Op zoek naar Indische humor

Op de zoektocht naar mijn Indische identiteit vraag ik mij dit keer af: Hebben wij  goede humor? Het woord goede wil ik benadrukken, omdat ik anders zou suggereren dat humor etnisch bepaald is. Ook ben ik me bewust van het feit dat smaak een grote rol speelt. De spekkoek-humor en lemper-kolder laat ik dan ook maar even buiten beschouwing: grappen voor en door Indo’ss en daardoor vaak onbegrijpelijk voor niet-Indo’s en niet ingewijde Indo’s. Ikzelf behoor tot die laatste categorie, omdat ik die niet met de Indische paplepel heb meegekregen. door Patrick Neumann op Indisch3.0

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Op zoek naar Indische humor

 1. Telor Pedis zegt:

  Ik heb hier enigszins verbaasd naar gekeken; is er zoiets als Indische humor? Wat is humor eigenlijk? Er zullen ongetwijfeld Oosterse en Westerse invloeden zijn om zaken of taboes te belichten. Maar wat moet ik met zulke denigrerende opmerkingen als lemper-kolder en spekkoek-humor? Zo moet je een open vraag nooit mee beginnen, wil je nog enig response krijgen. Maar goed deze knaap moet daar maar zijn weg in vinden.
  Humor: op een algemeen grappige manier omgaan met tegenstellingen. Ik denk dat het meer met wereldorientatie, algemene ontwikkeling, gevoel voor absurditeit en vooral gevoel voor verhoudingen te maken heeft (sociale intelligentie).
  Nergens ter wereld vind je het NL fenomeen “afzeiken”, het publiekelijk afbranden en belachelijk maken van een persoon (‘geen groter vermaak dan leedvermaak’). Ik denk dat dat een gevolg is van grof, hufterig gedrag en denken (cultuur). In Azie is dit niet mogelijk vanwege gezichtsverlies en verstoren van verhoudingen.
  Humor is voor mij toch de karikatuur, die grappige uitvergroting van de realiteit om de lichte kant of de absurditeit te schetsen van ons gedrag.
  Maar dat kun je op diverse stijlvolle manieren ook doen. Hierbij moet je een onderscheid maken tussen de “oude stempel” en de “jonge honden” zonder respectvolle opvoeding.

 2. Colin zegt:

  Misschien niet de meest politiek correcte post…maar wel de moeite waard om te delen denk ik.

  Mijn vader en ik konden wel lachen om de uitspraken van mijn overgroot oma. Bijvoorbeeld:

  ”Alwin, waarom Geer Wilders, hij kijk verdrietig?”
  ”Wat maakt dat nou uit? Als hij wint, moet jij het land uit.”
  ”Ah ja, maah oma vin niet erg. Oma als oud. En er is toch veel moslim in Nederland.”

  Bij ons in de familie wordt er veel geoordeeld over non-Indo’s. Vooral de niet-bepaald-subtiele opmerkingen van mijn opa en oma over buitenlanders moeten we vaak aanhoren wanneer we bij elkaar zijn. Grappig genoeg zijn deze verhalen erg herkenbaar wanneer ik ze met Indo’s van mijn leeftijd deel (Ik ben zelf 26).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.