Bevrijdingsdag….

Bron IndoPrive, geschreven door Rick Simons.

Nu ouder en wijzer, kijk ik terug en schud mijn hoofd. Hoe is het mogelijk dat je alles als zoete koek slikt. Of is het andermans opgedrongen waarheid. Mei is de maand van herdenking en de grote boze wolf van de tweede wereld oorlog waren de Duitsers en innederlandse_vlag_halfstokkleine mate de Japanners. Binnen de familie werd het verhaal verteld van oom Boy. Deze was door de Duitsers krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar een kamp. Oom Boy was kepala pienter en wist op een goede dag te ontsnappen. Waar hij is gebleven wist niemand, opgelost in het niets. Oom Boy was een neef van mijn vader. En elk jaar werd het verhaal verteld op school over Anne Frank, het verzet en hoe heldhaftig men niet tegen de Duitsers hadden gestreden.

Het vooroordeel over de Duitsers vond vruchtbare aarde. Ook ik riep op jeugdige leeftijd, dat men de fietsen maar eens terug moesten geven, gevormd door die tijd. De derde generatie oorlogsslachtoffers werd gecreerd . Ik leefde mijn leven en zwierf over de wereld, op ontdekkingstocht. Laat jaren zeventig tijdens een sporadisch familie bezoek aan de zus van mijn overleden moeder werd even onder het genot van de koffie met gebak aan mij medegedeeld, dat haar moeder, mijn oma, was overleden in een kampong ergens in Surabaya. Met stomme verbazing hoorde ik dit bericht aan.

Ik een grootmoeder in Indonesi? s Avonds overdacht ik de situatie. Van af mijn jeugd tot op het moment dat ik dat hoorde, wist ik niet dat daar een Oma woonde en dat die in grote armoede leefde. Terwijl haar kleinkinderen en kinderen in de weelde van de Westerse wereld leefden. Langzaam begon ik mij te verdiepen in de Indische geschiedenis. De oorlog die had gewoed op de Westerse bodem was niet mijn oorlog, of die van mijn bevolkingsgroep. De eenzijdige informatie en propaganda, was enorm geweest. In de tijd dat ik opschool zat werd er met geen woord gerept over de oorlog in het voormalig Nederlands Indi en als men dat toch deed was dat hoog uit ter grote van een A4. De puzzelstukjes vielen langzaam op hun plaats. Ergens las ik dat tijdens de tweede wereld oorlog vijf procent van de Nederlandse bevolking in het verzet zat, na de bevrijding was dat vijfennegentig procent.

Van Kooten en de Bie hadden daar nog een sketch van gemaakt, Do ist der Banhof. Ja, geslikt als zoete koek en nu nog wordt in mijn ogen een eenzijdige belichting geven over de oorlog. Hoe zit dat nu? Er is geen bevolking ter wereld die zon grote schadevergoeding heeft gekregen als de Nederlandse, een slimme jonge sleepte er zelfs een miljoen uit, terwijl hij van een afstand heeft toegekeken. Maar hoe zit het met de vergeten bevolkingsgroep, die verplichtstobbe20o_f_2004  moest verhuizen en die als het ware hun eigen verhuizing hebben moeten betalen? Is het daarom dat nu elke ontheemde hier onthaald wordt als Sinterklaas? Een soort collectief schuldgevoel?

Mei is de maand van de herdenking van gevallenen en het verhaal van Oom Boy. Totdat op een goede dag ik een E-mail ontving van mijn broer, met de mededeling, Gevonden en de foto van een grafzerk in de tropen zon. Ik las het opschrift en een puzzelstuk van het verleden kwam boven. Ik besefte, daar ligt mijn Opa, vader van moederskant begraven op het Ereveld bij Semarang. Nu, opeens besefte ik dat ook ik een afstammeling ben van een doodgezwegen oorlogsslachtoffer. En weg was de bevrijdingsgedachte van Mei. Nee, die wordt door mij gevierd op 15 augustus, toen werd het land welke mijn voorouders liefhadden en vroegtijdig moesten verlaten bevrijd.

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans, Wij herdenken ..... Bookmark de permalink .

Een reactie op Bevrijdingsdag….

  1. Nelly zegt:

    Mooi stuk meneer S.
    Op de 15e augustus plaatsen we hem wederom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.