Pim Westerkamp over de foto-albums

Zie hier zijn verschijning in het programma de Halve Maan van vrijdag 5 april

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

40 reacties op Pim Westerkamp over de foto-albums

 1. R Geenen zegt:

  Opvallend is het dat in dit filmpje ook weer gepraat wordt door totoks.

  • Boeroeng zegt:

   Pim Westerkamp heeft gemengde voorouders. Zijn familielijn gaat meerdere generaties terug.
   Beide ouders geboren daar. En een opa en de andere oma ook in Indië geboren. En opgegroeid ook, neem ik aan.
   Net als bij Adriaan van Dis en Wieteke van Dort, Bolkestein, Wilders, Laurentien Brinkhorst, Ellen Vogel is zijn lijn vertotokiseerd.

  • Jan A. Somers zegt:

   Dan wordt er tenminste gepraat. Laat de Indo’s dan ook praten!

   • R Geenen zegt:

    Dan wordt er tenminste gepraat. Laat de Indo’s dan ook praten!

    Weinig kans dat de indo wordt uitgenodigd voor een programma. U weet wel waarom, denk ik.

 2. van den Broek zegt:

  Dhr Geenen, ik ben helemaal niet verbaasd dat er geen Indo is die niet over Indo’s praat in wat voor medium danook. In de documentaire 2602, in het boek “de terugkeer” noch bij de tentoonstelling georganiseerd door Museon wordt specifiek op Indo’s ingegaan. Daar zal U dhr Geenen toch hier in Nederland aan dienen te wennen.

  De fotoalbums gaat over mensen die veelal in de kampen hebben gezeten en daarvan is 75% totok. Maar waar blijven die 25% Indo’s toch, hebben die zich volledig weggeintegreerd????. Dhr Pim Westerkamp had toch beter moeten weten en het over overtrokken beeld, bias in onderzoek-speak, praat hij niet. Dat reken ik hem toch als onderzoeker aan,.

  De collectie gevonden fotoboeken, geven een vertekend beeld van de Indische werkelijkheid. Ten eerste de fotoboeken zijn veelal van totoks, ten tweede veronderstel ik dat de fotoboeken veelal gevonden zijn ook door totoks (in de kampen en lege huizen) en die hebben de Indo-fotoboeken wellicht terzijde gelegd gezien de koloniale barrieres zal ik maar zeggen.

  >Over de onderzoeksmethodiek had dhr Pim Westerkamp toch iets moeten zeggen om een onbevooroordeeld mening te geven, hij zit toch in de uitzending als onderzoeker/wetenschapper.

  Dhr Pim Westerkamp maakt een hele vreemde opmerking bij een foto van zijn vader en zei: dat is mijn vader die man links op de foto.
  De man rechts op de foto was een duidelijke donkere man met een rieten puntmuts, dat van een inlandse handarbeider. Is dit een postkoloniale reactie a la Pavlov of laat dhr Westerkamp zich even kennen????

  Het laatste is natuurlijk louter mijn giswerk. Hopelijk komt dhr Westerkamp op de TTF, dan heb ik voor hem nog wel wat prangende vragen en kan hij tekst en uitleg geven over die TV-uitzending, ik zet mij schrap.

 3. bo keller zegt:

  De collectie gevonden fotoboeken, geven een vertekend beeld van de Indische werkelijkheid, zei de Hr.v.d.Broek en dat vul ik aan met

  om maar te zwijgen wat er in ’t Museum Bronbeek alzo vertoond werd
  en nu nog vertoond wordt.

  Wie reageert op de suggesties ,waarbij heel duidelijk vele vraagtekens
  over de Indische ( INDO)werkelijkheid naar voren wordt gebracht in
  het ”Gastenboek” vh.Museum. en niet alleen van dit jaar.

  Nmi. krijgen personen renneigingen of mss wel plotselinge Oost-
  Indische doofheid met neusbloedingen bij het lezen van al deze reacties.

  Een stukje voorlichting bijv. bij het vertrek(?) naar patria; WAT
  NEMEN WE MEE NAAR NEDERLAND.!?
  Welk boek heeft het IHC nu weer over de deze Uittocht gelezen, dan de indrukwekkende lijst van de voorlichters. …. Slapers?
  siBo

 4. van den Broek zegt:

  Goedendag Heer Keller, voor mij is Bronbeek ook wel het Indische tranendal van ellende. Ik herinner me nog goed dat bij een tentoonstelling mijn nu 83-jarige moeder, een Binnenkamper, weer voor de Japanse vlag moest buigen, de tentoonstellingsmakers wilden de kampervaring laten herleven en daar zijn ze wonderwel in geslaagd, het is een of andere moderne Sadomasochistische manier van museumbeleving. Ik ben in ander herinneringscentra geweest en zulke dingen doen ze niet, uit Pieteit t.o.de na- en bestaanden

  Ik ben er nog zo deep down boos over (zie Kaja Wolffers in Moesson) Ik vind het diep beledigend, het is zo onrechtvaardig en vernederend tegenover de overlevenden. Het herinneringscentrum vond het niet de moeite waard om daarover tekst en uitleg te geven, noch een Gebaar laat staan excuses aan te bieden. Van je Bansah Kitah moet je het maar hebben.

  Maar misschien komt alles goed, dat heeft te maken met het voortschrijdend inzicht.

  Maar de plaatsvervangende schaamte blijft.

  • Ronny Geenen zegt:

   van den Broek achrijft o.a.: Goedendag Heer Keller, voor mij is Bronbeek ook wel het Indische tranendal van ellende. Ik herinner me nog goed dat bij een tentoonstelling mijn nu 83-jarige moeder, een Binnenkamper, weer voor de Japanse vlag moest buigen<<<<<<<<<<<<

   Ik ben wel goed geschrokken van uw verhaal. Ik heb om andere redenen al geen hoge indruk van Bronbeek, maar dat is wel een schandalige vertoning.
   Ik zie nog hoe mijn oma, die niet kon buigen door reuma, klappen kreeg.

 5. bo keller zegt:

  De vertoonde expositie inz. de Val van Nederlands-Indië, was
  zuiver een Japanse inbreng compleet met beledigende en
  vernederende levensgrote platen met onze tentoongestelde lijken
  zonder enige gene en met weglaten van hun beestachtig optreden,
  alleen gedurende de ± 3maanden durende opmars.
  En dat getoond in een Bejaarden tehuis van overlevenden uit
  deze periode.
  Dit is geen inzicht ,maar een plaat van homogeen staal voor je
  kop hebben,
  Over het eea.heb ik ter plaatse als zijnde off.gids van het Museum
  verteld en geschreven aan diverse instanties .
  Zelfs de directeur van de Ned. veteranen hierop gewezen en het
  resultaat te vinden in ’t Gastenboek.
  Persoonlijk heb ik geen vertrouwen in of hier nog eens verandering
  in komt.
  siBo

  • Ronny Geenen zegt:

   Hoop dat omroep Max daar eens aandacht durft te geven.

  • Jan A. Somers zegt:

   Heer Bo Keller: Ik heb zo’n idee dat het Indisch Herinneringscentrum op aanwijzing van hogerhand beleefd moet blijven tegenover Indonesië en Japan. Anders komen de ambassadeurs niet meer op bezoek. Dat zijn onze bevriende naties. Mensen uit Indië hebben geen natie, mond houden dus. (dit laatste geldt niet voor u!)

   • eppeson marawasin zegt:

    Ah … nu valt het kwartje bij mij. Dus toch ‘it’s the economy stupid!’ Ik kon het ook al niet zo goed plaatsen, dat de directeur van het Indisch Herinneringscentrum in een radio-interview VÓÓR levering van die 100 boventallige tanks aan Indonesië was en TEGEN het groot onderzoek van de winnaar van de Gouden Buffel pleitte.

    Dus wel Herinneringscentrum, maar niet echt ‘Indische Memories Are Made Of THIS’. Ach … ik leerde al vroeg op kantoor ‘wie het meeste verdient, die heeft gelijk’, Zei mijn chef ‘de grote baas wil het zo!’ Dan maar doen, zoals je niet had geleerd.

    Tja … in the end, ‘wiens schoorsteen men veegt, diens roet men hoest’.

    e.m.

   • Ronny Geenen zegt:

    Heer Bo Keller: Ik heb zo’n idee dat het Indisch Herinneringscentrum op aanwijzing van hogerhand beleefd moet blijven tegenover Indonesië en Japan. Anders komen de ambassadeurs niet meer op bezoek. Dat zijn onze bevriende naties. Mensen uit Indië hebben geen natie, mond houden dus. (dit laatste geldt niet voor u!)

    Gisteren, Zaterdag jl. ontmoete ik een vrij blanke Indische dame (geschat ongeveer 30 jaar) uit Amsterdam die hier op vakantie was en ook een bezoek kwam brengen aan de Indo Food Court in Duarte. Toen zij het woord Bronbeek liet vallen was natuurlijk het hek van de dam. Zij echter vond het een klein foutje of een onachtzaam gedoe van een paar jonge mensen die dat hebben opgezet. We zouden het deze mensen ook niet moeten kwalijk nemen, want ze weten toch niet beter.
    Waar is de opvoeding en voorlichting, vraag ik me af!

 6. bo keller zegt:

  Nmi. is geen enkele instantie, die hier aandacht aan gaat besteden.
  Teveel bekende personen hebben hun (kunde) fiat gegeven.
  En wel met naam ,dus siapa yang brani neknya te spenderen.
  siBo

  • Pierre de la Croix zegt:

   Is het zo erg in Nederland Pak Bo, dat we moeten vrezen voor ons leven als we de naam noemen van eigenwijze sukkels, hoog op het hotemetoten pluche gezeten?

   Ik weet niets van de achterliggende besluitvormingsprocessen en ook niet wie uiteindelijk haar/zijn zin heeft doorgedrukt, waardoor de opzet van de tentoonstelling in de ogen van veel slachtoffers van de Japanse bezetting en/of hun nabestaanden een regelrechte schoffering van hun gevoelens is geworden.

   Dus kan ik niet anders dan er het zwijgen toe doen. Misschien helpt het als ik een paar dagen voor Bronbeek posteer en kijk wie er in een ontzettend dure Lexus, Toyota, Suzuki of Mazda de poort binnenrijdt.

   Pak Pierre

   • Ronny Geenen zegt:

    Dus kan ik niet anders dan er het zwijgen toe doen. Misschien helpt het als ik een paar dagen voor Bronbeek posteer en kijk wie er in een ontzettend dure Lexus, Toyota, Suzuki of Mazda de poort binnenrijdt.

    Pierre, Is het een grapje of zijn die Japanse automerken echt zo duur?
    Hier in Amerika zijn de echte dure karren de Europese.
    Ik zelf beschouw de Japanse karren gewoon copy cats van de euro modellen en bewonder de Duitse design engineers, vooral van de Mercedes.

    • Pierre de la Croix zegt:

     @ Ronny Geenen: “Pierre, Is het een grapje of zijn die Japanse automerken echt zo duur?”

     Met mij is het altijd oppassen geblazen, meneer Geenen. Ik weet niet waarom, want dat is voer voor psychologen, astrologen, doekoens en psychiaters, maar ik pleeg zelfs mijn ernst in grapjes te verpakken. Dat brengt mij wel eens in de problemen met mensen die mij (nog) niet zo goed kennen en/of met mensen, die het hele leven altijd serieus nemen en niet kunnen relativeren, de basis van alle humor.

     Nu terzake. Auto’s zijn in Nederland so wie so relatief duur. Als ik het goed heb betalen we bij elkaar zo’n 37 % belasting (BPM, BTW) over de fabrieksprijs. Het kan nu wat minder zijn, als en naar mate de auto minder CO2 uitstoot dan een bepaalde standaard, maar toch. Bovendien zijn de brandstofkosten hier zeer hoog, ook al vanwege de belastingen, in dit geval accijnzen genaamd en u weet ook, hoe groter het vehikel, hoe meer dorst het heeft.

     Japanners heb je hier in alle soorten en maten. “Lexus” van Toyota hoort in het topsegment thuis, maar er zijn ongetwijfeld ook “up market” versies van de gewone Toyota’s, Mitsubishis, Mazda’s, Nissans en Suzuki’s *.

     De kern van de boodschap is dat het gros van zeer welvarend “upper middle class” Nederland vanwege de aanschafprijs en de belastingen en de hoge brandstofprijzen toch niet verder komt dan een “middenklasse” auto. Als dus iemand uit die laag van de samenleving, zeg een hogere beleidsambtenaar, officier of gemiddeld politicus, plotsklaps in een hele dikke auto rondrijdt, wordt het tijd voor onze veiligheidsdienst AIVD om eens goed naar de handel en wandel van die ambtenaar of politicus te kijken. Rijd zo iemand in een hele dikke Japanse auto rond, dan zou een iegelijk kunnen vermoeden, uit welke hoek de wind waait.

     Met deze bereidwillige uitleg aan u wijs ik overigens niet met het beschuldigende vingertje naar iemand of naar een bepaalde groep personen. In de Nederlandse rechtsstaat is een iegelijk onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

     Pak Pierre

     * Ik houd mij niet zo bezig met Japanners on wheels. Zoals ik al eerder heb geschreven bied ik geen maandelijke petities aan de Japanse keizer aan, maar boycot ik hem en zijn lieve landgenoten al mijn leven lang door hun producten niet te kopen.

     Als we dat met zijn allen consequent zouden hebben gedaan in de zestiger en zeventiger jaren v.d.v.e. toen Japan Europa begon te veroveren met haar spullen, dan zouden nu misschien al onze “ereschulden” zijn vereffend en zouden bepaalde groeperingen uit de Indische Gemeenschap niet tot Sint Juttemis petities hoeven te schrijven en aanbieden.

     PP

    • Ronny Geenen zegt:

     Als we dat met zijn allen consequent zouden hebben gedaan in de zestiger en zeventiger jaren v.d.v.e. toen Japan Europa begon te veroveren met haar spullen, dan zouden nu misschien al onze “ereschulden” zijn vereffend en zouden bepaalde groeperingen uit de Indische Gemeenschap niet tot Sint Juttemis petities hoeven te schrijven en aanbieden.

     Met bovenstaande stelling was en ben het helemaal eens. Echter vandaag aan de dag is dat niet meer te handhaven omdat in bijna alle, of zelfs alle, gemaakte producten er wel een onderdeeltje zit met made in “japan”. Het enige product, dat ik denk, geen onderdeel heeft van japan, is mijn oude Rolex van 1977. Ik ben er van overtuigd dat bv uw computer en tv vol zit met parts made in “japan”.

    • Jan A. Somers zegt:

     In die autofabrieken hebben ze destijds de Zero en de Navy-O gebouwd. In die tijd de beste vliegtuigen. Dat kwamen we te weten uit eigen ervaring. Nu worden die auto’ s regelmatig teruggeroepen.

    • Pierre de la Croix zegt:

     @ Ronny Geenen: “Ik ben er van overtuigd dat bv uw computer en tv vol zit met parts made in “japan”.

     Ik ook, meneer Geenen. Hoewel ….. misschien is het nu “made in China for Japan”. Voor mij “sami mawon, podoh wahé”, Javaans voor “lood om oud ijzer”.

     Maar …. among many other weird things ben ik ook realist. Ik vecht niet tegen windmolens. Dus stel ik mij nu al tevreden als aan de buitenkant van een gebruiksvoorwerp NIET iets Japans staat. Toegegeven, het is verwerpelijke struisvogelpolitiek. Mijn stille oorlog duurt voort, zonder getandak voor de Japanse ambassade.

     Met nadruk heb ik ook verwezen naar een mogelijke massale boycot van de eerste golf van Japanse producten over Europa in de zestiger en zeventiger jaren, toen Philips nog Philips was en Honda Honda en toen Pearl Harbour nog vers in ieders geheugen lag. .

     Mijn grote schok kwam in die tijd toen mijn goede vader, ex POW Birma/Siam, trots aan kwam rijden met zijn eerste Mazda, na een reeks Fiatjes te hebben versleten. Ik kon mijn ogen niet geloven. Zo heb ik in die tijd veel meer Indootjes zien vallen voor het nieuwe Japanse blik dat, het moet worden gezegd, veel meer “value for money” bood dan de Europese modellen, die toen in de basisuitvoering nog Spartaans waren uitgerust.

     Tja …. en zoals altijd heeft Pak Somers gelijk. Uit bepaalde autofabrieken kwamen enige jaren eerder nog die razendgoede vliegtuigjes die de Japanse expansie in Z.O. Azië in hoge mate mogelijk hebben gemaakt.

     De Europeanen en Amerikanen maakten toen de grootste fout die men maken kan (lees Sun Tzu): De potentiële vijand onderschatten. Ik hoor en zie nu weer dat er wat lacherig wordt gedaan over Noord Korea. Zoals de Japanners niet zouden kunnen vliegen en inferieur vliegspul zouden hebben, zo wordt nu van de Noordkoreanen gezegd dat hun raketten niet deugen.

     We zullen het misschien nooit leren.

     Pak Pierre

   • bo keller zegt:

    Pak Pierre,
    Zoals je het wel zult weten ,kan ik daar heel goed de weg vinden
    na m’n vele jaren aanwezigheid en ik kan je met een gerust hart
    vertellen, dat de het niet binnen komt mgv. dure auto’s maar gewoon
    lopend aankwam huppelen. Dus lekker thuisblijven Pak Pierre.
    Nmi. is de ontkenning wat we nu horen overgebracht via (?) via naar het Museum en het slaat op de Indische geschiedenis dat nu
    in al z’n onevenwichtigheid wordt getoond.
    Hierbij houd ik me zelf voor, dat het niet met -opzet- is gedaan .
    Wel vreemd wat eerst ontkend werd krijgt nu een andere draai oa.
    de zgn buiging voor de vlag.
    Ook een lachertje er is een ”aanvullende informatiemap” bij en volgens mij in een soort paniek voetbal geplaatst.
    Heel jammer , en dit alles is al een tijdje bezig.
    siBo

    .

    • Ronny Geenen zegt:

     Hebben ze daar geen email adres en een website, zodat we hun (de directie) allemaal een email kunnen sturen en onze gedachte verkondigen!

 7. bo keller zegt:

  Pak Pierre,
  Hierbij zie maar weer dat we ’t nooit kunnen /willen leren.
  Nu na meer 60 jaren en terugkijkend naar de Korea-oorlog,
  dachten we er ook zo over.
  Met KERST weer thuis .Ja,ja we werden eerst 2x terug geslagen.
  door toen vijandelijke troepen die gewoon niet van ophouden wilden
  weten .
  En nmi zien we nu het resultaat daarvan, alleen nu van grotere
  omvang en mss.nu ook angst.
  siBo

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ja Pak Bo,

   You’ve been there. Heuveltje nummer zoveel veroveren en vasthouden. Chinezen en Noord Koreanen komen in hun pyama’s, golf na golf. Willen heuveltje nummer zoveel weer terug.

   Hoe was het ook weer? Generaal Max Achter * mocht van Truman niet verder dan de 38ste breedtegraad. Waarom eigenlijk?

   Pak Pierre

   * Max Achter. Toen de eerste Nederlandse Mitchells (B 25 bommenwerpers) in augustus 1945 laag boven Semarang vlogen wierpen ze pamfletten uit waarin stond dat de oorlog in de Pacific was afgelopen. Ik was bijna 7, we stonden allemaal buiten te juichen en te zwaaien. Het hele erge moest nog komen, maar dat wisten wij niet.

   Goed … die pamfletten waren ondertekend door ene Generaal Mac Arthur. Moedjio, de oudste zoon van onze inwonende bediendes die voor de oorlog 2 jaar op de MULO had gezeten, wilde dat wel even vertalen voor ons, ongeletterde oepilpeuteraars en zei iets wat klonk als “Max Achter”. Hij moest wel een Groot Hollander zijn, zo vond iedereen, want wij hadden nog geen idee dat hoge blanke toeans ook Amerikaan konden zijn, of Brit.

   Zo is Douglas MacArthur voor mij altijd “Max Achter” gebleven.

   PP

 8. bo keller zegt:

  Effe een zij stapje mister max Achter was nog ff m’n baas geweest, daarna Ritsweg.
  In deze periode waren ook legionairs onze buren en om een of andere
  reden kreeg deze ”elite” eenheid een voorkeurs behandeling
  door oa. verstrekking van chocolade repen. Toen een schaars artikel.
  Daar we toch in het zelfde pakje rondliepen en behept met een groot geweten, kwamen we toch met wat Frans gemompel aan onze trekken.
  Tja, akal dat was een van onze sterkste punten
  Eén van de door Pak Pierre aangehaalde heuvels en let op de naam
  heette MANOESAMA -hill, door deze naamdrager heroverd en naar
  ik meen bij een Siberisch temp. van -22º.
  siBo

  p

  • Pierre de la Croix zegt:

   Waarom schrijf ook jij geen boek, Bo?

   Als kèn hoor ik in ieder geval wat meer over Manusama Hill en zijn naamgever, wellicht ook een old and brave soldier, who just faded away.

   Pak Pierre

   • Pierre de la Croix zegt:

    Hihihi …. mij valt nu pas Ritsweg op, aangesteld door President Waarman ter vervanging van de insubordinerende Max Achter.

    Allemaal beroemde Hollanders uit een nog levend verleden.

    Zou de Licht Debiele Brigade dadelijk voor Inchon komen te staan?

    PP

    • bo keller zegt:

     Lt. Manusama,H.S geb.1927 drager van de Bronzen Kruis.

     Zijn verdienste ,en let op de datum (berenkoud) op 4jan.1952 leider van
     nachtaanval op vijandelijke stelling op een heuvel in Korea.
     De naderhand naar hem genoemde Manusama-hill .
     Nadat in deze nacht de aanval op dit vij.steunpt was mislukt,slaagde
     hij erin de volgende nacht tot de top door te dringen en de vij.eruit te
     werpen.
     Hij gaat aan ’t hoofd van zijn aanvalsgroep tot bestorming over en
     door z’n inspirerend voorbeeld één groot succes.
     siBo

 9. Eric Manusama zegt:

  He faded away, indeed. Overleden op 2 februari 2000 na een rijk en kleurrijk leven. Heb nooit geweten dat het toen -22 graden was, noch vertelde hij over de aanval zelf. Wel dat hij een maatje had die zich bij hem warmde in zijn loopgraaf-bunker: een grote witte albino rat !
  De onlangs overleden Luitenant Kolonel b.d. van Ooijen heeft veel mooie verhalen over Korea geschreven.
  Groet, Eric Manusama

  • bo keller zegt:

   U moest ‘ns weten hoe we onze steen-steen koude voeten,
   die we pakweg minstens 1 week niet gezien hadden op
   temperatuur brachten. Een soort EHBO behandelwijze en
   ”doeltreffend” voor zowel behandelde als behandelaar.
   siBo

  • bo keller zegt:

   ff een hele kleine aanvulling over deze koude nacht.

   vuurbasis vanaf de Manusamaheuvel. Om 09.15 is Silverstar hill veroverd.

   Voor de ingang van een van de bunkers op de top wordt ook het lichaam gevonden van de op 22 december vermiste soldaat Deegmulder; het was dusdanig ”aan de grond vastgevroren ” ( de temperatuur was minus 25 graden) dat de pogingen zijn lichaam te bergen, faalde
   .
   Naast wapens en handgranaten worden 21 gedode Chinezen aangetroffen. Een later opgevangen vijandelijk radiobericht meldt dat de gehele bezetting is omgekomen.

   De aanvalsgroep trekt zich daarna wat terug en de vernielingsploeg kan aan het werk. De bunkers zijn zodanig zwaar geconstrueerd dat de hoeveelheid meegebrachte springstof slechts voldoende is om de belangrijkste bunkers op te blazen.
   Als dat gebeurd is trekken de aanvalsgroep, de ondersteuningsgroep en de vernielingsploeg zich gezamenlijk terug onder dekking van de vuurbasis op de Manusamaheuvel. De vuurbasis verlaat een half uur later zijn opstelling en om 11.00 uur zijn allen weer terug in de eigen opstelling.
   Een “modeloperatie” is achter de rug. Aan beide opdrachten is voldaan maar heeft wel 1 dode, 1 zwaar en 7 lichtgewonden gekost.

   Overigens kon de volgende dag worden vastgesteld dat de vijand Silverstar Hill weer bezet had.

   Bron VOKS
   siBo

   • Pierre de la Croix zegt:

    Dat boek Bo, dat boek!

    Pak Pierre

    • eppeson marawasin zegt:

     Ah gelukkig! U durft het wel te vragen meneer De la Croix. DanQ!

     e.m.

    • bo keller zegt:

     Pak Pierre ik kan het helaas niet laten hier (2) twee goed gedocumenteerde Boeken te noemen ,waarvan één wordt verfilmd.

     1 Asta’s ogen van Eveline Stoel
     2 Kura De noorderzon boven de gordel van Sumatra (Lou Lanzing)

     Gewoon lezen en als ’t lukt nogmaals lezen.
     siBo.

    • Ronny Geenen zegt:

     2 Kura De noorderzon boven de gordel van Sumatra (Lou Lanzing)

     Gewoon lezen en als ‘t lukt nogmaals lezen.
     siBo.

     About Kura! heb je zeker gelijk, want dat boek is geen roman, maar een document. Ik heb allerlei paginas aangemerkt en duikt er af en toe weer in om de juiste toedracht weer op te halen.

     Ronny

    • Pierre de la Croix zegt:

     @ Gewoon lezen en als ‘t lukt nogmaals lezen.
     siBo

     ‘ngih ‘ndoroh.

     Pak Pierre

  • Pierre de la Croix zegt:

   Eric Manusama, op 21 juli 2013 om 11:16 zei (over H.S. Manusama, drager Bronzen Kruis):

   “He faded away, indeed”.

   Tja … zoals zovele helden die hun nek durfden uitsteken omdat Nederland er om vroeg. They faded away ……

   Het zijn de Indië deserteurs en de weigermariniers die aandacht vragen en krijgen, over wie kamervragen worden gesteld.

   Mijn respect voor wijlen oud luitenant H.S. Manusama, Koreavrijwilliger, Drager Bronzen Kruis.

   Pak Pierre

   • Jan A. Somers zegt:

    Ja, maar hij krijgt nooit kamervragen. Telt dus niet mee. Zelfs dat niet: wie is die vent waarover ze in I4E zo zeuren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.