De weduwe van Indië: Vries


klik op het plaatje

Majoor intendant van het Oost Indisch Leger Barend Wilhelm Christiaan Gijsbert Vries was in 1858 te Den Helder geboren en overleed in 1942 te Den Haag .  Zijn vader was leraar aan het Koninklijk Instituut Marine. Barend werd uitgezonden naar Indië en huwde daar  Wilhelmina Louise Termijtelen, geboren en opgegroeid in Hees bij Nijmegen en net 2 jaar in Indië.  Via haar moeder Henrietta Smissaert, wel geboren en getogen te Indië en vermoedelijk indo-europese,  was ze nazaat van Jan van Riebeeck en Rijcklof van Goens.  Drie zusters van Wilhelmina huwden ook met officieren. Haar vader was luitenant-kolonel Johannes Cornelis Termijtelen. Twee ooms Termijtelen waren in Indië eveneens officier en opa was dat in Nederland.
In het graf is later bijgezet hun zoon Barend Lodewijk Vries , (1885-1951) met pensioen in 1936,  24 jaar leraar aan de Koningin Emma School te Soerabaja en zijn vrouw Flora Baier (1885-1967), dochter van tokohouder Charles Louis Baier en Louise Henriëtte Pike, dochter van een  Engelse-Nederlandse schipper geboren Koromandel, Bengalen ca 1815,
Gijsbert Vries (1917-1997) was hun zoon. Hij huwde zijn achternicht Francisca Christine Jenae, dochter van Johan Jurrien Jenae en Hendrika Termijtelen

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die voor het eerst in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad. Mensen overleden en dat is te zien aan de grafstenen van de begraafplaatsen, bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Oud Eik en Duinen te Den Haag.

 

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Een reactie op De weduwe van Indië: Vries

 1. heel goed dat ze er liggen , en dat er aan wordt gedacht
  er is nu eenmaal een onzichtbare band met dat land in azie
  velen jongeren weten het nog amper, maar practisch in elke familie zijn er vertakkingen geweest naar nederlands indie en of indonesia
  vroeger werd dat ook wel weg gezwegen
  maar , er is gewoon na 300 jaren ovrheersing, veel gebeurd, ten goede? en ten kwade, maar waar je niet om heen kan is datde feiten niet liegen. velen geboren in indie liggen hier begraven. en grote aantallen , van famielie die hier geboren waren zijn daar gebleven.
  erken het, onderzoek het, geschiedenis en afkomst zijn van wezenlijk belang, voor mensen met hart en ziel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.