15e conferentie “Dialoog Nederland-Japan-Indonesië”

Voorburg 8 oktober 2011 — Voor de 15e maal vond de conferentie “Dialoog Nederland-Japan-Indonesië” plaats. Zoals de naam al zegt gaat het hier over gesprekken tussen deze drie landen, landen die een geschiedenis delen. Op hun website staat: Omdat we ooit vijanden waren, maar wat wij nu niet meer willen zijn.

korte video impressie

Door middel van deze conferenties hoopt men dat mensen tot verzoening, berusting kunnen komen. Dat kan alleen bereikt worden als er wederzijds begrip is, begrip en open staan voor elkaars cultuur, en (oorlogs)ervaringen. Het is zeer zeker niet de bedoeling dat alles met de mantel der liefde wordt bedekt, en verzwegen voor de lieve vrede. In de gesprekken, toespraken en reacties komt dan ook alles aan bod: de interneringskampen, atoombommen, de bersiap en politionele acties. Dit is denk ik wel een vereiste, ken, en vooral erkén de geschiedenis om te komen tot verwerking en verzoening en uiteindelijk tot een vruchtbare, harmonieuse samenwerking en gezamenlijke toekomst.

f6b94-2

Meer foto’s kunt u hier.bekijken.

.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op 15e conferentie “Dialoog Nederland-Japan-Indonesië”

 1. Peter van den Broek zegt:

  Ik denk dat in de verhouding “Indisch”Nederland – Japan ontbreekt een fundamenteel en kenmerkend Indisch element. Dat werd mij weer door een Nederlandse van Duitse oorsprong zo beschreven als dat de Indische steeds op zoek is naar de balans in de verhoudingen, en in zijn leven , het riekt naar een reciprociteitsbeginsel.

  In werkelijkheid kijkt de Indische hoe de ander zich gedraagt en kiest een houding die de verhouding in evenwicht brengt opdat eenieder zich er prettig bijvoelt, zijn gezicht niet verliest en respect betuigt. Sommigen zeggen dat deze houding van Javaanse oorsprong is, maar ik denk dat het meer met de koloniale verhoudingen te maken heeft. Ondanks deze balanceeract blijft de Indische hoe danook zichzelf. Sommigen zeggen danook dat de Indische zich aanpasst maar dat is maar de schijn in de werkelijkheid, alleen zijn houding t.o.v. de verschillende personen verandert, maar zijn innerlijke gesteldheid blijft onveranderd en hij bepaalt de keuze van zijn gedrag.

  Wat ik hiermee wil zeggen is dat in de verhouding “Indisch” Nederland en Japan de balans volledig zoek is . Japan als land heeft nooit spijt betuigt over haar oorlogsverleden. Japan kan aan Duitsland een voorbeeld nemen hoe die de oorlog niet alleen heeft verwerkt, maar ook in vrede zijn gekomen met hun vijanden en slachtoffers. Ik herinner mij de geknielde Willy Brandt in Auswitsch of Mitterand hand in hand met Helmut Kohl in Verdun. De symbolische werking van die gebeurtenissen is heel sterk en het blijft op het netvlies gebrand. En wat heeft Japan in al die tijd gedaan, oorlogsmisdadigers zijn bij het Yasukuni-schrijn bijgezet, Japanse ministers bezoeken ondanks dat dit schrijn, Japanners stellen het voor alsof zij het slachtoffer zijn van de bom van Hirosjhima, terwijl de Duitsers Dresden nooit hebben misbruikt voor propagandistische doeleinden
  .
  Ik ken niet het Japanse woord voor “Wiedergutmachung”, dat werd bij de vrede van San Francisco onder de tafel geveegd en sindsdien gebruikt Japan dit excuus om alle schadeclaims aftewijzen. Op zo’n manier verliest Japan niet alleen alle respect maar ook haar gezicht.

  Zolang Japan geen spijt betuigt, dus enige mate van Wiedergutmachung pleegt zal de balans ten allen tijde uit het lood zijn, hoe goed bedoelt de conferentie “dialoog Nederland – Japan” ook is. Het zal aan de slachtoffers oordeel zijn of het gebaar van Japan in welke vorm danook de balans weer in evenwicht brengt.

  Ik wacht af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.