Documentaire

Steun gezocht voor documentaire over Nederlandse geschiedenis in Indonesië

 Mijn naam is Twan Spierts, 22 jaar, freelance journalist en documentairemaker. Ik ben bezig met een unieke documentaire, multimediale website en DVD over het Nederlandse verleden in Indonesië.

Met de 84-jarige Joty ter Kulve ga ik voor de laatste keer terug naar Linggadjati. Daar groeide ze op in het huis waar later het akkoord van Linggadjati werd gesloten, het eerste akkoord tussen Nederland en de Indonesische opstandelingen. Tijdens de oorlog zat Joty vast in verschillende Jappenkampen.

Deze reis is niet alleen een reis van Nederland naar Indonesië, het is ook een reis terug in de tijd. Een kijkje in de geschiedenis van Nederlands-Indië en de betekenis van het akkoord van Linggadjati. Maar dit verhaal is ook meer dan alleen de reis van Joty en een kijkje in het verleden. We gaan op zoek naar een antwoord op de vraag: In hoeverre ‘leeft’ deze geschiedenis nog?
Wat krijgen Nederlandse jongeren over dit onderwerp geleerd op school, wat staat er in hun geschiedenisboeken? Is het terecht dat er zo weinig aandacht voor Nederlands-Indië binnen onze geschiedenislessen is? Wordt het onderwerp misschien doodgezwegen?

Maar ook: hoe zit dat in Indonesië? Weten jongeren daar nog iets van dit verleden? Heeft de Nederlandse periode nog invloed op hun leven? En hebben ze nog een band met Nederland? Aan de hand van hun verhaal krijgen we een beeld van hoe het nu gaat met Indonesië en in hoeverre de Nederlandse geschiedenis daar nu nog betekenis heeft.

Jongeren aanspreken
Met deze documentaire hoop ik ‘mijn’ generatie kennis te verschaffen over een essentieel stuk van onze Nederlandse geschiedenis en de relevantie daarvan. De documentaire wordt breed toegankelijk en gaat uit van weinig voorkennis bij de kijker.
Maar ook voor mensen die meer kennis hebben van Nederlands-Indië of specifieke interesse hebben hierin, is deze documentaire zeer interessant.  Dit project is ook zeker bedoeld voor mensen met een Indonesische achtergrond.

Door de unieke reis met Joty ter Kulve en de koppeling tussen verleden en heden hoop ik iets wezenlijks toe te voegen aan wat er tot nu toe gemaakt is over Nederlands-Indië. Een uniek project dus.

Kosten
Het maken van een documentaire is erg duur, zeker als dat in het verre buitenland gebeurt. Normaliter wordt bij documentaires als deze gewerkt met budgetten van vijftigduizend tot honderdduizenden euro’s. Hoewel ik dat graag zou willen, is het onrealistisch om als beginnend documentairemaker zo’n bedrag binnen te halen. Ik denk ook niet dat zo’n groot kapitaal nodig is om een mooie, professionele documentaire en bijbehorende website te maken. Dit project draait met een aanzienlijk lager budget, zelfs ruim minder dan tienduizend euro. De eerste duizend euro daarvan zijn al binnen.

Wilt u dit mooie project steunen?
Een project als dit kan niet bestaan zonder externe financiers. Ik ben blij met iedere donatie of sponsoring, of het nu gaat om acht of achtduizend euro. Ook giften in natura (facilitaire ondersteuning, vliegtickts enz.) zijn van harte welkom. Uw donatie of sponsoring kunt u zien als een investering met een mooi rendement. Niet zozeer in financiële zin, maar wel in de zin van een mooi eindresultaat met een grote maatschappelijke waarde. Ik beloof u dat uw bijdrage goed wordt besteed.

Alle sponsormogelijkheden staan in het uitgebreide projectplan op http://twanspierts.nl/projectplan.pdf

Heeft u interesse of vragen? Neem dan vooral contact met mij op. Dat kan telefonisch op 06 44236023 of per mail op twan@twanspierts.nl

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

Een reactie op Documentaire

  1. Anoniem zegt:

    Het is een mythe dat Joty ter Kulve, in het huis opgroeide waar de Linggarjati conferentie werd gehouden. Toe zij 1 jaar was, vertrok zij uit dat huis, na de dood van haar vader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.