Nationalisme

.                                                  by Blauwvogeltje.

Iemand stuurde me een artikel van Monica Bouman gemaakt voor de Stichting Vrienden van Linggarjati. Download het artikel

Wat mij raakte was een citaat van de Indonesische nationalist Sutan Sjahrir .

Sjahrir werd door Nederland gevangen gezet in het concentratiekamp Boven Digoel, werkte voor de oorlog nauw samen met Hatta, maar koos voor het  niet collaboreren met het Japanse extreemnationalisme en werd de eerste minister-president van Indonesië

Dit schreef Sutan Sjahrir in 1945 in zijn pamflet Perdjoeangan Kita (onze strijd), waarvoor hij ontvoerd werd door extreemnationalisten die hij aanviel in het pamflet.

Elke nationalistische beweging die zich door vreemdelingenhaat laat meeslepen en bedwelmen en daaruit haar kracht wil putten, zal tenslotte de gehele wereld en de gehele mensheid tegenover zich vinden. De nationale hartstocht, die oorspronkelijk een krachtbron voor de beweging kan zijn, zal op dood spoor komen om tenslotte onder te gaan in een roes van zelfvernietiging.

Onze kracht moet bestaan in het kweken van gevoelens van rechtvaardigheid en menselijkheid. Alleen een nationalisme, dat gedragen wordt door deze gevoelens van rechtvaardigheid en menselijkheid, kan ons in de wereldgeschiedenis vooruit brengen.

Want tenslotte moeten alle volkeren hun eindbestemming vinden in éen mensheid, die de gehele wereld als éen familie overdekt, een mensheid, die leeft in verhoudingen, gebaseerd op rechtvaardigheid en recht, niet langer begrensd door bekrompen gevoelens, die de mensheid onderling verdelen door verschil van huidskleur of afstamming. .

5 mei
Een belangrijke dag in het verhaal van extreemnationalisme contra gerechtvaardigd nationalisme of het eerste  juist in het verlengde van het tweede.  Het verhaal van vreemdelingenhaat vermomd als bevrijdingsstrijd, vermomd als nationalisme, of de 2009-versie: vermomd als integratiedebat ..

Gezien de opiniepeilingen zou een discriminerende beweging specifiek gericht op vervolging van een zekere reli-ethnische bevolkingsgroep de grootste parlementaire partij  worden.  En weinigen zien het als een teken aan de wand… Weinigen durven de lessen die we vroeger overdachten op 5 mei te benoemen:

Dit nooit meer

Dit bericht werd geplaatst in Boeroeng Pikirans. Bookmark de permalink .

9 reacties op Nationalisme

 1. Joty ter Kulve zegt:

  Blauwvogeltje, ik werd stil bij het lezen van deze Pikirans.
  Wat moedig om in het huidige klimaat in Nederland dit hardop te zeggen. Te zeggen ,dat wij weten wat discriminatie is. Mijn moeder was een Indisch meisje, getrouwd met mijn vader een volbloed Nederlander. Mam schreef haar schoonouders elke maand een brief. Ze heeft nooit n brief terug gekregen. Neen dat nooit meer in dit mooie landje.
  Sutan Sjahrir wijst ons Nederlanders de weg. En de Indische mensen nemen hun verantwoordelijkheid,bravo ! Joty ter Kulve

 2. Sutan Sjahrir schreef over het prachtige boek ‘Indonesische overpeinzingen’. Hij is door de Nederlanders samen met Mohammed Hatta ook naar Banda-Neira verbannen.
  De tekst die je boven aanhaalt spreekt me zeer aan. Het is ook een les voor mensen die zich aangetrokken voelen tot types als Geert Wilders en Rita Verdonk.
  Wat me wel verwonderd is dat ik zelf vaak de indruk krijg dat veel Indo’s er zelf k tamelijk rechtse opvattingen op na houden.
  Curieus wel dat als je discriminatie zelf ervaren hebt, je later sympathie krijgt voor partijen die die discriminatie juist omarmen.
  Ik begrijp dat niet.

 3. E. Tumengkol zegt:

  Hoewel Sukarno zelf, geleerd, belezen en als volksleider enorm polulair en geliefd was, zag hij in Sjahrir waarschijnlijk een te grote politieke rivaal die niet voor hem onderdeed, veel meer aanvaardbaar vooral voor de Westerse wereld dan hij, en dus weggewerkt moest worden. Ik ben er zeker van dat Sukarno toch in stilte ontzag had voor Sjahrir. Doch hij heeft van alles gedaan om Sjahrir ’t leven zuur te maken. Onvergeeflijk.

 4. Humphry Goes zegt:

  Het verhaal van vreemdelingenhaat … vermomd als integratiedebat
  Hallo Boeroeng,
  fijn dat je dit verhaal en jouw gevoel met ons hebt willen delen.
  Humphry Goes

 5. Rudolph Baer zegt:

  De visie van dit caliber leiders was o.a. de reden dat mijn vader Drs. Joop Baer een hartstochtelijke Indonesier werd. Door zijn visie en opvoeding groeide ik op als een trotse Indo -Indonesier!

 6. michelle zegt:

  Dito,Rudolph Baer, mijn vader was een nationalist tot in zijn nieren door mensen zoals Sjahrir, Hatta en ook Sukarno.

 7. Anoniem zegt:

  In het land waar ik nu ruim 50 jaar woon, langer dan in mijn geboorteland, “Ned. Indi” en Nederland samen, vinden we een m.i. verkeerde opvatting van nationalisme, echter gn vreemdelingenhaat. Gezien die ontikkeling in de wereld, sluit ik me graag aan bij uitspraken zoals deze van Sutan Sjahrir. Deze plaatsing d in Indisch4ever zal bijdragen tot verbreiding ervan, bedankt Blauwvogeltje!
  Dick Br, Bella Vista, Argentini

 8. Anoniem zegt:

  In het land waar ik nu ruim 50 jaar woon, langer dan in mijn geboorteland, “Ned. Indi” en Nederland samen, vinden we een m.i. verkeerde opvatting van nationalisme, echter gn vreemdelingenhaat. Gezien die ontikkeling in de wereld, sluit ik me graag aan bij uitspraken zoals deze van Sutan Sjahrir. Deze plaatsing d in Indisch4ever zal bijdragen tot verbreiding ervan, bedankt Blauwvogeltje!
  Dick Br, Bella Vista, Argentini

 9. Cap van Balgooy zegt:

  BV! Het is goed zo nu en dan geschiedenis te lezen. Hadden ze Sjahrir en Hatta op de voorgrond geschoven dan was alles anders gelopen. Helaas zowel de Nederlanders als de Indonesiers moesten niets van Sjahrir hebben.
  Cap (iemand die Sjahrir heeft meegemaakt).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.