schijnt trouwens wel een Chinese oma te hebben gehad uit de kraton ,ze was daar erg trots op .Op Wikipedia wordt Toto wel omschreven als zijnde Indische ,dus niet Indonesische .

  • Jan A. Somers zegt:

   Spannend hè, dat Indische gedoe. Perkara na perkara. En complottheorieën!

  • Hans Boers zegt:

   Indien de heer Jan Somers doelt op mijn schrijven 52 jan 2010 om 21;54, dan is er niets spannends aan, want alles staat vast in documenten/kopie administratie kantoor/prive, correspondentie, foto’s, welke ik in bezit heb via erfenis van mijn oudoom notaris Boelen.(Overleden 1910 Amsterdam) Het is ook geen perkara of complottheorie. Gewoon vaststelling van feiten en op een rijtje plaatsen.

   Indien de heer Jan Somers doelt op het schrijven van Bert Krontjong 25 jan 2020 om 23:49 dan heb ik niets gezegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.