Oorlog van één dag herdacht

Australië was in de Tweede Wereldoorlog een veilige haven voor Nederlanders in Indië. De vliegboten waarmee ze vluchtten, maakten een tussenlanding in Broome. Daar werden de watervliegtuigen bijgetankt. In twee weken tijd ontkwamen 8000 landgenoten.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Oorlog van één dag herdacht

  1. Jan A. Somers zegt:

    Een nicht van mij is met haar man, marinevlieger, ook met een vliegboot uitgeweken, maar behoren niet tot de groep die in Broome is geland. Afgezien van een kompas hadden zij geen navigatiemiddelen, de koers was uitgezet op een kaart uit een schoolatlas: de eerste kust die in zicht kwam zou Australië moeten zijn. Toch nog goed gegokt, hun landingsplaats lag op drie dagen lopen van Broome.
    De geheimhouding kan ik me wel voorstellen. De vliegboten waren volgepakt met familieleden, burgers. Dat mag niet in oorlogstijd. Ik heb begrepen dat er nogal wat heisa over is geweest tussen de verschillende hoofdkwartieren. Resultaat van het overleg: niet te veel over praten. Als je de verhalen hoort, het is net een wildwest avonturenfilm.

  2. Meer over Broome en nog meer (bijna) vergeten vliegers uit Nederlands-Indie.

    – Wanneer William voor het laatste Julie en de twee kinderen heeft gezien om afscheid te nemen is niet duidelijk. Het zal op de 7e of misschien de 6de Februari 1942 geweest zijn. Hij zou zijn jonge gezin nooit meer terug zien. Zijn eerste heftige kennismaking met de oorlog zal in Broome zijn geweest. De Japanner hebben het kleine havenstadje op 3 maart 1942 aangevallen waarbij 88 slachtoffers vielen…..

    http://julieallebewijzen.blogspot.com/2011/04/1940-1942-soerabaya-julie-wordt-moeder.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.