Indisch in Beeld

Links: Johan Dirk Willem Hendriks werkte bij de brandweer en later bij een houtkaponderneming.
Hij was geboren 28 april 1850 te Preanger en was zoon van Johannes Albertus Hendriks en Antoinette Wilhelmina Toorop, die 4 weken na zijn geboorte overleed.
De Toorop-foto’s van het vorige topic Indisch_in_Beeld moeten eerst zijn bezit of van zijn dochter Henriette geweest zijn.  Hij huwde in 1873 met Henriette Prager, kleindochter van de Padangse vrouw Engeltina en de kolonel Franciscus Fredericus Prager uit Nijmegen. Als gevolg van een later huwelijk had de kolonel een kleindochter Sytske Prager, grootmoeder van de cdapoliticus Jaap de Hoop Scheffer.
Johan en Henriette overleden na 1930 en Henriette had een zus Carolien, wiens zoon Johannes Cooke (1874-1947) bestuurslid werd van het Indo-Europees Verbond.
.

Henriette Hendriks was een dochter van Johan (zie linksboven). en was paranormaal begaafd . Ze huwde in 1900 met Pierre de la Croix. Beiden waren geboren in 1880 en overleden kort na elkaar in 1972 te Den Haag, 91 jaar.
Pierre was bij de spoorwegen en was zoon van de onderwijzer Lodewijk Alexander de la Croix (foto onder) en een Javaanse vrouw. Lodewijk was daarvoor gehuwd geweest met Elize Oberg en de zusters Maria Deijs en Georgina Deijs, dochters van Guillaume Deijs en Wilhelmina Burgemeestre.

Dit bericht werd geplaatst in Indisch in Beeld. Bookmark de permalink .

32 reacties op Indisch in Beeld

 1. powderbrush zegt:

  de la croix? die kant v/d familie is stief familie van mij! maar mijn Oma is van die tak gescheiden. Vergeet de naam van mijn stiefopa helaas. De laatste keer dat ik bij de: de la Croix op bezoek was, was in 2003 in Meezenbroek bij Heerlen in Limburg……

 2. Max zegt:

  ik heb hier gewoond in meezenbroek

 3. Max zegt:

  Hoi powderbrush,
  Mijn naam is Max de la Croix en ik heb in Meezenbroek Heerlen gewoond. Kan je misschien je naam even toelichten misschien kan ik me nog iets herrinneren.
  Tot horens M. de la Croix

 4. powderbrush zegt:

  na jaaa, MAX! natuurlijk ken je me toch! ik had jou en je moeder nog bezocht! We hadden n hele kumpulan en je zus uit Zwitserland was toch ook nog overgekomen?! weet je nog? ik woon toch in Canada! Je moeder heet toch Tante Roos voor me?! WEET? je NU? wie ik ben? ja toch? ik geef nooit op opne forums, mijn hele naam!!! maar als je naar hier gaat? dan zal ik je persoonlijk be antwoorden: powderbrush@yahoo.ca
  weet je nog? vroeger? met je Oma Suus in Maastricht? bij je oom, de oudere broer van je paatje, Nono?…. hihi, je laat me helamaaal lachen! en warm worden van blijheid dat DEZE familie de la Croix DE juiste is.. er zijn er zoveel toh?
  N zus van je paatje had vroeger n toko in Den Haag en een van haar dochters was met mijn oudere broer getrouwd en twee van hun kinderen, zijn ook neven van jullie!

 5. powderbrush zegt:

  Oh jaaa, Max? Ik logeerder als kind vroeger vaak bij je ouders in Meezenbroek, maar toen was jij nog klein dong! Ik speelde met je 2 oudere zusjes altijd en het was in de jaren 90 dat ik eens uit Canada was overgekomen en we die kumpulan hadden gehad bij je moeder. Je vader was toen? geloof ik net n jaar overleden. Je hebt n broertje: Michiel maar de naam van je zussen ben ik helaas vergeten. Ben ook hun adressen kwijt helaas. heb n wat slecht geheugen vanwege n hartkwaal. Je andere zus? woont toch of in Eindhoven of in de omgeving van Eindhoven?! Weet je nu weer wie ik ben? ik HOOP zo! gruces aan je maatje als ze nog leeft en ook aan de anderen en ik hoop te mogen horen dat t heel goed met je gaat. liefs en hugs en gruces van Powderbrush in Canada

 6. powderbrush zegt:

  eh, max? je zusjes zijn: henny en nannette en dan heb je ook nog n andere oudere broer die is reggy! weet je NU? wie ik ben? contact me maar op mijn email adres: powderbrush@yahoo.ca denk erom tis dot ca voor canada en niet dot com he? daag. pb

 7. Max zegt:

  Hoi powderbrush,
  Tuurlijk weet ik nu wie je bent. Ik ga je zo snel ik kan een mailtje sturen. Vind het leuk nog eens van je te horen het is inderdaad al een tijdje geleden. Zo zie je maar wie je allemaal kan vinden op de indisch4ever site. Mijn email adres: croixmax@msn.com Groetjes Max

 8. roosrachel zegt:

  hoi max mijn tante stuurde me deze link om het portret van mijn oma tevinden en daar vond ook ik de naam dela croix heel bekend .de page opengemaakt en ik zie een draad van jou met tante . kleine wereld he ? laatste keer dat we elkaar gezien hebben , was op de begravenis van mijn pa in oudewater , je door tante genoemde neven zijn mijn halfbroers .

 9. Blauwvogeltje zegt:

  dag Max,
  Powderbrush is al vaste klant hier vanaf het begin in 2005.
  Hiephoi en bloemetje … voor Brush !!

 10. Jan Totok zegt:

  Hey Blauwvogeltje!
  Is Indoweb eigenlijk dood?
  Ik kan het niet meer vinden.
  Groetjes
  Jan Totok

 11. Blauwvogeltje zegt:

  indoweb.nl bestaat niet meer , maar een aantal indowebbers kun je nog wel vinden op hyves:
  indoweb.hyves

 12. nelly zegt:

  eyyy Jan T!!! en vooral Ron zal heel verheugd zijn je weer te zien!

 13. ronaldo zegt:

  hee, die jantje T. goh…ben tig keren in ter-hidung2 geweest en dacht een keertje een bakkie bij je te doen, maar kon je niet vinden, man…hoeisttie…? laat gauw eens wat van je horen, joh…ouwe medanner…gr.ron.
  ps. sorry voor ff off topikkie,luitjes…

 14. Max zegt:

  Hoi roosrachel,
  Kan je meer informatie geven want ik heb geen idee wie je zou kunnen zijn. Zover mijn geheugen rijkt kan ik mij niet herinneren dat ik in oudewater op een begravenis ben geweest. Je kan me mail op mijn email adres: croixmax@msn.com

 15. Powderbrush zegt:

  gut! dank je wel BB voor t bloemeke! ik weet dat ik al sinds 1998 op internet zit maar vanaf the tijd dat ik erop kwam en NU, is er veel niet meer of is verandert.. zelfs indoweb is er niet meer.Er waren hele leuke mensen daar… heb wat afgelachen met eentje, die thuis n konijntje als pet had man. hihihi. gruces en Max? ik weet zeker dat je dit halfzusje van je neven? ook kent. via hun vader, zijn ze ook nichten van je zie je…. maar alleen maar n stapje weer verder op de rootsboom! brush

 16. Jan Totok zegt:

  Lang niet gewebt. Zal er weer eens wat aandacht aan moeten besteden denk ik.
  Vorig jaar nog naar Melakka, Maleisi geweest. Onderweg nog Jln Palembang gezien. Heb het op de video vastgelegd.
  Afgelopen zomer naar de Filippijnen, zoontjelief is getrouwd met een Filippijnse schone. De kindertjes zijn allebei 29 jaar oud. We zijn nog steeds bezig met haar naar Nederland te krijgen. We hopen het deze maand rond te krijgen. Kl*te IND! (Hier verstaan: niet INDo maar de Immigratie en zo Dienst). Trouwt die klojo toch niet met Indonesische (dat is op niks uitgelopen) maar ze heeft gelukkig wel een kleurtje!

 17. Henry Hendriks zegt:

  De naam de la Croix laat bij mij een belletje rinkelen. Mijn vader Willem H. Hendriks geboren te Gombong in 1916 vertelde mij ooit dat de Familie de La Croix aangetrouwde familie van de Hendriks zijn. Mijn vader is 11 jaar geleden overleden dus vragen kan niet. Ik ben gewoon benieuwd of dit de link kan zijn.

 18. Blauwvogeltje zegt:

  Beste Henry,
  Johan Dirk Willem Hendriks had vermoedelijk nog een zoon Willem Frederik Hendriks, gehuwd met Amelie Eleonora de Chauvigny de Blot..
  Je grootouders ?

 19. henry zegt:

  Helaas nee, mijn opa hete Henry Willem(?)Hendriks overleden in het jappenkamp omstreeks 1942 hij was getrouwd met Johanna Poepaard. Kan het zijn dat het neven waren?
  In ieder geval bedankt voor de genomen moeite om te reageren.
  Regards, Henry

 20. Blauwvogeltje zegt:

  Er was een Rosa Meta Clara Poepaart (1861-1903) die 24 augustus 1880 huwde met Charles Rudolph de la Croix.(1859-1904) Zoon van Lodewijk Alexander de la Croix en Elise Pauline Oberg.
  Foto van Lodewijk zie je onderaan het topic.
  Je moet de connectie in die richting zoeken dan ?

 21. Henry Hendriks zegt:

  Blauwvogeltje zeer bedankt voor de informatie, ik denk dat u gelijk heeft. De connectie met de La Croix ligt niet bij de Hendriks tree maar bij de Poepaart tree. Nu herrinner ik mij vaag dat mijn vader de relatie La Croix / familie Poepaart voor stond. Ik ga verder onderzoeken de linl Rosa Meta Clara Poepaart (1861-1903) die 24 augustus 1880 huwde met Charles Rudolph de la Croix.(1859-1904) Zoon van Lodewijk Alexander de la Croix en Elise Pauline Oberg.
  Nogmaals bedankt
  Regards, Henry

 22. Blauwvogeltje zegt:

  Henry,
  Willem Hendrik Poepaart geboren 17 april 1857
  had met de Indonesische vrouw Karsima
  * een zoon Willem Hendrik geboren 1892
  * een dochter Johanna Catharina geboren 3 jan 1895 , overleden een week later
  * een dochter Johanna Catharina gebren 21 april 1896 Karang Anjar.
  Is deze laatste Johanna je oma?
  Willem Hendrik zou een broer kunnen zijn van Rosa Meta Clara

 23. Henry Hendriks zegt:

  Blauwvogeltje dat Klopt, dat is mijn lieve oma Jo. Mijn oma Jo had twee kinderen mijn vader Willem Hendrik Hendriks en Annie Hendriks later getrouwd met Rob Koot. Opa Poepaart (slager te Gombong) is rond 1937 overleden in Gombong en Oma Karzina is triest genoeg vermoord door een kleinzoon. Hoe weet u al deze feiten, erg indrukwekkend. Ik leer nu al meer over mijn familie geschiedenis dan alle jaren hiervoor. Mocht u meer feiten kennis hebben dan hou ik mij aanbevolen.
  Nogmaals bedankt, Henry

 24. Alex Oonk zegt:

  Goedenavond,
  Mijn moeder komt uit Nederlands Indie en is van de La Croix. Mijn opa heette Alex de La Croix. Hij was enigskind. Ik weet dat een neef van mijn opa in Heerlen woonde Limburg. ik ben benieuw of iemand iets herkend,
  Groeten,
  Alex

  • George de la Croix zegt:

   Hallo Alex,

   Ik weet niet of je deze reactie nog leest, bijna 4 jaar na data
   Maar als het goed is, is jouw opa Alexander de la Croix (getrouwd met Wallenburg)?
   Zo ja, dan was jouw opa de neef van mijn vader. En jouw overgrootvader de broer van mijn overgrootvader

   George de la Croix

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja Alex, welkom in de warme schoot van de De la Croix familie. Ik moet je vraag 3 jaar geleden ook over het hoofd hebben gezien.

    Misschien kan Pak Boeroeng je nog opsporen en attent maken op deze late reacties van George en mij.

    Pierre de la X

   • Boeroeng zegt:

    Ik heb Alex gemaild, maar je weet nooit zijn adres is veranderd.

    • george de la croix zegt:

     Inmiddels contact met dhr Oonk, achterkleinzoon van mijn oudoom. Oudoom was Ridder in de militaire Willemsorde, begraven te Bandoeng, januari 1937

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nu ja, gèf nèx, hij had die jaren toch ruimschoots de gelegenheid om ook mij virtueel in mijn nekvel te grijpen. Typisch Oonk zullen we maar zeggen. Was Willeke Alberti voor de eerste keer niet met een Oonk getrouwd, drummer van haar band?

    Tijd voor bantal, balé-balé en de selimut.

    Pak Pierre

 25. Yvette Dickmann zegt:

  Hallo beste mensen,
  Ik ben op zoek naar Meta de Vries de Chauvigny de Blot, ze was mijn vriendin en woonde op de Loosduinseweg met haar moeder eind jaren vijftig, zestig.Door emigratie van ons naar Nieuw Zeeland zijn de contacten verbroken en dat betreur ik heel erg. Ik ben getrouwd met Kees Tolk, ze heeft hem ook gekend.
  Zelf is ze ook getrouwd met een zekere mijnheer de Vries. Haar moeder is in Kijkduin gaan wonen, Meta had twee broers, ik meen dat een ervan Roy of Rob heette.
  Meta moet net als ik rond de 70 jaar zijn.
  Graag hoor ik van jullie
  Hart.groeten Yvette Tolk

 26. R. de Chauvigny de Blot zegt:

  Hallo Yvette Dickmann Tolk ?,
  Meta de Chauvigny de Blot is niet met een de Vries getrouwd. Zij is getrouwd met H.Jongerius en woont
  in HELVOIRT Brabant.Ik ben hoor broer Ramaon (Rob)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.