Yvonne Keuls

keulsheader
Nieuw boek Yvonne Keuls op komst!
In november 2008 zal Benjamins bruid, de langverwachte nieuwe roman, van Yvonne Keuls verschijnen. Benjamins bruid is het meeslepende en ontroerende levensverhaal van Dolores, die op 12 jarige leeftijd met haar moeder naar Nederland repratrieert. 
Zie dit

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Yvonne Keuls

 1. Blauwvogeltje zegt:

  Steeds op het internet kom je het verhaal tegen dat Yvonne Keuls een Nederlandse vader had..
  Dit is Maurits Samuel Bamberg, geboren 1890 te Kendal, en hij kan //zou kunnen net zo indo zijn als haar moeder.. als je op de foto’s afgaat.

  Hieronder is Yvonne Keuls met haar moeder en oudere broer

  Foto’s zijn van deze site
  Vader van Yvonne’s vader was in Amsterdam geboren, zijn moeder in Indie geboren en opgegroeid (haar moeder Reichel ook)
  Het verhaal klopt niet.. de tegenstelling dat haar vader Nederlander was en haar moeder Indisch..
  Zijn er lezers in de zaal die meer gelezen hebben van Keuls ??

 2. noor zegt:

  uit een interview met Yvonne Keuls:
  “‘Ik was een Indisch kind toen ik op m’n zevende in Den Haag arriveerde. Mijn vader was telg uit een joods-Amsterdamse familie geworven voor Atjeh in de tijd dat je nog geridderd werd als je 20 man had onthoofd. Hij was een jonge ambtenaar. Mijn moeder is de dochter van een Javaanse vrouw en een Hollandse vader, die naar Indi was vertrokken nadat hij een Zeeuwse dienstbode zwanger had gemaakt. Ach, die Hollanders waren soms zwarte schapen, die zich hier hadden misdragen. In 1938 moesten we naar Holland omdat mijn vader erg ziek was.”

 3. Blauwvogeltje zegt:

  In deze tekst
  Hier zet Yvonne zelf haar vader “neer” als Nederlander en haar moeder als Indisch.
  Ongeveer heel Nederland denkt dat het zo zit…
  Goed idee daar een poll van te maken..
  Je zou bijna denken dat hij als militair naar Indie ging en vocht in Atjeh..
  Of ze bedoelde dat ook en ik verwar hem met iemand anders…Maurits van de familie Bamberg uit Kendal. Hij was geboren in 1890

 4. noor zegt:

  Ik wist ook niet beter of Yvonne had een Hollandse vader..
  effe googelen, dan staat er ineens:
  “Yvonne Keuls is geboren op 17 december 1931 in Batavia, Nederlands Indi. Haar moeder Jopi Bamberg was Javaanse. Haar vader, Samuel Bamberg, was een Joodse Nederlander. Hij was inspecteur bij het kadaster. Later werd hij wiskundeleraar. Yvonne had twee oudere broers en een oudere zus. In 1938 kwam het gezin in Nederland wonen, in Den Haag. Haar vader overleefde de oorlog niet. In 1943 is hij door de Duitsers vermoord. ”
  en ergens anders staat weer dat hij niet vermoord was:
  Mijn vader had tbc. We zagen hem voor onze ogen afsterven, we konden niets voor hem doen. Hij was jood, hij kon zich nergens laten behandelen. Bovendien was er geen eten. Het weinige dat we hadden, spaarde mijn moeder voor hem op. Om aan te sterken. Want dat was de remedie: vetmesten. Terwijl het hongerwinter was Mijn vader bleef een mathematisch denkend mens; hij bedacht dat hij de winter toch niet door zou komen en dat het dus geen zin had langer te blijven leven. De anderen konden die ene boterham veel beter gebruiken. Bovendien had ik, de jongste van het stel, ook al tbc en was hij bang dat hij de rest van het gezin ook zou aansteken. Op een dag heeft hij een overdosis slaappillen genomen. Nee, niemand wist ervan en niemand was erbij. Hij wilde ons niet met zijn beslissing belasten. In een korte, heldere brief aan mijn moeder en mijn broer heeft hij afscheid genomen en alles uitgelegd. Ik heb die brief nooit gelezen. Ik begreep het wel. Ja, echt, ik begreep het. Ik zal niet beweren dat ik door de dood van mijn vader ook een voorvechter van euthanasie ben geworden, maar het heeft er wel iets mee te maken. Dit is toch het verhaal van de vrije wil. Als je weet dat het geen zin heeft om nog langer in leven gehouden te worden want dt is euthanasie dan moet zon beslissing gerespecteerd worden. Ik heb geen officile verklaring, maar ik heb wel een brief waar alles in staat. Dat telt toch ook? Als mijn tijd daar is, moet je me durven laten gaan.
  Overleden in 1943, dt is zeker, en die Maurits dan?

 5. Blauwvogeltje zegt:

  bol-punt-com maakt het helemaal te dol:
  citaat~~~~~~
  Yvonne, dochter van een Javaanse moeder en een Nederlands-joodse vader, ~
  ~~~~~~~~~~~~
  Haar vader schijnt in 1944 overleden te zijn.
  Yvonne heeft natuurlijk zelf die foto van haar vader vrijgegeven en hij wordt Maurits Samuel genoemd in het onderschrift..
  M.S. Bamberg was vanaf 1912 landmeter en twintig jaar later was hij inspecteur van het kadaster…
  Deze M.S. was gehuwd met Johanna Gerardina Hendriks in 1913 te Indie.. Zijn naam staat als Maurits Samuel Bamberg
  Dit is een kadastertijdschrift die hij verzorgde in 1920
  van de website Richard Davies

 6. Powderbrush zegt:

  zal ik jullie eens wat vertellen? toen ik hierboven? die foto (nu zie ik t beter, al had ik t al eerder gezien op diverse plaatsten op internet)van Yvonne met haar moeder zag? kreeg ik gewoon kippevel!! want die moeder lijkt erg veel op mijn Belgische oma….. de moeder van mijn moeder en t gezicht van mijn moeder en haar zusters, zie ik ook in t gezicht van Yvonne’s moeder. oooh wat ENG dit hoor!!!
  de laatste keer dat ik in NL was, hebben verscheidene mensen me gevraagd of ik geparenteerd ben aan Yvonne Keuls, want er schijnt iets in mijn gezicht te wezen dat met haar gemeen staat. Ik weet alleen dat n jonger zusje van mijn oma met n Bamberg getrouwd was. Ajoh! BB, kan je hier wat duidelijukheid in brengen? zal best voor iedereen wel interesant zijn. Ondertussen man, vreselijk gewoon de rillingen die over me heen lopen! zooooooo ENG! pb

 7. Blauwvogeltje zegt:

  Brush… ik dacht dat Maria Magdalena Bamberg geboren in 1852 te Soerabaya je overgrootmoeder was.
  Ik dacht dat Abraham David Bamberg haar vader was. Maria had nog een broer Abraham Henry die overleed toen hij 34 jaar ws in 1889 en een broertje David die overleed als 3-jarige in 1861..
  Misschien is er een band tussen Abraham David Bamberg en de Bambergfamilie van Yvonne Keuls…maar je weet nooit..misschien ligt die band een eind voor 1800..

 8. Powderbrush zegt:

  nee de naam van mijn oma is niet maria magdalena. Het is Melanie Maria en nog iets anders. vergeet weer wat die andere naam is, maar haar op de geboorte akte van mijn moeder staat dus haar naam, dat het Melanie Maria is. Ook bij andere stukken van mijn moeder staat haar naam als Melanie Maria. DAT is juist HET gedoetje omdat 1 kleindochter en een achterkleindochter naar Melanie genoemd was. Mijn moeder werd nooit Melanie genoemd, iets waar mijn oudere halfbroer altijd fout mee geweest is. Melanie was de roepnaam van mijn oma, de moeder van mijn moeder en mijn moeder werd dus Madeline genoemd en kort had ze 2 bijnamen. De naam Maria kreeg ik toen ik gevormd werd in de Rooms Kahtolieke kerk. Naar de tweede naam van mijn oma dus, van moederlijke kant.
  En ik weet heel zeker dat mijn oma, n zusje had,want iedereen die afstamt van paul alexander kouthoofd getrouwd met Melanie Maria van Maldegem, hebben t er ook over. Daarom zit ik door mijn kepala te krabben, hoe die moeder van Yvonne keuls in hemelsnaam aan ons geparenteerd kan zijn en WIE diegene is die Bamberg heet en aan ons is geparenteerd……
  naa, weer iets voor jou om DAT uit te zoeken? DIT raadsel? heb ik dus nog nooit opgelost…. gruces.
  tussen haakjes? mijn nichtje die in Israel woont en met n Joodse jongen getrouwd is… en ook zelf Joodse is geworden.. heeft aan Max de la Croix gereageerd dat ze hem op de begravenis plechtigheid van haar vader in Oudwater heeft gezien.. nou weet ik NIET zeker of Max ook inderdaad daar indertjd geweest was hoor. Want mijn nichtjes hebben t wel vaker mis gehad.. ach ja, dat is niet zo erg, dat gebeurd wel meer. WEL zijn ook de andere kinderen van mijn halfbroer aan de la Croix geparenteerd, via mijn moeder. grucs pb

 9. Powderbrush zegt:

  oh! wacht eens even? je zei dat Maria Magdalena mijn overgrootmoeder kon geweest zijn? hmhm, maar de foto van Yvonne keuls haar moeder? lijkt juist op mijn oma, en DIE was n van Maldegem! en t ligt t in de manier waarop de ogen zo sterk naar voren komen. Mijn oma kwam van Belgie en wel van de plaats: Maldegem. Zij en haar zusje waren wezen, omdat hun ouders tijdens n auto ongeluk of n coach ongeluk om t leven waren gekomen… dat is in ieder geval dus midden of begin 1800 geweest. Oma Melanie van Maldegem, stierf als ik me niet vergis? ongeveer in 1934 of 35..

 10. Powderbrush zegt:

  BB? ik herinner me net te laat? dat mijn overgrootmoeder iemand van de Heremans familie issssss………….pb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.