Heruitgave van boek “Twee moeders”

Het boek “Twee moeders” van Rob Bouwman was ca 10 jaar terug al uitgegeven, maar verschijnt opnieuw. Joty ter Kulve geeft haar mening

Uitgeverij Ginkgo:

Het boek is in 2000 geschreven en eerder verschenen in niet-geïllustreerde vorm bij een uitgeverij die in 2002 ophield te bestaan. Het geeft niet alleen een beeld van het leven in die tijd, maar ook een analyse van de geschiedenis van de bersiap-tijd, die vrijwel onbekend is gebleven in Nederland. Deze uitgave is bijzonder aangezien er 60 afbeeldingen, foto’s van de betrokkenen en van documenten uit die periode, in opgenomen zijn, alsmede een Nawoord dat een samenvatting geeft van de vele reacties op het boek van mensen die de Japanse kampen en de bersiap in Soerabaia hebben overleefd. Hella Haasse en Adriaan van Dis hebben de auteur gecomplimenteerd met dit werk.

Een ontroerend verslag over een jonge vrouw en haar baby-zoontje in een Japans concentratiekamp tijdens Wereld Oorlog II in de Pacific, ergens op Java. Doortjes overlijden vlak voor de bevrijding.
Doortjes verhaal is nog steeds het verhaal van al die jonge vrouwen en hun kinderen, hun lijden vandaag de dag in overvolle kampen in Syrië, Palestina, Rusland in een wereld die hun ‘’schreeuw’’ nauwelijks meer hoort.
Twee weken geleden kreeg ik een brief van Rob Bouwman,  gepensioneerd lid van de directie van Shell Nederland. Hij zond mij met de brief een boek: het verhaal van Doortje zijn moeder met wie hij als baby, kleuter het lot deelde van vele krijgsgevangenen in de Pacific oorlog.
Morgen herdenken wij de Diaspora van de Nederland Indische gemeenschap d.w.z. Indische Nederlanders, Indo’s, Molukkers en Peranakan Chinezen in de 8-jarige oorlog in Indonesië en haar strijd voor onafhankelijkheid.
Rob Bouwmans verhaal past daar helemaal in, echter tot mijn grote verrassing en vreugde is het veel meer dan een verhaal over persoonlijk verdriet, verlies, en pijn. Over achterstallige salarissen en erkenning van ondergaan leed. De grootheid van zijn boek: het is Rob Bouwman gelukt de lezer mee te nemen naar nieuwe, broodnodige horizonnen. Hij is in staat ons een Indonesisch perspectief voor te houden over hun strijd voor onafhankelijkheid van de Republiek Indonesia. Hij leert ons onze bril over Indonesia en de koloniale overheersing af te zetten en te vervangen met een Indonesische bril. Ook de Japanners neemt hij mee op zijn reis door de Pacific gedurende de Tweede Wereldoorlog.
Ik ben geen historicus, en geen politicus, maar ik durf wel te stellen, dat dit boek niet alleen je hart diep raakt, maar ook dat het waarheidsgetrouw is, helemaal echt, ik moest telkens even stoppen bij het lezen van citaten uit zijn moeders dagboek. Het greep mij naar de keel, het was wat ik had meegemaakt.
Maar wat dit boek zo bijzonder maakt is dat Rob Bouwman in staat is ons een andere bril op onze neus te planten. Dat hij je leert naar jezelf kijken zoals je werkelijk bent en niet de illusie die je denkt te zijn en dat je ook anderen leert zien zoals ze werkelijk zijn, al wordt je dan een illusie armer. Het is misschien wel de weg naar de vrede, waar wij allemaal zo naar verlangen.
Kortom als ik het voor het zeggen had dan zou ik mijn kinderen en kleinkinderen dit boek als vaste prik laten lezen om de geschiedenis van Nederlands Indië te leren kennen. Ik zou het verplichte kost maken voor elke reiziger naar het Verre Oosten voor de handelsdelegatie van de Nederlandse regering naar Indonesië, Maar ik zou het ook heel vlug willen laten vertalen in het Engels en Bahasa.
Jammer dat we het morgen niet aan alle bezoekers van de Herdenking kunnen meegeven, volgend jaar dan maar.

Het boek is te bestellen bij de uitgever Ginkgo.
Stuur hem een email ( info@uitgeverijginkgo.nl ) en hij stuurt het boek op
De prijs is € 15,-

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.