Onthulling beeld Indische Tantes

Eindelijk was dan de grote dag daar.  Vandaag werd, onder zeer grote belangstelling, het bronzen beeld “de Indische Tantes”onthuld door wethouder Marjolein de Jong, samen met Yvonne Keuls. Den Haag is van oudsher al “Indisch”, maar nu helemaal, met tante Pop en Toetie op de “Fred”. Yvonne Keuls vertelde hoe e.e.a. tot stand is gekomen en bedankte alle donateurs, financiers en medewerkers.

korte Video registratie. Langere versie met toespraken hier


De plek is (bij toeval…) goed gekozen, een plaats die Yvonne en haar moeder goed kennen van vroeger, een perfecte locatie, een soort “tjekpoint-tjalie”, om elkaar te ontmoeten. De “indische Tantes” verdwijnen steeds meer uit ons straatbeeld, het “ras” sterft uit zoals Keuls zei. Maar dankzij haar initiatief zullen er toch altijd twee op de “Haagse Fred” mampir en belanja. Een hele mooie geste, dit eerbetoon aan de eerste generatie Indische Nederlanders. Dank u Tante Yvonne Keuls!

Verslag  met foto’s op IAF  — Omroep WestLiselore en Wendy Den Haag Fm – mooie foto – foto’s Gerard Stolk – Den Haag Direct – 

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Onthulling beeld Indische Tantes

 1. Boeroeng zegt:

  Yvonne bedankt !
  Er is een generatie aanstormend talent Indische tantes

 2. Boeroeng zegt:

  aiiiii alweer gemist:

 3. Boeroeng zegt:

  Dit beestje moet nu al mee naar Indisch demo’s Of ie wil of niet.
  ojeee, dat wordt over 5 jaar een klusje voor de hondenfluisteraar

  • Pierre de la Croix zegt:

   Zo te zien aan zijn hidoeng pèsèk toch wel een Indische hond.

   “Zijn smoel staat ook krom van het tempé vreten” zou mijn goede vader zeggen.

   Morgen naar Den Haag voor misschien een laatste bezoek aan een goede oude vriend. Jonge eerste generatie. Kende heel Indisch en half Chinees Semarang. Vraagbaak voor laag- en hoog Javaans. Groot vliegeraar voor het Aangezicht des Heeren. Pentjakkoning. Fijne vent.

   Daarna toch maar even naar de FredHen (zo heette die straat in mijn jeugd, niet alleen maar “Pred”) om troost te zoeken bij de Indische tantes en good old Wah Long, just around the corner.

   Pak Pierre

   • Boeroeng zegt:

    schaaltje met hapje wegzetten bij Pop en Toetie, dat wilt Yvonne graag

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja … en wie eet het hapje dan op? Die hond met die hidoeng pèsèk?

     Pak Pierre

    • Boeroeng zegt:

     nahhhh…boeroeng die komt overvliegen ?
     Doe maar papieren schaaltje van 4 cm ofzo..
     symboliek toh…
     vooroudertanteverering

    • Jan A. Somers zegt:

     Baboe Soep (ja die!) zette om 12 uur een pisangblad met wat rijst bij de blimbingboom. Tegen haar leergierig jongetje zei ze: daar zit een man. Ik durfde niet te zeggen dat daar niemand zat. Na een half uur haalde ze het weer weg. Opmerking van het jongetje: hij heeft helemaal niets gegeten. Baboe Soep (nogmaals): Hij heeft genoeg gehad. Vele jaren later, de eerste nacht in een nieuw huis, mijn Zeeuws meisje aan het woord: er liep vannacht een oude man door de kamer, keek naar mij, en ging weer weg. Mijn antwoord. Kan kloppen, de Jaga Rumah moest even kijken wie daar lag. Was kennelijk goed volk. Sorry Boeroeng voor de off topic.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja …. en mijn kebon vertelde dat in de donkerste krochten van de bijgebouwen, in een ruimte boven een bouwseltje waar de kippen sliepen, een momok woonde die bij tijd en wijle “djalok gedang!” riep.

     Aldus werd geofferd, een hele sisir nog wel, maar mijn moeder dacht dat de kebon erg van bananen hield.

     Overigens geloof ik wel in het bestaan van de huisbewaker. Een huis had een goede “hawa” of niet. Ik vind dat de hawa in de huizen die ik als getrouwd man heb bewoond en daarvoor in de scheepshutten en kamertjes op de kazerne, altijd goed is geweest. In het bijzonder in het kamertje boven de bar van de officiersmess in Gorkum, waar ik 2 jaar van mijn leven sleet, heb ik het erg naar mijn zin gehad.

     Pak Pierre

 4. Boeroeng zegt:

  Voor wie luisteren wil:
  luisterboek Indische Tantes van Y. Keuls
  http://www.luisterrijk.nl/luisterboek/1136/alle-indische-tantes
  Voor 12 euro te downloaden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.