13 okt: Indofilmcafé draait Buitenkampers

indofilmcafelogo2quote
Buitenkampers: Nederlanders die konden aantonen dat ze óók Aziatisch bloed hadden, de Indo-Europeanen, werden niet in Japanse interneringskampen opgesloten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Regisseur Hetty Naaijkens vertelt over het lot van deze grote groep mensen, die zonder bescherming leefden en zowel door de Japanners als door Indonesische vrijheidsstrijders als verraders werden gezien, omdat ze trouw waren aan de kolonisator (Nederland).
Inleiding door Hetty Naaijkens en Ine Stoltenborgh  Zie de website en  zie de speellijst

buitenkampersposterIndisch3.0:
zondag gaat op het Filmfestival Buitenkampers in première, de nieuwste film van Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (o.a. Contractpensions, Stand van de Sterren). Xavier Boot (Utrecht, 1989) componeerde de muziek. Ik sprak deze derde generatie Indo over zijn composities. ‘

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

5 reacties op 13 okt: Indofilmcafé draait Buitenkampers

 1. Anoniem zegt:

  Wat een nonsense (13 Oktober Indofimcafe).
  “Nederlanders die komden aantonen dat ze ook Azietisch bloed hadden. Omdat ze trouw waren aan de kolonisator.”
  Dat kon de Japanners niet veel schelen. Menig “Indo-Nederlander”
  heeft in het interneringskamp gezeten of is daar gestorven.
  Ik geloof dat Hetty Naaijkens de juiste geschiedenis boeken moet opslaan. Er waren inderdaad Indo-Nederlanders buiten het kamp,
  vaak met moeder of zonder ouders.
  Cap. – Cogito Ergo Sum.

 2. Surya Atmadja zegt:

  Om Cap,
  de waarheid zal in het midden zitten.
  Het is goed dat het verhaal over buitenkampers uiteindelijk verteld wordt.
  Het verhaal van de Njai was ook geslaagd .

  We kunnen hopen dat de gesprekken zo breed mogelijk werden gevoerd met mensen die iets meer kunnen vertellen hoe het gegaan was over de lot en ervaringen van de 220-250 .000 (?) Indische Nederlanders .
  Ik denk hier aan bepaalde leeftijdsgrenzen .
  Bijna 70-80% van de Nederlandse bevolking in Nederlands Indie hadden ook Indische achtergrond.

  PS : de intro dat als ze een bewijs kunnen geven Aziatische bloed te hebben ….. is niet echt goed geschreven.
  Hoop dat ik naar de film kan kijken .

 3. Huib zegt:

  Omgekeerd als ze later konden bewijzen Nederlands bloed te hebben adhv documenten, dus het Nederlanderschap, konden ze een paspoort krijgen en naar Nederland vluchten/emigreren. Hierbij schijnt de kleur ook een grote rol gespeeld te hebben zowel bij Japan als bij Nederland.

 4. Peter van den Broek zegt:

  Er zaten ook Nederlanders met Aziatisch bloed, ook met 100% Aziatisch bloed Binnen de kampen. Aan deze groep vooral de volbloed Nederlanders wordt genoeg aandacht geschonken. Er is juist in de juiste Geschiedenisboeken weinig geschreven over de Nederlanders met Aziatisch bloed Buiten de kampen. Daarom vind ik deze documentaire belangrijk, er wordt eindelijk aandacht geschonken aan deze groep van meer dan 200.000 Nederlanders.

  En dat bloed in verband met die Nederlanders vind ik wel een akelige term, net zoals halfbloed. . Doet me teveel denken aan de Neurenberger Rassenwetten van Alfred Rosenberg. Gebruik van deze termen is voor mij een gebrek aan historisch besef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.