Muskens schreef standaardwerk over Indonesië

RKK.nl:
Afgelopen nacht overleed Tiny Muskens. Hij heeft veel betekend voor de geschiedschrijving van Indonesië  en het Indonesische katholicisme. “Zijn proefschrift is zonder meer een  standaardwerk te noemen”, zegt pater Huub Boelaars, missieprocurator van de  Nederlandse kapucijnen.    Zie video van NOS

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Muskens schreef standaardwerk over Indonesië

 1. eppeson marawasin zegt:

  Eens in de zoveel tijd komt er een bijzonder mens langs. Een wijs man als Mgr Muskens was er zo één.

  Requiescat In Pace

 2. Ronny Geenen zegt:

  Muskens betoonde zich voorstander van de afschaffing van de verplichte koppeling tussen celibaat en priesterschap en van condoomgebruik ter voorkoming van aids. Op 2 oktober 1996 veroorzaakte Muskens beroering, vooral in de bakkerijbranche, toen hij in een VPRO-televisieprogramma zei dat het stelen van brood geoorloofd is als mensen honger hebben en geen andere mogelijkheid zien om te overleven. Muskens verwoordde overigens daarmee slechts de moraalleer van de Katholieke Kerk.

  Behalve met zijn oproep tot condoomgebruik als minste van twee kwaden botste Muskens ook tegen de gangbare leer van de Kerk door zijn pleidooi om vrouwen te wijden tot diaken. Deze zouden als zodanig een grotere plaats kunnen innemen in de sociale zorg van de kerk, vindt Muskens.[3]

  Herhaaldelijk kwam Muskens in het nieuws: als vrijwilliger in de verpleging, hij sliep in Amsterdam met een dakloze in een portiek en in 2005 bepleitte hij Tweede Pinksterdag als vrije dag in te ruilen voor het Suikerfeest. Behalve als gebaar van goede wil jegens moslims stelde de bisschop in het toenmalige Centraal Weekblad (sinds 2009 Christelijk Weekblad)[4] dat Tweede Pinksterdag ook een theologische grondslag mist: de paastijd wordt op de vijftigste dag (Pinksteren) afgesloten. Voor de Kerk(en) is er geen reden om aan die 51ste dag vast te houden.[5][6]

  Op het “Festival der Bestuurskunde” in Amsterdam verklaarde Muskens op 16 februari 2006 dat de dialoog tussen christenen en moslims geen toekomst zal hebben zolang er in Saoedi-Arabië geen kerken gebouwd kunnen worden.[7]

  Ik ben geen katholiek meer, maar met het bovenstaande wat Muskens voor stond, pleit alleen maar voor hem. Een verstandig mens, die meer was dan katholiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.