Oproep aan de oud-gerepatrieerden van de Nieuw Amsterdam

nwadamab.jpgDe Haagse Gemeenschap van Kerken verzorgt samen met de Duinzichtkerk in Den Haag een  Herdenkingsbijeenkomst op zondag 11 augustus.  Vanwege de chaotische periode na de capitulatie van Japan, moesten de oud-geïnterneerden zo spoedig mogelijk Batavia verlaten en vertrokken met de “Nieuw Amsterdam” uit Singapore naar Southampton. Aan boord van de Nieuw Amsterdam zaten  3800 evacuees, waaronder ca. 1500 kinderen die na een verblijf in de kampen ernstig verzwakt waren. Onderweg naar Europa brak ‘blauwe mazelen’ uit. Het was winter en de vele ondervoede kinderen waren niet opgewassen tegen deze ziekte. Velen stierven aan boord, een groot aantal in ziekenhuizen in Southampton en in Nederland. Nooit ging enige aandacht uit naar hun ouders, broertjes en zusjes die dit tragische verlies direct na aankomst in Nederland moesten dragen.

In de Duinzichtkerk zullen twee oud-kampbewoners, toen meisjes van 8 en 5 jaar oud, over deze reis vertellen.  In deze bijeenkomst zullen de jong gestorven kinderen worden herdacht.  Graag roepen wij hun familie op om hun naam en leeftijd aan de Werkgroep door te geven. Uiteraard bent u van harte welkom op deze herdenkingsbijeenkomst.

Voor deelname en meer info mail naar: Doortje Mol: doortje.mol@gmail.com Henriette van Raalte-Geel: H.raalte@hetnet.nl , Els van der Wissel: ie.vdwissel@tiscali.nl

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen, oproepen en mails. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.