Mail

We ontvangen wel eens mail:

Mail 1 
Hallo beste Boeroeng en Nelly,
Op mijn laatste reis naar Indonesi werd ik in een kapsalon geholpen door een vrouw van wie ik meteen zag dat zij een Indische was. Toen ik haar (netjes in het gebrekkige Indonesisch) vroeg of het zo was ontkende ze dat hevig.   Maar toen ik in een apart kamertje werd geloosd voor de vesial, een schoonheidsbehandeling kwam het er uit.
Ze heet eigenlijk Christine Timmermans, toen haar vader was overleden en haar Javaanse moeder niet meer voor haar kon zorgen is ze eerst in een weeshuis van de Zusters (Ursulinen?) terecht gekomen. En werd later opgevoed door haar Mohamedaanse oom die haar ook een andere naam heeft gegeven. Ze spreekt en verstaat helemaal geen Nederlands meer en schaamt zich er een beetje voor. Zij hebben in de 50- 60-er jaren in Semarang gewoond.
Ze vroeg me of ik haar familie in Nederland kon opsporen. Hier komt dus mijn vraag; kunnen jullie me hiermee helpen. Ik heb een scan gemaakt van het briefje die ze mij heeft gegeven.
Ik heb de Indonesische spelling van de namen gecorrigeerd:
Haar vader heette: Hendrik Timmerman.
De kinderen in Jakarta: Maria Louise, Emma Theresia, Juliana Christina (dat is dus de aanvraagster)
De familie in Nederland:
Fien Timmerman, haar kinderen: Rudy, Wimpy, Mathilda en Josefien.
Met vriendelijke groet,     Rebecca Ong

Mail 2 
Ik had een klein vraagje, wat denk ik niet zo 123 beantwoord zal kunnen worden.Maar evengoed vraag ik het maar, want je weet maar nooit.
Ik zoek nml. voor mijn 78 jarige moeder, die nog herstellende is van een zware bepaalde type hersenbloeding, naarIndische woonvormen en zelfs met verzorgings/verpleegtehuizen hou ik ook al rekening mee.  Waar het mij vrnml. om gaat zijn ervaringen van (Indische)mensen die dergelijke plekken kennen, direkt of indirekt,of kunnen aanraden waar zij goed terecht zou kunnen, het liefst tussen mensen van haar eigen komaf.

Uiteraard ben ik ook verschillende instanties aan het aflopen zoals Pelita e.d. en natuurlijk lees ik ook de ervaringen na, vermits voorhanden, maar daarnaast loop ik af wat maar mogelijk is. Ik probeer gewoon voor haar een zo goed en mooi mogelijke (herkenbare) laatste jaren te geven, te gunnen, voor de jaren, het leven dat zij ons gegeven heeft. Dus als jullie wat weten of mij kunnen verwijzen, dan graag, ik ben met alles al blij en bij voorbaat mijn dank.
Met vriendelijke groet,    Ricardo

Mail 3  
Hallo iedereen,  Weet er iemand nog,dat , zover ik weet,in Soerabaia,in de omgeving vanGoebeng/Simpang,in de jaren `30,er Chinese verkopers waren ,die ophun Chineeskarretje,zelf gemaakte[geboetseerde] poppetjes verkochten?Deze poppetjes,waren gemaakt van deeg op een stokje,geboetseert engeverfd,en daarna glazuren. Graag zou ik dit van iemand bevestigt zien,ik heb daar nl gewoond van 1925 tot1933,en kan me dit nog heel goed herinneren.Mensen, bedankt bijvoorbaat,veel groetjes,
H.F.Hbner, hucom1@zonnet.nl

Mail 4
Kunnen jullie ons helpen aan een adres waar sambal kentjoer te koop is? Normaal gesproken kochten wij het altijd bij de chinese toko bij het tuincentrum Xotus bij Delft. Echter daar vertelt men ons dat de voormalige producent Indolan (een merk van Tjan Oriental Products) uit Gouda deze goddelijke sambal niet meer kan maken omdat de werknemer die dit deed weg is gegaan en het recept heeft meegenomen.   Hartelijke dank voor jullie advies.  Met hartelijke groet,  Tom Tellings III

Dit bericht werd geplaatst in oproepen en mails. Bookmark de permalink .

5 reacties op Mail

 1. han dehne zegt:

  Recept voor Sambal Kencur:
  Nodig is: 7 rode lomboks, 7 rode rawits, 5 kemirinoten, 3 eetl.olie, 4 sjalotten, 7 cm kencur, 2 eetl. asem met 3 eetl.water, 1 theel. zout, 2 theelepels palmsuiker (gula jawa), 1 theel. trasi bakar en 4 jeruk putut blaadjes.
  Cara membuat:
  bereiding: Rooster de kemiries droog in een koekepan. Wrijf of maal de lomboks, de rawits en de kemiries fijn tot een pasta. Snijd de sjalotten zeer fijn en rasp de kencur. Meng de asem met het water en verwijder de nerf van de jeruk purut blaadjes. Verhit in een wajjan de olie en fruit de lomboks, rawits , kemiries, de sjalotten en de kencur voor 3 minuten. Voeg dan het asemwater, het zout de gula jawa, de trasi en de jeruk purut blaadjes toe en laat dit zachtjes sudderen totodat het is ingedikt.
  Aduh, so enak
  PAKHAN

 2. Eddie Timmerman zegt:

  het gaat om het mailtje van Rebecca Ong.
  Mijn naam is Eddie Timmerman en ben geboren in Medan in het Jappenjaar 2604 (1944).
  Ik ben al in contact met mijn nicht in NL (ik woon zelf in Zwitserland), die het verder zal onderzoeken of wij familie zijn van Christine Timmerman dan wel Fien Timmerman.
  Groetjes,
  Eddie Timmerman

 3. ronaldo zegt:

  MAIL 2..Ricardo : Hangt ook een beetje vanaf waar je moeder momenteel woont, want als ze in den helder zit, dan zal het moeilijk rotterdam worden als daar een tehuis voor indischen is, maar…het is sowieso al moeilijk om iemand in een verzorgingshuis te plaatsen, zolang ze thuis kan herstellen, staat een wachtlijst voor en mijn advies is…zo lang ze nog thuis kan herstellen van deze vervelende ziekte, met eventuele hulp van opmaat of wie dan ook, dan kan je haar het beste daar houden, want wil je haar per s plaatsen, dan komen ze met voorlopige plaatsen, waar je echt niet blij mee moet zijn, vooral in deze tijden van bezuinigingen, krijg je te maken met personeelsgebrek en weinig activiteiten en dan krijg je echt de spreekwoordelijke woorden: zet ze maar achter de geraniums…ik dacht dat er in of om amsterdam, wel een verzorgingshuis had voor indische nederlanders en nederlandse surinamers. Ik zal proberen om het voor je uit te zoeken, veel succes verder, gr. ronaldo.

 4. ronaldo zegt:

  Ricardo….google even naar stichting Nusantara en Raffy…misschien dat je daar wat wijzer van wordt.
  gr. Ronaldo.

 5. p/a fam.schavemaker zegt:

  Hallo allemaal,
  kunnen jullie ons helpen met de naam van een protestans tehuis gemengd,in jakarta de naam van de straat was Rijswijk t.o. Noordwijk? de indische naam was Nusantara? t/o boekhandel v/d Kolk. bestaat het nog? We willen met de heer R.Pfaff van de zomer naar Indonesie gaan om zijn ”roets” te vinden het was ongeveer in de jaren 1945, 1950. Ook heeft hij gezeten in het tehuis van Pa van de Steur Kramat Jakarta. vanaf + 1954. bestaat dat ook nog. Alvast Hartelijk Dank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.