Herdenking Slag in de Javazee

impressie van de herdenkingsdienst Slag in de Javazee 27 februari in de Kloosterkerk te Den Haag door indisch4ever     foto’s hier te bekijken

De Herdenking in het nieuws o.a. op:  NOS  —  ANP  —  RTL  —  Historiek.net  —  Noordhollands dagblad  —  RD.nl  —

Op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya, Indonesië is de Slag in de Javazee herdacht die 70 jaar geleden plaatsvond op 27 februari 1942. Foto: directeur OGS Indonesië Peter Steenmeijer
website OGS  — op IAF meer foto’s vanuit Indonesië

— Het is vandaag 70 jaar geleden dat de Slag in de Javazee plaatsvond. Prins Willem-Alexander en vele anderen herdenken deze slag vandaag. In de Kloosterkerk in Den Haag begint om 11:00 uur een herdenkingsdienst. Charlene Vodegel (29), kleindochter van een van de 1600 gesneuvelden, was er graag bij geweest. verder op indisch 3

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

20 reacties op Herdenking Slag in de Javazee

 1. Boeroeng zegt:

  Uitgebreid topic deze.
  Ik zag Giovanni Hakkenberg en zag ik ook Frits Bakker in de film?

 2. sil zegt:

  mijn complimenten voor de film!!

 3. Marijke de Ronde-Pennings zegt:

  Op 27 februari hebben wij,mijn vader en broer, de herdenkingsdienst mee mogen maken in de Klooosterkerk. Prachtig, emotioneel, en bijzonder. Dank zij de Koninklijke Marine was het mogelijk om mijn vader naar Den Haag te laten gaan. Hem werd een auto met chauffeur aangeboden. Super. Ik wil ook de Karel Doormanstichting bedanken, die het mogelijk heeft gemaakt de dienst en de dag voor ons allen, zo goed, te verzorgen.
  Marijke de Ronde-Pennings.

 4. Boeroeng zegt:

  http://www.rnw.nl/english/video/restrained-commemoration-fatal-java-sea-battle
  Filmpje, de herdenking in Soerabaya
  Hier zegt men 915 mensen op 3 Nederlandse schepen kwamen om, waaronder 200 Indonesiërs.

  • Jan A. Somers zegt:

   Heel vreemde getallen! Volgens mij zijn de juiste aantallen, ook van de Engelsen, Amerikanen en Australiërs (ook de aantallen schepen) exact bekend.

   • Boeroeng zegt:

    Van de week hoorde en las ik ook dat 1600 Nederlanders omkwamen in de slag. Nu vermoed ik dat dit een cijfer is van 1600 Nederlanders en Indonesiërs in Nederlandse dienst .
    Ergens anders op het internet heeft men het over 2300 mensen omgekomen in totaal. Daar zal bedoeld zijn : van allerlei herkomsten.
    Maar goed….. in het filmpje wordt tenminste ook Indonesiërs genoemd.

 5. Bo Keller zegt:

  Boeroeng, ik kan ’t niet bevestigen,maar gelezen/gehoord,dat bij ’t
  uit varen vd. vloot een inheems prauw werd aangevaren en deze op-
  varenden aan boord werden genomen en ongewild de ondergang beleefden.
  Nogmaal ik kan het niet bevestigen maar ’t dwaalt door m’n hoofd, dat
  ook de namen deze personen bekend waren.
  Wie weet er meer van !

  • Jan A. Somers zegt:

   In “Koers 300, Vaart 25, De slag in de Javazee”, van Johan P. Nater, (ISBN 90 228 1832 2) staat op p. 55 te lezen: Het formeren van het eskader, in de haven van Soerabaja, in de avond van donderdag 26 februari, bij buiig weer, gaat met een ongeval gepaard. De ‘De Ruyter’ overvaart een sleepbootje, dat een prauw, geladen met vuilnis, op sleep heeft. Het scheepje zinkt vrijwel onmiddellijk, maar met een snel uitgezette sloep kunnen de vier bemanningsleden worden gered.

   Ik mocht met familie van een opvarende van de ‘Java’ mee, maar ik weet niet meer of ik op Oedjoeng was of op Tandjong Perak. Van een dergelijk incident heb ik niets gemerkt. Als jonge jongen was ik onder de indruk van de kracht die het eskader uitstraalde, natuurlijk onkundig van de verpletterende overmacht van de Japanse vloot. Eigenlijk ben ik een beetje trots op mezelf dat ik zulke dingen heb mogen meemaken.

 6. Peter van den Broek zegt:

  wat je hoort en leest (vooral op het Internet) hoeft niet altijd waar te zijn en dat blijkt wel over het aantal gevallen marinemensen in de Slag in de Javazee, de aantallen varieren van 800 tot 2.200, het verschil is significant groot, dus de fouten ook.

  Ik ben dus naar de bronnen gegaan die m.i. de minste fouten opleveren en dat zijn de monumenten en de oorlogsgravenstichting.

  Op het Ereveld Kembang Kuning in Surabaya is een aantal jaren geleden het zgn Doormanmonument onthuld ter nagedachtenis van de gevallenen in de Javazee. Op de plakkaten zijn 915 namen van Nederlandse marinemensen vermeld en hun namen zijn ook in de boeken van de oorlogsgravenstichting te vinden. Een enkeling ids begraven op het ereveld kembang Kuning.

  In de slag in de Javazee zijn ook Engelse, Amerikaanse en Australische marinemensen gevallen de 4 landen (incl Nederland) vormden het zgn ABDA-commando, dus niet van allerlei herkomsten. De exacte getallen zijn natuurlijk bekend JA Somers. Ik heb het voor HMS Exeter uitgeplozen, 58 gevallenen en 365 overlevenden, een probleem dat de Royal Navy 5 schepen met de naam Exeter had, dus het is wel even uitzoeken, dus JA Somers ga je gang.

  Er vond in die periode ook een tweede Slag in de Javazee plaats, dus als ik even snel reken dan kom ik via 1.600 (1ste slag) op 2.300 gevallenen (all-in). Als iemand dat in twijfel trekt dan raad ik hem aan per gezonken geallieerd schip de doden te tellen. ls hij/zij klaar is, zie ik het resultatt graag tegemoet.

  En over die inlandse schepelingen, heb ik niets gevonden behalve dat het grotendeels Molukkers waren. Of misschein rekenden de blankda’s de Indischen vanwege de kleur ook tot inlandse schepelingen, weten zij veel.

 7. Jan A. Somers zegt:

  Bedankt! Ik ben blij dat anderen tellen, dan hoef ik het niet meer te doen, voor mij is het alleen maar ‘veel’, heel veel. Ik weet niet of er onderscheid is gemaakt naar huidskleur e.d. Ik dacht dat men bij de marine alleen sprak over schepelingen o.i.d. Tijdens de slag was er in de Britse vloot maar één Exeter, een zware kruiser! Direct na de slag ben ik betrokken geweest bij de mooie begrafenis op Kembang Koening van de slachtoffers op de Exeter (zie mijn verhaal in Javapost van 9 juni 2011 met foto van de Exeter). Ik dacht (zal wel fout zijn, lang geleden) dat er toen zo’n twaalf slachtoffers waren. De andere slachtoffers zijn gevallen bij de mislukte uitbraak via Straat Soenda van de Exeter en de jagers Pope en Encounter. Vanwege de Japanse aandacht hiervoor konden de oude Amerikaanse fourstackers via Straat Bali ontkomen.

 8. Boeroeng zegt:

  Iemand zond me dit excelbestand met een lijst van gesneuvelden in de Javazee :
  klik hier

  • Erik Ramaekers zegt:

   Weet iemand of deze lijst wel compleet is? Uit familieverhalen staat mij bij dat mijn opa een broer had die ook in de Slag in de Javazee is gesneuveld. Deze broer heette Theo Kool en woonde voor de oorlog met zijn vrouw in Surabaja, Ik ben benieuwd van welk schip oom Theo opvarende was. Met vriendelijke groet, Erik Ramaekers

 9. Jan A. Somers zegt:

  Wat is de afkomst van deze lijst? Algemene opmerking: het gaat kennelijk om schepelingen, ook inheems personeel. Het lijkt mij dat de niet genoemde Amerikanen, Engelsen, Australiërs een ongeveer even groot aantal vormen.
  Er komen er nogal wat civiele schepen in voor, wel met voorvoegsel RNN.
  Ook de Tromp wordt genoemd, deze was echter bij de slag in Straat Bali zodanig zwaar beschadigd, dat dit schip niet aan de slag in de Javazee heeft mee gedaan. Dat schip maakte gebruik van de slag om vanuit Soerabaja uit te wijken naar Australië. Ook worden er duikboten genoemd.
  Ik ben de naam van een van de weinige overlevenden van de De Ruyter tegengekomen.
  Ik mis de naam van onze gesneuvelde overbuurman op de Java.
  Vraag: zijn dit wel de gesneuvelden, of is dit een lijst van opvarenden?

  • Boeroeng zegt:

   Het is een lijst van geallieerde gesneuvelden rond 27, 28 febr en 1 maart 1942 in de Javazee. Niet alleen de Nederlanders.
   Soms rekent men alleen 27 februari 1942 tot ‘de slag in de javazee’ . Ik heb dat nooit gesnapt.

   • Jan A. Somers zegt:

    De striking force 14(?) schepen, voer donderdagavond 26 februari uit. De eigenlijke slag heeft op 27 februari plaats gevonden. 09.00 door Japanse vliegtuigen ontdekt. Even terug naar Soerabaja om te bunkeren. 16.12 eerste Japanse schepen in zicht. 16.16 bijna gelijktijdig openen de Nachi en de Exeter het vuur. 16.30 de De Ruyter krijgt de eerste voltreffer. 17.00 de Exeter krijgt de eerste treffers. Verlaat de kruiserlinie en keert terug naar Soerabaja. De achter de Exeter varende schepen denken aan een koerswijziging van Doorman. 18.00 met de handlamp geseind: all ships follow me. (geen volg mij, ik val aan!) 23.20?? Java en De Ruyter tot zinken gebract.
    28 februari in Soerabaja begrafenis slachtoffers van de Exeter. 19.00 Exeter, Pope en Encounter verlaten Soerabaja richting Straat Soenda. 1 maart deze schepen tot zinken gebracht. Alleen de vier oude Amerikaanse fourstackers hebben het overleefd.
    Het is maar een klein aantal gebeurtenissen, maar volgens mij kan toch wel 27 februari worden aangehouden, toen gebeurde het meest.

  • Jan A. Somers zegt:

   Nog even beter gekeken: De lijst heet: lijstgesneuveldenjavazee. Maar let op de kolom ‘Fate’: KIA zal wel betekenen killed in action, = gesneuveld. POW zal wel betekenen prisoner of war = niet gesneuveld. Andere bijzonderheden kan ik niet thuisbrengen.

 10. cornelia lang helmich zegt:

  zou graag eens aan een herdenking deelnemen

 11. herma van der heijden zegt:

  Ik ga dit jaar naar een herdinkingsdienst in Piershil. Op het monument staat de naam van mijn oom Cornelis Kraak. Nu mijn vader niet meer leeft voel ik de behoefte om daar heen te gaan. Oom Kees heeft geen graf en ik zie de gedenksteen als zijn graf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.