‘Sporen van Smaragd’

sporen van smaragdNieuwsbrief Sporen van Smaragd
Haags Gemeentearchief plaatst historische fotos van Nederlands-Indisch erfgoed online
Vanaf maandag 20 december 2010 is een selectie historische fotos uit de collectie van het Haags Gemeentearchief toegevoegd aan de beeldbank Sporen van Smaragd (http://www.flickr.com/groups/sporenvansmaragd/). Het betreft fotos van gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag uit de periode voor 1945.

Het project Sporen van Smaragd is een initiatief van de afdeling Monumentenzorg (DSO) van de Gemeente Den Haag en het Haags Historisch Museum. Het project inventariseert gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag uit 1853-1945. Het project bestaat uit drie onderdelen: een erfgoedinventarisatie, beeldbank en kennisnetwerk, uitgevoerd door twee Haagse kunsthistorici van bureau Kroon & Wagtberg Hansen.

Beeldbank Sporen van Smaragd

Op 19 november j.l. werd de formele aftrap van het project gegeven, waarbij ook de beeldbank (www.flickr.com/groups/sporenvansmaragd/) werd gelanceerd. Dit projectonderdeel brengt gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag uit de periode voor 1945 in beeld, waaronder voormalige kantoren van Indische handelsmaatschappijen, woonhuizen van repatrianten, winkels en restaurants, en architectuurdetails met Indische voorstellingen of namen.

Gekozen is voor een beeldbank binnen de bestaande fotowebsite Flickr.com, zodat de fotos voor iedereen toegankelijk zijn en ook iedereen gemakkelijk zelf fotos kan toevoegen. Hagenaars en andere genteresseerden worden opgeroepen om relevante fotos te uploaden naar de website. Zo kwamen de eerste enthousiaste bijdragen in november van de Haagse fotografengemeenschap op Flickr.com. Zij leverden al bijna honderd fotos aan, waaronder beelden van Hotel Des Indes, het kantoor van de voormalige Nederlands-Indische Spoorwegmaatschappij, maar ook de relifs op de Javabrug, het Indi-monument en het woonhuis van de familie Couperus.

Bijdrage Haags Gemeentearchief

Ook het Haags Gemeentearchief verleent nu haar medewerking door historische fotos beschikbaar te stellen voor de beeldbank (www.flickr.com/groups/sporenvansmaragd/). Vanaf maandag 20 december 2010 is hier een selectie van fotos uit de collectie van het Gemeentearchief te zien. Een voorbeeld is Boeatan, een toonzaal en kunsthandel voor Indische kunst en kunstnijverheid in de Heulstraat. Er was een restaurant aan verbonden, waar men s middags thee met kwee kon genieten en andere Indische gerechten kon proeven. Later zou op deze plek het Indonesisch restaurant Garoeda worden gevestigd, dat nog altijd bestaat. Ook zijn er prachtige fotos van de grote Indische tentoonstelling in het Westbroekpark in 1932 te zien, maar ook van woonhuizen van oud-Indigangers, winkels in koloniale waren en tokos.

Oproep: breng Sporen van Smaragd in beeld

Omdat de stad voortdurend verandert, verdwijnen Indische elementen geleidelijk uit het stadsbeeld. De onderzoekers vragen de hulp van het publiek bij het documenteren van dit erfgoed. (Oud)Hagenaars en andere genteresseerden worden opgeroepen om zelf (gebouwd) Indisch erfgoed in het stadsbeeld te fotograferen en deze fotos te uploaden naar de website www.flickr.com/groups/sporenvansmaragd/ met de tag #sporenvansmaragd. Natuurlijk kunnen ook erfgoedinstellingen, net als het Haags Gemeentearchief, een bijdrage leveren.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.