MUMA

De ‘Verontruste Molukse Vrouwen’ willen dat Museum Maluku open blijft. Zij hebben hiervoor een gesprek aangevraagd met wethouder Lintmijer van Cultuur. Op 9 juni liet het bestuur van de stichting Moluks Historisch Museum weten dat het museum op 1 oktober 2012 dicht gaat omdat het financieel niet haalbaar is om het museum open te houden. Een aantal Molukse vrouwen heeft zich nu verenigd in de ‘Verontruste Molukse Vrouwen’ en pleit voor het behoud van het museum. artikel

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

22 reacties op MUMA

 1. Ed Vos zegt:

  Volgens de vrouwen voelt het sluiten van het museum als het ‘doorknippen van de navelstreng’.

  Die navelstreng is toch al doorgeknipt, nou half dan, na de mislukte deal van de 80 tanks die mogelijkerwijs kunnen worden ingezet tegen de eigen bevolking? Ook op de Molukken. Een Nederlandse testtank in de woestijn in Saudi Arabie, een van de grove mensenrechtenschenende naties ter wereld mag dat blijkbaar wel. Blijkt nu wel waar die razendsnelle Leopardtanks effectief kunnen worden ingezet.

  Diederik Samson (daar heb je die Vos weer)hoor je nu niet en ook wat het Moluks museum betreft en overigens ook aan andere musea.
  Wie wel overigens?
  Die denkt alleen maar aan 1 recht: zijn ongeschonden recht op vakantie.
  Het PVV- a-cultureeldenken laat diepe sporen na in het modern Nederlands denken.
  Henk en Ingrid hebben niets op met cultuur (wel met met de papoe’s en de Zuid-Afrikaanse taal http://www.krapuul.nl/blog/81849/henk-ingrid-afrikaans-vermoedelijk-minder-papua/ ).
  Cultuur dat is voor de rijken.

 2. eppeson marawasin zegt:

  Sterkte en succes! X my fingers

  De Adviescommissie Cultuurnota 2013-2016 heeft haar beoordeling openbaar gemaakt met betrekking tot 88 subsidieaanvragen van Utrechtse culturele instellingen. 28 culturele instellingen hebben een negatief subsidieadvies gekregen.

  Bij de culturele instellingen met een negatief subsidieadvies zitten onder meer Museum Maluku (twijfels over deskundigheid om een nieuwe koers uit te zetten).

  De onafhankelijke commissie is in januari van 2012 ingesteld met de opdracht het college te adviseren over de subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de Cultuurnota 2013-2016.

  In het najaar van 2012 zal het Utrechts college besluiten over de te verlenen cultuursubsidies. De adviezen van de adviescommissie cultuurnota 2013-2016 zijn hierbij leidend. Ook de adviezen van de Raad voor Cultuur (21 mei 2012) en landelijke fondsen (1 augustus 2012) spelen een belangrijke rol bij de uiteindelijke subsidieverlening. (deStadUtrecht.nl)

  Samengevat uit deStadUtrecht.nl d.d. 16 mei 2012

  e.m.

 3. eppeson marawasin zegt:

  @EERDERE REACTIES OP DE VOORGENOMEN SLUITING

  D.P. Tick, op 27 mei 2012 om 08:25 zei:
  Kasian.Het museum was onstaaan met een subsidie van de Nederlandse regering en was erg boeiend,maar het draagvlak qua financieën buiten de subsidie was te klein.De Molukse gemeenschap is maar 60.000 en daar vanuit kan geen museum van worden onderhouden.Ik hoop er het beste van. DP Tick

  P.Lemon, op 27 mei 2012 om 18:33 zei:
  Zo zie je maar… de euromunt moest het bewijs zijn dat het EU ideaal te bereiken was. Binnen 10 jaar bleek het tegendeel en zo langzamerhand gaan miljarden euro’s (van ons) overheidsgeld als steun de grens over. Het is duidelijk dat de politiek niet de baas is, maar de financiele markt(en). Subsidieafhankelijke instituties zijn dan een makkelijk slachtoffer en zonder een nieuwe puur economische samenwerkingsvorm ipv de Brusselse bureaucratie blijven burgers hun centen afstaan aan knoflooklanden of harde flitskapitalisten. Schandalig dat we de verleiding van de bureaucraten destijds niet hebben kunnen weerstaan en nu de rekening vd Kunduzpartijen moeten betalen.Wie z’n kontot brandt enz.

  eppeson marawasin, op 28 mei 2012 om 02:23 zei:
  http://nos.nl/artikel/262572-sluiting-dreigt-voor-moluks-museum.html

  Sum Dee Ze Treen Neffer Cums

  Als je heel toevallig, maar dan ook heel toevallig nog een halve cent weet te vinden met de beeltenis van koningin Wilhelmina aan de verkeerde zijde van de medaille, dan kan er mogelijk nog sprake zijn van een verstild moment van perrongeluk. Het houdt uiteindelijk niet over. Op het spoor van vele levens heeft Vrouwe Justitia gedachtenloos haar hand overspeeld en Vrouwe Historia, naar eigen last en ruggenspraak, onherroepelijk de wissels laten bedienen.

  Wat vermoedelijk onze eigen Asian Oriënt Expres had moeten kunnen zijn geweest geworden; de Kereta Api stopt nooit meer op het perron waar sommigen tegen beter weten in al die tijd nog staan te wachten.

  Stasiun Lalu Lulus was op zekere pagi hari voor ongelijken gesloten. Vrouwe Fortuna bepaalde eerst met een houw en daarna een pennenstreek dat er een andere richting moest worden ingeslagen. De loop der geschiedenis nam voor de ander godezijdank en voor de één helaas een drastische wending.

  Nu staan we hier. Niet met z’n allen. We hebben twee keuzes; bij de lege zakken beras neer gaan zitten, of toch in beweging komen en overgaan tot het potong van de padi. Vadertje Tijd gunt het ons allemaal misschien nog wel, maar Moeder Natuur is onverbiddelijk.

  Waak over het verleden als de toekomst wordt vernietigd. Waktu potong padi, teach your children well.

  “Remember the losses and the pains,
  Do not forget the laughters in the rains.”

  E=M©²

  Elizabeth van Kampen, op 28 mei 2012 om 15:23 zei:
  Jammer, want zo verdwijnt er weer een stukje geschiedenis uit ons voormalig Nederlands Indië.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Pak Eppeson,

   Gij schrijft heel mooi maar voor mij soms in bloemrijke raadselen. Wat is uw droom t.a.v. MuMa: Doorgaan of in schoonheid laten sterven ?

   Het moge inmiddels bekend zijn dat ik sympathiek sta en altijd heb gestaan tegenover de Molukse zaak. Misschien omdat “we” op enig moment in woelige tijden ook door Molukse KNIL-militairen werden beschermd, misschien omdat later in vader’s huis lange tijd “De Stem van Ambon” te lezen viel en zeker door een redelijk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel in mij.

   Dus betreur ik het ook dat zoiets als het MuMa, net als onze tanks, fregatten en duikboten, vanwege de centen moet verdwijnen. Maar dan vraag ik mij af of met name de Molukkers in berusting bij de pakken beras neer moeten zitten.

   Niet gehinderd door enige detailkennis denk ik dat er veel kleine “one issue” musea in het land zijn die wél overleven, ondanks kortingen op of altijd uitgebleven overheidssubsidies. Wat kan MuMa van deze musea leren?

   Het antwoord daarop kan wellicht leiden tot een doorstart, niet per se in Utrecht en niet per se in een fancy gebouw. Naar mijn idee zijn er genoeg bekwame mensen van Molukse afkomst die de kereta api willen en kunnen trekken, met veel voortvarendheid, inventiviteit en effectiviteit.

   Begint van Walcheren de victorie? Let ze treen cum in taim sum sunnie dee.

   Pak Pierre

 4. Jan A. Somers zegt:

  Fusie met Nusantara? Dan wordt Nusantara misschien weer die gezellige toko van vóór de verbouwing, en kan het misschien ook blijven bestaan. Ik beloof er dan vaker naar toe te gaan.

 5. Ed Vos zegt:

  Probleemoplossend denken is Pak Jan en Pak Pierre niet vreemd merk ik op. Je kunt natuurlijk verontwaardigd reageren en fulmineren op het kabinetsbeleid, maar ook daar doet men toch wat men wil uit landsbelang.
  Een andere optie is bij de indonesische ambassade aankloppen en hen daar het probleem voorleggen. Maar of je nu subsidie krijgt van de nederlandse staat of geld van Indonesie, je loopt voortdurend aan hun leiband. Het beste is om als onafhankelijk instituut door te gaan.

  • Surya Atmadja zegt:

   Er zijn bijna 1 miljoen Indo’s( of is het meer?) en bijna 60.000 Orang Maluku.
   Als 1/3 van hun per maand 1 pop geven zal het bijna 350.000 eurie opleveren .
   Solidaritas untuk bangsa sendiri.

   Dan ben je niet afhankelijk van de Londho of Indonesiers.

   • eppeson marawasin zegt:

    Dag meneer Atmadja. In theorie heeft u natuurlijk gelijk; met ALS kan alles. Maar op ongeschoolheids- of lagereschoolniveau is een Centraal Molukker absoluut géén Zuid-Oost Molukker (Ambonees absoluut geen Keiees e.g.) en andersom. En dat willen ze nog weten ook. Speelt ook nog de kwestie wel/niet RMS.

    No way satu bangsa! Helaas, maar het is niet anders in Nederland. En op een dag als deze mag ik dat vermelden: ‘een koninkrijk dat in zichzelf verdeeld is ……….’ ***

    ***gelukkig geldt dat voor de Indo’s en Indische mensen wat minder

    e.m.

   • sibangga zegt:

    Kita kan juga perlu bangsa indonesia untuk moesson. Kita kan semua keturunan indonesia.

 6. Ed Vos zegt:

  ***gelukkig geldt dat voor de Indo’s en Indische mensen wat minder

  Deze opmerking is zeker ironisch bedoeld 😉
  http://www.indischmuseum.nl/

  Welkom bij ons virtueel Indisch Museum.
  Het is de bedoeling om gaandeweg deze website te vullen met allerlei beelden en informatie over Nederlands Indië.

  Uiteraard zullen wij u ook doorverwijzen naar musea, tentoonstellingen enz.

 7. eppeson marawasin zegt:

  @Deze opmerking is zeker ironisch bedoeld

  Ah … u kent mij al langer dan vandaag meneer Vos; door de mand gevallen 😉

  Bedankt voor de link. Nooit eerder van ‘De moord op Fientje de Feniks’ gehoord bijvoorbeeld. ‘k Wil daar nu natuurlijk wel het fijne van weten.

  e.m.

  • Ed Vos zegt:

   De moord op Fientje de Feniks’?

   In onderstaand artikel wordt uw bewering over de interne verdeeldheid van ‘Molukkers’ gelogenstraft.

   Waarom Indo’s niets voor elkaar krijgen.

   Als Indo’s een vereniging of club oprichten, is die binnen de kortste keren uiteengevallen in meerdere verenigingen of clubjes.

   Hoe doen andere minderheden het in Nederland? Molukkers, Turken, Marokkanen, Somaliers, 1 ding lijkt duidelijk; ze kunnen samenwerken!

   Klik om toegang te krijgen tot Voorelkaarkrijgen.pdf

   • Boeroeng zegt:

    Waarom Indo’s niets voor elkaar krijgen.

    Als Indo’s een vereniging of club oprichten, is die binnen de kortste keren uiteengevallen in meerdere verenigingen of clubjes.

    Culturele zelfkritiek is een deugd, maar je moet niet overdrijven
    Dit is gekanker.
    Ik ken die tekst wel, die staat 7 jaar op het internet

  • Boeroeng zegt:

   http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010324405%3Ampeg21%3Ap012%3Aa0086
   Fientje was een Indisch meisje.
   Ik dacht dat de veroordeelde Willem Frederik Gramser Brinkman zelfmoord pleegde op 24 sept 1915.

   Een vaste I4E-lezer heeft op zijn zijn site imexbo.nl een uitgebreid verhaal gemaakt:
   http://www.imexbo.nl/2-moorden-in-indie.html

   Op 25 sept 1915 zou om 7 uur ’s morgens W.F. Gramser Brinkman opgehangen worden, doch 2 uur voordat het plaats zou vinden, vond de cipier de veroordeelde hangend aan de tralies van zijn cel en door zelfverhanging reeds om het leven gekomen. Nader en later onderzoek deed vermoeden, dat hij daarbij “een handje geholpen” moest zijn, doch men is verder niet dieper op de zaak ingegaan.

   • Ed Vos zegt:

    Bedankt, ik ken die imexbo-site, staat ook bij de links bij me. Mooie site en interessant.

   • eppeson marawasin zegt:

    Dank u! Ik wilde het boek van Peter van Zonneveld (De moord op Fientje Feniks, een Indische tragedie – isbn 90713809550) al in de ramsj gaan halen. Hoeft niet meer. Mooie onderbreking van het kringloopgevoel 😉

    e.m.

 8. Ed Vos zegt:

  Ik lees dat t.a.v. Museum Maluku twijfels bestonden over deskundigheid om een nieuwe koers uit te zetten.

  Zo’n koers uitzetten lijkt me verdraaid moeilijk, wanneer je al bijvoorbaat stelt dat the Moluccan community an integral part is of the Dutch society.
  Al dan niet met behoud van eigen cultuur, het wordt dan toch richting integreren…

  Wanneer je me vraagt wat een museum is, dan is een museum een verzamelplaats van dingen die zijn voorbijgegaan gegaan.
  Over het algemeen gesproken hebben musea (zoals archieven en bibliotheken) voor mij geen dagrecreatieve waarde zoals een Safaripark, de Efteling of het Rijksmuseum. Hebben kleine musea ueberhaupt nog toekomst,? vrag ik me af.

  Ik zag op de t.v. dat de indeling van het Rijksmuseum dat in 2013 weer wordt geopend gebaseerd is op thema’s – de 16e eeuw, 17e etc. Ook daar heeft men ingezien dat er een nieuwe koers en visie moest worden ontwikkeld.

  Ik zie dan ook voor me ergens centraal in het land gelegen een groot opslagplaats: “Musem Nederlands cultureel erfgoed uit(/in) den vreemde”. Je kunt dan de ruimtes indelen in de Molukken, Java, Bali, West-Indie om maar voor de vuist weg een paar te noemen.
  Een keer per jaar een pasar malam organiseren waarbij je aan het volk het belang van het bewaren (en ook het bestuderen) aantoont.

 9. eppeson marawasin zegt:

  Now something completely different! Bericht aan de heren De la Croix, Somers, Vos en Atmadja:

  Ik ben zo vrij geweest om zojuist (23.33 uur) per email bij het MUMA gewag te maken van uw probleemoplossend meedenken inzake mogelijkheden om het MUMA op de een of andere wijze na 1-10-2012 toch in stand te kunnen houden.

  e.m.

  • Jan A. Somers zegt:

   bedankt!!!

  • Pierre de la Croix zegt:

   @ Pak Eppeson,

   Mooi weer en bezoek van oude vrienden hebben mij vandaag tot nu toe weerhouden van gewichtige arbeid op I4E.

   Ik dank natuurlijk ook voor je intermediair. Wie weet, wie weet …….

   Mijn meedenken is voor die verontruste Molukse vrouwen misschien een open deur intrappen, in welk geval ik zou zeggen “gelukkig, ze gaan niet over de vastgetreden paadjes”. Edoch, als ik lees dat ze nog eens aan de deur van een Utrechtse wethouder gaan aankloppen, dan begin ik weer te vrezen, want zo’n lokale Utrechtse toean zal al gauw zeggen “boekan saja, ga maar in een andere stad leuren met je museum, Molukse belangen zijn niet specifiek Utrechtse belangen” en gelijk heeft-ie dan ook wel, voor zover mijn achtergrondkennis strekt.

   Je hebt mij duidelijk gemaakt dat er, net als bij Indo’s en totoks, niet zoiets is als Dé Molukker, maar dat er op zijn minst onderscheid moet worden gemaakt naar eiland van oorsprong, religieuze en politieke gezindheid. Laat het nieuwe Muma dan een huis zijn met vele kamertjes, voor een iegelijk wat wils. Een soort long house, met een eigen hoekje voor iedere familie.

   Voor het geval de verontruste Molukse vrouwen dank zij jouw demarche zelf I4E binnensurfen om eigenogig te lezen wat Pak Pierre vanaf zijn luie stoel nog meer te verkondigen heeft, besluit ik met het advies dat zij zich niet blind moeten staren op overheidssubsidies als bron van inkomsten. Dat zet in deze tijden van economische tegenwind geen zoden aan de Hollandse dijk.

   Begin bij de Forbes 1000 en Quote 500 en zoek naar Molukse namen …….. Iedere reis van 10.000 mijl begint bij de eerste stap.

   Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.