Kamerdebat over „misstanden” Papoea

De Samenwerkende Organisaties voor West Papua (SOWP) starten een burgerinitiatief. Ze willen dat de Tweede Kamer spreekt over „de huidige mensonterende omstandigheden van de Papoea’s.”De organisaties, die dit vrijdag aankondigden, willen dat de regering laat onderzoeken of de situatie van de Papoea’s te maken heeft met het feit dat het volk nooit eerlijk de kans kreeg zich vrij uit te spreken over zijn eigen toekomst. Om de Tweede Kamer via een burgerinitiatief te vragen om een debat hierover, zijn 40.000 handtekeningen nodig.   Pleidooi voor debat Kamer over „misstanden” Papoea#19803.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

26 reacties op Kamerdebat over „misstanden” Papoea

 1. eppeson marawasin zegt:

  Atlantic Charter*** 3.all people had a right to self-determination;
  Atlantisch Handvest*** 3.elk volk heeft zelfbeschikkingsrecht;

  –Op basis van het hierboven genoemd zelfbeschikkingsrecht in het Atlantisch Handvest van 14 augustus 1941 kan men stellen dat de Republiek Indonesië met de bezetting van het voormalig Nederlands Nieuw Guinea ´neo-kolonialisme´ van het zuiverste water bedrijft t.a.v. de oorspronkelijke autochtone bewoners de Papoea´s en haar bodemschatten (wingewest).

  –Het is namelijk ongekend dat de bevolkingssamenstelling in enkele decennia is uitgegroeid van enkele tienduizenden Papoea´s naar thans maar liefst 4,5 miljoen! Indonesiërs. De Republiek Indonesië kan de provincie beter ´Nieuw Java´ noemen.

  ||CITAAT|| De SOWP wijst op de misstanden in West-Papoea, het voormalige Nederlands-Nieuw-Guinea. Door massale transmigratie zijn de Papoea’s een gediscrimineerde minderheid in eigen land geworden. Er is sprake van moord, marteling, verkrachting en verdwijning, stellen de organisaties. ||EINDE citaat||

  –Oh ja, de hoofdmannen hebben er zelf voor gekozen tijdens een algehele volksraadpleging. Toch?

  ||CITAAT|| In 2005 presenteerde prof. dr. P. J. Drooglever zijn studie ”Een daad van vrije keuze”. „De studie werd in opdracht van de Tweede Kamer uitgevoerd, maar is nooit in het parlement behandeld. In deze studie wordt aangetoond dat een streng geselecteerde groep Papoea’s met het mes op de keel werd gedwongen voor aansluiting bij Indonesië te stemmen.” ||EINDE citaat||

  Vormen van de eigen vrijheidliefhebbende uitingen moeten daarom op fascistische wijze worden neergeslagen.

  Ja, want Papoea´s zo zei een Javaanse Indonesiër kunnen nog geen ´one man one vote´ want ze leven nog in het stenen tijdperk. Alsof Jakarta het Papoeavolk nog moet verheffen, een soort ´ethische politiek´ vanuit het voormalige Batavia. Waar herken ik dat toch van?

  Als dank voor die neo-koloniale inspanning slaan de revenuen van Papoealand een brug tussen Oost-Sumatra en West-Java. Kost slechts 15 miljard USDollars. Waarom zou je dat bedrag namelijk in Oost-oost Indonesië investeren, niet waar!

  Ach … misschien zijn er wel verschillende versies van de Atlantic Charter met aangepaste interpretaties van ´Elk Volk Heeft Zelfbeschikkingsrecht!´ Hoef je in dit specifieke geval van de Papoea´s het niet uit te schreeuwen ook; ´low profile´. Vandaar dat ik geen Morgenster heb gezien met een tas eraan.

  SWOP, mijn handtekening hebben jullie al binnen. Want van Sabang tot Merauke is voor mij niet heilig! Zelfbeschikking en Mensenlevens wel.

  e.m.

  • Arthur Olive zegt:

   Pak Marawasin
   HEAR HEAR

  • Pierre de la Croix zegt:

   Zelfbeschikkingsrecht voor Pak Papua? Tai koetjing, niet binnen de “eenheidsstaat” Indonesia.

   Maar wie Pak Papua wil bevrijden kan zo maar in een verkeerde oorlog verzeild raken. We weten hier alles van.

   Een debatje in het Praathuis kan natuurlijk geen kwaad. Hebben we weer effe laten zien waar we voor staan. Vingertje geheven, vuistje gebald. Het achtbare kamerlid Harrie van Bommel zal zich achter het spreekgestoelte zeker breed willen maken voor de zaak en misschien kan de weledelgestrenge vrouwe Mr. Liesbeth Zegveld ook een beetje tijd vrij maken voor Pak Papua. Ze kan na Rawa Gede en Zuid Celebes toch wel een potje breken bij de Indonesische regering.

   Nu écht naar bed. Anders vallen er klappen.

   Pak Pierre

 2. eppeson marawasin zegt:

  Over miljarden gesproken: Indonesië´s 40 rijkste families goed voor 8o miljard USDollars.
  http://www.forbes.com/indonesia-billionaires/#page:4_sort:0_direction:asc_search:

  Die nieuwe binnenkomer ziet er niet echt uit als een orang Papoe!

  Goede zondag verder! 😉

  e.m.

 3. Surya Atmadja zegt:

  Bij een dekolonisatieproces zullen altijd groepen ontstaan die een partij moet kiezen waar ze zich senang voelen .
  En dan heb je tegenstellingen .

  In Nederlands Oost Indie gebeurde het ook .
  Kennelijk waren er schoonheidsfouten gemaakt tijdens de “overdracht”van West Irian .
  Het is interessant hoe het gegaan was , want voor 1960 “bestaat” het volk Papoea als een eenheid nog niet .
  Een kamer debat kan bepaalde zaken verklaren over de rol van bepaalde politici die medeverantwoordelijk zijn voor het Nederlandse beleid.

  • Pierre de la Croix zegt:

   @ Surya Atmadja, op 30 juni 2013 om 08:27 schreef (onder meer):

   “Kennelijk waren er schoonheidsfouten gemaakt tijdens de “overdracht”van West Irian. Het is interessant hoe het gegaan was, want voor 1960 “bestaat” het volk Papoea als een eenheid nog niet”.

   Ik acht u hoog en ik respecteer uw vaderlandsliefde Pak Surya (distance always makes the heart grow fonder), maar nu schotelt u de lezertjes van I4E, in ieder geval mij, een drogreden voor.

   Toen de VOC in de Indische, sorry Indonesische, archipel begon met het bouwen aan wat later een kolonie van Nederland zou worden, bestond het “Indonesische volk als eenheid” ook niet. Toch bracht Boeng Karno, eind 1949 eenmaal écht “merdeka” geworden, binnen de kortste keren en met het nodige geweld het uitgestrekte door VOC en Nederland bij elkaar gesprokkelde eilandenrijk onder centraal Jakartaans (Javaans) gezag en rustte hij niet voordat hij ook Irian Barat aan zijn Rijk had toegevoegd, ingelijfd zo gezegd.

   Heb je eenmaal een eenheidsstaat, dan moet je er in ieder geval goed voor zorgen en vooral niet doen wat je je vroegere koloniale meester hebt verweten, onder meer het ontzeggen van het zelfbeschikkingsrecht aan volkeren die binnen je bij elkaar gesprokkelde rijk wonen. Uw redenering volgend zou als bijzonder zwaarwegend argument moeten gelden dat het Indonesische volk “als eenheid” ook niet bestond in VOC en koloniale tijden.

   Ten laatste: U kunt m.i. niet eeuwig en altijd alles wat binnen Indonesia gaande is en niet door de beugel kan schuiven op beginnersfouten en fouten die in het verleden (zouden) zijn gemaakt, met name terzake van het Nederlandse beleid van ruim een halve eeuw en meer geleden.

   Pak Pierre

   • Surya Atmadja zegt:

    Pierre de la Croix, op 1 juli 2013 om 11:58 zei:

    @ Surya Atmadja,
    Toen de VOC in de Indische, sorry Indonesische, archipel begon met het bouwen aan wat later een kolonie van Nederland zou worden, bestond het “Indonesische volk als eenheid” ook niet.
    ——————————————————————————–
    Klopt , tot 1928 bestaat de Bangsa Indonesia nog niet .
    In het verleden voeren ze geregeld oorloen met elkaar.
    Ze waren toen nog Batakkers, Minangkabauers, Buginesen, Sundanesen , Madurezen , Ambonezen etc
    Zie Sumpah Pemuda.
    Officieel ging het in 1945 dat men als 1 volk presenteerde aan de buitenwereld.
    Althans de georganiseerde Indonesiers .
    De rest zijn nog toeschouwers .
    Hoe het gegaan was na 1945 tot en met heden kan men na lezen in diverse buitenlandse bronnen.
    De opstanden, ontevredenheid met de bemoeienis van Jakarta etc .
    Zie o.a Sejarah Indonesia Modern van M.Ricklef

    Voordat de Europeanen( Portugezen en andere Westerlingen ) in Nusantara kwamen (de oude naam van de Gordel van Smaragd ) droomde Maha Patih Gajah Mada al van verenigd Nusantara.(1336).
    In Nagara Kertagama stond welke gebieden in Nusantara en Maleisie die binding hebben (tribuut betalen of onder invloed )van en met Majapahit stonden.
    Behalve een kleine Sundanese koninkrijk .

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja …. men kan zoveel dromen (dat doe ik ook en graag).

     Dat betekent nog niet dat dromen ten koste van alles en tegen de wens van anderen moeten worden gerealiseerd.

     Keep dreaming …..

     Pak Pierre

 4. Roger zegt:

  Ik las op YouTube deze reactie van een ‘ik meen Amerikaan’ over de kwestie: “Papua is not and has never been part of Indonesia. West Papua is a trust territory of the United Nations under the Trusteeship System Chapter XII of the Charter of the United Nations, and General Assembly resolution 1752 (XVII).
  Indonesia is only the UN member that volunteered to administrate the colony on behalf of the other UN members, see t.co / vdfLkdM3fQ”

 5. P.Lemon zegt:

  Nederland spartelde toen nog tevergeefs tegen Soekarno en de wereldopinie. Niet zo’n leuk voorbeeld hoe het zelfbeschikkingrecht van een zgn ‘onmondig’ volk door agressie onder het tapijt kan worden geveegd.

  “Soedomo werd aangesteld als bevelhebber van de schepen die betrokken zouden worden bij de invasie van Nieuw-Guinea die was gepland voor later in 1962. Tijdens een grootscheepse amfibische landing zouden 15.000 mariniers en 30.000 soldaten aan land worden gezet. ‘Ik had 120 schepen onder mij. Tegen vier jagers, twee fregatten en drie onderzeeërs van Nederland’. Nadat Amerikaanse verkenningentoestellen die enorme vloot hadden zien liggen, zetten ze Nederland onder druk om via onderhandelingen een akkoord te bereiken, zo beweert Soedomo. Rond die tijd had de top van het Nederlandse leger al geen zin meer in een oorlog om Nieuw-Guinea. Ze drong er bij de regering op aan snel een politieke oplossing te bewerkstelligen. Nederland bereikte op 15 augustus 1962 een akkoord met Indonesië dat vervolgens de invasie afgelastte.
  http://www.west-papua.nl/Publiciteit/De%20slag%20bij%20Vlakke%20Hoek.htm

  Op 1 oktober 1962 werd Nederlands Nieuw-Guinea overgedragen aan de Verenigde Naties. Hiermee kwam een einde aan een lange strijd met de Indonesische president Soekarno over de zeggenschap over West-Papoea. Tot het laatst probeerde Nederland de wereld te overtuigen van haar goede bedoelingen met de Papoea’s. Kosten noch moeite werden gespaard om met peperdure kleurenfilms te laten zien “dat er iets groots werd verricht” in het laatste stukje Nederlands Oost-Indië. Tevergeefs, zo bleek al snel.

  Om de aanwezigheid van Nederland in Nieuw-Guinea te rechtvaardigen werden speciale voorlichtingsfilms gemaakt over de inspanningen om de Papoea’s te helpen in hun ontwikkeling naar een beschaafde en moderne samenleving. De film werd in het Engels uitgebracht om ook internationaal aandacht te trekken. Het was in feite een propaganda-boodschap voor de Verenigde Naties, en met name de Verenigde Staten en Australië, om het gebied in “koloniaal beheer” te mogen houden totdat de Papoea’s in een referendum over hun eigen toekomst zouden kunnen beslissen.

  We zien hierop onder meer beelden van verkiezingscampagnes van kandidaten, de gang van zaken bij de verkiezingen zelf op een stembureau, en het tellen van de stemmen gevolgd door het bekendmaken van de uitslag. De officiele beëdiging van de gekozenen vindt plaats in aanwezigheid van de Nederlandse ministers Toxopeus en Bot, de Australische minister Hasluck, en gouverneur Platteel. Er worden redevoeringen gehouden, de eedsafdlegging volgens de mohammedaanse rite, een kranslegging en er worden papoeadansen uitgevoerd.
  Uiteindelijk werd het beooogde doel niet bereikt: http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2012/oktober/Nederlandse-progapandafilms-over-Nieuw-Guinea-.html

   • P.Lemon zegt:

    Zo zie je maar…ook de VN heeft boter op het hoofd…het ‘recht’ wordt vloeibaar onder ‘chantabele’ druk.

    “Carmel Budiardjo, van de bekende mensenrechtenorganisatie TAPOL in Londen en aanbieder van de petitie: “De VN is verantwoordelijk voor een grove daad van verraad ten aanzien van het recht van de West Papua’s op zelfbeschikking. Het falen van de VN om een goed referendum te garanderen heeft geleid tot tientallen jaren van lijden. De VN moet de zaak heropenen en een van de grootste schendingen van haar verplichting en taak om het recht van volkeren te beslissen over hun eigen toekomst rechtzetten.” Recentelijk werd het VN falen nog eens belicht toen in november vorig jaar, twee voormalige VN-topdiplomaten, de Indiër en voormalige VN onderscretaris-generaal, Chakravarthy Narasimhan, en de Amerikaan Brian Urquhart, voor het eerst erkenden dat de ‘Act of Free Choice’ en dekmantel was. Narasimhan: …”de Verenigde Naties wilden zo snel mogelijk van het probleem af. Niemand heeft er toen ook maar een moment bij stilgestaan dat de mensenrechten van een miljoen mensen werden geschonden.” Ook het commentaar van Brian Urquhart is duidelijk: “Het was niet bepaald ons uur van glorie. Er is voor gezorgd dat de VN de eenvoudigste, maar niet noodzakelijk de meest democratische oplossing de stempel van goedkeuring gaf.”

 6. Surya Atmadja zegt:

  P.Lemon, op 30 juni 2013 om 16:19 zei:

  Tijdens een grootscheepse amfibische landing zouden 15.000 mariniers en 30.000 soldaten aan land worden gezet. ‘Ik had 120 schepen onder mij. Tegen vier jagers, twee fregatten en drie onderzeeërs van Nederland’.
  ——————————————————————————–
  Vergeet niet de duikboten van ALRI (12 stuks) van Whiskey klasse , al dan niet met gecombineerde manschappen( Russen).
  Hoofddoel o.a Karel Doorman .

  Ook de moderne gevechtstoestellen en lange afstand bommenwerper van AURI .
  De piloten waren getraind o.a in Rusland en Cheko .
  Helikopters MI-4(41), MI-6 ( 9) , MIG 15(30stuks ), MIG17-
  (49), MIG 19 (10) , MIG 21(-20stuks )
  Transport vliegtuigen IL-14 (26) .Aqvia 14, Antonov 12 (6stuks) , 22 IL-28, 10 hercules 130, Ilyushin 11-(22)
  24 TU-16 Badger (inclusief 12 TU-16 Maritim)
  Karel Doorman (Avioneszt )was ook hun hoofd target.

  http://www.mariniersnieuwguinea61-62.nl/trikora-pag-60.html

  Met de TU-16 hadden ze geprobeerd in de buurt van Malaysia vluchten uit te voeren en zelfs een stiekeme vlucht diep in Australia.

  Katanya verhaal (van internet) :
  KRI- Nagabanda werd met andere duikboten gestuurd vooe een missie bij Tanah Merah (Hollandia) .
  In de buurt van Biak betrapt door een Neptune, kreeg dieptebommen.
  Gelukkig kunnen ze ontsnappen., met kleine beschadiging.
  Ze waren o.a bewapend met SAET-50 torpedo

  *VII fleet of U.S. intelligence may have known the movement of our submarines on the way home from Vladivostok, U.S. really need to worry because this submersible vessel carrying a gift of USSR a torpedo SAET-50 which is a homing torpedo, this whiskey class has a 6 torpedo launcher or petor, 2 in the bow and 4 at the stern. 4 petor in front filled with a conventional topedo while the stern filled 2 petor with SAET-50. The greatness of Torpedo SAET-50 system that can fire and forget to the intended target, making it more dangerous than a conventional torpedo.

  **Avioneszt is their designation to the Dutch aircraft carrier, Karel Doorman. I vaguely saw the lubricant that stain torpedo has scratches of meddling hand in the writings of Russian that wrote it avionest on the torpedo.

  Mijn oom officier van de ALRI (ex KIM Den Helder) had toen gemengde gevoelens over eventuele confrontatie met Nederland .

 7. Surya Atmadja zegt:

  Roger, op 30 juni 2013 om 20:33 zei:
  Dat verhaal met die Russen is duidelijk een broodje aap verhaal, daar zijn nergens bewijzen van.
  ————————————————————————
  Kennelijk geloven de Nederlanders dat wel.
  Anders hadden ze niet toegestemd om West Irian aan Indonesia over te dragen .
  De stemming in Jakarta was toen onder andere , eindelijk kunnen we revanche nemen.

  Klik om toegang te krijgen tot Ooms.pdf

  • Roger zegt:

   Beste Surya Atmadja

   Ik zie hier nergens bewijs voorbij komen, alleen maar de woorden ‘mogelijk’, ‘aannemlijk’ ‘zouden ondernemen’ etc, nergens staat ook daadwerkelijk dat er Russen waren, er is nergens direct bewijs: foto’s documenten etc alleen verslagen dat er…ik kan daar alleen uit opmaken dat de Indonesische/Sovjet diensten goed waren in misleidende informatie af te geven,

   Ik blijf er sceptisch over

  • P.Lemon zegt:

   Mooi maar triest verhaal van een schaakspel tussen 2 wereldmachten waarin tot een remise werd besloten pas nadat pion Nederland werd ‘op’ geofferd en daarmee de papoea’s uiteindelijk geslachtofferd.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Maar niet nadat premier Jan De Quay ze het allerbeste had toegwenst en ze God’s zegen had meegegeven.

    Pak Pierre

 8. Jan A. Somers zegt:

  Mijn zwager werkte in die tijd in Nieuw-Guinea voor de VN om de overgang van bestuursorganen goed te laten verlopen. Volgens de verhalen die ik daarover heb gehoord waren er niet zoveel problemen bij die overdracht. Hun jongste zoon is in die tijd geboren, de laatste in Nieuw-Guinea geboren Nederlander. Laat dat jong nu Coen heten! Moet ik mij daarover schamen, of is dit een historisch correcte afsluiting?

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nou …. misschien was hij voorbestemd om elders wat groots te verrichten ….

   Pak Pierre

   • bo keller zegt:

    Prachtig goed uitgewerkte documenten en natuurlijk de hoge Bobo’s
    Mss. in een filmzaal met airco en lang weekend in ’t vooruitzicht.
    Maar in de praktijk toch heel wat anders.de kustlijn bij Kaimana
    onvoorspelbaar door golfslag en stromingen en pakweg 50000 man
    aan land brengen .Zwemmend? Para’s?.
    Wel veel vernielingen maar de prijs zou nmi heel hoog zijn
    Ga de bijna oorlog niet opnieuw beleven, wat ik was er ook nog!
    Korte militaire lach,HA .
    siBo

 9. jos crawfurd zegt:

  Het was heel indrukwekkend om de reacties te mogen lezen en beide filmen te zien,maar heeft het eigenlijk nog zin om deze Regering te dwingen om een Kamerdebat te houden over het Voormalig Nederlands Nieuw-Guinea en de Papua-bevolking.Ze hadden na het einde van de Tweede Wereld Oorlog niet nog twee Politieke acties moeten voeren vanwege de eigendommen in het land zoals:ondernemingen,bedrijven,grondstoffen etc etc.,maar gelijk een totale overdracht moeten voeren en Bung Karno zijn zin geven.Nu blijft men met de perikelen en naweeen.Wij Indo’s gaan geregeld terug naar onze Roots vanwege heimwee en de Totoks konden toen terug naar hun Heimat om hun land op te bouwen.
  Ik zag in dat laatste filmpje nog onze Secretaris Generaal van de VN Oe Ketan,sorry lezers het is een tikfout,het moet zijn Oe Thant,dat zeg voor mij al een hoop.
  In 2005 presenteerde Prof.Dr P.J.Drooglever zijn studie i.o. v/d Tweede Kamer *Een daad van Vrije Keuze*
  Toen ik de man vorig jaar op de TTF een vraag mocht stellen na de lezing in het Bibit/Bintang Theater,stond de Hooggeleerde met een mond vol tanden en gaf als antwoord*Ik ben er nooit geweest*Hoe dik en groot moet die rechter duim van hem zijn.
  Buiten het theater stelde ik hem nog meer vragen,helaas hij droop af.
  Ergens las ik nog iets over een zekere Minister Bot,wat hebben we nou aan die man,een totale ontkenning gaf die over het Papua-probleem,maar wel naar de Pasar Malam en Indonesische evenementen gaan.
  Ik ben totaal niets en wil ook geen hoge dunk hebben,maar wij Indo’s vissen met bijzonder grote mazen waardoor er nooit wat gevangen wordt;ook niet wat de Japanse Ereschulden betreft.
  Echte waardering en rechten wordt ons voortdurend ontnomen.
  Wel wil ik aan herinneren dat het vliegdekschip Karel Doorman tweemaal de haven van Hollandia heeft aangedaan toen het reeds richting Fremantle voer.
  Ik leef voortdurend in een spagaat:liefde voor Papua na een terugkomst in 2002 en altijd heimwee naar mijn Mooi land,dat mij is ontnomen vanwege de politiek,die steeds ontkent wordt of onder de mat wordt geveegd.

 10. eppeson marawasin zegt:

  Hoe zat het ook alweer:
  http://indonesie.actieforum.com/t7052-de-overdracht-van-nederlands-nieuw-guinea-een-serie-van-het-ref-dagblad

  Kinderboekentips:
  1. Meneer Pip (2007) – Lloyd Jones – ISBN 9789023425434 – Polare (v/h De Slegte) v.a. €7,50
  Samenvatting + recensie: http://www.bol.com/nl/p/meneer-pip/1001004004808030/

  2. Vogelvrij verklaard (1984) – Miek Dorrestein – ISBN 9789021609256 – Polare v.a. €4,00
  Samenvatting: Wat zou Bertos graag zijn vader ontmoeten en met hem praten. Zestien jaar geleden had zijn moeder deze Nederlander ontmoet, maar voor Bertos’ geboorte was hij naar zijn vaderland vertrokken. Bertos zou hem een brief willen schrijven om geld te vragen waarmee wapens gekocht zouden kunnen worden. Dat zou indruk maken, want de mensen van het verzet wantrouwen hem: de jongen met een Papoease moeder en een Hollandse vader. Veel eerder dan verwacht komt Bertos in aanraking met … de vijand. Dan merkt hij hoe machteloos ze zijn, niemand helpt hen, de wereld heeft zijn volk vogelvrij verklaard!

  Van de auteur Miek Dorrestein is geen Wikipediapagina beschikbaar. Zie daarom vanaf pag. 60/218: http://www.dbnl.org/tekst/_ind004199201_01/_ind004199201_01.pdf

  e.m.

 11. eppeson marawasin zegt:

  @In 2005 presenteerde prof. dr. P. J. Drooglever zijn studie ”Een daad van vrije keuze”. „De studie werd in opdracht van de Tweede Kamer uitgevoerd, maar is nooit in het parlement behandeld. In deze studie wordt aangetoond dat een streng geselecteerde groep Papoea’s met het mes op de keel werd gedwongen voor aansluiting bij Indonesië te stemmen.”@

  –Tja, en op 15 augustus van dat jaar erkent Dr Ben Bot, Nederlands minister van Buitenlandse Zaken voor een gehoor van veteranen in het Haags Congresgebouw, dat inzake Indonesië Nederland aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond. Bovendien zou hij twee dagen later op 17 augustus 2005 in Jakarta tijdens de viering van de Indonesische onafhankelijkheid namens Nederland spijt betuigen over de politionele acties tussen 1947 en 1949. ‘Ik zal met steun van het kabinet aan de mensen in Indonesië duidelijk maken dat in Nederland het besef bestaat dat de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië de facto al begon op 17 augustus 1945 en dat wij zestig jaar na dato dit feit in politieke en morele zin ruimhartig aanvaarden,’ zei Bot.

  Erkenning ligt wat gevoeliger, maar is ook lastiger. Ten eerste bij de veteranen, die na 17-08-1945 verbeten strijd hebben geleverd om de kolonie te behouden en ten tweede zeggen kenners, dat Nederland niet in zijn eentje tot officiële erkenning van 17 augustus 1945 kan overgaan, omdat er sprake is van een verdrag tussen Nederland met de Verenigde Staten van Indonesië, en niet met de Republiek Indonesië (RI) of Indonesië.

  Niettemin, om in die verbroederende sfeer tussen 15 en 17 augustus 2005, daarna als Tweede Kamer weliswaar op eigen verzoek, het rapport van prof. dr. P. J. Drooglever in volle openbaarheid te behandelen, waarbij gesproken wordt van een door Jakarta afgedwongen gecorrumpeerde Papoease volksraadpleging, terwijl je als Nederland juist weer goede maatjes met de voormalige kolonie wilt zijn, ja … dan wordt het tijd voor ‘hogere politiek’ zullen we maar zeggen.
  Trouwens, de vader van de Minister van BuZa -Theo Bot- was in het begin van de zestiger jaren ‘Staatssecretaris Nieuw Guinea’ en in die functie dus nauw betrokken bij de overdracht, die door de Papoea’s nog steeds als een groot verraad wordt beschouwd.

  First we take Manhattan then we don’t give a Fak Fak!

  e.m.

  • Jos Crawfurd zegt:

   Ja Heer Eppeson Marawasin dan is hij toch met recht een gluiperd van de hoogste orde.
   Wij zaten daar in Papua met alle gevolgen van dien en werkten aan onze toekomst in alle toonaarden en moesten voor een tweede keer onze biezen pakken met achterlating van huis en haard. Die hoge heren zitten lekker uit hun neus te vreten,zoals zij het nu ook weer doen. Bekend kleur en erkend het ook,die beerput moet tot het laatste stukje stront boven komen. Vinden we het raar dat Bouterse hun vierkant uitlacht.Politiek bedrijven is helemaal niet moeilijk,je brabbelt maar wat onzin en zorgt dat je achterband meeheult met al die onzin.Nederland is echt geen braaf kereltje,maar een gluiperd;de goeden nagelaten. Bedankt Heer Epson voor Uw uiteenzetting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.