Nieuw op ons TTF videokanaal

Er staan inmiddels weer enkele nieuwe filmpjes op ons TTF-videokanaal. o.a. Bluesinn‘ spontaan optreden in het IndoRockCafe samen met Louis Drabe & Friends – Vilan van de Loo met interview Zusters UrsulinenReggie Baay presentatie van  zijn nieuwe boek Gebleekte Ziel – Shelly Lapre met haar koffers en andere mooie kunstwerken vol Indie-herinneringen. Theater Kameleon van Bufu Sanne (premiere, theater en liederen, prachtige teksten!) – Tjendol Sunrise in het IndoRockCafe. U kunt nog zeker 4  filmpjes verwachten. pfff als ik eenmaal mee klaar ben is het denk ik alweer de 55e TTF.

In een paar filmpjes heb ik (nelly) de naam van  Inge Dümpel (presentatrice Bibit theater) fout gespeld. Sorry, sorry, excuus, maaf ibu! Natuurlijk kan ik die films overnieuw maken maar….aduh alles bijelkaar veel werk dus ik laat het zoals ’t is. Hoop dat u mij niet (erg) kwalijk neemt.

Gesprek Edy Seriese met Sylvia Pessireron en Alfred Birney over hun nieuwe boeken. Beiden zijn het er over eens dat de geschiedschrijving van Nederland beter, anders moet. Frustratie alom. Of is het paranoia Edy? Waarom moet toch steeds de Indische/Molukse geschiedenis verteld worden, en is het nog steeds niet goed geïntegreerd. En dat er bijv. andere (INDO)schrijvers op de schoolboekenlijst moeten en niet alleen een “Orfheus in de dessa” van de Wit.

Dit bericht werd geplaatst in TTF 2012. Bookmark de permalink .

6 reacties op Nieuw op ons TTF videokanaal

 1. Boeroeng zegt:

  Een nieuwe naam.
  Bufu Sanna = Sandra van den Steen.
  Zie haar clip.

  Sandra van den Steen groeide in een gezin met twee Indische ouders en waar oma kwam inwonen toen Sandra 14 was. “Ze bracht het oude Indië naar ons huis, met dansen, kaarten en heel veel tantes – ik wist niet wie een echte tante was, wie niet. Mijn oma zei altijd: ‘Je bent een Nederlandse vrouw, je hebt een Europese opvoeding gehad, we spreken Nederlands. Ik wilde wel Maleise woordjes leren maar dat mocht niet. Tussendoor was er óók steeds de boodschap: ‘Vergeet niet dat je een Indisch meisje bent…’

  http://tongtongfestival.nl/bufu-sanna-ik-had-heimwee-maar-waarnaar
  http://bufusanna.com/

 2. Boeroeng zegt:

  Recensie door Olivier Rieter

  De dubieuzen is een polemisch boek, waarin Alfred Birney ingaat op het belang van enkele werken van tamelijk onbekende Indo-auteurs van een eeuw en langer geleden. Met een Indo-auteur bedoelt Birney ‘een schrijver of schrijfster van gemengd bloed, zich bedienend van de Nederlandse taal en bovendien een bewustzijn van gemengde afkomst aan de dag leggende.’ (38) Volgens Birney bieden de door hem besproken boeken van vergeten schrijvers inzicht in het leven in een vele culturen omvattende samenleving. Hij bestempelt de werken van de enigmatische Dé-lilah, J.E. Jasper en Viktor Ido, deels als soap, maar juist zo’n soapproduct zou veel meer kunnen vertellen over menselijke veelsoortigheid, dan ‘gecanoniseerde werken van auteurs met een beperktere blik.’ (131) Hiermee bedoelt Birney dan Multatuli, Couperus en P.A. Daum.

  http://www.literairnederland.nl/2012/05/30/de-dubieuzen-alfred-birney/

  Wat is die beperktere blik ?
  De genoemde Hollandse auteurs hebben niet zelf ervaren wat het is niet blank te zijn in een samenleving die blanken domineren
  Ze kennen niet de worstelingen, de strijd voor acceptatie ?
  Het vanzelfsprekende superioriteitsgevoel van die tijd bleef schemeren in hun werken? Europees is altijd beter, inlands is fout ?

  Ik herinner me twee artikels van Birney in 2005 in het wijlen blad Archipel, Hij analyseerde P.A.Daum in het boek Goena-Goena en concludeerde dat indo’s weer eens een negatieve rol kregen toebedeeld.
  In de film zegt Alfred Birney op 13 minuten van de film dat Daum en Couperus een dubieuze manier van indo-beschrijven hebben.
  En zie ook dit:
  http://www.alfredbirney.com/indische-familiekwesties-in-de-literaire-salon

 3. David zegt:

  In 1984 verscheen bij Moesson het boek ‘Indische Nederlanders, een onderzoek naar beeldvorming” geschreven door Annemarie Cottaar en…Wim Willems, zijn eerste stap naar zijn professoraat. In dat boek wordt behandeld dat Indo’s als idioten werden afgeschilderd in koloniale literatuur.

 4. David zegt:

  Vandaag (dinsdag 5 juni) reed ik langs het Malieveld en zag dat alle tenten van de TTF er nog staan. Meestal was het veld 4 dagen na afloop helemaal leeg. Maar misschien is Ricky R. nog aan het optreden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.