Neerlands worsteling met de dekolonisatie

Historisch-journalist Ad van Liempt ondersteunt de roep om een uitgebreid onderzoek naar Nederlandse misdaden tijdens de koloniale oorlog met Indonesië. Van Liempt deed zijn oproep tijdens de Nacht van de Geschiedenis in Groningen.

Hij zei o.a. dit in de lezing:

En daarom stoort het mij zo, dat het publieke debat over de dekolonisatie van Indonesië zich al decennia heeft verengd tot de vraag of daar oorlogsmisdaden zijn gepleegd. Natuurlijk is dat zo, noem eens een oorlog waarin dat niet gebeurt. Veel interessanter lijkt het mij om de aandacht te richten op de verantwoordelijken, op de bestuurders, die 200.000 jonge mannen naar de andere kant van de aardbol stuurden om de Nederlandse belangen veilig te stellen. Wat dreef hen? En waarom hielden ze zo star vol, omringd door niet-begrijpende buurlanden en gefrustreerde bondgenoten? Daar hebben we het nooit over.

Lees verder.

Historicus H.L. Wesseling schreef een opiniestuk in de NRC van 16 oktober 2012.
quote:    Het is te gemakkelijk om te stellen dat de dekolonisatie van Indonesië is mislukt door de onervaren Nederlandse bestuurders. Bij de andere koloniserende machten verliep het verlies van hun koloniën niet veel beter.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.