7 juni: Nederland voetbalt tegen Indonesië

update 7 juni:
De wedstrijd is ook te zien op de SBS6-website:  http://www.sbs6.nl/
“kick off is at 8.30 pm”   dus 15.30 uur Nederlandse tijd

update 4 juni:
Het voetbaluitzendschema van  SBS6

sbs6schema

heitingaupdate 31 mei:
John Heitinga zegt:
De wedstrijd tegen Indonesië wordt een heel bijzondere interland voor mij.  “Ja, mijn opa en oma zijn Indisch. Dus het is apart om daar straks te zijn. Mijn oma is er helaas niet meer, en mijn opa is nu 86. Hij vindt het heel mooi dat ik een wedstrijd in Indonesië ga spelen.
“Mijn opa is in Indonesië geadopteerd door Nederlandse mensen en heeft ook hun achternaam aangenomen. Vandaar mijn Friese naam Heitinga. Eigenlijk had ik No Tee moeten heten. Ook mijn vader is nog in Indonesië geboren, in 1957. Twee jaar later zijn ze naar Nederland gekomen.”

bericht van 24 mei:
nu.nl:
Het Nederlands elftal oefent op 7 juni in Jakarta tegen Indonesië en op 11 juni in Peking tegen China. De selectie van Oranje komt op woensdag 29 mei bijeen voor een driedaagse trainingsstage in Hoenderloo.

John Heitinga, geselecteerd, twittert :
heitingatwitter

In de verwachting geselecteerd te worden voor het Indonesisch team zei Rafaël Maitimo, ook van Indisch afkomst, eind april dit:
‘Bij de Onder-15, -16 en -17 heb ik nog met onder anderen Wesley Sneijder (foto) en Arjen Robben gevoetbald. Het is wel duidelijk dat iedereen op een gegeven zijn eigen weg bewandelt. Maar dat we elkaar opnieuw tegenkomen is heel leuk. Voor mij en ook Sergio van Dijk wordt die wedstrijd tegen Oranje genieten.’

maitimorafael

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

122 reacties op 7 juni: Nederland voetbalt tegen Indonesië

 1. Ronny Geenen zegt:

  Ik ben benieuwd welke Maitimo deze jongen is en of hij familie is van de Maitimo’s daar. Mijn grootmoeder van vaders kant is Helena Maitimo.
  Erg interessant.

  • Boeroeng zegt:

   Raphaël Maitimo 1984, zoon van
   Johannes Maitimo 1950, zoon van
   Henri Johannes Maitimo 1896, zoon van
   Herman Johannes Frederik Maitimo 1851, zoon van
   Bernardus Maitimo en Mary Botellho
   ——–
   Helena Maitimo 1879, dochter van
   Lodewijk Maitimo 1848, zoon van
   Bernardus Maitimo en Mary Botellho

   http://www.maitimo.nl/

   ——————–

   Helemaal links bij de deur zit Johanna Dina Henriette Maitimo, geboren 3 november 1877 in Padang, dochter van Lodewijk Maitimo en Johanna Wilhelmina Frederika Steenkamp.
   Ze huwde Laurentius Gijsbertus Anthanas de Jamear.

  • Wal Suparmo zegt:

   MAITIMO is een Ambonese naam.

   • Ron Geenen zegt:

    Maitimo(e) is een originele Portugese. Als u eens naar Portugal gaat, zal u merken dat de naam Maitimo een van de meest voorkomende namen daar is. Net als in Nederland Jansen en Smit.
    De Portugezen waren al een 100 jaar eerder op de Molukken om de specerijen. Zowel Maitimo als Botellho zijn zeer Portugees en waren in Indie al veel eerder gevestigd.

 2. Ronny Geenen zegt:

  daar
  moet luiden daar uit Padang.

 3. TON zegt:

  Het is gewoon een oefen wedstrijd.,uitspraak van Johan Derksen van het voetbalprogramma VI het is net een schoolreisje voor de spelers.KNVB doet het alleen maar om geld te vergaren om de dure spelers in de toekomst te betalen..Indonesische voetbalbond zal wel een behoorlijke startgeld betalen aan de KNVB om te mogen spelen tegen Nederlandse elftal.Het feit dat Nederlandse elftal tot de wereldtop behoren denk ik dat KNVB een behoorlijke bedrag zal ontvangen van Indonesische voetbalbond. daarnaast is de selectie van Nederlandse niet op volle sterkte want een aantal spelers die deel uit maken van de selectie van Nederlandse elftal spelen met jong oranje een belangrijke toernooi om de kampioenschap van Europa en voor de KNVB is de toernooi veel belangrijker dan de trip naar Indonesie.

 4. Surya Atmadja zegt:

  In maart hebben ze al 23 namen geselecteerd voor de nationale team , o.a Sergio van Dijk ,Irfan Bachdim en Raphael Maitimo.
  Of ze alle drie spelen ?
  3 juni zal men een beslissing nemen.
  Ticket kosten vanaf Rp 50,000 t/m Rp 1.750.000 ( voor de happy few ?)

  • willem hendriks zegt:

   hoe kan ik aan kaarten komen, ik woon in indonesie, en toch tussen de Hollanders staan ?

   • eppeson marawasin zegt:

    Schuiven? Coba!

    e.m.

   • Mas Rob zegt:

    Of tussen de Indonesiërs staan. en om niet op te vallen gewoon meezingen: ayo putra bangsa! http://youtu.be/bIFr68ixh4g 🙂

    • van Beek zegt:

     ya mas Rob, garuda di dadaku, garuda kebanggaanku, ku yakin hari “itu” pasti menang. Dat denk ik niet, dus Willem Hendriks gewoon tussen de Indonesiërs staan, zij hebben de support harder nodig dan de Nederlanders.

     Overigens vind ik het mooi om te zien hoe het Indonesia raya wordt gezongen bij voetbalwedstrijden door het publiek. Gezongen met passie en liefde voor het land. Ik krijg altijd kippevel als ik ze Indonesia raya hoor zingen.Luister maar even

     Een reactie van waarschijnlijk een Indonesiër:

     fagalocious 3 jaar geleden
     Indonesia is very rich! There are no more Malay Ethnics, Melanesians, Chinese or Even Indos. ONLY INDONESIANS!!!!

     Straks tegen Nederland tegenover de oranje fans ben k benieuwd, trots zullen zij waarschijnlijk zingen: Indonesia raya, MERDEKA MERDEKA(extra hard), hiduplah Indonesia raya.

    • ton zegt:

     Het is te hopen dat ze het mooiste liedje omzetten in een overwinning tegen de verwende miljonairs uit Nederland.

    • ton zegt:

     Het is te hopen dat ze het mooie liedje omzetten in een overwinning tegen de verwende miljonairs uit Nederland

    • Anoniem zegt:

     Het is te hopen dat ze het mooie liedje omzetten in een overwinning tegen de verwende miljonairs uit Nederland

     Ik lees een tikkeltje jaloezie?

 5. Bintang zegt:

  De Indonesische selectie heeft natuurlijk een Nederlandse trainer gehad dus zijn de lijntjes kort en gezien de ontwikkeling van het huidige niveau verwacht ik dat er in de toekomst best talenten uit die regio zouden kunnen komen.

 6. Surya Atmadja zegt:

  Ben wel eens met wat Bintang schreef.
  PSSI wilde in 1938 een eigen team naar de wereldcup sturen maar werd gedwarsboomd door de NIVU .
  PSSI kreeg meer bekendheid door 2-2 te spelen tegen Nan Hwa( China) die de Ned.Indische elftal met 4-0 had verslagen.

 7. ronaldo zegt:

  Nederlandse trainers hebben in indonesie ook geen potten kunnen breken, want ze waren ook gebonden door beslissingen van bovenaf…erg jammer, want Indonesie heeft zeer veel voetbaltalenten, maar er wordt toch gekozen voor buitenlanders die ze een indonesisch paspoort geven…zo lang Indonesie bijna uitgerangeerde profs en hoofdklasse amateurspelers uit nederland halen en hun een indonesisch paspoort schenken, zullen hun eigen jeugd nooit doorstromen en blijft het een heel klein voetballandje, met vele zakkenvullers…regelmatig komt het nationaal elftal vaak in nederland en speel t ook vaak tegen ado den haag en volgens mij kan ik niet heugen dat ze er ooit van hebben gewonnen….willen ze ooit meetellen, dan zullen ze een type hiddink binnen moeten halen die heel die bond er uit kickt en de juiste personen op de juiste plek zetten, zoals in korea, australie en rusland, maar dat zal in indonesie niet gauw gebeuren, want er spelen hele andere belangen…..

  • Ronny Geenen zegt:

   Voor Indonesië zal het ook niet meevallen, want het is een land dat uit eilanden bestaat. Dan is het zeer moeilijk een saamhorigheid van te smeden, vooral wanneer er heel andere belangen in meespelen zoals ronaldo al in zijn commentaar vermeld.
   Ik geef ze alleen kansen op individuele sporten.

  • Bintang zegt:

   Het Indonesisch elftal en voetbal in zijn geheel is nog in opbouw, maar dat er talent is daar kunnen wij al duidelijk zien.
   Toch vind ik dat het belangrijk is dat er ook buitenlandse spelers (ook bijna uitgerangeerde profs) naar Indonesia gehaald worden want dat zal ook bijdragen aan de ontwikkeling.
   Net zoals Nederlandse voetballers die rol ooit in landen als Spanje en Amerika hebben vervuld.
   Herinner je je al die bijna uitgerangeerde prof spelers nog die naar de USA gingen om van het goede leven te genieten?

   • Ton zegt:

    De bijna uitgerangeerde voetballers uit Nederland gingen naar de USA om hun zakken te vullen en niet om te solliciteren voor de nationale voetbalelftal van USA.En dat is wel het geval met de zogenaamde prof spelers uit Nederland die naar Indonesie gingen en die bij de Nederlandse betaalde competitie nauwelijks mee kunnen..

    • Bintang zegt:

     Ik denk dat de motivatie in beiden gevallen is geweest dat bijna uitgerangeerde prof spelers nog wel konden meedraaien op niveau in de USA en Indonesia waar het niveau gewoon lager was.
     Het is niet zo dat er massa’s van die voetballers solliciteren naar een plaatsje in het Indonesische nationale elftal.
     De enkeling die dat wel doet heeft vaak al enige binding met Indonesia (bijv. een Indische achtergrond).
     En hoe je het ook went of keert, deze voetballers helpen ook mee het voetbal in Indonesia te ontwikkelen.
     Het zal alleen een lang proces worden, zie de USA.
     Plus getalenteerde voetballers uit Indonesia zullen veel aanpassingsmoeilijkheden ondervinden als ze in Europa aan de slag willen gaan.
     Wie herinnert zich nog ene Fandi die ooit in Nederland kwam voetballen en de sterren van de hemel speelde, maar helaas niet bestand was tegen het Nederlandse rot klimaat?
     Of Romario die in de winterse kou niet wilde trainen?
     Dus zelfs als het niveau straks hetzelfde is of beter is dat nog geen garantie voor successen hier in Europa.

    • Ronny Geenen zegt:

     Ik heb altijd begrepen, dat de profs die hier in de us kwamen spelen, volgens de regels van de FIFA niet meer in het nationale US elftal mochten spelen. Als een speler in het Nederlands elftal heeft gespeeld, mag hij niet meer in een nationaal elftal van een ander land verschijnen. Alleen als pro in een prof club.

 8. TON zegt:

  De kans is heel erg klein dat Arjen robben mee speelt met Nederlandse elftal tegen Indonesie,want hij moet op 2 juni met Bayern Munchen de beker finale spelen van Duitsland .Ik denk dat Arjen robben wel de trip zal maken naar Indonesie.en dat hij mee speelt tegen China.

 9. ronaldo zegt:

  usa en indonesia, kan je niet met elkaar vergelijken, wat betreft voetbal…die in amerika serieus met voetbal bezig was, waren de dames, daarom zijn ze nu ook zo ver dat ze wereldkampioen zijn, maar amerila wilde alles altijd grootst doen…haalden Cruijf beckenbauer Neeskens, Georges Best eusebio enz.enz…maar dat was puur om mensen warm te maken en naar het stadion lokken…ze waren zo gek om spelregels te veranderen, want gelijkspel bestaat in geen een competitie in de us…ze verzonnen bij gelijkspel geen penatys, maar shoot outs…ja die gasten uit europa lachten zich een deuk en de tassen vol met dollars gingen richting moeder de vrouw…Indonesia is een ander geval…ze beschikken over zeer getalenteerde spelers, maar ze laten vaak de verkeerde doorstromen, als je pa een hoge functie heeft in het voetbal of maatschappij, dan heb je eerder kans…de voetbalbond daar legt hun ook te luister bij de hoge pief…het is toch van de zotte dat pas geleden daar een dubbele competitie werd gespeeld omdat de ene niet erkend werd…ook de trainingsschema’s zijn daar van voor de oorlog, de wile coerver methode werd daar gebracht maar tsja…fysiek zijn ze vaak te zwak om een potje te kunnen breken tegen de europese clubs…alleen tegen mede aziatische voetballers, zoals thailand, fillipijnen, zijn ze geduchte tegenstanders, maar dan meer in het martial arts op de velden, zoals bij de laatste wk qualificatiepotje..:) en natuurlijk wil een jupiler leauge spelertj
  e zn kans wagen om in het indonesisch eltal te spelen, je weet het maar nooit…twee wedstrijden bij qualificaties scoren en de wereld ziet m ook…en in azie, zoals japan en korea, valt ook aardig wat centjes te verdienen…maar zoals ik al eerder schreef, er moeten de goeie mensen op de goei plaatsen komen, dan kan het wat worden…Jazeker, ken ik die fandi nog, die speelde in de lente zelfs met handschoenen, hahaha…goeie technische speler met durf voor de acties, bij fc groningen?

  • van Beek zegt:

   Pak Ronaldo, word de wedstrijd nog op normale NL tv uitgezonden?

  • Ronny Geenen zegt:

   …ze waren zo gek om spelregels te veranderen, want gelijkspel bestaat in geen een competitie in de us…ze verzonnen bij gelijkspel geen penatys, maar shoot outs…j

   Die spelregels zijn tegenwoordig geheel aangepast aan de regels van de FIFA. Toen ze er net mee begonnen moesten ze de mensen naar de velden lokken. Mensen die o.a. gewend waren naar ijs hockey te kijken. Daarom de shootout.
   Tegenwoordig wordt er in de weekends overal soccer gespeeld. Een halve km van mijn huis zijn twee velden, waar iedere Zaterdag en Zondag wedstrijden en toernooien worden gespeeld. Leuk om te zien, want hier zie je letterlijk alle rassen samen.

   • ronaldo zegt:

    de spaanstaligen in de us kan je wel de talentvolle spelers noemen….het is voor hen ook de kans om hoger op te komen, vooral als ze in niet leuke gebieden wonen….maar dat heb je hier in europa ook, de kids leren alles op straat…heel de dag met een bal bezig zijn…daarom worden de Cruijff courts overal ter wereld geplaatst en gepromoot….ieder kind heeft recht op de grootste sport ter wereld, te kunnen beoefenen…:)

 10. ronaldo zegt:

  ik vermoed van wel…alle oranjewedstrijden worden normaliter door sbs 6 uitgezonden….maar we zitten natuurlijk met de tijden, weet dan niet of er dan mensen zijn die op dat uur willen of kunnen kijken…en anders een van de betaalde sportzenders…en als je helemaal pienter ben met de peecee dan kan je streamen…zaterdag naar uitgekeken hoe die vent van estelle gaat knokken dat om 22.00 uur zou beginnen….zaten een paar klojo’s vroeg op de avond al te vertellen wat de uitslag was…gelukkig was championsleuage een zeer spannende wedstrijd…:)

 11. ronaldo zegt:

  ik weet het niet zeker, want ze zitten natuurlijk met tijdsverschil…kunnen of willen mensen op dat tijdstip kijken…en anders een van de betaalzenders, of als pienterkompoeter of peecee…ff streamen…:)

  • van Beek zegt:

   Ik ben benieuwd hoe de wedstrijd gaat verlopen. Hopelijk kan Indonesie een keer meedoen aan het Wk. Wij Indo’s hebben dat twee teams om voor te juichen. Helaas gaat dat nog lang duren

 12. ronaldo zegt:

  gaat spoken hier op i4e….dingen die ik schrijf voor iemand anders komt hier, hahahaha…sorry, beetje dubbel

  • eppeson marawasin zegt:

   Geachte Ombudsman, om terug te komen op de gebeurtenissen op de Tilburgse kermis en uw verzoek voor wat betreft de door mij opgelopen schade veroorzaakt door een spookrijder in het spookhuis … Hè! Huh? Waar is de Djaga gebleven? Waarom verschijnt mijn reactie voor iemand anders opeens in het antwoordvakje van Pak Ronaldo? Astaganaga. Gombal Mukiyo sêh!

   e.m.:)

 13. Ton zegt:

  Dag Bintang,U schreef op 27 mei om 1224 het Indonesische voetbal elftal in zijn geheel is nog in opbouw,maar dat er talent is daar kunnen wij al duidelijk zien dat zeiden ze ook 25 jaar gelden,toen Indonesische elftal een wedstrijd speelden tegen een Molukse elftal uit Nederland onder leiding van SimonTahamata Molukse elftal werd gevormd door Molukse spelers uit eredivisie en,eerstedivisie. Molukse elftal won die wedstrijd..Indonesische voetbal ontwikkelt niet maar blijft steken op dezelfde niveau.

 14. Surya Atmadja zegt:

  Berikut daftar nama 21 pemain yang dipanggil untuk menghadapi Belanda:

  Kiper:
  Kurnia Meiga (Arema Indonesia), Andritany Ardiyasa (Persija Jakarta), I Made Wirawan (Persib Bandung)

  Pemain Belakang:
  Hengki Ardiles (Semen Padang), Zulkifli Sukur (Mitra Kukar), Ricardo Salampesy (Persipura Jayapura), M. Roby (Persisam Samarinda), Victor Igbonefo (Arema), Raphael Maitimo (Mitra Kukar), Toni Sucipto (Persib), Ruben Sanadi (Persipura)

  Pemain Tengah:
  Imanuel Wanggai (Persipura), Hendro Siswanto (Arema), Ahmad Bustomi (Mitra Kukar), Vendri Mofu (Semen Padang), Ahmad Jupriyanto (Sriwijaya FC), Greg Nwokolo (Arema)

  Pemain Depan:
  Boaz Salossa (Persipura), Ian Louis Kabes (Persipura), Andik Vermansah (Persebaya 1927), Sergio Van Dijk (Persib)

 15. TON zegt:

  Anoniem,Hoe zo jaloezie,ik mag toch hier mijn mening verkondigen hoe ik er over denk wat betreft de spelers van Nederlandse elftal ,dat heeft toch niets te maken.met jaloezie

 16. Ton zegt:

  Dag Surya Atmadja.U bent goed op de hoogte, Sergio van Dijk heeft die niet een Molukse moeder en een Nederlandse vader en die oorspronkelijk uit Assen komt.

  • Surya Atmadja zegt:

   Pak Ton, eerlijk gezegd is mijn kennis over voetbal 0,0 % .
   Geen verstand van voetbal , kijk nooit naar voetbal.
   Het is toevallig een wedstrijd tussen Indonesia en Nederland.
   Die Sergio is bekend in Bandung , zijn oma was een Sundanese.
   Mijn landgenoten zijn echt redelijk fanatiek , had vorig jaar een soort “show of force ” van de fans in de binnenstad van Bandung gezien .

   Heb afgelopen maart 2013 de drukte bij de stadion GBK Jakarta zelf ervaren toen er een wedstrijd was tegen Saudi Arabie (?) .
   Echt fanatiek .
   Was toevallig in dezelfde complex voor mijn S.M.A schoolreunie.
   Als ze kunnen winnen tegen Oranje (kans is klein) , dan zal het een grote feest zijn in Jakarta .
   Capaciteit van GBK gebouwd omstreeks 1960(?) voor Asian Games is goed voor 100.000 personen.

 17. ronaldo zegt:

  een overwinning zal voor indonesia niet in zitten, of…er moet dan zoveel voor betaald worden, grapje….vriendschappelijke wedstrijden bestaan niet meer, tenminste, niet meer zoals vroeger, het gaat ook om je als speler in de etalage zetten, dus een verdediger of keeper zal zich niet zomaar op afspraak in de luren laten leggen…de jonge voetballers van oranje zullen zich ook willen bewijzen, dus ik denk toch aan een kleine 3-1 overwinning voor oranje, dan zou indonesia het erg goed hebben gedaan….ik heb ook begrepen dat de wedstrijd om 15.30 nnederlandse tijd wordt gespeeld, maar weet niet of het live wordt uitgezonden….

 18. TON zegt:

  Ronaldo, je hebt over jonge voetballers van oranje, maar die zijn aan het voorbereiden met jong oranje voor EK in Israel.Het is een bewuste keuze van Gaal.

  • ronaldo zegt:

   oeps, slib of de tong…bedoelde de nieuwelingen, ook nog jong natuurlijk, zoals lerin duarte, jens toornstra ricky van wolfswinkel en keepertje jasper cillessen…deze gasten zitten er net tegenaan en zullen zich nu de kans dient, uiteraard willen bewijzen…vooral zo’n wolswinkel, mocht tie spelen dan zal hij er een paar in willen prikken…:)

   • Anoniem zegt:

    oeps, slib of de tong…bedoelde de nieuwelingen, ook nog jong natuurlijk, zoals lerin duarte, jens toornstra ricky van wolfswinkel en keepertje jasper cillessen…deze gasten zitten er net tegenaan en zullen zich nu de kans dient, uiteraard willen bewijzen…vooral zo’n wolswinkel, mocht tie spelen dan zal hij er een paar in willen prikken…:)

    Voor Wolfswinkel zal dat niet zo moeilijk zijn, want als ik goed ben ingelicht, is hij ruim 1.90m en dat tegen een paar verdedigende dreumesen.

    • ronaldo zegt:

     bijna goed… Ricky is 1.86….maar onderschat de tegenwoordige lengtes van de indonesier, ze zijn niet allemaal meer zo klein als vroeger, zowel; in de sport als in de maatschappij…ik ben zelf niet groot met mn 1.74, maar stond ooit in jakarta tussen 2 politiemannen, met witte helmen, volgens mij stond er pm of zo op( soort marchaussee?), maar die gasten waren behoorlijk uit de kluiten gewassen…tegenwoordig wordt iedereen groot, zit m volgens mij in de voeding of zo…:)

    • Ronny zegt:

     bijna goed… Ricky is 1.86….maar onderschat de tegenwoordige lengtes van de indonesier, ze zijn niet allemaal meer zo klein als vroeger, zowel; in de sport als in de maatschappij…ik ben zelf niet groot met mn 1.74, maar stond ooit in jakarta tussen 2 politiemannen, met witte helmen, volgens mij stond er pm of zo op( soort marchaussee?), maar die gasten waren behoorlijk uit de kluiten gewassen…tegenwoordig wordt iedereen groot, zit m volgens mij in de voeding of zo…:)

     Ik zag pas geleden een interview van dezelfde Ricky en hij keek omlaag op de kruin van de interviewer. En als hij naast zijn mede spelers staat lijkt hij ook veel langer.
     Ook pas een programma op BVN gezien waarbij er werd gesproken van een vorm van ongezondheid om mensen te creëren, die erg lang worden. Nederland wordt gezien als het land met gemiddeld de langste mensen van de wereld. En volgens dat programma wordt dat veroorzaakt door de melk producten. Hoe langer de mens hoe meer voedsel hij/zij nodig heeft.
     Ik had graag een lengte willen hebben van rond de 1.70, helaas ben ik nooit verder gekomen dan 1.56. Maar ja, ik kon niet tegen melk!

     Ronny

 19. TON zegt:

  Ronaldo ,de spelers van jong oranje waar ik het over heb zijn de feyenooorders Clasie,Martins en de vrij de ajax spelers Blind en en van Rhijn van psv, de spelers Wijnaldum en de aanvoerder van Nederlandse elftal Strootman. van vitesse van GInkel en van benfica John en van az Maher en luuk de jong van monchengladbach.Ze hebben meer talenten en zijn een stuk jonger dan de spelers die jij opsomt Volgens de media hebben de hierboven genoemde spelers meer dan honderd interlands gespeeld.Als ze geen EK 2013 moeten spelen komen de spelers die jij bedoelde en Heitinga niet in aanmerking voor de selectie van Nederlandse elftal en dat werd door de media gisteren breed uitgemeten van Gaal vindt EK 2013 veel belangrijker dan de trip naar Azie.

  • ronaldo zegt:

   ok ok…maar ik bedoel er mee te zeggen dat ze ook hun best doen en zich absoluut niet het kaas van hun boterhammetje laten oppeuzelen…ik probeer een leuke discussie, niet om gelijk te krijgen..wolfswinkel en toornstra zouden sowieso eventueel kunnen concureren met de andere jeugdigen en cillissen is een blijvertje, was ook al op de wk…en uiteraard…by the way..bovenstaande opgenoemde spelers meer dan 100 interlands…toornstra is dacht ik een debutant, zoals duarte..:)…maar je hebt gelijk, sorry.

  • Anoniem zegt:

   >>>>van Gaal vindt EK 2013 veel belangrijker dan de trip naar Azie.<<<

   Dat is toch logisch, want voor de EK wordt er gespeeld tegen Duitsland, Rusland en Spanje en die hebben zeker meer kwaliteit dan het Indonesisch elftal.
   Daarbij krijgt van Gaal de kans een paar andere en jongere spelers uit te proberen op de Azië tour. Het mes snijdt dus van twee kanten.
   Als derde punt kan ik wel zeggen dat het ook een aardig centje in het laatje van de KNVB brengt.

   • eppeson marawasin zegt:

    Wowy … naast Merlot-connaisseur ook soccer-kenner. Oh ja, natuurlijk. Die wedstrijd in Bemmel of was het Beuningen heer Geenen, dat u toen tegen een Indonesisch team -sort of- scoorde

    e.m.

    • Ronny zegt:

     Wowy … naast Merlot-connaisseur ook soccer-kenner. Oh ja, natuurlijk. Die wedstrijd in Bemmel of was het Beuningen heer Geenen, dat u toen tegen een Indonesisch team -sort of- scoorde

     e.m

     Geërfd van mijn overleden vader. Hij was de midvoor van de “Zwarte Diamant” voetbal team in Sawah Luntoh. Naam is afgeleid van de Ombilin kolenmijn. Volg nog steeds het Nederlandse en Europese voetbal in plaats het Amerikaanse Footbal.

     Ronny

 20. Ronny zegt:

  van Gaal vindt EK 2013 veel belangrijker dan de trip naar Azie.

  Ik zie dat anoniem nog steeds de boventoon voert. Ik zal voortaan mijn naam maar direct onder de tekst vermelden.
  anoniem = Ronny Geenen

 21. TON zegt:

  Ronny heb je toestemming gevraagd aan Ronaldo, want je hebt de stuk van Ronaldo van 30 mei 2013 om 9.45 gejat.

  • Ronny zegt:

   Ronny heb je toestemming gevraagd aan Ronaldo, want je hebt de stuk van Ronaldo van 30 mei 2013 om 9.45 gejat.

   Ik weet niet wat je bedoeld.

   • eppeson marawasin zegt:

    Ik heb het vermoeden dat wordt bedoeld, dat u eerst volledig herhaalt wat staat geschreven, alvorens daarop te reageren. Zonder verdere verwijzing of nadere duiding lijkt het daardoor alsof de tekst –van de ander i.c. Pak Ronaldo- ook van uw hand is. Misschien ligt daarin het misverstand. Zie bijvoorbeeld ook uw reactie @Ronny, op 31 mei 2013 om 05:59 zei:@

    My two pennies!

    e.m.

    =================================
    Anoniem(= Ronny Geenen), op 30 mei 2013 om 17:41 zei:

    @ronaldo, op 30 mei 2013 om 09:45 zei: oeps, slib of de tong…bedoelde de nieuwelingen, ook nog jong natuurlijk, zoals lerin duarte, jens toornstra ricky van wolfswinkel en keepertje jasper cillessen…deze gasten zitten er net tegenaan en zullen zich nu de kans dient, uiteraard willen bewijzen…vooral zo’n wolswinkel, mocht tie spelen dan zal hij er een paar in willen prikken…:)@
    ================================

    ‘RG’ – Voor Wolfswinkel zal dat niet zo moeilijk zijn, want als ik goed ben ingelicht, is hij ruim 1.90m en dat tegen een paar verdedigende dreumesen.

    • Ronny zegt:

     Net als anderen in dit forum volg ik ook het Nederlandse voetbal en de voetballers in het buitenland op de voet. Zo ook van Wolfswinckel in Portugal, maar hij is binnenkort in Engeland te volgen, waar hij zijn kop techniek kan perfectioneren.
     Ik geloof ook niet dat ik ook maar een zin van een ander mij eigen heb gemaakt. Vanaf de jaren 50 (De Munck, Rijvers, Faas Wilkens, Cor v/d Hart, enz) ben ik bewonderaar van het Nederlandse voetbal en nog steeds een fan van het Ajax voetbal.

     Ronny

 22. Henk Anthonijsz zegt:

  Voetbal?
  Dan denk ik terug aan Bandoeng (Indië), de voetbalclubs UNI (Uitspanning Na Inspannning) en SIDOLIG (Spelen In De Open Lucht Is Gezond).De jaarlijks terugkerende “stedenwedstrijden”.
  De voetbalwedstrijd Nederland-Ned.Indië in 1938 beluisterden we in de avond. We waren aan de radio gekluisterd. Ik was toen 12 jaar en mocht die avond later naar bed.,

  • Ronny zegt:

   De volgende info heb ik van fcupupdate.nl:
   De invulling van de Aziatische trainingsstage van Oranje komende zomer is rond. Op vrijdag 7 juni speelt het Nederlands elftal een oefenwedstrijd tegen Indonesië, vier dagen later volgt een vriendschappelijke ontmoeting met China.

   Het duel met Indonesië vindt plaats in het Gelora Bung Karno-stadion van Jakarta, waar 88.000 mensen in kunnen. De aftrap is om 21.30 uur plaatselijke tijd. Dat is 16.30 uur Nederlandse tijd. De interland tegen China, in het Workers-stadion in Beijing (66.000 plaatsen), begint om 19.30 uur (13.30 uur in Nederland).

   Het Nederlands elftal werkt in juni een tiendaagse trainingsstage af in Azië.

   Ronny

 23. Boeroeng zegt:

  Opa Heitinga vraagt in 1965 de Nederlandse nationaliteit aan .

  Klik om toegang te krijgen tot SGD_19641965_0002562.pdf

 24. Mas Rob zegt:

  Geef het Indonesische team deskundig advies over de te voeren strategie en win VIP tickets voor de wedstrijd! http://www.thejakartaglobe.com/blogs/win-vip-tickets-to-watch-inavsned2013-in-jakarta/

 25. P.Lemon zegt:

  Forse kritiek op trip van Oranje

  “Op voetbalgebied, kan ik je zeggen, hebben we er niks te zoeken.” Wim Rijsbergen zet in De Telegraaf/Telesport grote vraagtekens bij de ’commerciële’ reis van Oranje in een voetballand dat de grootste sportieve crisis in zijn bestaan kent.

  “Indonesië staat 170e op de FIFA-ranglijst. Het gebeurt niet vanwege de koloniale verbondenheid. Zo’n trip, als je 18 uur in het vliegtuig zit, moet een doel hebben”, vervolgt Rijsbergen, die officieel nog tot 1 juli 2013 technisch directeur en bondscoach van de Indonesische voetbalbond is.

  “Van nog niemand, ook van Louis van Gaal niet, heb ik begrepen waarom het Nederlands elftal in hemelsnaam een jaar voor het WK tegen Indonesië gaat spelen”, zegt de oud-international, die met Cruijff, Jansen en Van Hanegem schitterde in de WK-finale van 1974.
  http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/oranje/21619317/__Forse_kritiek_op_trip_van_Oranje__.html

  *Met een beetje Goena2 is het kwaliteitsverschil toch op te heffen? 🙂

 26. Surya Atmadja zegt:

  Men hoopte om omhoog te komen in de FIFA ranking .
  Pada daftar terbaru yang dirilis FIFA, Kamis (14/2/2013), Indonesia cuma memiliki nilai 117. Di level dunia Indonesia ada di nomor 163.
  ————————————————————————————–
  Laatste FIFA lijst van 14-02-2013 staat R.I op nr 117.
  Wereld niveau nr 163.

  Nr 170 was de stand op oktober 2012.
  Bron: detik.sport

  Ben benieuwd of ze dankzij hun oude sobat omhoog kunnen.

 27. Boeroeng zegt:

  In Nederland en in Indonesië wordt wel eens gedacht dat van Persie een Indische/Indonesische afkomst heeft, maar ik kon dat nooit vinden.
  Zijn oma Johanna van der Zande schijnt wel in Bandung opgegroeid te zijn en zij huwde met opa van Persie begin 1942 te Indië.

  Sergio van Dijk heeft wel een Indonesische komaf, maar hij schijnt niet van een Indische familie te zijn

  • Pierre de la Croix zegt:

   Gegeven de naam denk ik dat de voorouders van Van Persie ooit uit Perzië, het huidige Iran, in Nederland zijn aangespoeld.

   Misschien dat Robin daardoor een getaand uiterlijk heeft en door wishful watchers voor Indo wordt versleten.

   Pak Pierre

   • Boeroeng zegt:

    Mogelijk is de eerste voorouder met deze naam een persoon afkomstig uit Perzië of iemand die er, wellicht met een handelsmissie, is geweest.
    Het zou ook kunnen dat het naamgevende Perzië dichterbij ligt dan het land in het Midden-Oosten en dat het in dit geval een huis betreft in één van de Nederlandse (of Vlaamse) steden met een huisnaam die aan het verre land refereert.
    Maar men zou ook kunnen denken aan herkomst uit één van de Franse (ihb. Normandische) plaatsen die zijn gevormd uit de Gallo-Romaanse persoonsnaam Persius en het suffix -acum. Zo wordt althans de naam van de oude Engelse familie Percy verklaard.

    http://www.meertens.knaw.nl/nfb/detail_naam.php?gba_naam=van Persie&nfd_naam=Persie, van&info=analyse en verklaring&operator=eq&taal=

   • P.Lemon zegt:

    Mediterrane roots…mogelijk… omdat hij makkelijk tjo2 met de medelanders 🙂

    ‘Marokkaantje’. Zo noemt Pim Doesburg, Feyenoord’s keeperstrainer, hem. In de Rotterdamse wijk Kralingen groeit hij op temidden der Marokkanen. Hij spreekt ook nu nog het kenmerkende staccato taaltje. Nog steeds zijn zijn beste vrienden Marokkaan. Bovendien is zijn vrouw, Bouchra, met wie hij sinds drie jaar samen is, een Marokkaanse. Trots, uiterlijk vertoon en respect. De Marokkaanse straatcultuur kleurt zijn jeugd. “In Kralingen heb ik geleerd te overleven. Wie zich op straat niet kan handhaven, valt af,” vertelt hij na zijn debuut bij Feyenoord.
    http://www.edwinschoon.nl/robin-van-persie-groeistuipen-van-een-stijlvolle-narcist/

  • Surya Atmadja zegt:

   sergio van dijk :
   Mijn moeder is Molukse en mijn vader Nederlander.
   Als zijn vader een Nederlander is ( Van Dijk) , dan is hij Indisch.

   • eppeson marawasin zegt:

    Laat onze TON dit maar niet lezen. 😉

    e.m.

    • Surya Atmadja zegt:

     Als een Londho man met een Javaanse of Sundanese of Padangse vrouw trouwt, dan noemen de kinderen zich zelf Indo of Indische Nederlanders.
     Zijn opa kwam uit de Molukken en zijn oma woonde in Bandung ( Sundanees of Indo-Belanda of Moluks ?) .
     De vader van Serginho van Dijk is Roelof van Dijk een oud KNILer , zijn moeder heet Antonia Polyana geboren in Saparua .
     Toen Antonia hoogzwanger was ,had ze een idool, de Braziliaanse voetballer met de naam Serginho Chulapa .

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nou …. dan kan hij in het stamboek worden bijgeschreven. Maar waarom hebben die ouders hem in hemelsnaam Sergio genoemd en niet gewoon Boetje of Nono of Si Kamprèt?

    Pak Pierre

    • eppeson marawasin zegt:

     Maar kan ook wel vernoemd zijn naar Sérgio Santos Mendes van Brazil ‘66. Van de goddelijke kanaries wordt gezegd dat ze Samba-voetbal spelen. Sergio Mendes and Brazil ’66 werden vermaard met hun mega-sambahit met typische voetbaltermen ‘Mas Que Nada’ (mooi niet dus)/Sai da minha frente (ga uit de weg)/Eu guero passar (ik wil erlangs)/ Pois o samba está animado (want deze samba is opzwepend)/…/

     Oriá raiô
     Obá Obá Obá
     http://www.youtube.com/watch?v=BrZBiqK0p9E

     e.m.

    • Ronny zegt:

     Nou …. dan kan hij in het stamboek worden bijgeschreven. Maar waarom hebben die ouders hem in hemelsnaam Sergio genoemd en niet gewoon Boetje of Nono of Si Kamprèt?

     Pak Pierre

     Waarom hebben ze je Pierre genoemd. M.a.w. de ouders maken een keuze, niet waar!

    • Pierre de la Croix zegt:

     @ Ronny, op 5 juni 2013 om 01:21 zei:

     “Waarom hebben ze je Pierre genoemd. M.a.w. de ouders maken een keuze, niet waar!”

     Gelukkig bevestigt u hiermee mijn vraag over Sergio van Dijk. Ouders kiezen en het kind is zijn leven lang gezegend met de gekozen naam.

     In mijn geval was het mijn moeder die vond dat bij een Franse familienaam Franse voornamen hoorden. Zo werd ik bij de burgerlijke stand van Semarang, afdeling “Europeanen”, ingeschreven als Pierre Henri, compleet met stomme Franse “h” uitgesproken. In de wandeling werd het “Piethein”, waaraan ikzelf een eind maakte omdat het mij de keel ging uithangen voortdurend te worden bezongen als de kaperkapitein die de Spanjaarden het door hun gejatte zilver afhandig maakte.

     Een Semarangs meisje werd door haar trotse vader officieel geregistreerd als Uiver, naar het KLM vliegtuig dat rond de tijd van haar geboorte (ik geloof in het jaar 1934) de race Londen – Australië (Melbourne?) won.
     Het meisje is zichzelf later Inez gaan noemen.

     Mijn oom Paul de la Croix (* 1906) werd als Frits bij de burgerlijke stand van Tegal aangegeven. Hij was een zwak en ziekelijk kind, de westers geschoolde dokters konden hem niet genezen. Een inlandse doekoen die vervolgens werd geraadpleegd zei dat de naam Frits niet bij hem paste, hij was “te scherp”. Zo werd sinjo Prit ineens sinjo Paul en het ging hem allengs beter. Hij overleefde de werkkampen in Birma en Siam en stierf jaren later in vrede in Den Haag.

     Dan was er ook nog het verhaal van de dronken Deliplanter die zijn dochter de naam Tifrosia Candida meegaf. Het zal wel Candy zijn geworden.

     De moraal van het verhaal: Laat een kind zelf kiezen als het groot genoeg is en geef het bij de geboorte een voorlopige naam.

     Pak Pierre

    • Ronny zegt:

     De moraal van het verhaal: Laat een kind zelf kiezen als het groot genoeg is en geef het bij de geboorte een voorlopige naam.

     Met je laatste zin ben ik het helemaal eens. Een kleine ervaring waarom. Twee nichtjes, een in Holland en de ander hier in California starten een Facebook page. Ze vroegen of ik ook wilde meedoen. Gelukkig heb ik voor die gelegenheid een nieuwe email van google gemaakt, want binnen 2 tot 3 weken had ik meer dan honderd verzoeken van tieners of ik ook hun vriend wil zijn. Het geval wil dat de naam Ronny zowel door jongens als meisjes kan gebruikt worden.
     Sindsdien ben ik niet meer op Facebook en dat email adres bestaat niet meer.

     RG

    • eppeson marawasin zegt:

     Achternamen dan toch ook zeker? Lijkt mij althans in het dna-tijdperk!

     Overigens de betekenis van Pierre = Onwankelbare Rots; De Betrouwbare.

     Eppeson verwijst vanuit het Alfoers naar de ‘Gouden Babiroessa’ (Babyrousa babirussa). Niet te verwarren met Babi Hutan atau Celeng. En de laatste vooral niet in combinatie met kondé, want dan moet ik geïnteresseerden verder verwijzen naar kenners, zoals daar zijn de heren B. Keller en Surya Atmadja.

     e.m.

   • Boeroeng zegt:

    Als zijn vader een Nederlander is ( Van Dijk) , dan is hij Indisch.

    @ Surya
    Nee… dat zou gelden voor 70 jaar geleden, maar nu niet meer.
    Hij is niet van een Indische familie en ook niet opgegroeid in de Indisch-Nederlandse cultuur van Indië .
    Hij is Indo-Europeaan, maar veel Molukse jongeren van gemengde afkomst die noemen zich geen indo. Ze associëren dat met Indisch en met belanda .. Dat willen ze niet zijn.
    Ik denk wel eens dat sommige Molukse jongeren krampachtig blijven ontkennen dat ze Nederlander zijn. ( wat ik zo op het internet las)
    Ze zijn nu de 2de of de 3de generatie die in Nederland zijn geboren of opgegroeid.
    Erken toch gewoon dat Nederlands óóóók je culturele achtergrond is.
    En voor de gemengde jongeren is Nederlands ook de cultuur van je voorouders voor een deel…. óóók.

    • van Beek zegt:

     Citaat Boeroeng: ik denk wel eens ….. Deel ook.

     Compleet mee eens. Nederlanders met Nederlands/Europees en moluks(Moluks=Indonesisch!!!) zijn gewoon Indo’s. Ik zie ook op internet een aantal (halve) Molukkers die zich afzetten. Nederlanders dit Nederlanders dat. Vaak hebben ze ook Nederlandse voorouders, spreken ze geen moluks of maleis en zijn ze nog nooit teruggeweest. Ik merk dit wel vaker bij halfbloedjes(ook van andere culturen) dat zich afzetten tegen hun Nls’se kant. Waarschijnlijk een identiteitscrisis.

    • Noordin zegt:

     Veel Molukse jongeren zijn niet echt bekend met Indisch of Indo, als ze dat wel zijn, dan denken ze dat Indo een mengeling is van Javaans en Nederlands/Europees of een afkorting voor Indonesiër.

 28. van Beek zegt:

  Dus de opa van heitinga is een Indonesier getrouwd met een indo? Want de opa heeft alleen maar een nl’se achternaam omdat hij was geadopteerd door Nederlanders. Anders had hij No Tee geheten. Chinees Indonesisch denk ik dan. Zijn vader is dus bijna vol Indonesisch. Orang indonesia kira-kira betoel, omgekeerde versie van pak Somers, belanda kira-kira betoel.

  • Boeroeng zegt:

   Ik neem aan dat Opa Heitinga opgroeide in de Indisch-Nederlandse gemeenschap te Indië … en dus is hij een Indische jongen.
   En pa Heitinga ook dus. Niks te bijna vol Indonesisch.
   Iemands culturele identiteit is niet persé hetzelfde als de culturele identiteit van zijn voorouders.

   Oudere foto van opa en oma Heitinga.. Ik denk 25 jaar geleden ?

 29. hansvschaik zegt:

  Volgens mij wordt er ook een voetbalwedstrijd gespeeld op 5 juni tussen Indonesia en Nederland

  • ronaldo zegt:

   zal wel niet, want volgens mij zijn ze nog onderweg, hans…:)

   • hansvschaik zegt:

    Ja kan eigenlijk ook niet als ze op 6 juni tegen De Duitsers moeten spelen.
    Komt het ook nog ergens op TV of radio?
    In Indonesië wordt het wel uitgezonden

    • Ronny zegt:

     Ja kan eigenlijk ook niet als ze op 6 juni tegen De Duitsers moeten spelen.
     Komt het ook nog ergens op TV of radio?
     In Indonesië wordt het wel uitgezonden

     Het is vrij simpel, want Jong Oranje speelt in Israël op 6 Juni tegen jong Duitsland als eerste wedstrijd voor het EK.
     En het Nederlands elftal speelt op 7 Juni tegen Indonesië hun eerste interland. 4 dagen later speelt Nederland tegen China een interland.
     Tegen China hebben ze een keer eerder gespeeld en toen met 2-0 gewonnen.

     Ronny

 30. ronaldo zegt:

  je haalt denk ik het een beetje door elkaar, 6 juni speelt jong oranje tegen duitsland om 20.30. het grote oranje speelt as vrijdag, ik dacht vanaf 15.00 uur uitgezonden op sbs 6….

  • hansvschaik zegt:

   Ronaldo, hartstikke bedankt voor je info !
   Vrienden van mij in Indonesië (vooral die in Semarang) gaan ook kijken (op TV of sommigen die in Jakarta wonen zelfs live!).
   Mijn Indonesische vrienden zijn helemaal gek van voetbal.
   Als de Europa of de wereld Cup gespeeld wordt gaan ze desnoods midden in de nacht de live uitzending volgen !

 31. Surya Atmadja zegt:

  @ Surya
  Nee… dat zou gelden voor 70 jaar geleden, maar nu niet meer.
  Hij is niet van een Indische familie en ook niet opgegroeid in de Indisch-Nederlandse cultuur van Indië .
  —————————————————————————————
  Ja , dat is ook zo .
  Probeer het maar te vertellen aan de londho en andere medelanders.
  Mijn zoon , met de “ideale menging” van 100% Indonesier en 100% Totok is ook geen Indische jongen, of Indo-Europeaan ( want je hebt ook groep migranten uit N.O.I die Indo-Europeanen .werden genoemd- hier krijg je weer verwarring) .
  In Indonesia zou hij Indo-Belanda genoemd worden.
  Vaak ontmoette ik Indonesische -Nederlandse mix-couple die hun kinderen Indische of Indo noemen, terwijl ze ver na 1949(1945) getrouwd waren.Ik ben getrouwd in 1979 .
  Zijn naam :
  Banyak yang tidak mengetahui ternyata ibunda dari Sergio sangat mengidolakan Serginho Chulapa (eks-Brazil), terinspirasi dari sang idola sehingga pemilik nama lengkap Serginho Van Dijk ini terlintas seperti nama orang Brazil.
  Hij is nu Indonesier geworden .

  • van Beek zegt:

   Pak Surya, uw definitie van indo is niet vol te houden en vind ik onzinnig. Uw kind is gewoon een Indo netzoals ik. Wat nou als uw zoon(gemengd na 1945 een kind zou krijgen met mijn zusje (gemengd voor 1945)? Dat kind zou dan moeten uitleggen dat diegene half gemengd is van voor 45 en half gemengd is van na 45. Dit soort onzinnige nuanceringen leidt juist tot extra verwarring wat nou precies een Indo is wat leidt tot “uitsterving’ van het begrip Indo. Helemaal over tientallen jaren want er zullen in Nederland en Indonesie weer enorm veel nieuwe halfbloedjes ontstaan, die misschien ook weer met halfbloedjes kinderen krijgen. Dan krijg je toch ook weer de mengcultuur.

   Een Ieder die zowel Indonesisch als Europees is, is een Indo-Europeaan. Laten we het daarop houden. Of laten we massaal over gaan op het begrip Eurasian.

   • P.Lemon zegt:

    Hoe was het en wat is het houvast:

    Geldend voor personen met gemengd Europees bloed, die hun wortels in Indië hebben en juridisch Nederlander zijn.

    *P.A. Daum (dagbladschrijver) : In die tijd was er in de Europese koloniale gemeenschap een gezegde over het Europese superioriteitsgevoel over halfbloeden: “God schiep de blanke mens en God schiep de gekleurde mens, maar de duivel creëerde de mulatto”. Thans zegt de Indo: “Wij zijn in Indië en in Nederland, omdat de Nederlanders daar waren en hier zijn.”

    De term Indo kreeg pas later (omstreeks 1950) door de discriminerende rapportage aan de Nederlandse regering door haar adviseur Werner, een negatieve lading. In het koloniaal verleden werd dit beschouwd als een ietwat aanstotelijke en te vermijden afkorting van Indo-Europeaan, waarvoor men het woord ‘Indiër’ heeft ingevoerd.
    Een verdwaalde indo noemde men een indo kesasar. Thans allang geen scheldwoord meer. Jonge Indische Nederlanders gebruiken de term de laatste tijd zelfs meer en meer als geuzennaam, als uiting van trots over hun Indische identiteit. Indo werd al opgetekend in 1898.De term INDO werd echter officieel voor het eerst in 1916 geïntroduceerd door de journalist Th. R. Landauw. Deze groep werd gekarakteriseerd als personen met gemengd Europees bloed, die hun wortels in Indië hebben en juridisch Nederlander zijn.

    liplap: (destijds in Ned.-Indië) denigrerend voor een indo-vrouw of -meisje; kleurling(e): een kind van een blanke vader en een inlandse moeder of omgekeerd. Het is Maleis en betekent ‘verschillend gekleurde laagjes op elkaar’

   • Surya Atmadja zegt:

    @Mas Van Beek.
    Het is hoe vele Indonesiers het zien.
    Kind(eren) van Indonesiers met buitenlanders werd/en in Indonesia vaak genoemd als :
    1. Blasteran
    Dat is in volksmond , gebruikt door Jan met de pet , soms ook door mensen die de betekenis van het woord “blasteran” in het verleden niet zo goed kenden.
    2. Indo-Belanda ( Indonesia -Belanda ), Indo-Jerman, Indo-Perancis etc .
    Bij de term Indo-Belanda kan het verwarring geven , want de oudere Indo -Belanda uit mijn generatie ( vergelijkbaar met 2de generatie Indo-Indische Nederlanders) zijn het toch (Orang) Indo of Indische Nederlanders.
    Bij de jongere generatie 30-40ers is het in de meeste gevallen een Indo-Belanda die niks te maken heeft met de groep migranten tussen 1945-1968 of iets later.

    De grens ligt mijn inziens of je tot die groep migranten 1945-1968 met Nederlandse nationaliteit behoorde of niet.

    • Ronny zegt:

     Voor dagen en weken heb ik de discussie over de “indo” en alles wat er mee verband houd gevolgd.
     Op een gegeven moment ben ik mijzelf gaan aanvragen wat ik denk en voelt. Ik heb het ook mijn vrouw gevraagd wat zij er van vind.
     Zij zei, dat vroeger de mensen haar hebben verteld dat ze een “Indische” is, maar dat ze tot op heden voelt en denkt dat ze “Nederlandse” is. Ze heeft ook nog steeds het Nederlandse paspoort.
     Ik ga een stap terug in de tijd, omdat ik ook bezig ben, met hulp van anderen, de familie geschiedenis uit te zoeken.
     Dat uitzoeken is alleen uit interesse.
     Mijn gevoel?
     Ik ben in 1936 geboren op Sumatra en met inbegrip van 3 1/2 jaar internering, December 1950 per boot vertrokken naar Nederland.
     Dat betekend dat ik mijn eerste 13 jaar in Indonesië bent opgegroeid.
     Wat weet ik er nog van? Zeer vage beelden en meestal alleen ellende en armoe. Van mijn 13de jaar tot mijn 22ste jaar, mijn studie jaren, waren ook niet om naar huis te schrijven. Dus mijn jeugd jaren doorgebracht in armoe en nooit een centje zakgeld, want ma moest het alleen doen.
     Toen ben ik gaan varen en heb 10 jaar op de wilde vaart gezeten en geld verdient. Ik heb toen een plan gemaakt en een goal voren gezet.
     Nooit meer armoede, want mijn eerste 21 jaar, mijn jeugd, was verloren, verpest en nooit meer goed te maken. En dat dank zij Japan, Indonesië en Nederland.
     Ik woon nu in Amerika, California, geboren in Indonesië en met een paspoort van Nederland.
     Van de week bezocht ik mijn vriend in een plaatselijk hospitaal en een verpleegster vroeg of ik een Hawaiian was. Ik moest glimlachen, want wat maakt het uit. Ik ben nu 76 en ben tevreden want ik ben mijn financiele belofte aan mij zelf nagekomen.
     Want de kleur onder mijn en uw huid is het allemaal hetzelfde.

     Ronny

 32. P.Lemon zegt:

  Voor de liefhebber:

  Het Nederlands elftal in Indonesië 11 foto’s Aankomst Luchthaven

  http://www.nrc.nl/inbeeld/2013/06/05/oranje-in-indonesie-voor-oefenduel/?load_all=1#foto4

 33. Boeroeng zegt:

  Voor de eerste keer in 75 jaar is er een officiële voetbalwedstrijd tussen Nederland en Indonesië, c.q. Nederlands-Indië. In september 1938 werd hierop in Indië al gretig vooruitgeblikt als revanche voor een zware nederlaag eerder dat jaar in het Olympisch Stadion. Alleen was voorspeld dat die wedstrijd al in 1942 zou zijn.

  indonesie-nederland-eindigt-in-4-4

 34. Surya Atmadja zegt:

  Menir Van Gaal zei :
  Pertama, saya senang disini.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nou … het is te hopen dat Pak Louis op nummertje vriendelijk blijft en niet op z’n Van Galiaans te keer gaat als hem op een gegeven moment de hete tempé in het verkeerde keelgat schiet.

   In het laatste geval kunnen we dat ordertje voor die fregatten van de ALRI natuurlijk ook schudden.

   Winnen de Indonesiërs met dubbele cijfers, dan mogen we misschien ook weer over die tanks praten. Wellicht wordt er nu al druk diplomatiek overlegd over de wedstrijduitslag ……

   Pak Pierre

   • eppeson marawasin zegt:

    @In het laatste geval kunnen we dat ordertje voor die fregatten van de ALRI natuurlijk ook schudden.@

    De oppositiepartijen SP en D66 zijn verbaasd over de opstelling van Timmermans. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma sprak in het NOS-journaal van ‘een draai’. Jasper van Dijk van de SP wil opheldering van de minister.

    Selamat tidur (!) meneer De la Croix; denk om het spook van de Dagopvang. 😉

    e.m.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ach ja Pak Eppeson,

     Als u de heer Timmermans had zien glunderen bij zijn benoeming tot Minister van BuZa, dan zou u hebben kunnen weten hoe laat het zou zijn.

     Voor het rode haantje 3 x zou kraaien zou ome Frans zijn principes verraden. Het is natuurlijk ook een verrukkelijke job die hem zelfs een mis waard zou zijn.

     Selamat tidur juga Pak. Sweet dreams, de wereld is nu eenmaal boos en slecht.

     Pak Pierre

 35. Boeroeng zegt:

  Na lang beraad… Diverse achterbannen en therapeuten gepolst.
  Heftige redactievergadering I4E gehad, heb ik de knoop doorgehakt.

  Voor deze ene keer trek ik mijn steun in voor Oranje….. en jell ik voor Garuda.
  Dat de boeroeng moge winnen !!!

 36. Mas Rob zegt:

  Zou een oranje garuda wat wezen..?

  • eppeson marawasin zegt:

   In zijn wezen blijft een oranje garuda merah putih Mas Rob. 😉

   e.m.

  • Boeroeng zegt:

   kweenie…kweenie… we zijn in dubio dubbel en dubbel.
   Mijn inspiratie ging hierheen :

   • Pierre de la Croix zegt:

    In dubio pro tempé.

    Pak Pierre

    • g de la croix zegt:

     mag ik u vragenhoe heet uw opa?ik ben zelf ook de la croix. mij opa heet opa leopold theodoor

    • Pierre de la Croix zegt:

     Mijn opa heette Pierre, net als ik. Hij werd “Piet” genoemd. Geboren 19 dec 1880 te Rembang.

     Hij was de jongste zoon van Lodewijk Alexander de la X, geboren 1834 te Semarang.

     L.A. was de zoon van Frederik Wilhelm de la X, geboren 1788, geboorteplaats onbekend (voor mij althans), overleden 1855 te Semarang.

     Voor zover ik weet is Frederik Wilhelm stamvader van alle “Indische” de la Croix’.

     De “missing link” tussen Europa (eerst Frankrijk, Hugenoten, vervolgens Nederland) is nog niet gevonden.

     Wel zijn er sterke vermoedens dat de Indische De la Croix’ uit Amsterdam, als dienaren van de VOC na een verblijf van 2 of 3 generaties op Ceylon, nu Sri Lanka, in de Indische archipel zijn aangespoeld. Frederik Wilhelm zou mogelijk uit Ceylon naar Batavia zijn gereisd, toen het eiland onder Engels bestuur kwam.

     De naam Leopold heb ik wel meer gezien in de stamboom. We zijn vast en zeker familie van elkaar. Langs welke lijn weet ik (nog) niet.

     Er is een aangetrouwde De la Croix die heel veel over de familie heeft uitgeplozen en die nog steeds bezig is met pluizen. Zo je wilt kan ik je met haar verbinden, na van haar verkregen toestemming natuurlijk.

     Ook webmaster Boeroeng weet veel over de familie.

     Pak Pierre

 37. Boeroeng zegt:

  http://www.indoweb.nl/jakarta-kleurt-vandaag-oranje-65188/

  SBS6 zou om 15.00 beginnen met de uitzending, maar elders lees ik dat de wedstrijd om 16.30 begint.

 38. Surya Atmadja zegt:

  Rechtstreekse uitzending.
  Berikut Daftar Negara yang Menyiarkan Langsung Indonesia vs Belanda:

  Indonesia (RCTI)
  Belanda (SBS)
  Negara-negara Timur Tengah (Al – Jazeera)
  Perancis (Be In Sport)
  Amerika Serikat (Be In Sport)
  Thailand (Cineplex)
  Singapura (Starhub)
  Inggris Raya (ESPN)
  Israel (Charlton)
  Negara-negara Afrika (Supersport)
  Negara-negara Ex Yugoslavia (SportKlub)

  Katanya: 100 jut rupiah premie voor 1 goal.
  En als men wint 1 M(milard) rupiah voor de hele team.
  1 Gulden, pardon Eurie is ongeveer 12.500 rupiah.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ik heb ook bij geruchte vernomen dat iedere Indonesische speler, inclusief de Indo’s in het team, bij winst geen Hummer, maar een gratis tank uit Nederland krijgt.

   Pak Pierre

   • eppeson marawasin zegt:

    Kabar angin ini waait ook door het midden van het land. Bij Shell krijgen ze voor 100% een volle tank; bij Pertamina ook voor de volle 90%. 🙂

    e.m.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Potentiële supertankers, maar de boot gemist. Overigens is 0 – 3, gegeven de krachtsverhoudingen volgens de wereldranglijst voetbal kaki, geen schande en heeft het oefenpotje onze neefjes ook even wereldfaam gebracht.

     Ik heb de wedstrijd niet gezien maar hoop dat die zonder tempilings en tendangs over en weer is verlopen en dat er na afloop shirtjes zijn geruild. Betere goodwill kan niet worden gekweekt.

     Pak Pierre

 39. Surya Atmadja zegt:

  Indonesia /PSSI heeft tot nu toe alleen 250.000 US dolari van FIFA ontvangen voor de jaarlijkse subsidie.
  Dezelfde bedrag zoals bij vele kleine landen, eilandjes ontvangen hebben.
  In ieder geval gaat FIFA de dompet verder open trekken.

  Een Indonesische Taipan schijnt ook veel geld te hebben , volgens geruchten wilde hij een Italiaanse voetbal club kopen.

  De katanya verhaal is officieel te vinden bij een Indonesische site.
  Voor 100 juta rupie (roepiah) willen ze wel harder rennen.
  Kunnen ze een D.P(persekot) voor een kleine auto of kleine flat van kopen .
  Vergeet ook niet dat vele scouts de verrichtingen van de nog jonge voetballers mee kijken.
  Er is veel op het spel te winnen, verdienen.
  Ook de legale (en illegale) weddenschappen .

  Bij uitzondering kijk ik wel mee (hou niet van voetbal).
  En heb op de zolder naar menyan gezocht ( wierrook- hars) die ik wil branden opdat op zijn minst Garuda kosong-kosong speelt tegen Oranje .

 40. Chris zegt:

  ”Damn,I love Indonesia” ;-), nou ja, ieder geval voor vakantie dan, maar in deze match heb ik geen sympathie voor Indonesie, hoop op een 0-10 uitslag. Moge ze alle andere wedstrijden van mij als glorieuze overwinnaar uit de bus komen..

 41. Boeroeng zegt:

  nooouuuu ????
  die boeroengs hebben die leeuwen in oranje pakje een flink pak slaag gegeven toch ?

  • van Beek zegt:

   De boeroengs hebben hun best gedaan. Opvallend en vooral sympathiek dat vele Indonesiërs hun oranje shirt aan hadden. Zouden de Nederlanders dat ook doen voor de Duitsers?

   Op Facebook zag ik een Indonesisch plaatje circuleren over de wedstrijd met de volgende tekst: Lupakan dendam Sejarah, Merajut sejarah baru. Dit betekent vrij vertaald: vergeet de wrok van de geschiedenis en laten we een nieuwe begin maken. Dit vind ik een mooi gebaar.

   ps: Ik begrijp niet hoe ik een afbeelding hier in kan plaatsen.

 42. Boeroeng zegt:

  al die Oranjeshirts op de tribunes gezien?
  belanda’s ?
  nee hoor……. Indonesiërs,,, die gewoon altijd oranjesupporter zijn..
  http://nos.nl/video/515516-indonesiers-moedigen-nederlands-elftal-aan.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.