Do’s and don’ts van Indonesië

“Na aankomst op Soekarno-Hatta Airport stuit je direct al op een woud aan taxichauffeurs, die bij de uitgang staan. Sla die gerust over, want zij hebben geen meter in de taxi en ze vragen minstens 150.000 ruphia (ruim 10 euro) teveel. Loop naar de taxi’s op de parkeerplaats, iets verderop.” door Asha

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Do’s and don’ts van Indonesië

 1. hansvschaik zegt:

  Bij Rome airport heb je dezelfde taferelen: opdringerige taxichaffeurs, vaak met een runner in de aankomsthal, soms hebben de taxi’s of geen meter of een meter die stuk is……
  Dus eigenlijk niet iets speciaals voor Soekarno Hatta Airport.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ja klopt. Ben er als botjah doesoen ook voor honderdduizenden lires te veel ingeluisd. Het zou me trouwens niet verbazen als argeloze buitenlanders op Schiphol nu nog het zelfde overkomt, ondanks alle regulering.

   Pak Pierre

   • ronaldo zegt:

    haa, hier kan ik over mee praten, daar ik al jaren in de taxibranche zit…ook op schiphol gebeuren deze praktijken, sorry dat ik t moet zeggen, maar vaak door marrokanen, die je vaak aanklampen voor een goedkoop ritje, wat vaak duurder uitkomt dan met de reguliere taxi en levensgevaarlijke drivers met vaak (renaults laguna of oude mercedes 220 d) en weten de weg helemaal niet….een tip: ook bij de legale taxichauffeur kan je een prijsafspraak maken, je moet nooit zomaar klakkeloos op de meter gaan rijden, hij is wel verplicht de meter aan te zetten maar je kan minimaal 20% afdingen. . maar je kan zelfs voor goedkoper. Een rit van dordrecht naar schiphol, kost je op de meter gauw 190 euro, als je een eigen rijder hebt, die breng je wel voor 110, loop anders langzaam weg en hij roept je terug, zo niet loopt dan naar de volgende…rijden de treinen niet, zoals bij een storing, dan ben je aan de goden overleverd, dan neemt tie je mee voor de meterprijs en het liefst nog een onbekende bij ook voor diezelfde meterprijs….en vooral zakenlui die t vliegtuig moeten hebben, betalen er graag voor…tis vaak een spel en kijken wie de beste prijs heeft, maar dat is overal…:)

    • Hans Boers zegt:

     L O T A X…. meneer Ronaldo 😉

     Zoon nog wedstrijden gedaan? Gewonnen?

    • ronaldo zegt:

     heeeeel lang geleden heb ik voor een bedrijf in sliedrecht gewerkt en die werd dan later door lotax overgenomen en daarna volgden er nog wat bedrijven..Nu rijd ik alleen maar bij hoge uitzondering, wanneer personeel het niet aankunnen wegens drukte of iemand de fijne kneepjes van t vak bij brengen, helaas is de taxibranche niet meer wat het was, het wordt weer tijd het kaft van t koren te scheiden, maar ach dat is weer een ander onderwerp, hebben we t weer over diverse allochtonen en word ik weer de geert wilders aanhanger genoemd, hahahaha, maar de taxibobo’s zijn er zelf schuldig aan t wanbeleid wat er momenteel heerst…nee mn zoon moet pas weer in, ik dacht in juni, weet t niet precies, want ze mogen niet te snel achter elkaar want er moet een periode zijn voor herstel om blijvende letsels te voorkomen, maar ik hou u en i4e van op de hoogte..:)

    • Pierre de la Croix zegt:

     Als ik het bovenstaande zo lees heeft de argeloze reiziger die in een Drechtstad in een taxi stapt dus nog wel een kansje dat hij niet alleen blij wordt verrast met een zacht rittenprijsje, maar ook met een lekker kliekje van wat Ronaldo gisteren at.

     Misschien een goed idee voor de hele taxibranche: Hapje tahoe ketoprak of stokje saté kambing van de chauffeur bij elk ritje langer dan 10 km (want zulk lekkers moet men natuurlijk niet naar binnen schrokken), zodat het imago van de hele bedrijfstak wordt opgevijzeld.

     Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     Kennissen van ons hadden vanaf Schiphol naar huis een taxi van Valys besteld. Werden aangesproken door iemand die zich voordeed als Valys. Net toen ze instapten kwam de hun bekende Valystaxi aanrijden. Natuurlijk overgestapt, maar wel met veel kabaal.

    • hansvschaik zegt:

     In februari werd ik in Haarlem opgenomen wegens een acute blindedarmontsteking. Moest een paar dagen blijven.
     Toen ik weer naar huis mocht belde ik een taxi bedrijf op, (waar wij goede ervaring mee hebben, wordt gerund door Marokkanen) .
     Over 20 minuten ben ik er werd mij toegezegd. Na 20 minuten ging ik alvast naar buiten en ja toen kwam er een taxi: de chauffeur zei tegen mij: meneer van Schaik, ik zei ja.
     Maar ik zag niet het logo van het taxibedrijf dat ik belde, maar ja hij wist mijn naam, dus wilde ik instappen, totdat ik opeens een andere taxi aan zag komen met het juiste logo op de auto.
     Even snapte ik er niets van, maar die andere chauffeur noemde ook mijn naam.
     Wat bleek: de eerste taxi chauffeur had het mobiele gesprek weten af te luisteren …. (een oud werknemer die voor zichzelf was begonnen!) (hoe ken dat???).

     Overigens was mij een paar jaar geleden hetzelfde overkomen.
     Rare wereld: Taxi’s !

 2. hansvschaik zegt:

  ik wilde van het vliegveld naar mijn oudere zus en toen ik daar aankwam vroeg de taxichauffeur 200 euro, daar schrok ik van, gelukkig kwam mijn zus net aangelopen, die schold de chauffeur in het Italiaans uit en uiteindelijk moest ik 100 euro betalen.
  Was nog teveel vond mijn zus en ze vond mij ook dom: ik had moeten tawarren, dan ken je toch?
  Ja, zei ik, in Indonesië wel, maar hier in Rome dan ook?
  Later toen ik weer terug ging regelde mijn zus een taxi voor maar 50 euro!

  • van Beek zegt:

   Op bali proberen ze mij ook altijd op te lichten met taxi ritjes. Wij sliepen altijd in kuta paradiso hotel(zeer aan te raden). Afgelopen jaar gingen wij vaak uit in de discotheken vlakbij waar de bom is gevallen, ben de namen vergeten van de discotheken. Heen weg met bluebird 12000 rupiah(ong 1 euro). Terug weg konden we geen een blue bird vinden, waarschijnlijk weggejaagd door de andere taxi’s. Wij konden alleen een taxi vinden zonder een meter. 300000(rond 29 euro), vroeg die man. Onmiddelijk in mijn Indonesisch (fel) onderhandelt en hem verteld dat ik geen toerist ben en dat gewoon van hier(Indonesia) kom. Dan schrikken ze wel als je Indonesisch spreekt. Uiteindlijk moest ik 40000 rupiah(3,80 euro) betalen. Eigenlijk nog te duur. Al die westerlingen en australiers werden daar flink bedonderd. Die lui(‘oplichters’) vind je vooral op Bali vanwege de hoeveelheid toerisme.

   Op java vind ik het veel minder erg. Ik ben zelf ook meer op java gesteld. Het goed spreken van de taal (bahasa indonesia of ander dialect) is echt een pre in het onderhandelen. Ik weiger om Engels daar te praten.

   • Pierre de la Croix zegt:

    @ van Beek, op 12 mei 2013 om 00:31 zei (onder meer):

    “Het goed spreken van de taal (bahasa indonesia of ander dialect) is echt een pre in het onderhandelen. Ik weiger om Engels daar te praten”.

    Soms is het een pre om je in de onderhandeling van de Indonesisch domme te houden en wel als de dames en/of heren onder elkaar gaan praten over de harga lepas, de bodemprijs waarop zij de waar los zouden willen laten.

    Pak Pierre.

 3. Surya Atmadja zegt:

  Quote:
  Jakarta
  Na aankomst op Soekarno-Hatta Airport stuit je direct al op een woud aan taxichauffeurs, die bij de uitgang staan. Sla die gerust over, want zij hebben geen meter in de taxi en ze vragen minstens 150.000 ruphia (ruim 10 euro) teveel. Loop naar de taxi’s op de parkeerplaats, iets verderop.
  ——————————————————————-

  Jaren geleden werd je zodra je uitkomt vaak aangeklampt door calo’s (runners) .Voor de officiele taxi en illegale taxi.
  De officiele taxi hebben een argometer prijs , soms vroegen ze borongan(afgesproken prijs) die 2 of 3x hoger is dan de off.argoprijs.

  Nu heb je een paar toegelaten taxibedrijven , je wordt door een gids naar de wachtende taxi gebracht en je mag zelf kiezen.
  Je betaald extra voor de bemiddeling en krijg ook een officiele bon .
  De calo krijgt dan een % , waarschijnlijk betaald door de taxibedrijf.

  Het verhaal dat je naar een parkeerplaats moet is grote onzin, het kan ook gevaarlijk zijn , want je heb te maken met illegale taxi.
  Snorders .
  Soms worden argeloze toeristen bedonderd mbt ritprijs.
  Gebeurt wel eens dat ze beroofd worden
  Ik krijg zelf aanbiedingen van 450.000 rup naar Jakarta Centrum (Gambir area) , normale ritprijs ongeveer 160-180.000 rup.(all-in )

  Over Kaki Lima
  Is ook niet juist omdat ze 5 kaki’s hebben , meestal is het gerobak dorong met 3 wielen plus de 2 kaki(voeten) van de penjaja of penjual ( de verkoper.).
  Kaki5 (lima) verwijst eigenlijk naar de looppad/trottoir die 5 feet breed is, een erfenis uit de Engelse tijd.

 4. Mas Rob zegt:

  In plaats van de taxi kun je natuurlijk ook de DAMRI bus nemen vanaf Cengkareng… Hemat dong…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.