Maandelijkse demonstratie St Japanse Ereschulden

Ted Harrtman

Verslag dhr Ted Hartman — Deze demonstratie was weer druk bezocht, vooral doordat velen kwamen die we al een jaar misten. Zij waren door ziekte, verhuizing e.d. gewoon verhinderd. Helaas hadden ook enkelen wegens ouderdom afgehaakt. Zij hebben tot het laatst volgehouden. Blijven over die stand houden, waarvan dus hier aanwezig een goede handvol!

Toen de voorzitter bij zijn toelichting vroeg wie er jonger waren dan 75, stak een derde van de ongeveer 50 aanwezigen, hun hand op. Hijzelf is 71. Na de aanbieding van de petitie, was er nog een aanvaring met 2 politie-agenten op de fiets, die niet op de hoogte waren van onze vergunning om te demonstreren. Ze deden nogal uit de hoogte, waren niet vatbaar voor rede en deelden bekeuringen uit. De voorzitter neemt stappen om e.e.a. ongedaan te maken.  Ted en Nelly

De nieuwe Japanse ambassadeur is heel goed in z’n Engels, en had zich ook goed voorbereid op het gesprek. Het is alweer de 191e petitie die werd ingediend. Kort samengevat was de inhoud van de petitie het volgende. Japan onder druk. Japan ligt geweldig onder druk van zijn buurlanden, zowel diplomatiek als economisch. Relaties met China en Rusland lijden schijnbaar aan hetzelfde ontkennen van Japans oorlogsverleden. In het tegenwoordige economische klimaat zijn historische geschilpunten die diplomatiek moeten kunnen worden opgelost, geneigd sterker in beeld te komen. Zo’n situatie kan mogelijk ook ontstaan bij de betrekkingen met de Europese Unie en de lidstaten. We zouden dit betreuren daar het de reeds harde dialoog met de Stichting Japanse Ereschulden zou verslechteren.

Japan moet zich realiseren dat de wereld hen nu niet bepaald als een betrouwbare partner beschouwt, vanwege hun negeren en arrogantie met betrekking tot hun beschamend verleden. Zoals telkens en telkens weer herhaald, hebben bezoeken van voormalige Eerste Ministers aan de Yasukuni tempel, het systematisch vervalsen van geschiedenisboeken, het ontkennen van het bestaan van de troostmeisjes, de medische experimenten op krijgsgevangenen, de behandeling van Nederlandse POWs, de Japanse concentratiekampen en het beestachtig gedrag van het leger, alles bij elkaar opgeteld, bijgedragen aan het bezoedelde aanzien van Japan. De petitie eindigt als gebruikelijk met Japan eraan te herinneren, dat het zijn morele verantwoordelijkheid moet durven te nemen, in het bijzonder t.a.v. de Japanse Ereschulden.

Over de toelichting is in de inleiding  reeds wat gezegd. Rest nog te melden dat nog niet bekend is in welke plaats de expositie “Nederlanders in Indi na 65 jaar nog altijd kind van de rekening”, komt. Voor een dialoog met de politiek wordt zwaar gelobbied! De plaats voor de nabesprekingen blijft vooralsnog onveranderd in het gebouw Anna, mogelijk zelfs tot na de Kerst.

Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

2 reacties op Maandelijkse demonstratie St Japanse Ereschulden

 1. Ted Hartman zegt:

  Hartelijk dank voor plaatsing JES-demonstraie oktober, Nelly. Het verslag stuur ik altijd nog apart door naar andere betrokkenen die niet direct naar I4E kijken. Indachtig het Pukul Terus streven, gaan wij k door! Never say “die”. We live nd we CAN.

 2. Ted Hartman zegt:

  Uit de nieuwste Site: “Stichting Het Indisch Platform”.
  “Wij kunnen weer aan de bak. De delegatie volgt van dag tot dag de ontwikkelingen op het Binnenhof . En u kunt er op rekenen, dat wij met minstens evenveel energie, wijsheid, toewijding en overtuigingskracht de draad weer oppakken met het doel om zo snel mogelijk tot een FAIR DEAL te komen met de regering. En vergeet niet, wij staan er thans beter voor dan een jaar geleden, toen wij nog moesten opboksen tegen een muur van gebrek aan kennis van zaken, misverstanden en onbegrip.
  Wij rekenen op het verantwoordelijkheidsgevoel van onze volksvertegenwoordigers, maar wij rekenen ook op u, onze doelgroep van zon 1,2 miljoen direct betrokkenen en sympathisanten. Steun ons wanneer wij binnenkort een beroep op u gaan doen.
  Wij houden u op de hoogte.”
  Zie de nieuwste Site: Stichting Het Indisch Platform.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.