Indonesisch leger inspecteert Leopardtanks

JAKARTA –  Een delegatie van het Indonesische leger is op weg naar Nederland om hier een aantal Leopardtanks van dichtbij te bekijken. „Het team moet een beoordeling maken van een aantal aspecten; een daarvan is de conditie waarin de tanks zijn”, aldus een woordvoerder van het leger maandag in The Jakarta Post.

Dit bericht werd geplaatst in Indonesia actueel. Bookmark de permalink .

17 reacties op Indonesisch leger inspecteert Leopardtanks

 1. Jan A. Somers zegt:

  Lijkt me leuk voor parades e.d. Net als in Noord-Korea.

 2. Wouter zegt:

  “Leopards in de aanbieding
  Wegens overcompleet. Hele partij. Met kwaliteitsgarantie.
  Airco op verzoek. Nu of nooit. Beslist eenmalig koopje…”
  (en voor ouwe sobats speciale korting of bonus denkbaar)

  Ik denk dat zoiets door al die hoofden heeft gespeeld. Het gevoel van MACHT kun je immers kopen….. Al dan niet rijendik in ganzepas met marsmuziek.
  Als dàt gevoel in de bevolking daarmee verankerd kan worden middels het etaleren van die macht, dan snijdt het politieke mes aan twee kanten:
  ” Awas loh, als jullie erg vervelend worden krijg je klapjes…”

  Een echte vijand is er immers niet. Bedreigingen worden gecultiveerd.
  Macht handhaven in een snel veranderende wereld is erg moeilijk. Dat heeft de Arabische Lente ons geleerd. Untouchables zijn uit de mode.
  Selectieve partijpolitieke verontwaardiging aan deze kant van het water is een lachertje. Een mes heeft ergens nog een nuttige functie, maar een tank heeft slechts een destructieve en intimiderende bestemming….
  De Hollandse koopman denkt alleen in handel en geld, de Indonesische elite aan haar bestaanszekerheid voor morgen.

 3. Pierre de la Croix zegt:

  “Een tank heeft slechts een destructieve en intimiderende bestemming” schrijft Pak Wouter. Niets is minder waar. Maar zo’n bestemming kan onder bepaalde omstandigheden toch heel nuttig zijn voor de bezitter.

  Hadden we maar veel van die dingen, toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland onverhoeds binnenvielen. Wellicht hadden “we” met 100 Leopards ook de Japanse opmars op Java in maart 1942 kunnen stuiten, na die voor ons zo jammerlijk verlopen zeeslag in de Javazee. Sorry geachte lezertjes, ik ben geen militair strateeg, maar ik verstout me toch om zoiets te denken.

  Vóór 1940 – 1942 geloofde Nederland dat het niet zou worden bedreigd, waande zich althans veilig achter neutraliteitspolitiek en de rokken van de grote mogendheden. Er moest toen ook worden bezuinigd en “defensie” was ook toen een vanzelfsprekend offer van bezuiniging. Het geweertje kon best worden gebroken.

  Nu die Indonesiërs. Waarom denken ze onze tanks nodig te hebben? Voor parades? Dan zou ik zeggen: “No problem, als je volk wel vaart en je nog veel geld over hebt”.
  Om binnenlandse opstandjes te onderdrukken net als nu Oom Assad in Syrië dat doet? Dan zou ik zeggen: “Waduh, big problem, no can do”.
  Om dreiging van buiten het hoofd te bieden? Dan zou ik met mei 1940 en maart 1942 in het achterhoofd vragen: “Wat verwacht je en van wie en waarom”? Want wat vandaag niet is, kan er morgen heel snel zijn. Dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd.

  Pak Pierre

  • Wouter zegt:

   Ook ik ben geen militaire strateeg. Maar of er iets bestand zou zijn tegen die enorme oorlogsmachine van de As-mogendheden (Duitsland en Japan) betwijfel ik sterk. Ze walsten immers met nummerieke overmacht over Europa en Azië heen…..

   Vandaag de dag heeft oorlogvoering door alle snelle ontwikkelingen op hightech gebied een grotere graad van perfectie bereikt, waardoor oude klassieke strategiën niet meer werken. Een nieuwe fase na de uitvinding van het buskruit. We werken nu met satelieten, Gps, drones (onbemande gevechtsvliegtuigen die dagenlang in de lucht kunnen blijven), computersimulatie, etc., en die ontwikkelingen gaan maar door waardoor de tank (mede afhankelijk van de soort oorlog) op het slagveld steeds minder belangrijk is geworden. Apacheheli’s zijn nu de “tanks in de lucht” met onvoorstelbare vuurkracht en bijzondere stealtheigenschappen (onzichtbaar), nucleaire onderzeeboten met geprogrammeerde raketten, kortom ongekende wapentechnologie op maat. En Jan Soldaat is een dodelijke IT-‘er geworden….
   De Golfoorlog was gewoon de laatste klassieke tankslag.

   Voor een (stads)guerillia zijn tanks niet geschikt, evenmin in de jungle; een burgeroorlog zou het leger uiteenscheuren. Klassiek imperialisme vind je alleen nog in Noord Korea, China of Iran. Dus het is borong (alles opkopen) voor een zacht prijsje bestemd voor intern gebruik (machtsvertoon). Tenminste zo zie ik het. Welk militair nut zou al dat ijzerwerk anders moeten hebben……..? Alleen het versjouwen van eiland naar eiland lijkt mij een logistieke nachtmerrie.
   No…for domestic purpose only.

 4. Bo Keller zegt:

  Om een indruk te krijgen van de enorme dreiging ,die van deze tank uitgaat en nog wel vertoond op een exercitie veld in volle vredes -tyd, zie : You Tube Demonstratie Leopardtanks legerplaats Oirschot . en de daarop volgende 10 video’s van een oorlogsmonster.
  En dan zie je alleen de buitenkant hiervan en ook niet de ravage dat het monster bij z’n inzet kan aanrichten..Hierbij druk ik me dan nog heel voorzichtig uit. Een nachtmerry!

 5. Daeng Bugis zegt:

  Zie bijvoorbeeld een lang artikel in Asia Times Online over de reden waarom Indonesie noodzakelijk vindt om een state-of-the-art main battle tank te hebben. Veel tanks van Indonesie zijn van 1950s, erfenissen van Sovyet Unie gekocht tijdens Trikora periode.

  http://www.atimes.com/atimes/Southeast_Asia/NA28Ae01.html

  • Anoniem zegt:

   Zeg nou zelf. Een archipel, bestaande uit duizenden eilanden, met een oppervlakte groter dan Europa en Rusland samen, zonder landsgrenzen, gescheiden door twee oceanen…….en dan tanks?
   In de traditionele militaire geschiedenis was een tank een vuist op het slagveld. Bedreigd voelen omdat een ministaatje als S’pore een paar tanks heeft?
   Het is gewoon machtsvertoon, toys for military boys, niks meer…
   Voor snelle troepenverplaatsing heb je ander materieel nodig en voor landsverdediging adequaat vliegend materieel voor de AURI en voor al dat water voor de ALRI nuttige militaire schepen…..
   Die verouderde tanks? ombouwen tot tractoren…..(zwaarden omsmeden tot ploegen stond er ergens in dat grote Boek)

   • Daeng Bugis zegt:

    Zelfs als Indonesie honderden schepen en vliegtuigen zou hebben is het land met zo’n enorme omvang niet te verdegigen. Als een land als China Indonesie zou willen aanvallen dan kunnen ze makkelijk doorstoten naar Jakarta. Wat ik wel de laatste tijd zie is een toename van land en zeegrensconflicten met Maleisie in Borneo/Kalimantan. Als Indonesie die Leopards zou kopen en ze op Kalimantan zou stationeren zoals in het artikel is gezegd, dan zouden de alarmbellen rinkelen in Kuala Lumpur, Londen, en Canberra. Als het over tanks gaat denk ik dat Indonesie meer behoefte heeft aan goedkopere lichte tanks om interne conflicten militair op te lossen. Ik zou liever willen dat de geld gebruikt wordt om armen te helpen. Tanks ombouwen tot tractoren lijkt mij onzinnig. Je kunt ze beter in een bestaande museum stoppen. Die zijn er genoeg in Jakarta. Dat brengt tenminste geld als je goed doet. Tractoren kun je beter importeren uit China want ze zijn goedkoper dan ze in Indonesie laten ombouwen.

   • Anoniem zegt:

    “Ombouwen tot tractoren…” was ludieke beeldspraak. Bedoeld wordt: “doe er iets nuttigs me..”

    Zeegrensconflicten ontstaan alleen als er olie wordt gevonden of men verwacht dat te vinden. Zie de Falklandeilanden (Argentinië/Engeland); de Korillen (Japan/Rusland); Zuid Chinese zee of straks het Zuid Poolgebied?

    In ieder geval niet met tanks……

 6. Wouter zegt:

  Bovenvermelde reactie valt onder mijn verantwoordelijkheid.
  Weet niet waarom er weer `Anoniem` bij staat…. het spookt weer op internet.

  Wouter

 7. ton zegt:

  Het ligt gevoelig in de tweede kamer.De meerderheid in de tweede kamer( PVV en Linkse partijen) is tegen de levering van tanks aan Indonesie De meerderheid in de tweede kamer vindt mensenrechten belangrijker en ze zijn bang dat de tanks gebruikt worden tegen de eigen bevolking..Tweede kamer beslist en niet de regering.

  • Daeng Bugis zegt:

   Dit wordt dus lastig voor tuan Minister van Defensie. Beschouw hij zichzelf als dominee of als koopman? Als hij deze zaak met VOC mentaliteit (permissie van tuan Balkie) ziet, dan gaat hij natuurlijk voor doekoe doen. Met de geld uit Leopard transacties (USD 280 miljoen) kan hij de bezuiniging met 1/4 verlichten, dus minder ontslagen. Ik heb uit verschillende media begrepen dat behalve Indonesie geen andere landen heeft interesse in zo’n tank. Duitsland heeft Indonesie ook geboden maar voor lagere versies. Griekenland wil ook haar Leopard inventarisaties kwijt hebben. Genoeg aanbod en weinig vraag. Zoals Michel Maas (NOS correspondent in Jakarta) zei als TNI zulke tanks wilt, dan krijgen ze ongeacht discussies in parlements in beide landen, misschien niet van Nederland, maar wel van Duitsland bijvoorbeeld.

 8. Wouter zegt:

  Terecht dat ze daar bezorgd om zijn. Als het om signaalwerking gaat Ok. Elk wapentuig is immers een machtsmiddel. Voor onderdrukking zoals ze dat bij de Papua’s doen, kennen ze veel goedkopere en doeltreffender middelen: ze steken gewoon hun huizen in brand en slaan ze verrot of schieten ze kapot……

  Papua’s zijn immers niet tot slecht georganiseerd, kennen geen urbanisatie als doelwit voor evt. tanks, zijn dunbevolkt aan de kust, de rest is ondoordringbaar oerwoud en berglandschap. Nogmaals hoezo tanks? Ze zijn gewoon gek van machtsvertoon en marcheren.

  In Jkt kwam ik regelmatig in files terecht waar weer zonodig in brandende zon gemarcheerd moest worden. Op vele kruizingen of rotondes in diverse steden en plaatsjes op Java stonden levensgrote standbeelden van politiemensen in hun bruin/beige uniformen te pronken (lees: intimideren)……
  Mijn (taxi)chauffeur verzuchtte dan: “Ach meneer…..ze moeten weer eens marcheren. Dat gaat de hele dag door…”
  De Indonesier heeft een versierdrift en is gek van uniformen. Van padvinderij tot leger. Het leger heeft daar de machtigste positie. En dat willen ze weten ook….

 9. Pierre de la Croix zegt:

  Als …..

  – de souvereine staat Indonesia vrijheidslievende Papua’s en andere minderheden op haar grondgebied ook zonder tanks gemakkelijk onder de duim weet te houden,
  – zij die tanks alleen voor parades onder die heerlijk brandende tropenzon gebruikt en
  – het geld voor die tanks ook elders zou worden verbrast en nooit niet aan de nooddruftige bevolking ten goede zou komen,

  dan …..

  zou ik als Nederlands minister van defensie de koopman laten prevaleren en die tanks aan Indonesia verpatsen. Misschien kan hij nog wat werkloos geworden huzaren meeleveren voor het onderhoud en rijinstructies. Scheelt Nederland weer in de uitkeringen, extra verkoopbonus dus.

  Indonesia gelukkig, Nederland gelukkig. Even geen gehakketak over koloniale uitbuiting, bersiap en mensenrechten. De zeldzame momenten van happy feelings jegens elkaar moeten we koesteren.

  Maar goed, wat zit ik hier weer voor nonsens te typen. A nowhere man, stating his nowhere point of view …… Kan niemand anders zijn dan ……….

  Pak Pierre

  • Wouter zegt:

   Agree, but its not heaven over there……
   Soms overvalt me een machteloos gevoel als ik weer eens die akelige beelden zie van mishandelde mensen.
   Heb vroeger studenten gesproken over hun politiek maatschappelijke situatie. Een studente vertrouwde me indertijd toe: “Pak, you have a strong democracy, here they kill us…”. Ik sprak een paar jaar geleden een voormalige student die zijn land is uitgevlucht…veertig jaar geleden, Hij woont al tig jaren in Duitsland, ken hem goed omdat hij in die tijd verliefd werd op mijn oudste zuster….
   Hij kan nog steeds niet terug en vergaat van de heimwee. Hij heeft niet veel tijd meer. Als je dat van zo dichtbij ervaart, vergaat je soms de zin om aan weer zo’n ethische discussie deel te nemen. Maar dan spoken die wanhopige zinnen van al die dappere mensen door mijn hoofd en komt de onrust terug. Een land dat meent zelfs zijn belangrijkste mensenrechtenactivist in het vliegtuig opweg naar NL te moeten vergiftigen is ernstig ziek. Veranderingen voltrekken zich mondjesmaat en duren tergend langzaam. Vaak langer dan een mensenleven.

 10. Pierre de la Croix zegt:

  Tja …. you tell me, Pak Wouter.

  Ik heb mij al lang t.a.v. wandaden tegenover mens (én dier én de overige natuur) voorgenomen: Kan je er wat aan doen, doe het dan. Kan je er niets aan doen, vergeet de zaak, want zonder uitlaatklep krijgen je emoties de overhand en ga je er subiet onderdoor.

  Ik ben dus, zoals de Germaanse kant van mijn familie pleegt te zeggen, “Realpolitiker”.

  Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.