Maandelijkse demonstratie Stichting Japanse Ereschulden

Lees petitie 204 pdf.

Verslag dhr Ted Hartman.

36a81-dsc01606_640x480_2De te vereffenen schuld van Nederland en Japan is een ereschuld die niet verjaart. Alle pogingen door de jaren heen ten spijt, nog steeds negeert men de Indische gemeenschap en diens recht op erkenning en excuses.. Reeds 204 petities zijn aangeboden vanaf de oprichting van de Stichting Japanse Ereschulden die net zo goed gaat over Nederlandse Ereschulden. Is het omdat de Indische kwestie te ver van het vaderland ligt? Is het omdat het vaderland teveel met zijn eigen oorlogsleed begaan was, maar wel Indisch geld voor de wederopbouw wilde? Is het omdat tegenwoordig andere sociaal-economische belangen spelen die het Indische oorlogsleed overschaduwen? Veel is gedaan zoals de reizende tentoonstelling “Na 65 jaar nog altijd kind van de rekening”, het aan de politiek aangeboden boekwerk “Ik beken” over de gruwelen van de Japanse bezetting en de NIOD rapporten over Oorlogsschade en Achterstallige betalingen, om juist het Indische oorlogsleed in beeld te brengen.
De Indische gemeenschap werkt aan Rechtsherstel en wenst na de enkele pleisters op de wond, o.a. Het Gebaar, “handreikingen” zoals de premier het noemt, nu een definitief Finaal Fair Slot. Gewoon eenvoudig een Erkenning dat Nederland zijn landgenoten uit het verre moederland nooit fair heeft behandeld! De Stichtingen Het Indisch Platform, Japanse Ereschulden en Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp blijven in dialoog met de politiek. De Stichting Matahari is wel een voorvechter in het Indisch Platform met betrekking tot de Indische Kwestie.
Aanhang en medestanders worden gevraagd vol te houden met het sturen van protestbrieven naar de politiek om het negatieve Regeringsstandpunt inzake de NIOD rapporten, eindelijk eens inhoudelijk te bekijken.
   
De Stichting Japanse Ereschulden heeft 8 november j.l. petitie 204 *) aangeboden aan de Japanse Ambassade, met als thema de aanval op Pearl Harbour op 7 december 1941 en het verhaal van het  Japanse duikboot bemanningslid die de Nederlandse duikboot K XVI torpedeerde

Eerst de toelichting van de voorzitter Jan van Wagtendonk op het verloop van de demonstratie.
De ambassadeur was helaas niet bij het gesprek aanwezig. Dat was spijtig omdat hij het Engels zo goed begrijpt alsmede de situatie in Azië waar Amerika het initiatief neemt. De consequenties zijn voor China en Japan en of Korea compensatie zou krijgen.
Dan over de Nederlandse behandeling van de Indische kwestie.
Er zijn gesprekken gevoerd met de fractieleiders van de coalitie. Alleen de heer Wilders, PVV, was het eerlijkst, er was geen geld in verband met de besparing van de 18 miljard. Hij wist wel van de 7 december 1941 aanval op Pearl Harbour, maar niet van de Nederlandse oorlogsverklaring aan Japan! Wist ook dat de NIOD rapporten een gevolg waren van Het Gebaar!
Fractievoorzitter hr.Blok, VVD, erkende dat men niet goed was geïnformeerd. Hr. van Hearsma Buma constateerde dat de Indische Kwestie nu is gepolitiseerd. Het is Van Wagtendonk’s mening dat de Staatssecretaris dit veroorzaakt heeft. Door haar misdragingen, botte, kille afwijzing blijkt dat ze de zaak niet kent. Bij de hoofdelijke stemming had niemand van de coalitie de moed om vóór te stemmen. Met de Indische kwestie heeft de Staatssecretaris zich onparlementair gedragen Ofschoon ze in andere zaken heel goed mag zijn. Maar nu luisterde ze weer niet naar de Kamervoorzitter Gerdie Verbeet, die verbaasd was, onthutst en woedend!
De premier stelt dat de Kamer heeft besloten. Dat is niet waar. Mw.Lodders informeerde haar VVD fractie pas in de morgen van de stemming op 30 juni over de Indische Kwestie en adviseerde om de Staatssecretaris te volgen. Andere fracties waren beter geïnformeerd. Door de staatssecretaris en premier is depolitiseren moeilijk. Alleen de 2e Kamer kan de zaak depolitiseren.
   
De Stichting Japanse Ereschulden ontving vele overlijdensberichten. Medewerking is nodig voor de werving van meer donateurs, ook voor het Indisch Platform. 
De zaak van de jongen Mauro komt ter sprake. Heel Nederland staat op z’n kop over deze aangelegenheid. Een 18-jarige die de regering bijna deed vallen! Kon Nederland zich maar over de Indische kwestie zo druk maken. Een foto van hem met een traan in zijn ogen, was het begin. Een jonkie met een zwart gezicht. Politici struikelden over elkaar om voor hem op te komen. Dit is nog nooit voorgekomen. Dit is gewoon een teken van de tijd, is de mening van de Stichting Japanse Ereschulden. Omdat de Indische Nederlanders zo redelijk zijn, niet zichtbaar, bescheiden(!), is dit niet interessant voor de media. Hoeveel geld is er niet voor hem over de balk gegooid? Voor deze 18-jarige en voor minister Van Leers.
Het loopt al 8 jaar, een zaak van politici en advocaten. Essentie is dat Nederland hier sentimenteel bij is betrokken. Niet bij de Indische kwestie. Alleen wat blijft hangen, wordt door de media opgepakt. Door de Telegraaf, Elsevier en andere media. Mauro is zo’n geval van “kassian”! Een dergelijk geval is de kastanjeboom van Anne Frank. Het boek “Sterretje” zou in beeld moeten komen. Wij zingen bij de demonstraties ter herdenking aan de overleden Indische slachtoffers, het Captives’ Hymn, Lied der gevangenen! Men weet het niet.
Na de oorlog maakte de Wet Materiële Oorlogsschade onderscheid tussen de Nederlanders in Nederland, die wel werden vergoed en de Nederlanders uit Nederlands Indië die niet werden vergoed. Waarom niet? Volgens toenmalige minister Lieftinck die herhaaldelijk beweerde “omdat dat kolonisten waren die de bevolking toch al jaren hadden uitgebuit.” Tot op heden blijft dat in Nederland “hangen”!
Er volgen diverse ideeën om evenals de jongen Mauro in het nieuws te komen. O.a. op het Malieveld met duizenden met de vuist op tafel slaan! Netals de ZuidMolukkers. 
*) petitie 204 . Vrij vertaald.
Zijne Excellentie Yoshihiko Noda, Eerste Minister van Japan
Den Haag, 8 november 2011
 
Betreft 7 december 1941 – Mijn verontschuldigingen voor hetgeen mijn vader heeft moeten doen in de oorlog.
Excellentie,
In de aanloop naar de herdenking van de Japanse aanval op Pearl Harbour op 7 december 1941, wordt de interesse in het verleden aangewakkerd. De derde en vierde generatie in het bijzonder, onze kleinkinderen en hun kinderen, stellen ons vragen en willen weten wat werkelijk gebeurd is in de oorlog in de Stille Oceaan. Weinigen van ons zijn bereid hun de afschuwelijke details te vertellen. Hun voornaamste vraag is echter: “Wat heeft Japan gedaan om de slachtoffers te erkennen en hen te compenseren. Waarom kan Japan geen eer vinden door het verleden recht te zetten?” Wij zijn echter overtuigd dat we het tegenwoordige Japanse volk niet kunnen haten, de meerderheid is geboren na de oorlog. We respecteren de politici niet, die weigeren de ereschuld te honoreren die Japan heeft aan de oorlogsslachtoffers en hun directe nabestaanden.
7 December 2011 is het moment dat Japan dit kan erkennen, 70 jaar geleden zijn zij de oorlog in de Pacific begonnen. 7 December 2011 is eveneens het moment dat Japan de slachtoffers van die oorlog in ere herdenkt. Niet alleen verbaal, doch met een oprecht gebaar zoals hiervoor gesuggereerd.  
Eerste Minister,
Waarom zijn onze kleinkinderen en hun kinderen steeds meer geïnteresseerd in de oorlog in de Stille Oceaan? De jaren zijn voorbijgegaan en desondanks verschijnen herinneringen daaraan in de media. Een van zulke items trok veel publiciteit. Onlangs vonden Australische sportduikers de Nederlandse onderzeeboot K XVI 60 mijlen ten Noord Westen van Kuching van de kust van Sarawak. Op Kerstnacht 1941 werd zij getorpedeerd door een Japanse duikboot waarbij de hele bemanning verging. Eén van hen was de vader van een Nederlandse vrouw die probeerde er achter te komen wat er was gebeurd. Uit een Japans logboek kwam zij te weten dat het de Japanse duikboot I-66 was geweest die de K XVI had getorpedeerd. Eind 2002 bracht zij een bezoek aan het Nederlands onderzeeboot monument in Den Helder waar zij de heer Akira Tsurukame ontmoette. Het bleek dat hij zocht naar bewijs van wat er met zijn vader was gebeurd, die hoofdmachinist was aan boord van de I-66, getorpedeerd door de Engelse onderzeeboot Telemachus. Na hun ontmoeting bezocht de heer Tsurukame het huis van de Nederlandse vrouw en zag een foto van haar vader. Hij bad en zei:  “Mijn verontschuldigingen voor hetgeen mijn vader heeft moeten doen in de oorlog.”  De twee zijn vrienden geworden en gaan voort met elkaar te communiceren.
Het toont wat velen van ons geloven: het is mogelijk voor het Japanse volk om sorry te zeggen, maar de politici hebben niet de moed hiervoor en voor de gevolgen. Wij hopen dat u de moed heeft.
Namens de Stichting Japanse Ereschulden,  Jan van Wagtendonk, Voorzitter
_______________________
Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

5 reacties op Maandelijkse demonstratie Stichting Japanse Ereschulden

 1. Anoniem zegt:

  Hartelijk dank Nelly voor al je moeite om met alle topics toch ook nog over deze Indische Perkara te publiceren. Tot deze Perkara uiteindelijk eervol afgesloten wordt. Netals de zaak Rawagade, na zoveel jaren!

 2. nelly zegt:

  Geen dank, alle eer en credits zijn voor Ted Hartman die wederom een gloedvol en gedetailleerd verslag heeft gemaakt

 3. Anoniem zegt:

  Sorry Nelly, dat ik m’n naam niet onder de reactie had geplaatst. De Perkara is eigenlijk niet alleen Indisch denk ik, maar óók Nederlands èn Japans! Ted Hartman, donateur stichtingen Japanse Eeschulden en Het Indisch Platform.

 4. nelly zegt:

  haha Ted, ayohh never mind, ik herkende je ” handschrift ” heus wel

 5. Anoniem zegt:

  Kreeg ook reactie van Peter uit Italië. Hij houdt je site goed bij, Nelly en is fervent medestander van onze zaak. Ik reageer weer om lezers, geïnteresseerden erop attent te maken dat nà de demonstraties wij in het vertrouwde BelAir voor een loempia worden verwacht, zoals vanouds. Zo blijven we het Bestuur ook tot steun. A.s. dinsdag de 13e december is de laatste demonstratie van 2011.
  Dus mensen, kom a.u.b.mèt aanhang zodat we dit jaar waardig besluiten en en masse onze wil tonen voor een goede afloop! Ted

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.