Mail

We ontvangen wel eens mail:

Mail 1
Inmiddels bezit ik een CD van Jack Jersey and Friends getiteld: “Love from Indonesia”. Song no. 12 op deze CD draagt de titel: “Tjmahi tanah air ku” Ikzelf ben geboren in Tjimahi, om die reden ben ik zeer geinteresseerd in de juiste Nederlandse vertaling van deze titel.

Mail 2 
Ik ben op zoek naar Rob Heuvelman uit Surabaya. Rob zat net als ik op de SMPI school in Surabaya. Hij heeft voor mijn vertrek naar Nederland in 1956 in mijn Poëzie album geschreven. Ik heb hem nog ontmoet In Delfzijl in 1966. Hij werkte, als ik mij goed herinner, bij Stork in Hengelo. Het zou leuk zijn om hem weer te terug te zien.
In afwachting van uw reactie Vriendelijk groetend, Mevrouw C.C. Westplat

Mail 3
Hallo ik Erwin G heb een foto vergroot. Deze is afkomstig uit beeldbank. Plaats Ombilin Kolenmijn Zelf heb ik het vermoeden dat dit Adolf Gunther is, maar om er zeker van te zijn hoop ik dat iemand het kan bevestigen al is dat misschien niet haalbaar.

Mail 4
Ik ben verzamelaar van oude Nederlandse paspoorten en fiscale zegels, zoals kanselarij rechten, consulaire dienst, etc. Zo ook van de voormalige kolonien. Ik ben op zoek naar oude NG en NNG paspoorten verstrekt in Nederlands Nieuw Guinea in de jaren 1950/1960. En de plakzegels zoals die in Nederlands Nieuw Guinea zijn gebruikt. Zou ik dit als bericht of annonce op de website kunnen plaatsen? Daartegenover heb ik afbeeldingen van paspoorten en personen van Nederlands Nieuw Guinea. Ook nog een rijbewijs en een kentekenbewijs, afgegeven in Nederlands Nieuw Guinea. Mocht dat lukken en/of belangstelling zijn voor de afbeeldingen hoor ik dat graag.          Met vriendelijke groet, Theo J.F. Schalke

Mail 5
Ik zoek al enige tijd informatie over Frans Albert John Broers. Uit Nieuw Guinea Geb. datum 16-12-1936 te Surabaja. Heeft in Nederland gewoond op de Waalstraat 133 drie hoog te Amsterdam En had een zus namens Harm Broers Dit is alle informatie die ik heb en zou erg blij zijn als mij iemand ook maar iets kan vertellen over deze man.       Met vriendelijke groeten, Diantha Masolijn

Mail 6
Ik zoek naar de kinderen of kleinkinderen van Dokter J.M. Cannoo die in de dertger jaren in Malang werkte. Hij publiceerde het boek “Bushido” over zijn tijd aan de Burma spoorweg. Als ik mij goed herinner had hij indertijd twee dochtertjes die nu in de tachtig zouden moeten zijn.
Bij voorbaat heel hartelijk dank. Leo Rampen, Canada

Mail 7
Lang geleden (1934) was er een weide aan de helling van de Gunung Slamat met Fries stamboekvee. Klik op het plaatje

Mail 8
Wie, o wie heeft er nog een (of meerdere) foto(‘s) van ‘Groote Beer’ uit de tijd dat deze als repatriantenschip voer? Als u een foto – of meerdere foto’s – heeft zou u mij die dan willen toesturen?
E-mailadres:  november5@hetnet.nl     
Bij voorbaat hartelijk dank!

Mail 9
Misschien leuk voor jullie site: 
http://www.youtube.com/watch?v=uyf8fflYnrI (trouwfilm van mijn ouders uit 1939 Soerabaja)

Dit bericht werd geplaatst in oproepen en mails. Bookmark de permalink .

16 reacties op Mail

 1. Arthur Olive zegt:

  @ Diantha Masolijn, er is een 1993 reunie foto van Harmke Broers op http://www.manokwari-papua.nl te zien.
  Klik Manokwari en dan Mulo.
  Harmke is op de laatste foto, eerste rij tweede van rechts.
  Je kan misschien informatie van de web master, Doni Weidema, krijgen.

 2. Arthur Olive zegt:

  @ Diantha Masolijn, correctie, Harmke is de tweede van links

 3. Derk HilleRisLambers zegt:

  @Mail 1
  “Tjmahi tanah air ku”. Ik zou zeggen: “Tjimahi waar mijn wieg stond”.
  Het ‘air’ in ‘tanah air’ verwijst naar vruchtwater, dus geboorte of wieg.

 4. Mas Rob zegt:

  ..of gewoon:”Tjimahi, mijn geboortegrond”.

 5. Mas Rob zegt:

  ..of gewoon:”Tjimahi, mijn geboortegrond”.

 6. Pierre de la Croix zegt:

  Mail 8 – Grote Beer
  Op http://www.passagierslijsten1945-1964.nl/boten vindt u een paar plaatjes van de “Grote Beer”. Wilt u meer van het zelfde type passagiersschip (omgebouwd vrachtschip uit WOII van de “Victory” klasse), klik dan ook op “Zuiderkruis” en “Waterman”, zusterschepen van de GB.
  Pak Pierre

 7. Pierre de la Croix zegt:

  Mail 8 – Grote Beer
  Op http://www.passagierslijsten1945-1964.nl/boten vindt u een paar plaatjes van de “Grote Beer”. Wilt u meer van het zelfde type passagiersschip (omgebouwd vrachtschip uit WOII van de “Victory” klasse), klik dan ook op “Zuiderkruis” en “Waterman”, zusterschepen van de GB.
  Pak Pierre

 8. Pierre de la Croix zegt:

  Mail 7 – Fries stamboek in de tropen
  Kasian. Nogal kurus. Zouden ze heimwee hebben gehad?
  Pak Pierre

 9. Jan Somers zegt:

  In Indi werd veel gewerkt met Fries en Hollands stamboekvee, oorspronkelijk als kalf uit Nederland gemporteerd en dan doorgefokt. Er werd ook druk gekruist met Australisch vee (vaak ook uit Nederlandse voorouders). Vanuit de Kenpeitai in Soerabaja ben ik tewerk gesteld op een melkerij op Goenoeng Sari met dit soort vee. De eigenaar was een Belg en liep dus vrij rond mits hij zich gedeisd hield. Gewoon een Nederlander hoor, maar met een Belgisch paspoort, ik weet niet waar vandaan. Japan was niet in oorlog met Belgi! Het waren zwartbonte koeien, maar ik weet niet meer Fries of Hollands. Ze stonden in open stallen. Na het melken werden ze gewassen en konden dan onder de bomen rond lopen, niet in een open wei! Groen voer werd lokaal ingekocht, we hebben ook nog gexperimenteerd met een landje met snelgoeiend (Australisch??) gras. Ik moet nog foto’s hebben van na de oorlog, maar ik weet niet meer waar. Schuin tegenover was een gelijksoortige melkerij van een Chinees. Daar werkten (geloof ik) ondergedoken Indische jongens.

 10. Jan Somers zegt:

  In Indi werd veel gewerkt met Fries en Hollands stamboekvee, oorspronkelijk als kalf uit Nederland gemporteerd en dan doorgefokt. Er werd ook druk gekruist met Australisch vee (vaak ook uit Nederlandse voorouders). Vanuit de Kenpeitai in Soerabaja ben ik tewerk gesteld op een melkerij op Goenoeng Sari met dit soort vee. De eigenaar was een Belg en liep dus vrij rond mits hij zich gedeisd hield. Gewoon een Nederlander hoor, maar met een Belgisch paspoort, ik weet niet waar vandaan. Japan was niet in oorlog met Belgi! Het waren zwartbonte koeien, maar ik weet niet meer Fries of Hollands. Ze stonden in open stallen. Na het melken werden ze gewassen en konden dan onder de bomen rond lopen, niet in een open wei! Groen voer werd lokaal ingekocht, we hebben ook nog gexperimenteerd met een landje met snelgoeiend (Australisch??) gras. Ik moet nog foto’s hebben van na de oorlog, maar ik weet niet meer waar. Schuin tegenover was een gelijksoortige melkerij van een Chinees. Daar werkten (geloof ik) ondergedoken Indische jongens.

 11. Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

  @Mail 9
  Heb net de clip met de trouwfilm van echtpaar van den Broeke-Triesschijn bekeken, wat mooi, een knap uitziend echtpaar!
  Het informeert mij meteen naar de identiteit van het gebouw waar ze uit tevoorschijn kwamen, de burgerlijke stand te Soerabaja?!
  Ik heb in mijn bezit een fotootje van een mij onbekend bruidspaar, voor datzelfde gebouw, met een heel groot gat in de muur (bomschade?), geen idee wie zij dan wel waren, maar ik weet nu tenminste waar het was, dank.
  ‘van den Broeke’, – mag ik U zomaar wat vragen, bent U soms verwant aan Jeanette Georgine Josephine van den Broeke, gehuwd met Johannes Frederik Jozephus Bosch?
  Mijn ouders (Theo en Suze Hanssens)kenden de familie Bosch in Soerabaja heel goed , vooral hun dochter Sonja en haar echtgenoot Jos van de Nieuwenhof.Deze vriendschap ging later in NL gewoon door. We hebben geloof ik nog een foto van de familie Bosch met alle kinderen erop.
  Maar misschien heb ik het helemaal verkeerd, andere ‘van den Broeke’?
  Ben benieuwd……..
  Heel bijzonder om in het bezit te zijn van je ouders’ trouwfilm, mooi hoor!
  mvg
  Nadia.

 12. Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

  @Mail 9
  Heb net de clip met de trouwfilm van echtpaar van den Broeke-Triesschijn bekeken, wat mooi, een knap uitziend echtpaar!
  Het informeert mij meteen naar de identiteit van het gebouw waar ze uit tevoorschijn kwamen, de burgerlijke stand te Soerabaja?!
  Ik heb in mijn bezit een fotootje van een mij onbekend bruidspaar, voor datzelfde gebouw, met een heel groot gat in de muur (bomschade?), geen idee wie zij dan wel waren, maar ik weet nu tenminste waar het was, dank.
  ‘van den Broeke’, – mag ik U zomaar wat vragen, bent U soms verwant aan Jeanette Georgine Josephine van den Broeke, gehuwd met Johannes Frederik Jozephus Bosch?
  Mijn ouders (Theo en Suze Hanssens)kenden de familie Bosch in Soerabaja heel goed , vooral hun dochter Sonja en haar echtgenoot Jos van de Nieuwenhof.Deze vriendschap ging later in NL gewoon door. We hebben geloof ik nog een foto van de familie Bosch met alle kinderen erop.
  Maar misschien heb ik het helemaal verkeerd, andere ‘van den Broeke’?
  Ben benieuwd……..
  Heel bijzonder om in het bezit te zijn van je ouders’ trouwfilm, mooi hoor!
  mvg
  Nadia.

 13. Radin/Jeroen zegt:

  @Nadia,
  mag ik ook wat vragen? Ben jij toevallig familie van (mijn overgrootoma) Elvire Philippi-Hanssens?

 14. Nadia Leworthy-Hanssens zegt:

  Dag Jeroen,
  Jouw betovergrootvader en mijn overgrootvader waren broers;
  Joseph Cesar Hercule Hanssens (vader van Adolphine Cesarine Cornelie Elvire Hanssens), geboren 25-08-1850 Soerakarta- overleden 30-03-1905 Bandoeng, en Willem Lodewijk John Hanssens, geboren 02-05-1853 Soerakarta- overleden 24-03-1895 Soerakarta.
  Beiden waren zonen van Martin Josse Hanssens en Jacoba Hendrika Lugtman. Martin Josse Hanssens, geboren 29-06-1816 Lennick St.Martin- overleden 15-12-1868 Soerakarta, hijzelf de zoon van Emmanuel Joachim Hanssens en Angelique Welvaert. Jacoba Hendrika Lugtman,geboren 1825 Soerakarta- overleden 24-11-1905 Soerakarta,dochter van Jacobus Gerardus Lugtman en Susanna Hendrika Smith.
  Dus ja, dezelfde familie, alleen andere tak.
  Jouw betovergrootouders hadden geloof ik een heel groot gezin, waarvan Elvire het jongste kind was.
  Mijn overgrootvader Willem Lodewijk John was 2x gehuwd geweest; x 1. Johanna Cornelia de Neve en
  x 2. Ernestine Agnes Claudine van Bronckhorst,
  ik stam af vanuit zijn eerste huwelijk. Er waren 4 kinderen, waarvan mijn opa Victor Louis Arthur, de oudste zoon was. Opa en oma hadden samen 10 kinderen, dus dat zijn redelijk veel Hanssens-nakomelingen.
  Adoeh, zoveel gegevens, al…
  Hihi, nee, alle gekheid op een satestokje, mocht je meer willen weten dan zoeken we dat wel op in mijn boekoe pienter.
  Groet van Nadia.

 15. Johann Nederveen zegt:

  Weet je…als ik aan indie denkt,denk ik terug aan die mooie tijden,waar ik mij gelukkig voel,maar soms,soms ook wel verdriet,verdriet om dat ik indie moest verlaten,naar een ver vreemd land,maar gelukkig is er toch nog een vereniging die ten dienste staat voor hen die graag famillie enof vrienden/kennissen op zoek zijn,ja dat doet me goed weet je…Eh volgende keer ga ik verder vertellen,wat ik te vertellen heb…maar dan hoor ik wel of jullie er belangstelling voor hebben…ok ya..sampai bersambung zal ik maar zeggen..ja toch…
  Herrie nederveen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.