Maandelijkse demonstratie st Japanse Ereschulden

Verslag door Dhr Ted Hartman.
De JES-kumpulan Pukul terus vorige week was weer een succes. Het bleef droog, geen herfststorm, een hartelijk weerzien met oude bekenden, vragen naar elkaars gezondheid en lekker mopperen. De geluidstechnicus had op zn auto een raak antwoord op de regeringsaandacht geplakt: Al meer dan 65 jaar niet gehoord, maar nu wel op de bon gegooid.  Dit mede n.a.v. de overijverige agenten die vorige maand de geparkeerde autos wilden beboeten!  In de pels van de Japanse draak blijft JES de luis, die de maandelijkse gemene steek toedient omdat ze het gewoon vertikken van het verleden te leren.
De ontvangst door de ambassadeur was verrassend. Vorige keer had JES hem de video Het jaar 2602 (1942) aangeboden, over de Japanse bezetting van Nederlands Oost Indi. Hij had deze film met zijn staf in de ambassade bekeken en moest erkennen dat het een vreselijke tijd was geweest, waarvoor hij moeite deed zich eerlijk te verontschuldigen. Een grote verbetering. En er zou worden gezorgd voor een ontvangstbevestiging voor de naar Tokio verzonden petitie. Rest assured. Tot op heden is dat slechts n keer gebeurd.

De aanbieding van de 192e Petitie was op de 9e november en daarna verliep de gebruikelijke ceremonie vlot, omdat de voorzitter ons niet te lang in de herfstkou wilde laten wachten. Het onderwerp was: Kijk naar het verleden voor de toekomst van Japan en Azi. In de paar voorgaande petities is de nadruk gelegd op de toekomst gebaseerd op het verleden. 65 Jaren zijn voorbijgegaan sinds Japan zijn bezette gebieden heeft opgegeven en aldus een eind kwam aan de oorlog in de Azi, de Pacific. Japanners begrijpen nog altijd niet waarom de toenmalig bezette buurlanden een afkeer hebben van Japan en het niet vertrouwen. De waarheid is dat politiek verstandige verdragen noodzakelijkerwijze niet worden geaccepteerd als gevolg van Japans zwijgend ontkennen van zijn beestachtig militairistische verleden. In moreel opzicht is Japan nooit aan de verplichtingen tegenover deze landen tegemoet gekomen en alleen onder zware internationale pressie kwam toen het Aziatische Vrouwen Fonds tot stand met een spijtbetuiging  en compensatie voor de zogenaamde Troostmeisjes.

6a013484da3a19970c01348930b5ef970c-450wi

Japan hoeft niet verrast te zijn dat China demonstreert en eist dat er een eind komt aan het Japanse bewind over de Senkua eilanden. Het hoeft niet verrast te zijn dat China de export van zeldzame aarde naar Japan verbiedt. U hoeft niet verbaasd te zijn dat mensen van andere door Japan tijdens de oorlog bezette gebieden Chinese demonstranten steunen. Als Japan het hoofd wil bieden aan deze ongezonde situatie, zal het de betrekkingen moeten herstellen waarbij het duidelijk rekening dient te houden met het verleden. Japan moet met een strategie komen waarin het zijn verleden veroordeelt, met name zijn oorlogsmisdaden, niet alleen met persoonlijke verontschuldigingen maar ook met genoegdoening voor de slachtoffers of hun nabestaanden.
Met het toetreden tot de Trans-Pacifische Gemeenschap op basis van Vrije Handelsovereenkomsten, heeft Japan een gouden kans om het verleden op een betekenisvolle wijze goed te maken door gelden vrij te maken voor de individuele oorlogsslachtoffers. De economische schaalgrootte en verbetering in betrekkingen zal aldus niet alleen gunstig zijn voor de handel maar ook voor degenen die het meest geleden hebben onder de Japanse bezetting. De vrijgemaakte gelden behoren in een speciaal fonds zoals dat van het Aziatische Vrouwen Fonds, rechtstreeks gedistribueerd te worden aan de slachtoffers of hun nabestaanden.
Tot zover de petitie.

Bij de toelichting in het gebouw Anna, zei de voorzitter dat het weer zo moeilijk was om de Japanners het begrip morele verantwoordelijkheid bij te brengen en tegelijkertijd k spijt te doen betuigen voor het oorlogsverleden. Gewezen werd op de laatste ontwikkelingen waarbij Japan zover is gekomen om de uit Rusland vrijgekomen Japanse en Koreaanse krijgsgevangenen die nog in leven zijn of hun nabestaanden te compenseren. Vooralsnog zijn China, Japan, Amerika, Rusland enz. in een valuta-oorlog verwikkeld.
Dinsdag 23 november, vindt in het Vredespaleis een Gebaarlezing plaats. Meer om de betrekkingen met Indonesi te onderhouden. Toch vindt de voorzitter goed dat ook JES er komt luisteren. Indisch4Ever zou in ieder geval aanwezig zijn in de persoon van Nelly, die mede deze site beheert en ook de maandelijkse demonstratieverslagen van JES plaatst. Waar wij haar zeer erkentelijk voor zijn.

Over de contacten met de politiek wil de voorzitter nog kwijt dat men de griffier, die de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer adviseert, een petitie heeft aangeboden over de twee NIOD-rapporten, Backpay en Sporen van Vernieling, die alsnog Kamerbreed zouden worden behandeld. Het was jammer dat het houden van de tentoonstelling Na 65 jaar nog altijd kind van de rekening niet in het gebouw van de Tweede Kamer kon plaatshebben. Toen kwam het in het Atrium van het Haagse stadhuis. Wanneer de volgende bespreking van de delegatie van het Indisch Platform met de politiek komt, is nog onbekend. Het is een moeizame weg die de bestuursleden te gaan hebben voor het vinden van een goede plaats voor de tentoonstelling. Waarschijnlijk Epe, Zwolle of Hengelo.

De Stichting Het Indisch Platform heeft tegenwoordig een heel goede site: www.indischplatform.nl . Hierop onderwerpen zoals verslagen, huishoudelijk reglement, communicatievoorstellen, persberichten etc.
In het NieuwsMagazine dat u voor eind van het jaar ontvangt, zal een oproep staan om behalve de jaarlijkse donatie, een extra bijdrage te willen schenken. De tentoonstelling Na 65 jaar nog altijd kind van de rekening heeft ook het nodige gekost. De bijdragen zijn daarom hard nodig. De jongeren vooral hebben nooit gehoord van de wrede oorlog ver van hun bed, waar landgenoten de slachtoffers van werden.
Optimistisch blijven laatstgenoemden, die de hel overleefd hebben, onvermoeid doorvechten voor eerherstel en een finale genoegdoening.

Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.