Indisch in Beeld

20110405strijen
ontvangen mail:    Hierbij de fotos van mijn opa, Max Eugene Egon Ren van Strijen, geb op 20 juni 1898 Batavia, gestorven 15 mei 1943 Maoemere, Flores. Hij was de jongste zoon van Cornelis Willem Karel van Strijen (1863 Den Helder-1915 Batavia) en Martini Eugenie van der Putten (1875-1905). Hij was getrouwd (datum huwelijk onbekend, maar met de handschoen) met zijn volle achternicht Marie Louise van der Putten (geboren 31 oktober 1897 Soerabaja en overleden op 31 mei 1969 – s-Gravenhage). Zij was de dochter van Frederik Willem van der Putten (geb 2-1-1869 Bangkalis – Madoera ovl 1934 ws Soerabaja, een neef dus van Martini Eugenie) en Marie Caroline Bertsch (1874 Besouki- ca1955 s-Gravenhage) de oudere zus van de vroegere resident van midden-Java Guus Bertsch. Max en Marie Louise hadden twee dochters, Eugenie (Jennie geb Batavia 1926) en Joyce (mijn moeder, geb 1935 Batavia)
       Het zou fijn zijn als iemand ergens nog fotos heeft van Max en/of zijn vrouw Marie Louise. Of verhalen. Of iets anders?

Hij had voor WOII eigen ontginningen maar had daarvoor bij plantages (rubber) gewerkt. Zij opleiding had hij in Delft gedaan (onbekend wat precies) en daarna kwam hij terug naar Java. Vanaf zijn geboorte, en ook na de scheiding tussen zijn ouders in 1899, heeft hij in Batavia gewoond. Na de dood van zijn moeder in 1905 heeft hij – tot hij naar Delft verhuisde – gewoond bij familie, waarschijnlijk eerst bij een Van der Putten op Java maar daarna bij zijn opa te Den Haag. Zijn vader voer dus kon niet voor hem zorgen en die overleed in 1915. Zijn oudere broer Willie heeft samen met hem op dezelfde adressen en bij dezelfde families gewoond. Ook hij keerde terug naar Java, maar koos er voor om voor WOII te emigreren naar Canada en is daar in 1964, Vancouver, gestorven. Er was na WOII nog een enkel contact met hem geweest maar van zijn overlijden was er geen bericht naar familie in Nederland gezonden.

Het is ons bekend dat kort voordat de oorlog aan Japan was verklaard, opa met een aantal anderen er op uit werd gestuurd om een gebied te verkennen. Ze troffen een Japanse spion/verkenner aan in een boom oid, en die werd ter plekke doodgeschoten want meenemen ging om een of andere manier niet. Opa en een maat van hem werden bij terugkomst oneervol gedegradeerd tot gewoon soldaat, want de oorlog was niet officieel dus zoiets mocht niet. Na de oorlog is hem wel eerherstel aangeboden. Postuum, dus. Oma, zijn weduwe, heeft dat namens hem niet geaccepteerd en zijn maat, die de oorlog wel had overleefd, ook niet.

Op Maoemere is hij dezelfde dag gestorven als Rudy van der Haar (27 jr) aan de dysenterie epidemie. s Avonds zijn ze daar gecremeerd, met nog 4 andere overledenen.  Dat was de laatste dag dat men daar nog kisten had voor de overledenen.
Men mag contact met mij opnemen m.meisenbacher@online.nl
Groetjes, Marianne

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

2 reacties op Indisch in Beeld

 1. Hans Boers zegt:

  Marianne, ik probeer contact met je te krijgen via het door jou hierboven vermelde emailadres.
  Ik krijg echt 2x een bounce terug van Onlione met mededeling dat jouw email adres onbekend is bij Online.

  Kan je svp contact opnemen met Boeroeng webmaster in verband met mijn emailadres, welke ik hier niet publiceer. (s.v.p. NIET eventueel nog in jouw files bestaande emailadressen van me gebruiken; zijn vervallen BEHALVE beginnend met SKU…etc at gmail.com

  Hoor graag van je.

  Hartelijke groet/Hans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.