Hell Ships

In opdracht van het Veteraneninstituut, maakt Kees Maaswinkel 3 documentaires over Hell Ships. De zeetransporten waarmee het Japanse leger krijgsgevangenen , maar ook romusha’s, over zee vervoerden

1 Film 1 de zeetransporten van pow’s naar Flores en de Molukken.
2 Film 2 de transporten naar Sumatra (Junyo Maru )
3 Film 3 de transporten naar Birma-Siam en Japan

Film 3 is nog niet klaar. Film 2 is gereed en men onderhandelt nog met de televisie.
Film 1 wordt uitgezonden 15 augustus 2012 ca 14.00 uur direct na het live-verslag van de Indië-herdenking te Den Haag

Over Film 1 met oa. de ondergang van de Suez Maru schrijft het Veteraneninstituut:
De documentaire vertelt het verhaal van 6600 Nederlandse en Britse
krijgsgevangenen die met deze Hell Ships van Java naar de Molukken en Flores
werden verscheept, waar ze voor de Japanners vliegvelden moesten aanleggen.
Circa 2200 van hen overleefden dat niet. Ze stierven door gebrek aan water,
voedsel en medicijnen en door mishandeling. Ongeveer 1500 van hen stierven op
zee, waarvan ruim 1000 als gevolg van torpederingen en bombardementen van de
schepen door geallieerde onderzeeërs en vliegtuigen

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

28 reacties op Hell Ships

 1. Leo tho Neijenhuijs, voorzitter BEGO. zegt:

  Vrijdag 22 september a.s. zullen wederom de ruim 22.000 slachtoffers van de Japanse Zeetransporten (de Hell Ships) herdacht worden in Bronbeek. De enige overlevende van de Junyu Maru en tevens de enige overlevende van deze Hell Ships de heer Willem Punt, nu ruim 92 jaar, zal als zijn gezondheid het toelaat eveneens aanwezig zijn. Eén van de gastsprekers zal Adriaan van Dis zijn.
  Leo tho Neijenhuijs, voorzitter BEGO.

  • bokeller zegt:

   Een tip voor de sprekers (v.Dis) om hun visie hierop in de Oost-zijde vh,Museum ”Bronbeek”te houden.
   Dan beleefd iedere belangstellende ’t courageus optreden van het Keizerlijk Japans leger in fotobeelden , wel vanuit het Japans gedachte beeld ,nu nog

   Hopelijk zal voor velen de ogen dan opengaan.,dat in Bronbeek ”het verhaal van Nederlands-Indië”door heel vreemde ogen werd neer gezet.

   Alle mooie woorden ten spijt ,laat nu horen dat het Japans keizerlijk leger als een monster dodend en vernietigend door Zuid-Oost-Azië trok.

 2. Boeroeng zegt:

  22.000 pows die op een Japans schip zaten over zee?
  22.000 pows dood kan niet

 3. Chris zegt:

  Heb geen idee van de exacte aantallen, mss zijn de romusha meegenomen in deze telling?

 4. Arthur Olive zegt:

  Meer dan 21000 verloren hun leven in de Hell Ships, hier onder bevonden zich 7000 Romusha.
  Bij de ondergang van de Junyo Maru kwamen 4720 om het leven, hier onder bevonden zich 4200 Romusha.

  “Death on the Hell Ships” by Gregory F. Micheno

 5. Boeroeng zegt:

  Met die 22.000 wordt bedoeld het totaal van alle geallieerde pow’s, natuurlijk.
  42.000 Nederlandse pow’s, waarvan ca 20% door allerlei redenen de kampen niet overleefden= ca 8000 nog wat.

 6. Mas Rob zegt:

  Zie voor cijfers over aantallen geallieerde krijgsgevangenen : http://pwencycl.kgbudge.com/P/r/Prisoners_Of_War.htm . Het gegeven totaal aantal omgekomen PoW is substantieel hoger dan 22.000.

  Een aardig beknopt overzicht om bij de hand te hebben is dat van de NIOD: http://www.niod.knaw.nl/nl/CijfermateriaalJapanseBezetting.htm#Cijfersloedejong

  Het valt op de sterftecijfers van Nederlandse PoW lager waren dan van andere geallieerde PoW. Ik vraag me af waarom. Zou het kunnen dat het percentage indo’s onder de soldaten een groter aanpassingsvermogen hadden? Ik sta open voor suggesties.

  Terzijde en niets met het onderwerp van doen hebbende: ik was verbaasd over het hoge aantal niet-gevechtsverliezen onder de Nederlandse soldaten in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Iemand ideeën?

  • Boeroeng zegt:

   Ik heb het vaker gelezen en mijn vader heeft het ook ooit eens gezegd.
   Nederlandse pow’s waren veel Indische jongens die al weerstand hadden tegen tropische ziektes, de huismiddeltjes kenden, en ook planten die heilzaam of voedzaam konden zijn herkennen.
   Ze waren tengerder en hadden minder voedsel nodig .
   In mijn schatting waren zowat 70% van de Nederlandse pow’s (niet-burgers) Indische jongens, dan wel totokjongens die van kind af in Indië opgroeide.
   Nu kun je misschien bij die andere 30% de Molukse en Indonesische pow’s in Nederlandse dienst zetten. ? Die hadden natuurlijk ook die kennis en lichamelijke weerstanden.

   Amerikaanse en Engelse soldaten die net in de tropen waren, hadden het veel zwaarder in gevangenschap.
   Ergens las ik dat misschien door de crisis in de dertiger jaren Engelse jongens onvoldoende goed voedsel kregen en dat dit zich zo wreekte 8 jaar later. Je zou zeggen dat Australische soldaten ook weer meer tropenaangepast waren.?

   • bokeller zegt:

    Aduh hoe toch disé, kleurnya dan lichaamsbouw-tropenvast dan
    segala galanya wordt erbij gesérèt.
    Indo’s van alle generaties ga nu even rustig zitten en vraag je dan af;Wat,heb ik als -indo allemaal meegekregen- en dan vermoed ik ,ritme-smaak etc. Blijf rustig zitten en duikt dieper in deze erfenis en dan kom je uit op AKAL (zoekt dat maar op ) en één van de akal-
    resultaten is[was] het Kongsi verband ,dat naderhand algemeen werd.
    En ter voorkoming ,dat ik word neer geknald (akal) ik ’t wel over de overlevenden uit deze Japanse grootheidswaan periode.

 7. Surya Atmadja zegt:

  bokeller, op 30 juli 2012 om 15:41 zei:

  Aduh hoe toch disé, kleurnya dan lichaamsbouw-tropenvast dan
  segala galanya wordt erbij gesérèt.
  ————————————————————————————
  Indo tulen , engga bisa luntur .Pokonya for ever .

  Laat je potret dan zien , met die mooie uniform.

 8. W. Stauder zegt:

  Waarom wordt hier met geen woord gesproken over de ondergang van de ‘Van Imhoff’ in januari 1942, waarbij de Hollanders precies de zelfde oorlogsmisdaden hebben begaan bij ca. 500 Duitse gevangenen die onder dezelfde mensonterende omstandigheden in het ruim van het transportschip waren opgesloten? Evenals de Japanners drie jaar later deden hebben ook de Hollanders op de drenkelingen geschoten die het gelukt was om uit het zinkende schip te ontsnappen. Zoek het verschil!!!

 9. Arthur Olive zegt:

  Zoek het verschil met de Hell Schips en de Van Imhoff. Het verschil was haat.
  De Nederlanders deden het uit haat voor de Duitsers
  Volgens westerse begrippen had de Jap geen reden om de Nederlanders te haten.

  • W. Stauder zegt:

   Je hebt volledig gelijk dat de Japanners geen enkele reden hadden om de Nederlanders te haten, die hun immers nooit iets hebben aangedaan. Wat de haat tegen de Duitsers betreft is die wel begrijpelijk van de Nederlanders in Nederland zelf, die de Nazi-terreur aan den lijve hebben ondervonden, maar daar was in Indie geen sprake van. De Duitsers die in Nederlands-Indie opgepakt werden, waren daar doorgaans al vele jaren woonachtig en diepgeworteld in de Indische gemeenschap. Velen daarvan waren getrouwd met inheemse vrouwen en hadden dus kinderen van gemengde afkomst. Ga maar na hoeveel Indische Nederlanders Duitse namen hebben. De haat tegen hun vind ik derhalve niet terecht.

 10. Ed Vos zegt:

  Ik zou graag de reden willen weten waarom de Japanners de Imhoff torpedeerden en de Geallieerden de Juno Mayo. Wanneer men wist wat de schepen vervoerden had men de zaken toch wel wat anders moeten aanpakken. Overigens en tussen twee haakjes bevond zich op het schip de Imhoff de Duitse kunstenaar Walter Spies, die heel veel betekende voor de Balinese chultuur en met name de schilderkunst

  • Boeroeng zegt:

   In de documentaire werd het uitgelegd. De transportlijnen van de Japanse troepen moest vernietigd worden. Geen schepen = geen aanvoer van manschappen, voorraden, wapens, munitie.
   Daarom werd elk Japans schip aangevallen. De documentaire stelt de vraag in hoeverre de geallieerden wisten dat er geallieerde gevangenen op die schepen zaten.
   Wél weten en bewust kiezen ook je eigen manschappen naar de zee bodem te schieten?
   Het was de Suez Maru in deze documentaire deel 1 . De Junyo Maru komt in deel 2 .

   http://www.cofepow.org.uk/pages/books_suez_maru_atrocity.htm

   • Wil Maassen zegt:

    Cf. Edward J. Marolda – Het tot zinken brengen van de Oryoku Maru was het resultaat van onderschepte Japanse radio-berichten die ongetwijfeld informatie over krijgsgevangenen aan boord bevatten. Of die informatie zijn weg naar de theatercommandanten heeft gevonden, is onduidelijk. In ieder geval zijn er geen aanwijzingen dat commandanten op zee enige kennis hadden van de aanwezigheid van krijgsgevangenen op Japanse schepen.

 11. Noor zegt:

  Ik weet nog goed hoe boos en verdrietig ik was toen ik jaren geleden achter het ware verhaal van mijn vader kwam. Omgekomen bij de torperdering van de Suez Maru, misschien hoorde hij wel tot één van de honderden die beestachtig afgeschoten werden in het water.
  Dat het een oorlogsmisdaad was was al bekend in de veertiger jaren, maar toen het nieuws via via tot mij doordrong was ik al 60 jaar. Alleen door te zoeken en door tips van anderen kom je achter de waarheid. Via officiële wegen krijg je niets te horen. En nu is dan daar de documentaire. Eindelijk aandacht voor de krijgsgevangenen.
  Je kunt het ergens een plaatsje geven als nabestaande, het was oorlog…. Maar toch ook: hij had naar de kust kunnen zwemmen (Kangean Archipel) maar hij heeft de kans niet gekregen. En: wat als hij die kans wél had gekregen, dan had ik hem gekend, en misschien broers en zusters gehad. Maar ja het was oorlog…. Het feit dat er oorlog was heeft ons, nabestaanden, de berusting gegeven die we hier op I4E van zovelen lezen.
  Vandaag heb ik de documentaire gezien over het ware verhaal van de Twin Towers en Gebouw 7 http://www.youtube.com/watch?v=nBCu_pvhnzQ . Deze documentaire (in september jl. al vertoond in Tuschinsky/Amsterdam) duurt ruim twee uur. In het kort komt het hierop neer dat alle drie gebouwen neergehaald zijn door controlled demolition, 3000 doden! Aan de documentaire werken 50 Amerikaanse wetenschappers mee, die samen met meerdere wetenschappers van over de hele wereld in een onderzoeksrapport hebben vastgesteld dat de gebouwen niet door de inslagen van de vliegtuigen kunnen zijn ingestort. De wetenschappers eisen een nieuw onderzoek, de regering doet hier niets mee. Al het bewijsmateriaal (puin) is binnen een paar weken afgevoerd naar China. Beslist een aanrader deze documentaire
  Hoe zullen de nabestaanden zich voelen wanneer uiteindelijk na járen hierin opening van zaken gegeven zal worden. Het is geen oorlog…. Maar wel 3000 doden. Waarvoor zijn hun geliefden gestorven? Wat was de onderliggende reden?
  Via de media komt men (anders dan vroeger) veel meer te weten. Nu is er de onmacht en de woede die al losgebarsten zijn. In het laatste half uur van de film worden mogelijke psychologische effecten besproken. Deze woede is nog zo vers, van berusting kan geen sprake zijn. Nog steeds wordt de doofpot goed dichtgehouden door de daders, totdat er een klokkenluider opstaat.
  Slachtoffers die gevallen zijn door “een plan” van hun eigen regering…. Amerikanen…
  Het waren ook Amerikanen die wisten wat er in die Japanse schepen vervoerd werd.

  • Pierre de la Croix zegt:

   @ Noor:

   Hamvraag is welk groter plan er zat achter de doelbewuste opoffering van weerloze krijgsgevangenen op de hellships en even onschuldige kantoorbediendes in de Twin Towers.

   Hoe bitter het ook is voor slachtoffers en nabestaanden en hoe cynisch het ook klinkt, ik kan mij voorstellen dat in Amerikaanse ogen (right or wrong) iedere ton Japanse scheepsruimte die naar de kelder werd gejaagd de overwinning in de Pacific naderbij zou brengen. Die oorlog werd aan geallieerde zijde immers voornamelijk door Amerikanen gevochten.

   Maar ….. waarom, door wie, met welk doel zouden die Twin Towers doelbewust zijn ondermijnd voor “controlled demolition”? Inderdaad, zij implodeerden perfecter dan het oude Philipsgebouw in Eindhoven, afgelopen week.

   Het ondermijnen (indien waar) moet dus zijn gebeurd voordat de Al Qaeda terroristen met hun vliegtuigen kwamen. Had het een met het andere te maken of niet?

   Pierre

 12. Noor zegt:

  De acties van de Amerikanen in Indië veroordeel ik niet. De wrangheid zit ‘m in het feit dat de overlevenden op last van de leiding van de Suez Maru afgeslacht zijn, kansloos…
  De hamvraag van Pak Pierre voor wat betreft het grote plan achter de 3 gebouwen is bekend uit de “complot”theorieën, die pas bewezen kunnen worden na die klokkenluider… Een “aanmerkelijk” deel van de Amerikaanse bevolking verdenkt hun eigen overheid hiervan.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Complottheorie%C3%ABn_over_de_terroristische_aanslagen_op_11_september_2001
  Het bewijs voor controlled demolition is gegeven door de wetenschap.
  Met de laatste twee zinnen uit mijn vorige posting probeer ik een link te leggen naar het “plan”. Er wordt op hoog niveau een plan gemaakt, welk doel dient het, hoe snel wordt een plan uitgevoerd, de besluitvorming genomen, maar hoevèr gaat men (op lager niveau), wanneer er onschuldige mensenlevens in het geding zijn, tegen elke prijs? Het aanbrengen van de springstof in de gebouwen was het werk van tientallen. Maakte niemand bezwaar?
  Wisten de torpedisten ervan dat de “lading” bestond uit krijgsgevangenen?
  De Junyo Maru had 6500 gevangenen aan boord, had men dat schip misschien niet kunnen overslaan (de Britten), simpel gedacht, maar ik ben ook geen strateeg….

  • Pierre de la Croix zegt:

   @ Noor:

   Tja … die complottheorieën. Ik draai al zo lang mee in dit leven dat ik niets onmogelijk acht, tenzij ….

   Maar het blijft bizar dat leiders van wat wij toch plegen te noemen een “beschaafde democratische staat” in staat zijn om zo’n 3000 van (merendeels) haar eigen onderdanen op te offeren voor een hoger doel, wat dat dan ook moge zijn.

   Zo blijven ook de geruchten rondzoemen dat de verrassingsaanval van de Japanners op “Pearl” voor de Amerikaanse president en zijn entourage géén verrassing zou zijn. Indien waar, dan zou je in eerste aanleg de Amerikaanse regering van toen, Roosevelt voorop, de nek om moeten draaien en dan pas Pak Kaisar Hiro Hito.

   Via Hiro Hito dan nog even terug naar die Hell Ship Maru’s.

   Met alle respect en compassie voor slachtoffers en nabestaanden (ik ken de verhalen al lang en ik gruw steeds weer), ik moge toch in herinnering roepen dat ook wij onze Hell Ships hebben gekend, waarvan de “Van Imhoff” grotere bekendheid kreeg.

   Die schepen (ook KPM’s “Ophir” en “Plancius”) zaten vol met Duitsers en NSB-ers op wie na mei 1940 een ware heksenjacht was ontketend. Zij werden, toen de Japanners de archipel naakten, de scheepsruimen ingetrapt, voor transport naar Ceylon.

   De “Van Imhoff” werd kort na vertrek uit Sumatra aangevallen door Japanse bommenwerpers en zonk. De Nederlanders (bemanning, bewaking) redden zich in de sloepen en lieten de circa 500 gevangenen achter in de ruimen, achter prikkeldraad. Met moeite hebben zij zich weten bevrijden, vreselijke taferelen moeten zich daarbij hebben afgespeeld. Gevangenen die van boord wisten te springen werden niet in de sloepen toegelaten, ofschoon er nog plaats was. Goed, voor zover ik kan nagaan werden ze niet door “ons” gemitrailleerd, maar toch …….

   Waarmee ik alleen maar wil zeggen dat slechtheid in alle mensen zit en dat die onder bepaalde omstandigheden in haar allerslechtste vorm boven kan komen drijven.

   Ik heb gelukkig nog niet gehoord van Duitsers die maandelijks voor de Nederlandse ambassade in Berlijn demonstreren, met de vraag om Wiedergutmachung en excuus voor wat zich rond de zinkende Van Imhoff heeft afgespeeld.

   Eén van de slachtoffers, de kunstschilder Walter Spies die op Bali werkte, heeft ons in ieder geval mooie schilderijen nagelaten die, zo heb ik ten huize van een vriendje gezien, wonderschoon en “net echt” door Balinese kunstenaars eindeloos worden gereproduceerd.

   Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.