Indisch in Beeld

20110508olivea

Charles Chappel Olive was geboren op 3 maart 1813 te St Gluvias, graafschap Cornwall, Engeland.  Zijn vader was de klokkenmaker Thomas Olive, geboren ongeveer 1781 en gehuwd met Mary Higgins. Charles was echter het kind van Sally, een dienstmeisje.
Hij overleed aan boord van het fregat “de Staatsraad van Ewijck” 23 nov. 1866 op 53 jarige leeftijd ten zuiden van Madagaskar.

Hij was een suikerfabrikant en had samen met de Amerikaan Cassius Darling een suikeronderneming Wanasepi  in Krawang op Java. Ook hadden ze een stoomwerktuigenfabriek genaamd Oelaban.

C.C. Olive had 4 erkende kinderen bij de Javaanse Louisa en een erkend kind bij de Chinese Ong Tok.   Daar tussendoor trouwde hij op 33 jarige leeftijd met de Indische Anna Margaretha La Febre (Feber) te Sindang en had twee kinderen met haar. Anna en haar kinderen verdronken echter op de terugweg van Holland naar Indie in een storm bij Zierikzee in 1854 met het fregatschip Hendrika .  Er is een boekje over deze familie Olive,  in te kijken bij het CBG

Louisa was de moeder van de twee zonen op de foto onder ..
rechts : vermoedelijk Charles Chappel Olive II  en Frederick Olive  staat vermoedelijk links (voor de lezer)

20110508oliveb

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

25 reacties op Indisch in Beeld

 1. michael janssen zegt:

  michael janssen,geboren 12-09-1956 djakarta/indonesie
  zoon van marietta p olive en gerold M. janssen
  zoals al mijn familie gedwongen emigratie,of hoe je het ook noemen wilt naar nederland.
  waar is mijn familie met zelfde gedachtes,nooit gelukkig geweest in nederland en ben en voel me nog steeds indonesisch wat mijn leven tot nu toe heeft beinvloed !!

 2. Arthur Olive zegt:

  Hi neef Michael, jouw familie tak is Charles Chapple, CCII,CCIII, John Carolus en jouw moeder Mariette Pauline Olive.
  Voel jij je Indonesisch of Indisch, de meeste Indos voelen zich niet Indonesisch.
  Als ik me Indonesisch zou voelen dan zou ik eerst met vacantie daarnaar toe gaan om de kat uit de boom te kijken want het is echter onmogelijk om daar te wonen zonder de corruptie in staat te stellen, dus als dat jou niet tegen de borst stuit dan zou ik daar met pensioen gaan. Je hebt dan elke dag een Pasar Malam.
  Ik zelf voelde me Indisch en kon mijn draai niet vinden in Nederland alhoewel het een mooi land is.
  Als teenager ben ik in mijn eentje naar Amerika gegaan en toen ik in de haven van New York voor het eerst het Statue of Liberty zag kwamen de tranen in mijn ogen en sinds dien I fell in love with that Lady en wat ze vertegenwoordigde.
  Amerika heeft mij met open armen ontvangen en aanvaard zoals ik ben, een doodgewone Indo.
  Het kan ook zijn dat het gevoel van geluk niets te maken heeft met waar je bent.

 3. michael janssen zegt:

  Hallo Arthur,
  leuk om van je te horen en bedankt voor de familie info
  Ik heb me als kind altijd anders gevoeld dan de meeste Indo,s,ook daartussen voelde ik me niet echt thuis.
  Heb me aan moeten passen maar ben nog steeds een soort ,,vreemde,, eend,met mijn sterke drang om terug te gaan naar mijn roots.
  Ben vaak teruggeweest en voel me daar thuis,ook heb ik de as van mijn ouders daar in zee uitgestrooid wat hun wens was.
  Met corruptie heb ik geen probleem,heb ook lange tijd overal gezeten zoals Oostblok,Zuid Amerika antillen etc.
  Woon sinds 3 jaar ongeveer in Spanje vanwege klimaat en relaxed leven.
  En heb eindelijk een stuk land gekocht in Bogor en hoop dit jaar te starten met de bouw van een huis en tzt te emigreren.
  Nederland is goed voor me geweest,maar voel niks meer voor het land en zijn inwoners
  Salam,Michael

 4. Arthur Olive zegt:

  Hi Michael
  Mocht je het niet weten,een broer van jouw moeder, Charles Chapple III (oom Alles)getrouwd met Hatidjah, woont of woonde in Djakarta Kepu Dalam Gang III no. 226.
  Je hebt dar ook een neef, Emil, zoon van Eduard Lodewijk Olive

 5. Mathilde Verbon-Janssen zegt:

  Hi Arthur,
  Leuk om te weten dat ik een neef in Amerika heb wonen. Mijn ouders hadden in de jaren 60 ook plannen om naar Amerika te emigreren. Bij een zkhs onderzoek is toen gebleken dat mijn vader een vlekje op zijn long had. Hij heeft een zware operatie gehad. Emigratie is toen niet doorgegaan. Oom Alles is mij bekend maar ik heb hem helaas nooit ontmoet. Emiel is ooit in Nederland geweest en ik kende hem wel. Zijn dochter is met mijn broer getrouwd en wonen hier in Nieuwegein, Nederland. Ik ben een oudere zus van Michael. Het middelste kind. Ik heb 5 broers en 5 zusters. Een oudste zus is in Indonesie overleden en het jongste kind van mijn ouders was doodgeboren. Tot zover de familie Janssen van Gerold Mirko en Mariette Pauline. Ik ben Indisch en voel niet zo als Michael. Ik heb me goed aangepast en misschien was dat voor een meisje makkelijker geweest dan voor een jongen in 1958. Het is maar een guess.
  Groetjes,
  Mathilde Verbon-Janssen

 6. Mathilde Verbon-Janssen zegt:

  Hallo Arthur,
  Ik heb nog een vraagje. Deze foto’s zoals die met de 2 zonen van Louisa, heb jij die geplaatst. Ik heb die foto niet eerder gezien. Ik heb wel een foto met 5 generaties Olive. De vermeende Frederick Olive is volgens mij CCII. Ik moet het toch nog eens nakijken.
  Met groeten,
  Mathilde Verbon-Janssen

 7. Arthur Olive zegt:

  Hi nicht Mathilda
  De foto met de twee zonen van Louisa heb ik door gegeven en jouw foto met 5 generaties Olive heb ik ook.
  Op jouw vraag of de vermeende Frederick Olive CCII is, het volgende: Frederick was 8 jaar ouder dan CCII en op de foto lijkt dus dat de linkse man ouder is.
  Mijn opa, Arthur Olive, een zoon van Frederick lijkt op hem en niet op CCII en Edward Alexander Olive een zoon van CCII lijkt op de man met een corsage op zijn lapel.
  CCIII, jouw overgrootvader, lijkt echter meer op Frederick dan op zijn vader CCII.
  We weten het dus niet met zekerheid.
  Groetjes,
  Arthur olive

 8. Mathilde Verbon-Janssen zegt:

  Hallo Arthur,
  Bedankt voor je informatie. Ik word er gewoon duizelig van 🙂 Heel lang geleden is een ver familielid van ons bij ons thuis gekomen en zo zijn wij in het bezit gekomen van de foto met 5 generaties Olive. Ben jij die persoon geweest die bij ons in Utrecht is langsgekomen en onze stamboom heeft uitgeplozen? Ik vind het een prachtig verhaal over Charles Chapple Olive en ben blij dat ik een kopie van de foto heb. Een kopie van Charles Chapple met zijn 2 zonen heb ik niet maar kan hem ook niet kopieren. Zou je mij een kopie van de foto kunnen toesturen via mijn email adres? Alvast mijn hartelijke dank.
  Groetjes,
  Mathilde Verbon-Janssen

 9. Mathilde Verbon-Janssen zegt:

  Hi Arthur,
  Alvast bedankt voor de foto. Mijn email is mathilde.verbon@etilly.nl . Let op de spelling van Mathilde anders komt het niet aan. Als je nog meer informatie te weten bent gekomen over onze familie dan houd ik mij aanbevolen. Er schijnt dus informatie te zijn van de familie Olive in het CBG en de auteur is dhr Veldhoven. Komt deze informatie van jou af of staat dit totaal los van jouw speurwerk.
  Met groeten,
  Mathilde

 10. michael janssen zegt:

  ps: het huis op de Kepu Dalam is nog steeds in het bezit van onze familie.
  Emil is helaas overleden maar het contact met dit deel van de familie is er nog steeds.
  Salam,Michael( Michel)

 11. Rita Verbon zegt:

  Hi Arthur,
  wat leuk om eidelijk eens wat te horen van de Amerikaanse neef. Mijn moeder Maritte Pauline, jongste zusje van oom Alles had dat ooit eens verteld.
  Ik ben de eerste van het gezin, die in Nederland is geboren (2e naam Juliana)en heb oom Alles op zijn ziekbed, n keer gezien, maar helaas ik spreek en versta de taal niet. Als het niet teveel moeite is, hou ik me ook aanbevolen voor foto’s. Mijn emailadres r.a.verbon@kpnplanet.nl
  groetjes, nicht Rita

 12. Ellen Olive zegt:

  is deze charles chaplin olive ook een voorouder van mijn vader piet willy olive uit Batavia.
  Ik herken de foto uit een stamboom.
  Een zekere neef Han Olive heeft dit toen uitgezocht.
  Ellen Olive

 13. Mathilde Verbon-Janssen zegt:

  Hallo Ellen,
  Arthur Olive zal waarschijnlijk meer weten dan ik. Wij stammen van moeder’s kant af van Charles Chapple Olive II en Arthur van Frederick Olive de broer van Charles Chapple II. Han Olive is een verre neef van ons en eigenlijk weet ik niet of hij een neef is van Arthur. Ik hoop dat Arthur ons wat meer kan inlichten. Wij zijn dus misschien verre nichten van elkaar?
  groeten,
  Mathilde Verbon-Janssen

 14. Arthur Olive zegt:

  Hi Ellen
  Uw vader, Piet Willy Olive, is een zoon van Edward Alexander en die was weer een zoon van Charless Chapple II, wiens vader Charles Chapple Olive was.
  Ik heb al deze informatie van Han gekregen.
  Bent u Elisabeth Mary Olive, geb. 1958?
  Groet,
  Arthur Olive

 15. Rita Marchesoni zegt:

  Hallo Ellen,
  ik ben Rita uit Italie, de dochter van Mary Olive, zus van je vader dus.
  De Charles Chapple op de foto hierboven is inderdaad familie van ons. Als je een foto van opa Eddy erbij haalt zie je dat hij als twee druppels lijkt op de rechtse zoon, die met de corsage dus. Om je de waarheid te zeggen, kreeg ik de foto van CC I met z’n twee zoons, waarbij de rechtse Frederick werd genoemd en de linkse CC II, maar sindsdien leef ik in onzekerheid of het wel de juiste namen zijn, gezien de geljkenis met opa Eddy van de rechter zoon.
  Groetjes aan tante Ineke!
  Rita

 16. Arthur Olive zegt:

  Ellen, jouw overgrootvader is CCII en Mathilda, jouw bet overgrootvader is CCII
  Jullie zijn dus nichten tussen de tweede en derde graad (Second Cousins once removed)
  Han Olive en ik hebben dezelfde grootouders en zijn dus neven in de eerste graad, volle neven (First Cousins)
  Groet,
  Arthur Olive

 17. Mathilde Verbon-Janssen zegt:

  Hi Arthur,
  Denk je dat al deze informatie ergens vermeld staat in Nederland? Bijvoorbeeld in het IFA te Den Haag? Ik zou dolgraag de complete, voor zover bekend, stamboom van mijn moeder willen zien. Is Han Olive nog woonachtig in Nederland? Zou het niet leuk zijn om alle nog in leven zijnde familie van onze stamvader Olive eens te ontmoeten of in ieder geval gegevens uit te wisselen om op deze manier een completer beeld te krijgen van onze afkomst.
  Groet,
  Mathilde

 18. Arthur Olive zegt:

  Hi Mathilde
  Kon niet eerder reageren vanwege vacantie.
  Han Olive, mijn oudste neef is helaas jaren geleden overleden. Ik heb een boek over de Olives die onderzocht is door Hans Veldhoven, de man van nicht Lydia Leeflang, met alle gegevens over de stamboom van jouw moeder.
  Ik weet nog niet hoe ik dat naar jouw E-mail kan sturen.
  Als je iemand weet die een familie reunie wil en kan organiseren dan hou ik me aanbevolen.

 19. Mathilde Verbon-Janssen zegt:

  Hi Arthur,
  Het geeft niet, ik heb geduld. Hoop dat je iig een prettige vakantie hebt gehad. De jaren gaan hard en inmiddels zijn er geen Olives (tak van mijn moeder) in Nederland meer in leven. De enige Olives die ik ken en in leven zijn, zijn die van mijn moeder’s neef in Indonesie (kinderen van Emiel Olive). Een van zijn dochters is getrouwd met mijn broer en woont in Nederland. Ja, zij is de enige in leven zijnde Olive in Nederland eigenlijk.
  Ik zou dolgraag het boek willen hebben. Kan ik dat boek kopen bij het CBG? Ik kan iig even informeren dan is het probleem van versturen per email opgelost.
  Ik zou een poging kunnen doen om de Olives in Nederland bij elkaar te krijgen. Ik weet alleen niet hoevelen van deze site op de hoogte zijn. Laten we contact houden en misschien leest iemand dit bericht ook en komt er een reactie.
  Groet,
  Mathilde

 20. Rita Marchesoni zegt:

  Mathilde, er zijn meer Olive’s in Nederland dan je denkt. De twee zonen van Eduard Alexander Olive, te weten Frederick Chapple en Piet Willy, hebben een aantal zonen en dochters.

 21. Ellen Olive zegt:

  Hallo Arthur,
  Ik ben inderdaad Elisabeth Mary Olive geb. 04-04-1958
  Verder heb ik nog 4 broers Eddy,Robbie,Addie en Peter.
  Hallo Rita,
  Leuk van je te horen!

 22. Ellen Olive zegt:

  Hallo Mathilda,
  Er zijn inderdaad nog meer Olive’s in Nederland.
  Mijn broers hebben 3 zonen, dus de naam blijft voorlopig nog wel bestaan.

 23. Mathilde Verbon-Janssen zegt:

  Hallo Ellen,
  Ik heb je broer op facebook toegevoegd. Ik ken hem echter verder niet. Maar is een Olive he? Ik weet nu veel meer over de Olive familie vooral dankzij Arthur Olive en Pascal Lemon. Mijn dank is groot.

 24. P,Lemon zegt:

  De info van Mathilde aanvullend. In 2008 trachtte Elly Suze Jansen-Olive uit de VS mij vergeefs telefonisch te bereiken. Helaas bleef het bij 2 pogingen.Want na Arthurs bemiddeling (opgespoord adres)kwam mijn brief aan haar ongeopend retour. Elly S bleek in mei 2009 evenals haar echtgenoot eerder, te zijn overleden. Na een belletje met haar broer( dankzij Arthur) en eigenlijk mijn halfbroer Willy wonend in Bristol Tennessee heb ik hem onlangs een brief gestuurd om natuurlijk onze informatie-achterstand in te halen. Wel staat het onderzoek van Hans Veldhoven naar de familiegeschiedenis op een archief-site.Mocht er belangstelling voor zijn…via o.a. het mailadres pascal@wiewatwaarenhoe.nl

 25. Nathalie zegt:

  Hallo allemaal,

  Zal me even voorstellen, ben Nathalie Olive 17-07-1981 (vader Robbie Olive) Ellen olive is mijn tante. Ik ben al weer een generatie jonger, ik dacht ga ff me achternaam Google en kwam dit tegen. En wat leuk om over de geschiedenis van de familie Olive te lezen. Jammer dat de gesprekken niet verder gaan en dat der niet meer foto’s zijn. Maar leuk dat het een mooie stamboom heeft over de hele wereld. Hoop dat der in de toekomst nog veel meer olive’s dit lezen en een bericht achter laten.

  Groetjes,
  Nathalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s