Stand vd sterren wint prijs Sundance in Amerika

6a013484da3a19970c0148c8282f35970c-250wi

Op het belangrijkste filmfestival van Amerika, het Sundance Filmfestival, heeft de Nederlandse documentaire STAND VAN DE STERREN vannacht bij acteur Robert Redford (foto onder) de World Cinema Special Jury Prize for Best Documentary gewonnen. Hiermee heeft de Indische regisseur Leonard Retel Helmrich een nieuw prijzenrecord gevestigd.

Nog nooit won een filmmaker voor de tweede maal zowel op het IDFA filmfestival als het Sundance filmfestival een prijs met dezelfde film. Tijdens het laatste IDFA filmfestival sleepte STAND VAN DE STERREN zowel de VPRO IDFA Award for Best Feature Length Documentary als de Diorapthe IDFA Award for Dutch Documentary in de wacht. In 2004/2005 won Leonard Retel Helmrich ook de belangrijkste prijzen op IDFA en Sundance met zijn documentaire STAND VAN DE MAAN.

6a013484da3a19970c0148c8283f57970c-300wi

STAND VAN DE STERREN toont met een klein verhaal de grote ontwikkelingen in Indonesi. Twaalf jaar lang volgde Leonard Retel Helmrich het dagelijks leven van de christelijke Rumidjah en haar islamitische familie. Na STAND VAN DE ZON (2002) en STAND VAN DE MAAN (2005) is dit het afsluitende deel van Leonard Retel Helmrichs drieluik over Indonesi. Scarabeefilms had twee jaar geleden ook veel succes met de film Contractpensions – Djangan loepah! 

De Sundance Awards werden zaterdagavond bekend gemaakt tijdens de Sundance Award Night Ceremony. De prijzen werden onder andere uitgereikt door Simpsons bedenker Matt Groening, acteur Ray Liotta, actrice America Ferrera en de in 2010 voor een oscar genomineerde actrice Vera Farmiga. Sundance is het grootste en belangrijkste filmfestival van de Verenigde Staten. Op dit filmfestival wordt elk jaar nieuw talent gepresenteerd en worden nieuwe onafhankelijke films vertoond. Veel bekende filmmakers als Quentin Tarantino en Steven Soderbergh hadden hun doorbraak op dit filmfestival. De oprichter van het festival, acteur Robert Redford, speelt nog steeds een belangrijke rol in het voortbestaan en het bekend worden van het Sundance Film Festival. Naast vele speelfilms staat Sundance ook bekend om haar sterke documentaire competities.
De film is gemonteerd door de editor Jasper Naaijkens en geproduceerd door de producent Hetty Naaijkens-Retel Helmrich voor Scarabeefilms in co-productie met de HUMAN. Vanaf 3 maart 2011 is STAND VAN DE STERREN te zien in alle  filmtheaters. Voor meer informatie: www.standvandesterren.nl 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.