Maandelijkse demonstratie stichting Japanse Ereschulden

Verslag dhr. Ted Hartman – AANBIEDING 213e Petitie op dinsdag 14 augustus 2012

De dag voorafgaande aan de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, heeft een waarnemend bestuur van de JES de petitie aangeboden aan de Japanse ambassadeur. Het JES bestuur zelf was op die dag en dat uur bij de aanbieding van het Papieren Herdenkingsmonument aan de voorzitters van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) en van de Tweede Kamer Gerdie Verbeet (PvdA).


Na de demonstratie bij de Japanse ambassade volgde de gebruikelijke lichte lunch in Hotel Bel Air. Het bestuur was met leden van het bestuur van de Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp (SVJ) inmiddels teruggekeerd van de besloten herdenking met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Veel lof werd uitgesproken voor al het werk voor het Papieren Herdenkingsmonument, dat dankzij de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 kon worden overhandigd aan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Uiteraard kreeg Jan van Wagtendonk. de voorzitter van de Stichting Japanse Ereschulden alle eer. Indirect zou zonder hem dit papieren monument niet tot stand zijn gekomen. Hij prees weer de donateurs die deze kostbare uitgave mede mogelijk hebben gemaakt.


Wat het onderhoud bij de Japanse ambassadeur betreft, het waarnemend bestuur deelde mee dat zij verschillende veiligheidssluizen moesten passeren. De ambassadeur was diplomatiek heel vriendelijk en vroeg belangstellend veel, ook over het Papieren Herdenkingsmonument. Er kon niets anders geconcludeerd worden dan dat de JES verzekerd mocht blijven van alle medewerking van de ambassade bij het komen tot een dialoog voor erkenning.
Wat dat laatste betreft, ook met de Nederlandse politici blijven het Indisch Platform, JES, SVJ en de andere aangesloten organisaties in contact. Na de verkiezingen van 12 september a.s. zal duidelijk worden in hoeverre gerekend mag worden op steun.
Tot slot wordt gewezen op de noodzaak de petitie “De Indische Kwestie” te tekenen.

===

 de 213e petitie, vrij vertaald.

 Zijne Excellentie Yoshihiko Noda Eerste Minister van Japan
Den Haag, 14 augustus 2012
Petitie: 213
Onderwerp: Het Papieren Herdenkingsmonument voor de Nederlandse gevallenen in Azië 1941-1945

 Excellentie,
Heden biedt de Stichting Japanse Ereschulden aan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer van het Nederlandse Parlement, een Papieren Herdenkingsmonument aan, ter nagedachtenis aan de Nederlandse gevallenen in Azië 1941-1945. Koningin Wilhelmina maakte in haar einde-jaarstoespraak in 1943 bekend dat een monument zou worden opgericht voor de Nederlandse gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Naam voor naam zouden deze worden vermeld in een Erelijst. Na de oorlog zijn vele namen verzameld en overgeschreven in een perkamenten foliant. De dochter van Koningin Wilhelmina, de toenmalige Koningin Juliana presenteerde en overhandigde de Erelijst van Gevallenen tijdens een formele vergadering in het Nederlandse Parlement (de Staten-Generaal) ter verzekerde bewaring. De Erelijst wordt bewaard in de hal van het Parlementsgebouw en sindsdien wordt elke dag een bladzijde van het boek omgeslagen.

67 Jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog worden nog steeds nieuwe namen toegevoegd aan de Erelijst als gevolg van wetenschappelijk onderzoek en toegang tot voor die tijd gesloten archieven. Veel werk is verricht om achter de namen te komen van degenen die in Azië zijn gevallen. Alle tot heden bekende namen zijn verzameld en opgenomen in het Papieren Herdenkingsmonument aangeboden aan het Nederlandse Parlement.   

Met het Papieren Herdenkingsmonument betuigen wij respect aan degenen die hun leven hebben gegeven om ons te beschermen. Voor degenen die het hebben overleefd een herinnering aan hun geliefden hoe deze getracht hebben de oorlog te voorkomen die van invloed was op hun gezinnen. voor de anderen een verschrikkelijk historisch document.

Eerste Minister,
Het Papieren Herdenkingsmonument is een emotioneel document dat verdrietige herinneringen oproept, maar ook boosheid over Japan’s ontkenning van hun morele verantwoordelijkheid, van de verschrikkelijke wreedheid van hun militairen. In het verleden hebben wij veel over dit onderwerp gezegd. Wij kunnen en willen het diplomatieke antwoord niet accepteren, dat met het vredesverdrag van 1951 de zaak van verantwoordelijkheid voor de individuele slachtoffers zowel dood als in leven, is afgedaan. Het zou voor u als Eerste Minister van Japan en voor het volk van Japan een eer zijn om morele verantwoordelijkheid te erkennen voor diegenen die zijn overleden en voor de nabestaanden die nog in leven zijn.

Eerste Minister,
De Stichting Japanse Ereschulden is er trots op om heden het Papieren Herdenkingsmonument met meer dan 11.500 Namen van Nederlandse landgenoten die vielen in de Aziatische oorlogsgebieden aan te hebben kunnen bieden aan de voorzitters van het Nederlandse constitutionele parlement (Staten Generaal).Wij zouden gaarne u persoonlijk het Papieren Monument aan willen bieden, maar met deze petitie presenteren wij eveneens een kopie van het Papieren Monument aan uw ambassadeur in Den Haag.

Met eerbied en respect aan degenen die zijn gestorven,
namens de Stichting Japanse Ereschulden,
J.F. van Wagtendonk, voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

Een reactie op Maandelijkse demonstratie stichting Japanse Ereschulden

 1. Ted Hartman zegt:

  Nelly, heel hartelijk dank voor plaatsing van het verslag. Niet alleen aan de voorzitter van JES, Jan van Wagtendonk, zijn wij: de achterban, veel dank verschuldigd, maar óók aan jou. Jullie vormen de drijfveer, de stuwende kracht die ons blijft aansporen om niet op te geven. Hier volgt een dankbrief aan de voorzitter, die ik ongevraagd, mede namens de achterban heb verzonden. Hartelijk dank, yours Ted Hartman

  Zoeterwoude, 2 september 2012

  Beste Jan, bijgaand het laatste verslag over de aanbieding van de 213e petitie.
  Het is weer bijna zover dat de 214e petitie die je met medewerkers hebt samengesteld, op dinsdag 11 september a.s. zal worden aangeboden aan de Japanse ambassadeur.
  Deze brief is een bewijs van waardering voor de tijd die je geeft en het werk voor het gezamenlijk streven naar eindelijke waardering van de Indische gemeenschap. Tezamen met het Indisch Platform en leden van de andere daarbij aangesloten organisaties, is de Stichting Japanse Ereschulden in het bijzonder, de drijvende kracht achter alle activiteiten, dankzij jouw inspanningen. Ik zag dat er ook vertegenwoordigers van de Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp tijdens de laatste nabeschouwing op 14 augustus aanwezig waren in Hotel Bel Air. Wij zijn er trots op dat door al je werk voor het Papieren Document, de Stichting Japanse Ereschulden weer een goede beurt heeft gemaakt om in de gunst van de politiek te komen. Want ongetwijfeld zal dit niet onopgemerkt aan hun voorbij gaan.
  Jouw vele werk, ondanks persoonlijke prioriteiten voor het gezin, is de reden dat de achterban nog meer reden heeft voor dankbaarheid en bewondering, die het toch altijd al voor jou heeft gehad. We hopen alleen dat dit niet ten koste gaat van je gezondheid. Je blijft onmisbaar.
  Jan, dit is maar een kleine bijdrage van een kleine donateur, die met deze regels niet alleen zijn eigen gevoel maar ongetwijfeld ook dat van de gehele achterban, tot uitdrukking wil brengen. Ik wens jou veel sterkte toe, niet alleen voor de voortzetting van al je werk voor de Stichting Japanse Ereschulden maar in de eerste plaats zeer zeker ook voor je gezin.
  Met hartelijke groet, Ted Hartman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.