Afscheid Poppy Apontoweil

RIJSWIJK, maandag 6 februari 2012. door George Dankmeijer. Op de klanken van haar toenmalige band The Honolulu Queens is vanmiddag Poppy Apontoweil ten grave gedragen. Naast directe familie bevonden zich in de stoet enkele tientallen belangstellenden, onder wie Hawaiian- en jazzmusici, organisatoren van muziekevenementen en vriendinnen van de overledene.
Poppy Apontoweil overleed 28 januari op 93-jarige leeftijd, als laatste van al haar broers en zusters.
In de jaren direct na de oorlog verwierf zij met haar zusters Elly en Titi, gezamenlijk in de Hawaiian band The Honolulu Queens grote bekendheid, niet alleen in Nederland. Ondanks deze bekendheid is er slechts één LP gemaakt waarop 11 songs staan.
De muziek die haar zo na aan het hart lag heeft zij eind 90er begin 2000 een nieuwe impuls gegeven in de Haagse Regentenkamer, kunst- en jazzcentrum. Bands die deze stijl nog beoefenden werden gedurende een tiental jaren maandelijks uitgenodigd voor een optreden.  Foto’s hier te bekijken.

video impressie uitvaart

Zoals twee van haar zoons, Frans en Ben Kolle, het uitdrukten: zolang zij het nog kon bevatten had de muziek haar bijzondere belangstelling. Tijdens de aula-plechtigheid werd ook nog een compositie van Eric Clapton ten gehore gebracht, een cd-opname van haar neef André Apontoweil. Als alleenstaande vrouw drie zoons groot te brengen duidde erop dat zij niet kon terugzien op een gemakkelijk leven. Dit weerhield haar er niet van om haar verjaardagen (29 maart) altijd met een Indische gastvrijheid te vieren, en zowel musici als vrienden waren in grote getale aanwezig.
Haar frêle gestalte, kenmerkend in de menigte zal voortaan ontbreken, Poppy Apontoweil, de grande dame van de Hawaiimuziek, heeft zich geschaard bij degenen die haar voorgingen.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Afscheid Poppy Apontoweil

 1. Anoniem zegt:

  My dear tante Pop, I have known you since I was 11/12 years of age. In the Den Helder straat where you were so often, visiting oma Stien, where I then stayed during my boarding school holidays. Everyone was there, family, friends. Hans as a student, played music: jazz., Oom Jan and tante Miep would be singing and playing the piano, and you would be singing along with the rest of the family, whilst Frans(je) would play, and Richard *singing* out loud in his playpen. Oma Stien would be knitting, and by the way I still have one knitted tablecloth from her. This is how much I treasured you all, even that I now have lived in Australia for over 46 years. My memories of you, in particular, was your sincere love and care for everyone, never to be forgotten.
  Rest in peace tante Pop..

  • Anoniem zegt:

   Lieve pop.

   Je hebt zoveel betekent voor velen, jarenlang heb je ook voor de Regentenkamer gewerkt, elk week-end kookte je voor de bezoekers Indische maaltijden, die altijd in de smaak vielen.
   Wat ontzettend jammer, dat er bij je afscheid, niemand de moeite heeft genomen om je daar voor te bedanken.
   Dat was toch wel op zijn plaats geweest. Daarom Pop bedankt voor alles wat je voor heel veel mensen hebt gedaan en hebt betekent!
   Rust nu maar lieverd.

   • Boeroeng zegt:

    De schrijver van dit topic is een vaste medewerker van de Regentenkamer en met dit stukje heeft hij haar toch wel een dankje gegeven. Hij heeft ook haar overlijden als eerste op het internet gezet en mailde mensen. O.a. ons van I4E. Waarvoor veel dank.
    Hij was niet een van de sprekers op de uitvaart. Dat was meer een familiegebeuren.

 2. Anoniem zegt:

  Het lijkt me duidelijk dat het een familieaangelegenheid was. En als e.e.a. verkeerd is overgekomen spijt me dat oprecht.
  U hoeft zich dit niet persoonlijk aan te trekken en duidelijk te maken wat u allemaal als eerste gedaan heeft, want dat is bewonderenswaardig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.