Descendant of a Wuerttemberg “Cape Regiment hireling soldier.”

Great-great-great grandfather Johan Daniel Gottfried Schmidgall was born in 1750 in Plattenhardt, Wuerttemberg, Germany. He was a volunteer in the Army of the Duke.
—-
Earl Karl Eugen von Wuerttemburg (1737-1793) executed a contract with the VOC. It is stipulated that he would place at their disposal, a complete regiment for Dfl. 65,000.00. The same year, this regiment, consisting of two battalions, marched from Stuttgart to Vlissingen (Holland), where they arrived in the spring of 1787. Approximately 2000 men were then shipped to Cape of Good Hope, South Africa. Grandpa Schmidgall was Captain of Artillery.   Jan Krancher via The Indo Project.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Descendant of a Wuerttemberg “Cape Regiment hireling soldier.”

 1. Boeroeng zegt:

  Een aantal zonen van de hertog gingen mee met dit regiment.
  Via Kaap de Goede Hoop, Ceylon kwamen ze op Java terecht .
  Uit hun kwam de familie von Franquemont en Ostheim

  • Pierre de la Croix zegt:

   Wat een prachtig verhaal!

   Ik wist van Duitse vorsten die in geldnood zaten en voor wat zilverlingen boerenzonen aan de VOC en later het Nederlandse gouvernement leverden voor de krijg in de Oost. Daarmee sloegen ze twee vliegen in één klap: Geld in de schatkist en minder boerenzonen die lastig konden worden omdat ze geen land bezaten (om het beschikbare land niet te versnipperen kon alleen de oudste zoon het land van hun vader erven, de volgende zonen visten dus geheel achter het net en moesten maar zien hoe ze aan de kost kwamen).

   Hertog Karl Eugen zag in de deal met de VOC kennelijk tevens een mooie gelegenheid om wat van zijn buitenechtelijke zonen op avontuur te zenden. Die konden de zaak thuis misschien ook gaan brontak.

   Nu ken ik ook eindelijk de precieze achtergrond van de Würtembergse kazerne in Semarang, waar ik als knaap zo vaak langs ben gelopen en gefietst. In de 19de eeuw brak daar een opstand uit, die uiteindelijk met hulp van een compagnie Ambonezen werd onderdrukt. Ik meen dat daarover eerder op I4E is geschreven.

   Op de HBS zat een klas hoger dan ik een meisje Annelies von Winckelmann. Zal ook een toeroenan zijn geweest van een van de in het verhaal genoemde commandanten van dat oorspronkelijke Kaap Regiment.

   Pak Pierre

 2. Boeroeng zegt:

  Franz Carl Philip Baron von Winckelmann was kapitein in het Würtembergerregiment en huwde in 1793 te Colombo, Ceylon met Agneta Helena Clara Samlandt . Ze was gedoopt in 1779, misschien was ze eerder geboren, anders was ze 14 jaar op haar huwelijksdag. Ze overleden beiden te Semarang resp 1820 en 1822

  http://www.genealogieonline.nl/stamboom-mollet/I6634.php

  • Pierre de la Croix zegt:

   @ Pak Boeroeng,

   Jammer dat ik de Von Winckelmanns niet meer kan vragen of ze in Colombo een of meerdere De la Croix’ hebben gekend en zo ja, wie. Ik zou ik in één klap veel dichter bij de “missing link” in mijn stamboom kunnen zijn gekomen.

   Als het verhaal klopt dat mijn stamvader Frederik Wilhelm eind 18de eeuw, nadat Ceylon in Engelse handen was overgegaan, als VOC dienaar van Colombo naar Batavia is vertrokken en aldaar aangekomen, dan zouden hij en de Von Winckelmanns best nog eens in het zelfde schuitje kunnen hebben gereisd.

   Opwindende gedachten. Ik ga verder graven.

   Pak Pierre

   • Beste allen, ik kom bij toeval jullie conversatie tegen en wil daarom kort reageren. Helaas kan ik niet een concreet antwoord geven op hierboven gestelde vraag omdat ik niet het fijne weet van onze geschiedenis Von Winckelmann. Mijn vader is helaas 5 jaar geleden overleden hij had het waarschijnlijk geweten. Echter de geschiedenis van F von klopt voor zover ik dat kan bevestigen. Franz Carl Philip Baron von Winckelmann is mijn over over grootvader. Mijn vader heeft destijds alles voor zover dat mogelijk was in de niet digitale tijd uitgezocht en vanaf dat moment opgeschreven in een chronologisch overzicht wat onze stamboom betreft. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat Franz Carl de familie de la Croix niet heeft gekend. Hopend enigszins de link hebben gelegd.

    groeten,
    Pak Franklin

 3. Boeroeng zegt:

  von Liebenstein… ook zo’n familienaam die in Indië kwam via dit regiment.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Krijgshaftige families!

   Sterk bovendien, met een voorvader die de voettocht van Zuid Duitsland naar Vlissingen had volbracht, vervolgens de zeereis naar de Kaap had overleefd en dan nog fit genoeg was om verder richting Oost (Oh kasian) te trekken om daar ook te vechten voor de Kompenie en om er …… last but not least ….. voor nageslacht te zorgen.

   In Semarang had je nogal wat Indo’s met al dan niet klinkende Duitse namen, maar zij zullen niet allemaal anaks zijn geweest van dat specifieke regiment. De VOC en later het Nederlandse gouvernement trokken nogal wat mannen en jongens uit heel West Europa aan.

   Zou een ideetje zijn voor al die Würtembergische toeroenans om zich te verenigen en periodiek te koempoelen, of doen ze dat al?

   Pak Pierre

 4. hanskwaster zegt:

  Ik ben op zoek naar de ouders van Anna Cornelia Kraijenhoff die in 1828 in Semarang is getrouwd met Frans Willem Lodewijk von Winckelmann. In de Volkstelling/Registratie van Europese personen in Ned. Indië van 1819 (alleen mannen werden geregistreerd) kom ik geen Kraijenhoff tegen, maar wel diverse Winckelmannen. Behalve Frans Willem Lodewijk (ca 1802) en natuurlijk ook Franz Carl Philip (ca 1761) is dat een Hendrik Carel Frans (ca. 1772), een F von Winckelmann (ca 1761), L.H. von Winckelmann (ca 1799) en de zoon van FCP: Abraham Johan Carel (ca 1799).
  Uit bovenstaande trek ik de conclusie dat het twee (half-)broers en hun zonen betreft.
  Die Kraijenhoff zat misschien in 1819 nog op Ceylon.

  Mooie site!
  Hans de Vries

 5. Boeroeng zegt:

  Hans,
  Ik denk dat je moet zoeken naar luitenant Cornelis Johannis Krayenhoff (16 juli 1779–21 juni 1821)
  https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/168930110/srcid/32033693/oid/3

  VIb. Cornelis Johannes Krayenhoff, geb. Timor 16 juli
  1779, luit.-kol. inf. O.-I.L., t Batavia 21 juni 1821, tr.
  AIkmaar 4 okt. 1815 Elisabeth Maria Magdalena Phitzinger,
  geb. Leeuwarden 10 okt. 1799, t Nijmegen 20 aug.
  1855, dr van Johan Adam en Anna Maria Charlotte de
  Hosson.

  bron is het blad het patriciaat van 1957, zie hier pagina 176

  Klik om toegang te krijgen tot patriciaat1957.pdf

  .
  Elisabeth Phitzinger is de dochter van Johan Adam Phitzinger, overleden in 1810 in Nederland en vermoedelijk had hij ook een zoon Johan Adam die naar Indië ging. Majoor der infanterie werd en ‘ op den 15den Sept. 1825 op den weg van Damak naar Baijoran aan de cholera bezweek.’
  Zoon Johan Adam Phitzinger was gehuwd met Charlotte von Winckelman, de schoonzus van Anna Cornelia Kraijenhoff.

  Theorietje
  Pa Cornelis Krayenhoff had een buitechtelijk kind Anna Cornelia, Hij huwde in 1815 te Alkmaar met Phitzinger, die nauwelijks 8 jaar ouder was (1798 vrs 1806) dan zijn dochter Anna Cornelia. Via haar stiefmoeder Phitzinger en haar broer Johan Adam leerde ze de familie von Winckelman kennen en zoon Frans, die ze huwde 18 jan 1824 te Pasoeroean

  Enfin in die richting moet je zoeken. Zoek ook op Delpher.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.