“Daar werd wat groots verricht”

Donderdag 15 april Camuz Leidschendam. Eerlijk gezegd toog ik met (Indische) argusogen naar de voorstelling “Daar werd wat groots verricht” door Diederik van Vleuten. Na het lezen van zijn website en het zien van de video was ik wel erg nieuwsgierig wat hij precies zou gaan maken hiervan.

Op het podium staat een oude kist, deze bevat allerlei familiespullen  die Diederik via zijn vader ontving. Het betreft een zeer uitgebreide verzameling van albums, memoires e.d. van zijn oom Jan die lange tijd in voormalig Nederlands Indi verbleef. Aan de hand van_vleutenvan tal van items neemt Diederik, met zijn beeldende vertelkunst, ons mee naar het Indi van weleer en laat hij zien hoe het leven van zijn familie destijds er uitzag, voor, tijdens en na de oorlog. Hoe men daar leefde op de plantages, de eerste auto, de liefdes, het ongeloof van het uitbreken van de oorlog, het overleven van het jappenkamp, en het einde van “hun Indi”. Je zou denken dat je hiervan geen cabaret, iets leuks kan maken. Maar het is van Vleuten toch gelukt om zo tussendoor dmv foto’s en anecdotes van de familie o.a. een vrolijke noot te brengen. Hij was bijv. heel bang om in de kist iets te vinden dat zou aantonen dat hij uit een NSB-nest kwam. Tot zijn grote schrik was daar inderdaad een identiteitskaart van de NSB, maar bleek van de bond van Sierduiven te zijn. En wat te denken van T.O.N.I. de partij van Trots Op Nederlandsch Indi?!

Ook zet hij diverse zeer goede en hilarische persiflages neer van o.a. Churchill en Multatuli. Van die laatste zijn natuurlijk geen audiobanden maar we namen meteen aan  dat hij zo had geklonken hoor.
Ik merkte bij mijzelf, en mijn (Indische) vriendin dat sommige dingen, grappen die gemaakt werden, bij ons toch gevoelig liggen en wij het pijnlijk vonden dat de zaal niet meer bijkwam van het lachen. quote van vriendin: “De foto’s waren prachtig. De memoires om jaloers op te worden. Denk toch dat ik te veel Indo ben en daardoor niet hard kon lachen als de rest van de zaal dat wel deed. Er zaten wel mooie verhalen bij. Ook aangrijpende, vooral na de pauze”. —-

Er werd bijv. gesproken over koelies, inlanders, Indischen, maar de totok zelf ook, werden neergezet als karikatuur. Maar dat is cabaret, satire.fotoboek_oom_jan_1907_06_2

.

Mooie verre bloedverwante,
Kind van een voorbije eeuw,
Troostprijs van oranjebitter.
Kan een foto ng zwartwitter?
Toetie in de sneeuw.

..Van Vleuten illustreert zijn verhaal met mooie oude foto’s en liederen met prachtige emotievolle teksten.Uitermate  knap om dit alles in je eentje neer te kunnen zetten, djempol!  U mag zelf oordelen of hier “iets groots werd verricht”, zie de speellijst van de komende try-outs.

Diederik van Vleuten te gast in Kunststof TV zondag 18 april a.s. 17.35 Ned 2
Lees ook het laatste nieuws op zijn website

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

4 reacties op “Daar werd wat groots verricht”

 1. Boeroeng zegt:

  De titel van de show is ontleend aan het boek van Willem Henri van Helsdingen
  Deze kreet is uitgegroeid tot ht icoon van Nederlandse zelfoverschatting en rechtvaardiging van uitbuitende kolonialisme
  Willem Henri overleed in 1985, 97 jaar oud en hij was broer van Jacques Jelle, man van de schrijfster Beate Schoevers.
  Toevallig ontdekte ik dat Willem Henri en Diederik van Vleuten gemeenschappelijke voorouders hadden in de 17 eeuw.
  Hoe toevallig is dat…
  Diederik heeft Indisch familie, ook gemengd , redelijk nabij.. maar ook verder weg… van Bommelstein, van Braam,Thierens, van Reede van Oudtshoorn.. Hij heeft voorouders met die namen via zijn overgrootmoeder van der Mandele.
  Ook via haar zijn er wortels te Indi en te Zuid Afrika.
  Wie is ook naar deze voorstelling geweest?
  Wie kan meer vertellen ?

 2. Vincent K. zegt:

  Ben gisteren;23-sept-’10, naar de voorstelling geweest in Voorburg theater De Tobbe. Heb me prima geamuseerd.
  Vlot gebracht en onderhoudende voorstelling. Alleen kon Diederik wat sneerende anti PVV opmerkingen niet nalaten. Niet dat dat mij deerde, ben zelf geen PVVstemmer, maar er waren na de pauze toch enigen die niet meer terugkeerden. Of dat door die opmerkingen kwam weet ik niet. Lijkt mij toch raadzaam gn politiek en/of religie meningen in een voorstelling te doen, of anders ‘gelijkwaardig’ te verdelen(?)
  Al met al een aanrader deze voorstelling!

 3. nelly zegt:

  Leuk, dankje voor je commentaar Vincent.

 4. Boeroeng zegt:

  Maatschappelijke statements in het cabaret is een hele oude traditie in Nederland.
  Diederik van Vleuten heeft een andere show gemaakt dan dat het publiek gewend is van hem met van Muiswinkel samen … en misschien dat sommigen daarom eerder vertrokken ?
  Anderzijds….Ik luisterde net naar Radio 1 waar Ernst Daniel Smit zei o.a. over deze voorstelling:
  “Ik zat te huilen in de zaal van emotie.”
  ” Een bloedmooie voorstelling”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.