1 sept: Pasar malam senang Almere

Meer informatie

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

21 reacties op 1 sept: Pasar malam senang Almere

 1. LOEKIE zegt:

  Nou … komt in groten getale. Dan wordt Almere 1 sep a.s. misschien voor één middagje en één avondje de meest Indische stad van Nederland.

  Breng, verzadigd van saté en pisang gorèng, nog even een bezoekje aan de belendende apeneilanden van Stichting AAP.

  STichting Ether Reclame

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nou …. waar en wanneer heb ik die wervende tekst eerder gelezen?

   Maar goed, ik sta er volledig achter. Voor de totaal vernederlandste Indo’s, Molukkers, Indonesiërs alsmede Chinezen, Arabieren en alle anderen met een Indische achtergrond moge ik er aan toevoegen:

   TOEGANG IS GRATIS!

   Dus …. jangan takut luidjes, paspoort mee en op naar Almere a.s. zaterdag.

   Pak Pierre

  • Pierre de la Croix zegt:

   Tja … het wordt toch tijd dat er een keurmerk komt voor Pasar Malams en zeker voor Pasar Malams die zich ook “senang” durven noemen.

   Ik ga bij voorkeur naar de kleinere PM’s en ben nog nooit écht teleurgesteld geweest. Deze vond ik echter beneden alle peil qua aanbod en kwaliteit van de geboden waar. Niet senang dus.

   Na een kwartiertje rondlopen als troost rond half vijf ’s middags de eethoek opgezocht. Lange rijen geduldig wachtenden voor de 2 of 3 eettentjes. Even geparkeerd op een bankje en daar in gesprek geraakt met een andere “satu setengah” of eerder “satu tiga perempat” uit Surabaya. Hij was kort geleden nog in Semarang geweest en Magelang, op bezoek bij het instituut van Pa van der Steur, waar zijn vader was opgegroeid. Voorgesteld aan zijn zoon en schoondochter, een Surinaams Hindoestaanse. Die Indo’s doen ook maar.

   Kwart over vijf terug naar de eethoek. Geen rijen meer, maar ook bijna geen eten. De satéboer was los, gaf alleen nog wat al besteld was uit. Bij de 2 andere warungs waren dames bezig de menu’s op een of twee na van de lijn te halen, want isterrr niet meer, habis. De Pasar zou open zijn tot 9 uur ’s avonds ……

   Ik ging met lege maag naar huis en moest denken aan wijlen de nationale luchtvaartmaatschappij der Belgen, SABENA: Such A Bad Experience Never Again.

   Voor wat betreft dat keurmerk: Wie helpt objectieve criteria vast te stellen – Waaraan moet een échte Indische Pasar Malam minimaal voldoen?

   Pak Pierre

   • CJ Lentze zegt:

    Wat naar, Pak De la X. Ja, de verzorging van de voederkraampjes kunnen een pasar maken of breken. Ik was een aantal weken terug op een pasar malam in Zaandam, waar de catering beperkt was tot één enkel eetstalletje. Natuurlijk dringen met al die hongerige Indo’s. De wachttijd liep op tot een half uur, en ik (en anderen met mij) haakte af en ging maar iets anders doen.

    On the bright side, toch nog fijn dat u heeft gesproken met een generatiegenoot.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nou Mas Lentze ….. dan hebben we samen toch al één belangrijk, zo niet essentieel criterium te pakken voor het keurmerk: Genoeg te eten en te drinken, géén rijen voor de saté, de lontong, de dawet (cendol) en de es pasrah.

    Dan nog iets zeggen over de minimale diversiteit en kwaliteit van het Indische droog en nat.

    Selamat tidur.

    Pak Pierre

   • eppeson marawasin zegt:

    Oy … verkeerde affiche! Spijtig. De rubriek ‘Wat at Pak Pierre gisteren’ even uitstellen maar.

    VUL AAN:
    ‘Bulan Biru’ even zeldzaam als ………………… ***

    ***verwerk in je antwoord in elk geval iets met ‘eten en drinken tijdens de pasar malam senang in Almere’.

    e.m.

   • Pierre de la Croix zegt:

    @ Pak Eppeson,

    Spot er niet mee. Dit is een hoogst serieuze aangelegenheid. Een PM zonder eten is (gelukkig) even zeldzaam als …… een café zonder bier.

    De organisatoren van onderhavige PM dienen wegens valselijk, c.q. misleidend gebruik van de Indische merknamen ” Pasar Malam” en “Senang” voor de kadi te worden gedaagd. Klusje voor mevrouw Zegveld als ze terug is uit Zuid Celebes, oeps …. Sulawesi Selatan.

    Pak Pierre

   • P.Lemon zegt:

    Hr de la X. Las vandaag de terugblik van de organisatie. Enthousiasme alom. Keerzijde is dat je aan succes ook een beetje tenonder kan gaan……..

    Coby de Boer :” wij hebben er een Gratis entree van gemaakt, zodat het evenement meer toegankelijk was voor iedereen. En dat hebben we geweten. We hadden gerekend op ca. 750 bezoekers, het werden er ca. 2.500! Een geweldige opkomst. Iedereen blij, de standhouders, artiesten en wijzelf uiteraard. Vele bekende gezichten van de Indische feestavonden hebben we ook mogen begroeten. Maar ook mensen die nog nooit op een Pasar waren geweest en kennis maakten met een stukje cultuur en de gezelligheid zoals wij die kennen. “

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja Pak Lemon,

    Beauty is in the eyes of the beholder. Zoals ik al eerder heb geschreven ga ik bij voorkeur naar de kleine PM’s die ik overzichtelijker en intiemer vind dan de PM’s Besar en nu dan TTF, met toch een ruim en gevarieerd voor “elk wat wils” aanbod aan Indische/Indonesische spullen en vreterij.

    Zo was ik een paar jaar geleden op een PM in Zeewolde, toch ook een dusun diep in de udik ver onder NAP, die in mijn beleving wel aan alle minimum voorwaarden voldeed. Paatje Pfff… verwelkomde ons aan de ingang met zijn Indovaantjes, dan weet je eigenlijk al dat het goed zit. Had hem een paar maanden geleden ook nog gezien op een PM in Zeist, maar niet in Almere …..

    Naast de lange rijen voor de warungs en die anjing in de wajan rond kwart over vijf ’s middags vond ik ook het aanbod aan waren in Almere beslist armetierig, zowel kwalitatief als kwantitatief.

    Hoeveel van die 2500 bezoekers zich ook een beetje verlakt hebben gevoeld weet ik natuurlijk niet. In de tijd dat ik op het terreintje rondwaarde wel heel veel Indo’s gezien van diverse generaties, ervaringsdeskundigen genoeg dus.

    Misschien toch goed om eens na te denken over een “keurmerk” voor de échte Indische PM, van vreemde smetten vrij.

    Iets voor de trouwe vrienden van I4E om bersama-sama objectieve criteria op een rijtje te zetten?

    Mijn voorstel voor een beeldmerk bij het keurmerk als een PM aan alle minimum I4E eisen voldoet: Tjap Djempol, duimpje omhoog.

    Pak Pierre

   • Robby Botter zegt:

    Als starter en Indo en mijn aller eerste keer (in en stand onzelf oriënterend )op de Pasar Malam Senang ben ik trots op de organisatie (Coby de Boer, Cola & Pia Bleeker) om deze dag voor de meeste bezoekers als zéér geslaagd beschouwd mag worden. Mijn vrouw, dochter en mijzelf konden het bakken van onze frikadel jagung niet bijhouden omdat we een te kleine wok hadden(een beginnersfoutje). Toch waren er mensen die het geduld hadden om erop te wachten en uiterst tevreden waren. En wij groeiden door de mooie complimenten die we van de klanten kregen.Zoals bv:een Indische mevrouw die bij mij kwam staan en zei : Meneer u gelooft het of niet…..maar het is zeker 40 jaar geleden dat ik dit heb gegeten en ik kan u zeggen het smaakt heerlijk. Een andere Indo stond voor de kraam en zei meneerrrrrrrrrrr ik heb nog een grote pan in de auto liggen….ik antwoorde…. ayo dan haal dan voor mij… en de man lachte hartelijk…..
    Meneer Pierre de la Croix ik kan u best begrijpen dat u honger had en kan me wel voorstellen dat dat tegenviel….ik was vorig jaar op de Indortfair in Dordrecht en dat was mega helaas was de saté kambing met lontong van de BBQ al om 16.30 uitvekocht (pasar duurde tot 22.00) en neem ik dat niemand kwalijk het was er echt gezellig en druk en niemand kan inschatten hoeveel mensen er op afkomen begrijpt u? als het had geregend en die man met zijn sate had niets verkocht wie betaald hem dan???? Uitverkocht helaas erg jammer ik vind dat u blij moet zijn dat er nog Pasar Malams zoals in Almere nog bestaan.
    Ik heb met de kookunst van mijn beide ouders de echte verse orginele smaak geprobeert voort te zetten en dat is me in Almere prima gelukt. Jammer dat u onze frikadel niet geproefd heeft. Er was een oudere Indo die ook besteld had en ging achter onze stand op het bankje zitten wachten had betaald mijn vrouw & dochter die de vekoop deden waren hem totaal vergeten… wilde zijn geld terug mijn vrouw bood haar excuses aan en wilde die goede man een portie gratis geven.Indo’s kunnen dan koppig zijn maar begreep deze man echt wel.
    Het zat ons echt niet lekker (ook de hele week daarna niet) en bevestig hier op deze site dat als ik hem vorig jaar weer zie 5 porties gratis krijg. Dit kan gebeuren en zeker bij beginners zoals wij door alle drukte. Ik wil hierbij deze “Pasar Malam Senang Almere” bestempelen als een van de beste van Nederland en er is niemand die mij van mijn mening afbrengt.” Beter een goede Pasar Malam” van 1 dag dan helemaal geen………

    Respect voor Osco Productions julie hebben het voortreffelijk gedaan,

    groetjes….

    Robby Botter

   • Pierre de la Croix zegt:

    Ach ja meneer Botter, u was het dus die ik heb zien ploeteren met die kleine wadjan. Ik dacht “wah kasian, als ik bij hem bestel komt hij in nog grotere problemen en mijn vrouw kan gelukkig ook heerlijke frikadel djagoeng maken”. Zo zag ik ook de satéboer zweten over een mini roostertje tot habis, waarschijnlijk tot zijn grote opluchting.

    Ik ben niet veeleisend en klaag niet snel, maar ik blijf het aanbod op de PMS als geheel, in kwantitatieve en kwalitatieve zin, ondermaats vinden. Gelukkig hebt u ook erkend dat het hier en daar beter kon.

    Dat u als beginner beginnersfouten maakt kan ik begrijpen. Maar het is aan de door u zo geprezen organisatie, Osco Productions dus, om er voor te zorgen dat beginners ergens anders gaan oefenen voor het grote werk of een handje worden geholpen. Misschien moet Osco eerst op andere kleine en grote PM’s ideeën opdoen vooraleer zij zich weer aan een experimentje op eenvoudige desabewoners waagt.

    U en de andere standhouders beschouw ik als ondernemertjes die ondernemertjes risico moeten aanvaarden. Dat betekent dus o.m. dat u genoeg voorraden moet inslaan of op afroep beschikbaar moet hebben om de duur van de PM door te komen, in dit geval dus tot 2100 uur en niet tot ongeveer setengah enam soré, zo’n 3,5 uur eerder dus. Als het zou zijn gaan regenen en er zou geen of minder publiek zijn gekomen, celaka besar en banyak lugi voor …… u, de ondernemer. Zo werkt het toch?

    Ik wens u veel geluk. Wellicht komt er een gelegenheid dat ik van uw unieke bergedèl djagoeng mag proeven. Extra speciaal …..

    Pak Pierre

 2. CJ Lentze zegt:

  Ze zullen die dag wel moeten concurreren met de Pesta Rakyat in Wassenaar, ter gelegenheid van de Indonesische onafhankelijkheidsdag (verplaatst omdat 17 aug. tijdens de Ramadan was).

 3. ronaldo zegt:

  ik zou graag allebei willen bezoeken, maar…een beetje moeilijk met de tijden, want in almere is t van 14.uur tot 21 uur…hmm,nog mensen van hier die al een keuze hebben gemaakt…:)

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nou …. als die Pesta Rakyat in Wassenaar helemaal gratis is, dus inclusief makanan en minuman, dan Almere kalah natuurlijk …..

   Pak Pierre

   • ronaldo zegt:

    nou..ik denk dat ik toch maar voor Almere kiest, kan ik gelijk al het lekkere eten testen en het wegspoelen met een ijskoud biertje…hoorde dat in Wassenaar geen alcohol wordt geserveerd…niet dat ik een alcoholist ben, maar..bij sommige gerechten, zoals een lekker bord nasi goreng of een portie sate kambing, hoort een biertje bij..en het is dan ook gezellig, bij het beluisteren van een leuk bandje..lol

   • Pierre de la Croix zegt:

    Heerlijk, helder, Bintang ….

    Pak Pierre

 4. Jan A. Somers zegt:

  Tja, Indo’s die niet over eten praten? Als er weer iemand zich begint af te vragen wanneer je Indo bent? Makkelijk toch? Rendang en zo.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ach ja …. saté andjing. Ik denk dat menig veteraan uit de Japanse krijgs- of burgergevangenenkampen nog wel weet hoe dat smaakt.

   Overheerlijk …….

   Pak Pierre

   • bokeller zegt:

    Wat zijn we toch voorzichtig als ’t over de fam. van Ficky gaat. De hond in de pot [ bambu ] is niet alleen voorbehouden aan de Chinese keuken en of moeilyke perioden maar gewoon er tussendoor en niet achteraf. Zie reclame borden bijv. in de Bataklanden (b1) in de Minahasa en vergeet het oude KNIL niet,daar wist men er ook raad mee.(RW). Vroeger wel ‘ns m’n hond op een onverklaarde manier verdwenen.
    siBo

   • Pierre de la Croix zegt:

    Ach ja, Pak Bo, je eet niet zo maar je vriendjes op.

    Ik had als jongen in Semarang een eend, kippen en vooral hanen die niet gesembelèh mochten worden. Ze hadden allemaal namen en de meesten waren op het erf geboren, ook de eend die door een kip was uitgebroed.

    Als we kip aten, dan kwam die levend en wel van de pasar; de kebon verdween er meteen mee naar de bijgebouwen. Het beestje stierf liefdeloos en naamloos, child of a lesser God.

    Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.