Herdenking opheffing KNIL

Het was woensdag tropisch warm op het landgoed Bronbeek in Arnhem, het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum dat al sinds 1863 veteranenzorg verleent, met specifieke aandacht voor het Indische verleden. Daar werd herdacht dat het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) 62 jaar geleden opgeheven werd.  Historiek.net

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

26 reacties op Herdenking opheffing KNIL

 1. Boeroeng zegt:

  Hans Goedkoop ( presentator van Andere Tijden) is toch geen 3e generatie Indisch ? Of zijn oma is Indisch.
  Voorlopig denk ik maar dat de schrijver het begrip 3e generatie Indisch niet goed begrijpt.
  En wat bedoelt de schrijver van het artikel met….”Maar zijn loyaliteit lag bij de mensen in Indië”….. Loyaliteit bij de Indonesiërs ? Bij de Nederlanders daar ?

  • sibangga zegt:

   ‘Loyaliteit bij de Indonesiërs ? ‘

   Zou je dat erg vinden dan?

   En 3 generatie indo ben je toch als je opa’s en oma’s in indonesia/ned-indie zijn geboren en je ouders hier in nederland. Ik ben dan indisch 3.0.

   • max havelaar zegt:

    je hebt categorie landverraders(penghianat) en laffaards. bij welk rijtje horen indo’s toch thuis.

   • eppeson marawasin zegt:

    @min haveloos, op 26 december 2012 om 16:58 zei:
    je hebt categorie landverraders(penghianat) en laffaards. bij welk rijtje horen indo’s toch thuis.@

    Wat een merkwaardige vraag, en dan nog wel op, binnen de Indische gemeenschap tot vrede nodende Tweede Kerstdag Anno Domini MMXII. Ikzelf ken Indo’s alleen in de categorieën SLACHTOFFERS en HELDEN.

    Mijn held is die19-jarige Indo-jongen, die ondanks zijn eigen gemankeerde jeugd tien jaar geleden in alles mijn steun en toeverlaat wilde zijn toen ik, tijdens een maandenlange overbruggingsperiode, zwaar magazijnwerk moest verrichten en daartoe ook nog eens speciaal voor mij langer was gebleven. Heb hem daarna nooit meer teruggezien, maar mijn wens is dat mijn Indo-held gezegend door het leven mag gaan.

    Een andere Indo-held, weliswaar van een ander kaliber is the late Andy Tielman:

    TRAVELLING LIGHT
    I got no bags and baggage to slow me down
    I’m travelling so fast my feet ain’t touching the ground
    Travelling light, travelling light
    Well, I just can’t wait to be with my baby tonight

    No comb and no tooth brush
    I got nothing to hide
    I’m carrying only
    A pocketful of dreams a heart full of love
    And they weigh nothing at all
    Soon, I’m gonna see that love look in her eyes
    I’m a hoot and a holler away from paradise
    Travelling light
    Travelling light
    I just can’t wait to be with my baby tonight

    Herhaal: No comb and no toothbrush …..

    e.m.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja … die baby ziet ‘m aankomen met verwarde haardos en ongepoetste tanden …..

    Overigens, slechts ter bevrediging van mijn niet aflatende nieuwsgierigheid, was Andy Indo (= afkorting van Indo-Europeaan) of onversneden Timorees met Nederlandse familienaam?

    Het juiste antwoord zal, wat mij betreft, niets afdoen aan zijn heldendom.

    Pak Pierre

   • Boeroeng zegt:

    Pierre,

    Versneden..
    Het begon ca 1695 toen het Duitse echtpaar Tielman-Marcus gingen wonen te Timor.
    De moeder van Andy heette Hess. Vermoedelijk van Duitse komaf.
    Oma van vaderzijde was Louise Wakkary uit de Minahassa .

   • eppeson marawasin zegt:

    @Boeroeng, op 26 december 2012 om 20:35 zei: De moeder van Andy heette Hess. Vermoedelijk van Duitse komaf.@

    Uw vermoeden is juist. ‘Andy’s moeder Flora Lorine Tielman, was van half duitse afkomst’… staat op de officiële website van Andy Tielman te lezen. Zelf is Andy op 30 mei 1936 in Makassar geboren.

    e.m.

   • Pierre de la Croix zegt:

    I rest my case.

    Pak Pierre

   • Zoals e.m. zijn bericht reeds richtte aan Min Haveloos, richt ik mij hierbij dan ook aan meneer naammisbruiker Max Havelaar die schreef:
    max havelaar, op 26 december 2012 om 16:58 zei:
    je hebt categorie landverraders(penghianat) en laffaards. bij welk rijtje horen indo’s toch thuis.

    Mijn antwoord aan u meneer Max Havelaar:
    Uw vraag is m.i. bedoeld als gewetensvraag inzake uw eigen ego, toen u voor de ochtend spiegel stond, nadat u de avond tevoren een autobiografie aan het schrijven was.

    Of ik moet me sterk vergissen en u misschien moet indelen in de categorie van “verbitterde geestelijk mismaakte” volbloed, getergd door het feit, dat u ooit werd afgewezen door een Indisch/Moluks meisje met een kulit langsep dat zich afkerig toonde tegenover OF een kaaskop OF misschien wel een rasechte Nasi Uduk?

    Maar het zou zomaar kunnen, dat u onder een schuilnaam uw eigen laffe aard ten toon spreidt en slechts een armieterig oproerkraaiertje bent, getekend door een misvormde jeugd of zoiets en resulterend in een ernstige en kwaadaardige vorm van dementie.

    Anyway: Volgens mijn bescheiden mening zijn wij beiden sicko minded. Ik omdat ik mij liet verleiden tot het verstrekken van mijn mening over u en u omdat u zich verlaagt tot het tonen van uw laagheid,

 2. Ben von Stockhausen zegt:

  Na de opheffing van het KNIL was Bronbeek het enige gezicht van dit roemrijke leger waarbij het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum het vaandel voerden. Later kwamen allerlei monumenten ter herinnering van de gevalen helden van het KNIL waaronder dus het Birma Siam Spoorweg monument en daaraan geplakt de Pakan Baru Spoorweg die eigenlijk al een eigen monument had in Leuwigajah nabij Cimahi op West Java.

  De huidige leiding van de stichting voor dit monument schijnt heel vooruitstrevend te zijn zoals aangegeven door hun actieve en fraaie website die ze weten te synchroniseren en te plannen met hun activiteiten op Bronbeek. Dit kan niet gezegd worden van de vorige leiding waarbij hun website voor jaren gewoon inactief was. Vooral van de oorspronkelijke leiding kan gezegd worden dat ze niet bepaald voorvarend en deskundig waren zoals aangetoond door het volgende:

  1.De oorspronkelijke 3 pagodes ware zo amateustisch vervaardigd, dat ze opniew moesten worden ontworpen en gemaakt.

  2. Hun officiele website bleef jaren onbeheerd.

  3. De gegraveerde tekst op een van de gedenkstenen met het grafiek van het zinkende japanse hellship Nitimei Maru ” 15-1-’43 + 50″ was puzzelend voor de bezoekers van het monument. betekent dit ’15-1-’93” ? Het blijkt dat dit getal het aantal slachtoffers moest aangeven bij het zinken van het schip dicht bij de bestemming van het schip. Echter ook dit is foutief, het aantal omgekomen KNIL slachtoffers bij het zinken was volgens de OCGS 38. Onbegrijpelijk is verder dat dit getal de enige verwijzing is naar deze slachtoffers. Op de gedenkmuur met de namen van omgekommen slachtoffers gegroepeerd naar de verscheidene werkkampen van de aanleg van de spoorweg, is verzuimd de groep te plaatsen van de omgekomen 38. Men kan dit vergelijken met het vergeten van joden die op transport naar de nazi concentratie kampen omkwamen.

  4. De massieve muur met de namen en de bomen erachter om het te camoufleren heeft een slecht voorbeeld gegeven voor de andere monumenten die als paddestoelen uit de grond kwamen op het parklandschap van Bronbeek in een volgebouwde wijk dat best wat ruimtelijke uitzichten kan gebruiken. Ik kan me de gevoelens van de omringende bewoners van Bronbeek heel goed indenken. Een beter uitgedacht ontwerp zou zijn, het voorbeeld van Vietnam Monument in Washington DC waar in een subterrain straatje de gedenkmuur en andere monumenten hun plaats ruimtelijk kunnen vinden, hetgeen onzichtbaar is vanuit de straat waardoor Bronbeek haar uiterlijke park aanzicht kan behouden.

  • Ben von Stockhausen zegt:

   Mijn verontschuldiging voor het insluipen van enkele gramatica en spelfouten. Bedenk dat ik al 41
   jaar dagelijks geen nederlands spreek, lees of schrijft. Ik woon nl sinds 1971 in California.

   • eppeson marawasin zegt:

    Dag meneer Von Stockhausen volgens mij is uw Nederlands 100% beter dan dat van Willard Mitt Romney! Dus blijft u vooral schrijven/reageren zou ik zo zeggen.

    e.m.

 3. eppeson marawasin zegt:

  Ik heb nog ergens mijn ‘zilvervloot spaarbankboekje’ van de Bondsspaarbank onvindbaar gearchiveerd. Als vakbondslid later trouw bij de SNS Bank gebleven. Kreeg vandaag een brief van de bank. De laatste zin luidde als volgt:

  [CITAAT] “Wij waarderen het dat u de afgelopen periode vertrouwen heeft gehouden in ons en danken u daar hartelijk voor. Vanzelfsprekend blijven wij de service verlenen die u van ons gewend bent.
  Met vriendelijke groet,
  Directeur SNS Klantenservice” [EINDE citaat]

  Bij het herlezen van deze woorden trok vader, Ambonese KNIL-sergeant aan mijn geestesoog voorbij.

  Op 15 juni 1951 kreeg vader het volgende onder ogen:

  BEËINDIGING TIJDELIJKE DIENSTVERRICHTING BIJ DE KONINKLIJKE LANDMACHT

  De Commandant van het Demobilisatiecentrum Koninklijke Landmacht, /………./, bepaalt, dat met ingang van 15 juni 1951 de tijdelijke dienstverrichting bij de Koninklike Landmacht van de ex-KNIL-militair /………./ eindigt.

  Hem wordt toegestaan het militaire uniform te blijven dragen tot na aankomst in het voor hem aangewezen woonoord, alwaar hem burgerkleding zal worden uitgereikt.

  Na ontvangst van de burgerkleding is het dragen van het militaire uniform strafbaar.

  Amersfoort, 15 juni 1951

  DE COMMANDANT DEMOBILISATIECENTRUM
  KONINKLIJKE LANDMACHT

  De Luitenant Kolonel,

  e.m.

 4. Pierre de la Croix zegt:

  Over die brief aan de vader van Pak Eppeson Marawasin, die “eensluidend” moet zijn geschreven aan die vele andere Molukse KNIL militairen die krachtens dienstbevel scheepgingen naar Nederland, kan ik mij meer opwinden en plaatsvervangend schamen dan aan het officiële staatsbezoek van Hipo-Hipo aan Nederland.

  Waarom?

  Hipo-Hipo werd als ex vijand over de bol geaaid
  De Molukkers als vriend in oorlog vies genaaid

  Sorry Oom Ambon van het KNIL, SORRY.

  Pak Pierre

  • Pierre de la Croix zegt:

   Sorry, tipo. “AAN het officiële staatsbezoek” moet natuurlijk zijn “OVER het …. enz.”

   Fouten komen als straf voor opwinding.

   PP

 5. Peter van den Broek zegt:

  Hans Goedkoop is één van die Nederlanders die zich met terugwerkende kracht Indische Nederlander noemt. De totoks gebruikten in Indie laatdunkend het woord Indisch, een voorbeeld ervan is Hella Haasse in haar boek Oeroeg (blz 60 of zo).
  Sinds Indisch ook bij de wetenschap in de belangstelling staat (jaren 90 van de vorige eeuw o.a. door Prof Willems)) is het bon-ton dat een Totok zich als namaak-Indisch voordoet, dit is dus de categorie van Would-Be Indischen. Hans Goedkoop kan dan met het certificaat van oorsprong zo naar de Tong Tong gaan zonder vervelende vragen hoeven te beantwoorden. Of zit er in de familie toch ook Indisch bloed, met die militairen weet je het maar nooit (slag in de lucht) ????

  Ik vind het wel schattig dat dhr/mevr Sibbanga zo simplistisch redenerend op 3de generatie komt….logisch toch,. Ik denk dat de werkelijkheid wat anders ligt. Ik ben in de jaren 50 van de vorige eeuw als baby met MIJN Oma en moeder en vader uit Indonesie gekomen. Ik ben DUS volgens de defintie van Sibbanga 3de generatie . Ik denk niet dat wij enige overeenkomsten hebben, dus van 3de generatie mag ook niet gesproken worden. Maar als Sibbanga meent dat hij argumenten heeft om tot een homogene groep in sociologische zin te komen, sta ik daar ten allen tijden voor open.

  En dan de aanbieding van de week: ………je hebt categorie landverraders(penghianat) en laffaards. bij welk rijtje horen indo’s toch thuis…..
  Dhr.Max Havelaar, nog steeds geen reactie gegeven. Zonder enige relevante verklaring van zijn argument, zijn overvloedige redenatie plaats ik dhr Max Havelaar toch in één van zijn eigen categorien, hij mag zelf kiezen welke!!! Ik heb ook een derde categorie speciaal voor dhr Havelaar in gedachten maar die laat ik achterwege om een gegronde aanklacht van smaad te vermijden.

  Een beetje Civil Courage Meneer Max Havelaar ……….vol verwachting klopt mijn hart en het is nog geeneens Sinterklaas.

  • Surya Atmadja zegt:

   @ Peter .
   De Totoks(blijvers) werd in het boek Indo van Dr T..Kok ingedeeld als INDO.
   zie de omong kosong van sigeblek.
   https://indisch4ever.nu/2010/02/04/leestrommel-2/

   En laten we eerlijk zijn dat veel Totoks uit N.O.I het gevoel hebben dat ze Indo zijn .
   Dacht ook dat sommigen van de jongere generatie Indische Nederlander/of Indo ook schrijven dat Indo een gevoel is .

   • Surya Atmadja zegt:

    Trouwens ik dacht het de beeindiging van Koninklijk Nederlands- Indonesisch Leger was .

   • Jan A. Somers zegt:

    Dat dacht ik ook. Als heer EM de brief correct heeft overgeschreven staat daar KNIL. Waarschijnlijk de meesten hadden het niet door dat er na 27 december 1949 ook formeel wat was veranderd. Blijf dan het acroniem gebruiken, dat is minder zielig. Net zoals ik in Soerabaja, Nederlandsch-Indië, ben geboren, maar nu met vakantie zou gaan naar Surabaya, Indonesië. Wel vreemd dat ik nog steeds naar Wenen zou gaan en niet naar Wien.

   • bokeller zegt:

    Als U het rustig doorneemt ,dan ziet U dat het een ”tijdelijk” KL-verband betreft en het Knil was al een jaar EX.
    siBo

 6. Peter van den Broek zegt:

  @ dhr Surya Atmadja,Dr Koks over de indeling van de Totok als Indo.  

  Niemand zegt wat Dr Koks precies bedoelt met Totok = Indo. Het lijkt me een opzienbarende constructie, en ik wil dat met een schoolvoorbeeld van de verzamelleer verduidelijken:

  Als de Totok als element dezelfde eigenschappen heeft als de Indo, dan mag hij, de Totok ook Indo genoemd worden. (volgens Koks)

  Casus quo als de Indo, als element DIEzelfde eigenschappen heeft als de Totok, dan mag hij, de Indo, ook Totok genoemd worden. En die gevolgtrekking maakt Dr Koks niet: Indo=Totok

  Het nu ontkènnen dat de Nederlands-Indische samenleving er een was van standen, klassen en rassen, maakt de korzelige verzuchting uit 1931 (!) van de Indo Dr. J. Th. Koks in zijn studie “De Indo” steeds weer actueel:

  Dhr Atmadja zegt “En laten we eerlijk zijn dat veel Totoks uit N.O.I het gevoel hebben dat ze Indo zijn”. Zoals ik al gezegd heb, dit gevoel is net zoals de roklengte aan mode onderhevig 

  Als er door alle generaties over het Indisch gevoel wordt gepraat, heb ik de indruk dat “ins Indisch Blau hinein ” wordt geredet want niemand zegt mij wat dat gevoel precies inhoudt en hoe er kakis en voeten aan kan worden geven, ze hadden tenminste de botol tjebok van stal kunnen halen… Dan antwoord ik alleen met de dooddoener: Was sich überhaupt sagen lässt, lässt sich klar sagen; und wovon man nicht reden kann, darüber muss man schweigen.

  Maar misschien kan meneer Havelaar daarover iets zinnig zeggen in het Hoch-Deutsch.

 7. Wal Suparmo zegt:

  Misschien de eenigste in Indonesia.Het Kerkhof in Kupang is nog in takt en zelfs nog in GEBRUIKT.Graven van het jaar 1500 van Portugezen en Spanjaarden en ook bekende Nederlandse namen de voor vaderen van de Timorese Indo’s als TIELEMAN,ELLO,en Hollande fam.namen van Kisar.

  • Jan A. Somers zegt:

   In het kader van projecten door Het Gebaar had ik een voorstel ingediend tot digitalisering van (VOC)-begraafplaatsen in heet Azië/Afrika. Kon goedkoop met geschiedenisstudenten uit de diverse landen, met ondersteuning en materieel uit Het Gebaar. Vonden ze niet interessant, ze wilde liever geld in het handje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.