Nederland moet excuses maken aan Molukkers

Nederland moet officieel excuses maken aan de Molukse gemeenschap. Dat stelde burgemeester Victor Molkenboer (PvdA) van Leerdam maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak  Artikel

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Nederland moet excuses maken aan Molukkers

 1. ton zegt:

  Eindelijk een politicus die de waarheid durft te zeggen hoe Molukkers in het verleden werden behandeld door de overheid in vergelijking met zogenaamde asielzoekers.

 2. Boeroeng zegt:

  Het asielzoekersbeleid van 2011 heeft er niks mee te maken.
  Maar al dat gedoe van excuses eisen en excuses maken over vroegere schandalen is een beetje onzinnig.

 3. ton zegt:

  Zogenaamde asielzoekers komen in een gespreid bedje maar Molukkers niet .Dus de achterstallige loon van Indische ambtenaren en ex knil mililitairen en slechte behandeling door de overheid is volgens boeroeng een beetje onzinnig.

 4. Boeroeng zegt:

  De mythe van het gespreid bedje is klassieke flauwekul
  En het is ook onzinnig om de backpay te koppelen aan de asielzoekers van 2011.

 5. jos crawfurd zegt:

  Mas Boeroeng wil hiermede te kennen geven dat de Nederlandse Regering toch niets doet om hun schuld jegens de Ambonnezen en Indo’s werkelijk te laten merken in welke vorm dan maar ook.
  Elke demonstratie hieromtrent is gewoon nutteloos,geloof mij maar.groetjes.

 6. CJ Lentze zegt:

  Jos Crawfurd, ik weet niet of de situatie van Molukkers hier in één zin kan worden genoemd met die van Indo’s. In de eerste plaats omdat Indo’s zich hier destijds mochten vestigen om te blijven, terwijl de regering voor Molukkers een heel ander idee had- die zouden hier maar tijdelijk blijven. Dat brengt meteen heel andere verwachtingen met zich mee.

 7. Boeroeng zegt:

  Als je deze reacties leest……….
  Dan ga je denken dat dit een reden is voor de Nederlandse regering om excuses te maken: “onze excuses dat er zoveel intolerante mensen in Nederland de publieke diskussies verzieken “

  • CJ Lentze zegt:

   lk denk dat het maar gefrustreerde mensen zijn die zich heel machtig voelen achter hun toetsenbord.

   De meesten hebben wrsch. nog nooit een Molukker ontmoet. Ze zijn de moeite niet waard, Boeroeng.

 8. jos crawfurd zegt:

  heer Lentze waarom dacht je dan dat ze ned.nw-guinea zo lang hebbeb willen behouden……juist voor de Indo’s,echter Bung Karno eiste het op met de hulp van de kennedy’s en chroetsjov waardoor ik en vele anderen in 1961 wederom moesten vluchten met alle gevolgen van dien. Vertel me nou niets heer Lentze.Als jongen van 15 eerst uit Indonesia en op mijn 19de uit Papua,nog niet het verblijf in een jappenkamp op mijn derde jaar,dat U het maar weet,groetjes.

 9. CJ Lentze zegt:

  Wat u zegt is waar, Meneer Crawfurd, maar ik verbaas me er enigszins over dat de vergelijking zo snel wordt getrokken. Uit verschillende bronnen heb ik gehoord dat er destijds -in de jaren ’60- veel Indo’s waren die liever niet voor Molukkers wilden worden aangezien, en veel Molukkers niet voor Indo’s. Natuurlijk waren er ook velen die wel normaal met elkaar konden omgaan, maar er is toch een wezenlijk verschil tussen de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland en die van de Indo’s. En misschien mag er wel worden gezegd dat van die twee de Molukkers aanvankelijk aan het kortste eind trokken.

  In het gezin van mijn grootouders werd er naar mijn weten destijds nooit gesproken over West-Nieuw-Guinea als potentiële bestemming in de trant van een Republiek Zuid-Molukken. In de loop van de jaren ’60 hebben zij hier in NL vrij snel hun plekje gevonden.

 10. Mischien is het wel geplaats dat Nederland aan de paar duizend Ambonesen die mee geevacueerd zijn naar Holland, execusses gaat vragen.Er waren meer Javaanse en Sundanese KNIL soldatren dood gegaan vor Holland, dan de Ambonesen die in minderheid waren.Over Nederland als vervanger van de VOC is een andere kwestie dat moet zeker execusses vragen an het hele volk van Moluccen voor o.a. de volksmoord wat Coen had gedaan.

 11. De Koning/in van Holland moet aan de Indo’s execuses aan bieden voor de domme oorlog verklaring aan Japan en het land verdedigen met 75 000 KNIL solaten me verjaarde wapens.t

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.