200e petitie st. Japanse Ereschulden.

De 200e petitie, de vraag is: wordt JES na 200 petities wel serieus genomen?
Den Haag, 12e juli 2011. Vrije vertaling van de petitie door Ted Hartman.

Excellentie,
Met deze petitie inbegrepen, heeft de Stichting Japanse Ereschulden over de jaren 200 petities aangeboden aan de Eerste Ministers van Japan. De ontvangst van deze petities werd nooit bevestigd, maar we werden mondeling verzekerd dat zij waren ontvangen. Het hoofdthema van deze petities was, en zal zo blijven, dat Japan moreel verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn militairen in Nederlands Oost Indië in de Tweede Wereldoorlog. Het verdrag van San Francisco heeft Japan niet gevrijwaard van de overtredingen volgens de militaire wetten (Haagse Conventie van 1907 IV) zoals geratificeerd door Japan. Dus met respect voor de krijgswetten voor een landoorlog. In de lagere gerechtshoven werd het Japanse wangedrag erkend, maar het hof kon niet beslissen aan wie compensatie toekwam. Daarvandaan de morele verantwoording van Japan voor de Nederlandse slachtoffers.

Alle Japanse ambassadeurs, als vertegenwoordigers van Japan, in Den Haag, Nederland, benadrukken het belang van de dialoog met de Stichting Japanse Ereschulden. In de discussies maken we voortdurend melding van het punt dat we namens onze leden erkenning, excuses en compensatie van Japan vragen. Er worden suggesties gegeven voor een oplossing. De Stichting Japanse Ereschulden is een Non Governmental Organisation tot stand gekomen na consultatieve instemming van de Verenigde Naties in Genève, Zwitserland. In deze context heeft de Stichting de Mensenrechtenorganisatie duidelijk gemaakt dat het Japanse leger in hun pogingen om de Nederlandse gemeenschap in Nederlands Oost Indië te vernietigen, de internationaal gerespecteerde conventies heeft geschonden.

Eerste Minister. Het is nooit te laat voor Japan om het wangedrag van zijn militairen in Nederlands Oost Indië te bekennen. Vorige week nog, heeft de President van Peru zijn verontschuldigingen aan Japan aangeboden voor de internering van Japanse staatsburgers, aldus aangetoond dat het allemaal mogelijk is. Het sluiten van de Japan-Peru vrije handels overeenkomst was waarschijnlijk de aanleiding hiervoor. Op dezelfde wijze is Japan in een proces van onderhandeling voor een vrije handelszone met de EU.

Indien Japan de Stichting serieus neemt, zal de a.s. handelsovereenkomst de ideale gelegenheid zijn voor een regeling met de Stichting.   Er zullen toch weer geen 200 petities nodig zijn om tot zo’n overeenstemming te komen.

Wij verwachten een spoedig initiatief,
namens de Stichting Japanse Ereschulden,

J.F. van Wagtendonk, Voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

Een reactie op 200e petitie st. Japanse Ereschulden.

  1. nelly zegt:

    Morgen weer de maandelijkse demonstratie in Den Haag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.