De Indo Food Court in Duarte, California.

Mail van Ronny Geenen:
Ongeveer 60.000 Indische Nederlanders vertrokken er tussen 1950 en 1965 naar de VS. Vanaf 1957 werd de weg voor Indische immigranten geopend dankzij de inspanningen van senator Walter. De betreffende wetten waren achtereenvolgens de Pastore-Walter Act uit 1958 en de Pastore-Walter Act II uit 1960. Het kwam er eigenlijk op neer dat Indische Nederlanders als vluchtelingen en displaced persons de VS binnen konden.
Vandaag aan de dag is de schatting dat er ongeveer 200.000 Indische Nederlanders in Amerika wonen en leven, en waarvan ongeveer de helft in Zuid California (Los Angeles) woonachtig zijn.
Dit laatste komt vooral omdat ze hier konden werken en leven in vrijheid en genieten van een warm en zonnig klimaat.
Na het jaar 2000 begon de derde generatie indos zich te integreren in de Amerikaanse multi- culturele gemeenschap, zodanig dat de oudere eerste generatie Dutch-Indos bezorgd waren, dat deze nieuwe generatie straks niet meer weten waar zij eigenlijk vandaan kwamen. Deze nieuwe generatie indos spreken ook alleen maar engels.
duarte1

Op April 2002 besloten een paar van de eerste generatie Indos onder leiding van “tante” Hetty Hehl en “oom” Fred van Lutzow er wat aan te doen.
En zo ontstond de Indo Food Court in het plaatsje Duarte, groot ongeveer 30.000 inwoners en gelegen aan de voet van de Foothills, 30 km ten oosten van Los Angeles.
De eigenaar van het motel “The Duarte Inn” was bereid iedere Zaterdag van 10 uur in de morgen tot 2 uur in de middag een gedeelte van zijn terrein ter beschikking te stellen als een soort bijeenkomst voor de Indos waar gezellig gebabbeld wordt over tempo doeloe.

Ook werden er 4 tenten opgezet, die heerlijke Indonesische gerechten, koekjes en drankjes verkochten. De eigenaren van deze tentjes waren voor het merendeel Indo-Chinezen en spreken naast engels hoofdzakelijk indonesisch. In het begin wisten ze niet eens wat Indo Blanda’s waren, maar na 11 jaar zijn wij allen goed met elkaar bevriend geraakt. De oudjes worden allen met “oom” en “tante” aangesproken en onder de indos wordt hoofdzakelijk Nederlands gesproken.
Om deze bijeenkomsten van de grond te krijgen werden alle indo vrienden van heinde en ver gebeld en uitgenodigd om te komen. Er zijn zelf speciale tafels en stoelen onder tenten neergezet om gezellig te praten over vroeger of om nieuwe weetjes uit Holland uit te wisselen. Het merendeel van onze eerste generatie zijn de 70 gepasseerd en genieten van een pensioen en wat aow. Terug kijkend in de tijd hebben wij indos hard moeten werken, echter we hebben het allemaal redelijk gedaan en gemaakt.Tegenwoordig zien we gelukkig ook steeds meer de 2de, 3de en de 4de generatie Amerindo’s verschijnen, al is het voornamelijk om het indische eten.

duarte2De Food Court heeft nu een naam, iedereen weet ons te vinden en wij zijn elke zaterdag open, “Rain or Shine

Ook jullie Indos uit Nederland zijn welkom. Als jullie familie en/of vrienden in California komen bezoeken, vergeet niet de Indo Court te bezoeken. Wat denken jullie van b.v. nasi kuning met naar keuze 3 verschillende gerechten, of nasi bungkus met keuzes als rendang java, ajam pedis of ikan pedis, sajur lodeh, atjar, belado peteh-udang en daarna de snacks als lemper, pastei, resolos, aram aram, combro, enz.
Jullie zullen er beslist geen spijt van hebben en wie weet ontmoeten jullie oude vrienden. Kom met nieuwe en leuke verhalen, zodat we allemaal gezellig kunnen lachen.
duarte3
Echter op de Food Court mag er niet gerookt worden en de hondjes moeten thuis blijven.   The Food Court Duarte is gelegen op 1200 East Huntington Drive, Duarte, California 91010, USA.
Food tenten zijn achter het motel en parking is vrij.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op De Indo Food Court in Duarte, California.

 1. Anoniem zegt:

  Ik wist niet dat iemand (?) hierover zou schrijven. Goed zo
  Daar ga ik meteen heen.
  Cap.

 2. Anoniem zegt:

  Sinds we onlangs van de SF Bay area verhuisd zijn naar Apple Valley was deze plek en de Holland Festival in Long Beach op onze agenda. Nu we de inrichting van het nieuwe huis voltooid hebben zal het nu toch moeten gebeuren. Duarte here we come.

 3. Ben von Stockhausen zegt:

  Sorry voor het niet vermelden van mijn naam.

 4. therese zegt:

  wat leuk is dit, ik hoop dat mijn familie in CA dit adres ook weet te vinden en ook deze site, ga ze informeren….dank jullie wel mbt delen van dit bericht!!

 5. Anoniem zegt:

  Ik ben op zoek naar Leo en suze van sluis in La misschien iemand van de gemeenschap die hun kent? Groetjes Sally sklopperstekkinger@live.nl alvast bedank voor de moeite. Uit Capellw a/d IJssel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s